Δευτέρα

Τα πραγματικά κίνητρα και η απλή αλήθεια

Κάντε απλά μια μαθηματική πράξη. Τους τελευταίους δυο μήνες τα τηλεοπτικά κανάλια στην Ελλάδα χρησιμοποίησαν περίπου 900 εκ. ευρώ, τηλεοπτικού χρόνου, για να ρίξουν λάσπη στο πρόσωπο του Γέροντος Εφραίμ και της αδελφότητας του Βατοπαιδίου. Κάποιοι, δηλαδή, διέθεσαν το ποσό των 900 εκ. ευρώ, «διεκδικώντας» 41 εκ. ευρώ, προϊόν της νόμιμης ανταλλαγής Βατοπαιδίου – Κυβέρνησης…” Δείτε παρακάτω.


Τα όρια τα έχουμε ξεπεράσει προ πολλού, σύγχρονοι «επαναστάτες» σε ένα θέατρο του παραλόγου. Συμβιώνουμε με τον φθόνο, την κακία και την κακεντρέχεια. Παρόλα αυτά όμως συνεχίζουμε να αποκαλούμε ο ένας τον άλλο, «άνθρωπο». Λες και κάποιος μας τραβάει από το σχοινί όταν βυθιζόμαστε ακόμη περισσότερο στο βούρκο. Εμείς όμως εκεί, επιμένουνε, να κρίνουμε και να κατακρίνουμε, να προβλέπουμε και να διαβλέπουμε με μια απίστευτη ελαφρότητα στην σκέψη και στο λόγο. Όσο δεν μας φορολογούν για αυτά που ξεστομίζουμε, εμείς συνεχίζουμε και επιμένουμε στο ίδιο μοτίβο, παίζουμε και ξαναπαίζουμε το ίδιο ρεφρέν.
Δεχόμαστε με απάθεια και υιοθετούμε χωρίς δεύτερη σκέψη κατηγορίες και λάσπη που εκτοξεύουν κατά συρροή κάποιοι εξυπηρετώντας γνωστά και άγνωστα συμφέροντα. Γινόμαστε όχλος, κομπάρσοι, πρόβατα, δήθεν διανοούμενοι της σύγχρονής εποχής. Ακούμε ένα ψέμα πολλές φορές, το επαναλαμβάνουμε πολλές φορές και στο τέλος είμαστε πεπεισμένοι ότι πρόκειται για την μεγάλη αλήθεια, την αποκάλυψη.
Όταν ξαφνικά ακούσουμε την άλλη φωνή, την αντίθετη άποψη, μας ξενίζει γιατί αυτό μπορεί να μας βάλει στην βάσανο της σκέψης και του προβληματισμού. Δεν μας βολεύει η ανατροπή της ιστορίας, μας δυσκολεύει η αλλαγή του σεναρίου που έγραψαν κάποιοι αυτόβουλα και μεθοδευμένα.
Παραθέτουμε πιο κάτω μερικά στοιχεία, τα οποία θα έπρεπε να προβληματίσουν τον κάθε λογικό άνθρωπο, πριν μπει κι αυτός στον όχλο, τη δημαγωγία και στον παραλογισμό. Την Κυριακή στις 12 Οκτωβρίου οι ισχυροί του πλανήτη συναντήθηκαν και αναζήτησαν τρόπους για να σώσουν την υφήλιο από το οικονομικό κραχ, το μεγαλύτερο από το 1932. Τρία κόμμα πέντε τρισεκατομμύρια ευρώ διοχετεύθηκαν σε όλους τους μεγάλους οικονομικούς οργανισμούς της παγκόσμιας οικονομίας, λίγο πριν από την κατάρρευση ενός συστήματος που κρατά όρθια ολόκληρη την ανθρωπότητα. Στην Ελλάδα, όμως, αυτό πέρασε στα «ψιλά». Πρώτο θέμα το Βατοπαίδι. Την προηγούμενη Παρασκευή στην Αθήνα ο δείκτης του Χρηματιστηρίου έπεφτε από -16% και σταθεροποιήθηκε τελικά στο -11%.
Στην Ελλάδα, όμως, οι αγοραπωλησίες και οι δήθεν παράνομες συναλλαγές παραμένουν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, κατευθύνοντας μεθοδευμένα και με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα, τη κοινή γνώμη σε μια και μόνο πορεία, αυτή της αμφισβήτησης και της ισοπέδωσης αρχών και αξιών.
Τα χρηματιστήρια του κόσμου, αλλά και αυτό της Ελλάδας, έκαναν θεαματική βουτιά, αλλά κάποιοι επιμένουν ακόμη να ψάχνουν φαντάσματα και μάγισσες, γράφοντας έπος στη μυθολογία της σύγχρονης ιστορίας. Το οικονομικό κραχ ήταν μόνο ένα, αλλά σημαντικό δεδομένο για όλους. Υπάρχουν, όμως, κι άλλα.
Η Τουρκία πέτυχε την είσοδό της στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Και πάλι όμως δεν ίδρωσε το αυτί κανενός. Ο Μάθιου Νίμιτς έκανε παρασκήνιο σε βάρος της Αθήνας, ράβοντας στα μέτρα των Σκοπίων το θέμα της ονομασίας, όπως και άλλα πολλά. Ένα αόρατο χέρι, όμως, και μια μαινόμενη στρατιά επέμενε επιτακτικά, χωρίς ίχνος ηθικής, να κρατά το Βατοπαίδι στην προμετωπίδα της επικαιρότητας, στη δίνη της λασπολογίας.
Αν όλα αυτά δεν προβληματίζουν έστω και στο ελάχιστο όλους εμάς, τότε ή ζούμε σε διαφορετικούς πλανήτες, ή δε θέλουμε να καταλάβουμε τι πραγματικά συμβαίνει γύρω μας. Κάντε απλά μια μαθηματική πράξη. Τους τελευταίους δυο μήνες τα τηλεοπτικά κανάλια στην Ελλάδα χρησιμοποίησαν περίπου 900 εκ. ευρώ, τηλεοπτικού χρόνου, για να ρίξουν λάσπη στο πρόσωπο του Γέροντος Εφραίμ και της αδελφότητας του Βατοπαιδίου. Κάποιοι, δηλαδή, διέθεσαν το ποσό των 900 εκ. ευρώ, «διεκδικώντας» 41 εκ. ευρώ, προϊόν της νόμιμης ανταλλαγής Βατοπαιδίου – Κυβέρνησης. Αν ένας επιχειρηματίας λειτουργούσε με αυτό τον τρόπο σίγουρα θα κήρυσσε πτώχευση, σε χρόνο ρεκόρ.
Καταλήγουμε, δηλαδή, στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα δεν είναι ούτε η Βιστωνίδα, ούτε οι ανταλλαγές που έγιναν μεταξύ της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και των εκάστοτε κυβερνήσεων. Τα κίνητρα είναι πολύ πιο βαθιά αλλά οι στόχοι είναι πασιφανείς, φτάνει κάποιος να κοιτάξει λίγο στο παρελθόν και να αντιμετωπίσει σφαιρικά την ωμή πραγματικότητα.
Η άνθηση του Βατοπαιδίου ενόχλησε πολλούς και ιδιαίτερα τους ισχυρούς. Μια Μονή κατάφερε να αναβαθμίσει το Ελληνορθόδοξο έργο της σε πανορθόδοξο. Είναι αυτή τη στιγμή πόλος έλξης εκατοντάδων χιλιάδων προσκηνυτών από κάθε μεριά του κόσμου, κάθε χρόνο. «Τόλμησε» να αναπτύξει φιλανθρωπικό έργο, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. Κατάφερε να δώσει πίσω στο Άγιο Όρος τη χαμένη του ορθόδοξη λάμψη και να οδηγήσει χιλιάδες άτομα στο δρόμο της χριστιανικής και πνευματικής ζωής. Σπούδασε φοιτητές, αποφυλάκισε χρεωμένους πολίτες, πλήρωσε για εγχειρήσεις, τάϊσε φτωχούς, έδωσε νερό και τροφή σε άπορες οικογένειες.
Αυτές τις αμαρτίες πληρώνει ο Γέροντας Εφραίμ γιατί τόλμησε να κινηθεί, στη σύγχρονη και μάταιη αυτή ζωή, αποφασιστικά και χριστιανικά, για το καλό όχι μόνο της Ιεράς αυτής Μονής, αλλά και για ολόκληρο το Ελληνορθόδοξο Έθνος. Τόλμησε σε κρίσιμα εθνικές στιγμές, ακόμη και για την Κύπρο, να πει ξεκάθαρα τη θέση του και ν’ αντισταθεί στα σχέδια και τις βουλές των τρίτων.
Το έργο της Μονής Βατοπαιδίου ενόχλησε τα μεγάλα κέντρα αποφάσεων, ο καταιγισμός των τελευταίων μηνών πηγάζει και από άλλες αιτίες. Στο στόχαστρο τέθηκε η Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία, επίσης, αμάρτησε, γιατί διατηρούσε στενές σχέσεις με το Βατοπαίδι. Αυτή, λοιπόν, η κυβέρνηση είχε το «θράσος» να παραμερίσει τα Αμερικανικά συμφέροντα και να συνεργαστεί με τη Ρωσία στη μεταφορά φυσικού αερίου.
Κάποιοι από τους ανθρώπους της Κυβέρνησης και πάλι με «θράσος»,
όρθωσαν ανάστημα στα μεγάλα οικονομικο-πολιτικά συμφέροντα, επιδιώκοντας τη διατήρηση της εθνικής οντότητας που βάλλεται από παντού. Είναι αυτή η Κυβέρνηση που όταν οι Αμερικανο-βρετανοί σέρβιραν το Σχέδιο Ανάν στην Κύπρο, στάθηκε στο πλευρό των Ελληνοκυπρίων, καταφέρνοντας το ισχυρότατο ίσως πλήγμα που δέχθηκε ποτέ αυτός ο άξονας, ανατρέποντας τα όποια σχέδιά τους.
Ένα αόρατο χέρι, λοιπόν, το επαναλαμβάνουμε, κινεί τα νήματα και προσπαθεί να στραγγαλίσει τις ιδέες, τα ιδανικά και την Ελληνορθόδοξη θρησκεία. Ο πόλεμος δεν είναι ούτε για 41 εκ. ευρώ, ούτε για πολλά παραπάνω. Κανείς δεν ενδιαφέρεται αν η διαδικασία έγινε νομότυπα ή όχι. Αυτό που θέλουν και επιδιώκουν είναι να εξαφανιστούν οι όποιες αντιστάσεις στα άνομα σχέδιά τους για να επικρατήσουν στο τέλος παντού. Ο Ελληνισμός βάλλεται. Κι αυτή τη φορά ο εχθρός είναι ήδη στην πόλη…

Στιγμιότυπα από την πανήγυρη των Βατοπαιδινών Αγίων (βίντεο)

Δείτε στιγμιότυπα από την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην πανήγυρη των Βατοπαιδινών Αγίων στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου που προΐστατο ο Χωρεπίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος, ενώ συμμετείχαν ο Αρχιεπίσκοπος Χερσώνος κ. Ιννοκέντιος της Εκκλησίας της Ρωσίας (έδρα του το Παρίσι), ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Καρακάλλου αρχιμ. Φιλόθεος και πολλοί ιερείς. Έψαλλαν στον δεξιό χορό η Χορωδία των Πατέρων από την Ιερά Μονή Καρακάλλου, ενώ στον αριστερό χορό ο π. Στέφανος των Δανιηλαίων, ο Γέρων Ιωσήφ από την Βίγλα της Ιεράς Μεγίστης Λαύρας και οι Βατοπαιδινοί Πατέρες.Σύμφωνα με το βυζαντινό αγιορείτικο τυπικό πριν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ο Αρχιερέας «παίρνει καιρό» μόνος του μαζί με τους ιεορδιακόνους χωρίς κανέναν ιερέα και ψάλλεται το «Τον Δεσπότην και Αρχιερέα…». Μετά ακολουθεί η «Ένδυση του Αρχιερέα» όπου ψάλλεται το «Άνωθεν οι Προφήται», μέλος του Ιωάννου Κουκουζέλους και κατόπιν αρχίζει η Θεία Λειτουργία με το «Ευλογημένη η βασιλεία του Πατρός…».



Δεν υπάρχουν σχόλια: