Παρασκευή

Θέλει η κυβέρνηση να έχει η Ελλάδα Ένοπλες Δυνάμεις; Ιδού η απορίαΣ΄ όλες τις χώρες του κόσμου, ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι κυβερνήσεις καλούνται να απαντήσουν σ΄ ένα ερώτημα. "τι ΕΔ θέλουμε"; Απαντούν, σχεδιάζουν ,υλοποιούν.

Στην Ελλάδα το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η σημερινή κυβέρνηση είναι διαφορετικό αλλά κρίσιμο: "θέλουμε Ένοπλες Δυνάμεις";


Όχι δεν πρόκειται περί "λαϊκισμού" ή προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Σ΄ αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση του κ.Σαμαρά,όπως βέβαια θα έπρεπε να έχει απαντήσει η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου,η οποία με τις πράξεις της έδειξε ότι η απάντησή της θα ήταν μάλλον ότι ...δεν θέλει ΕΔ.

Η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει αν πράγματι επιθυμεί να έχει η χώρα αξιόπιστες και αξιόμαχες ΕΔ ή όχι. Τόσο απλά. Δεν μπορεί να επιτρέπει στην τρόϊκα ή σε οποιονδήποτε άλλο να επεμβαίνει με τόσο απροκάλυπτο τρόπο και να καθορίζει πως θα λειτουργούν οι ΕΔ σε όλα τα επίπεδα. Από το έμψυχο δυναμικό έως τους εξοπλισμούς.

Από την άλλη όμως και αφού η κυβέρνηση αποφασίσει αν θα εξακολουθήσει να έχει τον έλεγχο των ΕΔ ή θα ...τον παραχωρήσει στον Τόμσεν θα πρέπει να σοβαρευτεί και να αρχίσει να κάνει ότι είναι απαραίτητο για να "συμμαζευτούν" οι ΕΔ και κυρίως να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά. Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση αντί να κλείνει στρατόπεδα στη Πελοπόννησο να ανοίγει κι άλλα!

Άνοιξε τη Καλαμάτα επικαλούμενη αστείες δικαιολογίες. Επαναλειτουργεί τη Κόρινθο και απ΄ ότι μαθαίνουμε η νέα δομή που σχεδιάζει θα είναι για γέλια και για κλάματα. Oλα τα στρατόπεδα του Εμφύλιου -και άλλα πολλά- παραμένουν ενεργά "ρουφώντας" προσωπικό και πολύ χρήμα.

Το κλίμα που επικρατεί στις ΕΔ είναι πραγματικά εκρηκτικό. Και μπορεί οι εν ενεργεία αξιωματικοί από τη φύση τους πειθαρχημένοι και ήπιοι να διαμαρτύρονται ...μεταξύ τους, οι απόστρατοι όμως δίνουν τελείως διαφορετικό τόνο και ένταση. Και δεν αναφερόμαστε στις "επίσημες" ενώσεις αποστράτων αλλά στις πιο νέες και δυναμικές.

Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι νέες περικοπές στους στρατιωτικούς εν ενεργεία και απόστρατους θα ισοδυναμούν με τράβηγμα της περόνης μιας χειροβομβίδας. Την οποία μετά χρειάζεται πολύ σταθερό χέρι για να μην εκραγεί. Και επαναλαμβάνουμε για να προλάβουμε αυτούς που παριστάνουν τους ...ανόητους. Έκρηξη στις ΕΔ δεν σημαίνει ...κινήματα και εξεγέρσεις που αρκετοί εκτός ΕΔ αναπολούν. Το κλίμα απογοήτευσης  και απαξιωσης που καλύπτει σιγά,σιγά τις ΕΔ τα τελευταία τρία χρόνια οδηγεί σε αποδιοργάνωση. Αυτός είναι ο κίνδυνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: