Τετάρτη

Εμπλοκή στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Διαφωνίες από Σαμαρά και Καρατζαφέρη - Με την Τρόικα συναντάται τώρα ο πρωθυπουργός - Λ. Παπαδήμος: «Πρέπει να ολοκληρωθεί σήμερα η συμφωνία» - Πιθανή νέα συνάντηση των αρχηγών απόψε τη νύχτα


 
Εμπλοκή στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργίο κ. Λ. Παπαδήμο, η οποία ολοκληρώθηκε στις 12. 30 μετά τα μεσάνυχτα, οπότε αποχώρησε πρώτος ο κ. Γ. Καρατζαφέρης και ακολούθησαν οι κ.κ. Α. Σαμαράς και Γ. Παπανδρέου. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκλήθηε εκείνη την ώρα η τρόικα για να διαβουλευτεί με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο

Σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, που εκδόθηκε μετά την αποχώρηση των αρχηγών από το Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρονται τα εξής:


«
Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν και εξέτασαν σε βάθος το περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος που συνοδεύει τη χρηματοοικονομική στήριξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Συμφώνησαν σε όλα τα σημεία του προγράμματος με εξαίρεση ένα το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα. Η συζήτηση αυτή θα γίνει αμέσως ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup».

Λίγο αργότερα, εξεδόθη ορθή επανάληψη με τη συμπλήρωση ότι «
ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις», προφανώς έπειτα από απαίτηση του ιδίου.

Τις επτάμιση ώρες της σύσκεψης υπήρξαν εμπλοκές και ενστάσεις κυρίως από τους κ.κ. Αντ. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη.

Ο κ. Σαμαράς έθεσε θέμα για το ποσοστό των επικουρικών συντάξεων (ζήτησε να υπάρξει πλαφόν στα 300 ευρώ) και αντίστοιχες ενστάσεις διατύπωσε ο κ. Καρατζαφέρης. Η στάση τους αυτή άνοιξε θέμα για όλες τις κύριες συντάξεις και σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γ. Παπανδρέου αρνήθηκε να συζητήσει από την αρχή μειώσεις στις κύριες συντάξεις οι οποίες ξεφεύγουν από κάποιες στοχευμένες περικοπές σε συντάξεις των ευγενών ταμείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ στήλωσε τα πόδια του λέγοντας ότι «εγώ δεν μπορώ να επιστρέψω στο κόμμα μου με τέτοια μέτρα». Από την πλευρά του ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι δεν μπορεί να αποφασίσει με το πιστόλι στον κρόταφο στηριγμένος σε ένα κακομεταφρασμένο και πρόχειρο κείμενο. «Δεν υποθηκεύω το μέλλον της χώρας για 40 χρόνια σε πέντε λεπτά», φέρεται ότι είπε. Επίσης, επανέλαβε τη θέση του ότι θέλει να έχει τις εκτιμήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και της Τράπεζας της Ελλάδας, προτού λάβει τις αποφάσεις του.

Ο πρωθυπουργός έχει διαρκείς επικοινωνίες με τους κ.κ. Ολι Ρεν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους και με την επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ. Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός συναντάται με την Τρόικα, ενώ δεν αποκλείεται μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Οι ευρωπαίοι φέρονται ιδιαιτέρως δυσαρεστημένοι με την τροπή που έχει πάρει η συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αλλά και οι κ.κ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος ( ο οποίος συμμετέχει στη σύσκεψη), εκτιμούσαν ότι οι κ.κ. Σαμαράς και Καρατζαφέρης θέτουν σκοπίμως προσκόμματα στη συζήτηση επιδιώκοντας κομματικά οφέλη θέτοντας σε κίνδυνο το μεγάλο πακέτο των 130 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση αυτή δεν διευκολύνει τον κ. Παπαδήμο να κάνει τους κατάλληλους χειρισμούς ώστε να κλείσει ένα ιδιαιτέρως επαχθές πακέτο μέτρων που όμως είναι το μόνο ανάχωμα αυτή την ώρα από το ενδεχόμενο ακόμα και μιας άτακτης χρεοκοπίας.

Τα περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά, όχι μόνο επειδή ευρωπαίοι ηγέτες έχουν διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι ο χρόνος έχει τελειώσει αλλά και γιατί αύριο έχει συγκληθεί, έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές, το Eurogroup με αντικείμενο τη συμφωνία για την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: