Δευτέρα

Τα Σκόπια έγιναν διαμετακομιστικό κέντρο λαθρομεταναστών

Πάντα με το "αζημίωτο" για την διεφθαρμένη γραφειοκρατία τους, που συνεργάζεται για αυτό το σκοπό με την Άγκυρα skopje2
Το ευρωπαϊκό κέντρο προώθησης λαθρομεταναστών και εμπορίου σαρκός, είναι τα Σκόπια, με τις «ευλογίες» των δυτικών, που επιθυμούν την ενσωμάτωση της γειτονικής μας «χώρας» (τρόπος του λέγειν), στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, πριν ξεκινήσει ο επικείμενος δεύτερος γύρος της αλά UCK αλβανικής ανταρσίας. Στο χωριό Lojane, που βρίσκεται στη μεθόριο των Σκοπίων με τη Σερβία, Αφγανοί και Πακιστανοί λαθρομετανάστες, περιμένουν τη σειρά τους για να προωθηθούν στην επικράτεια της ΕΕ. Μόνο το Νοέμβριο, αναχώρησαν με διάφορους παράνομους τρόπους από το προαναφερόμενο χωριό, 500 άτομα, όπως επιβεβαιώνει ο επικεφαλής της τοπικής κοινότητας, ο αλβανικής καταγωγής Selam Mehmeti.
Ο τελευταίος, μιλά για καλά οργανωμένο κυκλώματα Σκοπιανών, οι οποίοι με έδρα τη Γευγελή και τη Μπίτολα, μεθοδεύουν σε καθημερινή βάση τη μεταφορά λαθρομεταναστών στην ΕΕ, μέσω Σερβίας. Οι αρχές της τελευταίας έχουν «μυριστεί» τι συμβαίνει και όσους λαθρομετανάστες πιάνουν, τους στέλνουν πίσω στα Σκόπια, περνώντας τους από το μεθοριακό σταθμό του Tabanovce. Το φοβερό: στο συγκεκριμένο μεθοριακό σταθμό, δεν υπάρχει φρουρά Σκοπιανών! Υπάρχουν μόνο σερβική φρουρά! Η μόνη παρουσία των σκοπιανών αρχών, είναι μια μικρή κινούμενη συνοριακή φρουρά, η οποία παρατηρεί αδιάφορη τα τεκταινόμενα.
Οι λαθρομετανάστες φτάνουν εκεί με το συνηθισμένο πλέον τρόπο: Κανταχάρ, μετά Ιράν, μετά Τουρκία (με τη βοήθεια των αρχών ασφαλείας), μετά στην Ελλάδα (απ' όπου όμως δεν μπορούν να αποχωρήσουν για την υπόλοιπη ΕΕ, τα σούρτα-φέρτα στη Βουλγαρία, «κόπηκαν», μετά από παράπονα των Βουλγάρων στην Αθήνα) και μετά στη Μπίτολα των Σκοπίων. Στη διάρκεια της παραμονής τους εκεί, κοιμούνται στα δάση μεταξύ του χωριού Lojane και του σερβικού χωριού Miratovac, που βρίσκεται μόλις τρία χιλιόμετρα μακριά, αλλά έχει αμιγώς αλβανικό πληθυσμό, που «συνεργάζεται».
Η σερβική αστυνομία αλλά και οι Σέρβοι στρατονόμοι ενίοτε παρεμβαίνουν και τους στέλνουν «πακέτο» πίσω στα Σκόπια, καθώς τα σύνορα έκλεισαν το 1993, αλλά πολλοί καταφέρνουν και περνούν. Και αν αποτύχουν, προσπαθούν όσες φορές είναι απαραίτητο για να τα καταφέρουν. Περνούν λοιπόν μέσω Ουγγαρίας. Μετά, μέσω Αυστρίας και συνήθως ο τελικός προορισμός, είναι το Παρίσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: