Σάββατο

ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ, ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΖΗΤΗΜΑ, ΥΠΑΡΚΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

 

Η δήλωση Μπερίσα ότι τα αλβανικά σύνορα εκτείνονται μέχρι την Πρέβεζα προκάλεσε τη ματαίωση της επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ, αλλά με μια διπλωματική διαμαρτυρία δεν ματαιώνεται ο μεγαλοϊδεατισμός των Αλβανών. Μπορεί η πάγια ελληνική θέση να είναι ότι τα περί Τσαμουριάς συνιστούν ένα ανύπαρκτο ζήτημα, αυτό όμως δεν διαγράφει ένα πρόβλημα που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Η «Μεγάλη Αλβανία» θα αποτελέσει το επόμενο μεγάλο αγκάθι στα εθνικά μας θέματα.
Η οργάνωση «Τσαμουριά» εγείρει μόνιμα θέμα .........    >>>>>>>>>
«επιστροφής στην πατρίδα» ή «αποζημίωσης των δημευμένων περιουσιών των Τσάμηδων στην Ελλάδα». Περιστασιακά θέτει θέμα και η αλβανική κυβέρνηση, άλλοτε επίσημα και άλλοτε υποστηρίζοντας αυτές τις παράλογες αξιώσεις στο παρασκήνιο, υποκύπτοντας στις πιέσεις της οργάνωσης για εσωτερικούς της κομματικούς λόγους.
Οι Τσάμηδες δραστηριοποιούνται έντονα στο εξωτερικό και κυρίως στην Αμερική, μετασχημάτισαν την οργάνωση στο πολιτικό «Κόμμα Δικαιοσύνης, Ένταξης και Ενότητας», το ΡϋΙϋ. με έντονα εθνικιστικά χαρακτηριστικά. Οι προκλήσεις τους βρίσκουν θερμή υποστήριξη από μερίδα του αλβανικού τύπου, που δεν χάνει την ευκαιρία να κατηγορήσει την Ελλάδα ακόμη και για αντιδημοκρατική συμπεριφορά.
Η 27η Ιουνίου ανακηρύχθηκε το 1994 με ομόφωνη απόφαση της αλβανικής βουλής «Ημέρα γενοκτονίας των Τσάμηδων από τους Έλληνες». Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα οργανώνεται πορεία διαμαρτυρίας έως τη Θεσπρωτία και συνήθως υπερπροβάλλεται από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Το 2003. κατά την επίσκεψη του προέδρου Παπούλια. οιΤσάμηδες οργάνωσαν συγκέντρωση ζητώντας «την επιστροφή και αποκατάστασή τους στην Ελλάδα», οδηγώντας στην ακύρωση της συνάντησης με τον Αλβανό πρόεδρο Μωυσίου.
Αλβανικό φρένο στο «πετρέλαιο»
Πρόσφατα ζήτησαν η Ελλάδα να μην κάνει έρευνες πετρελαίου στο Ιόνιο, ενώ σε δηλώσεις του ο αρχηγός του κόμματος, Shpetim Idrizi(Σπετίμ Ιντρίζι), κάλεσε την αλβανική κυβέρνηση να αντιδράσει.Πολλοί είδαν πίσω από αυτή την κίνηση τουρκικό δάκτυλο, που ολοκλήρωνε έναν σχεδίασμά για τη ματαίωση του ελληνικού προγράμματος εξόρυξης υδρογονανθράκων.
Υποστηρικτές της διακοπής των ερευνών, ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Έντι Ράμα. και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης, Εντμόν Παναρίτι. Στο μεταξύ, η εθνικιστική οργάνωση «Ερυθρόμορφη Συμμαχία». παρακλάδι των Τσάμηδων. έστειλε εθελοντές
Οι Αλβανοίεθνικιστές, στοχεύοντας την ελληνική μειονότητα, ζήτησαν όσοι δηλώσουν ψευδώς άλλη εθνικότητα να πληρώσουν υψηλά πρόστιμα και να δικαστούν
στους Αγίους Σαράντα για να ελέγξουν τα σύνορα της Αλβανίας με την Ελλάδα!
Αν και η γραμμή που ακολουθεί το Ρϋΐυ δεν είναι καθόλου ήπια οι «σκληροί», με ηγέτη τον Artur Dojaka. ίδρυσαν νέο πολιτικό φορέα με την ονομασία «Τσάμικο Κίνημα», με στόχο την αναγέννηση του τσάμικου κινήματος και την ανάκτηση των χαμένων δικαιωμάτων.Με μια ακραία κίνηση ζήτησαν από την αλβανική κυβέρνηση στην πρόσφατη απογραφή πληθυσμού της χώρας όσοι «δηλώσουν ψευδώς άλλη εθνικότητα πλην της αλβανικής να υποχρεωθούν στην καταβολή υψηλότατων προστίμων και να δικαστούν μετά και τον έλεγχο των στοιχείων από τα αλβανικά ληξιαρχεία».
Η ανθελληνική κίνηση είχε στόχο την ελληνικότητα της Χιμάρας. Αν και ο πληθυσμός του μεγαλύτερου τουριστικού προορισμού της Αλβανίας είναι σε ποσοστό που ξεπερνά το 90% ελληνικής καταγωγής, ωστόσο δεν αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση μειονοτική περιοχή.
Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο των Τιράνων πήρε ομόφωνη απόφαση για τη μετονομασία της πλατείας «Ali Demi» σε «Sheshi Cameria» (Πλατεία Τσαμουριάς).
Την ίδια στιγμή σε συνέντευξή του στην αλβανική τηλεόραση ο πρόεδρος του κόμματος των Τσάμηδων, Shpetim Idrizi, δήλωσε πως το αλβανικό κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει ψήφισμα για το «τσάμικο ζήτημα» μέσα στον Δεκέμβριο και προειδοποίησε την Ελλάδα πως θα καταφύγει στο δικαστήριο του Στρασβούργου για μαζική καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απαιτώντας δημόσια συγγνώμη από την Ελλάδα και επιστροφή της γης των προγόνων τους. Τσάμηδες επιχειρηματίες έδειξαν ενδιαφέρον για τρία νησάκια στα Σύβοτα (Μαύρον Όρος. Αγ. Νικόλαος. Μπέλα Βάρκα) αν προχωρούσε στην ενοικίασή τους η ελληνική κυβέρνηση.Η πιθανή παραχώρηση σε Τσάμηδες επιχειρηματίες θα ταυτοποιούσε κατ' αυτούς με τη βούλα του ελληνικού κράτους την τσάμικη εκ Θεσπρωτίας καταγωγή τους και θα ερμηνεύονταν ως επιστροφή στη γη των προγόνων τους. την οποία διακαώς επιθυμούν, ως νικητών και τροπαιούχων. Η επίσκεψη έπειτα από 8 χρόνια του Αλβανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ ως μεγάλη νίκη του κ. Παναρίτι που φέρεται να έθεσε το τσάμικο ζήτημα και της επιστροφής των περιουσιών. Η Αθήνα έκανε λόγω απλώς για«παραγωγική και εποικοδομητική συνάντηση».

Απελευθερωτικός στρατός και δολιοφθορές
Όσο προβάλλεται η πολιτική δράση των Τσάμηδων άλλο τόσο αποσιωπάτε από τα αλβανικά ΜΜΕ το ένοπλο τμήμα τους, ο UCC. ο αποκαλούμενος απελευθερωτικός στρατός της Τσαμουριάς, (Ushtria Clirimtare e Camerise).
Πολλοί ένοπλοι έχουν φωτογραφηθεί με το σήμα του UCC, που είναι όπως λέγεται οργανωμένος στα πρότυπα του UCK. του απελευθερωτικού στρατού του Κοσόβου.Τα συνθήματα που γράφονται στην περιοχή της Θεσπρωτίας υπέρ της απελευθέρωσης της Τσαμουριάς φέρουν μονίμως την υπογραφή UCC.
Αυτό που κινητοποίησε τις ελληνικές αρχές ήταν οι εκρήξεις που σημειώθηκαν το 2002 στην περιοχή της Λωρίδας Σαγιάδας στον τελευταίο πυλώνα της ΔΕΗ με αριθμό 267.
Από αυτόν τον πυλώνα το καλώδιο βυθιζόταν στη θάλασσα και έφτανε στην Ιταλία.
Ήταν ένα έργο πολλών εκατομμυρίων δρχ. που αφορούσε την ενεργειακή σύνδεση της Ελλάδας με την Ιταλία, το έργο επρόκειτο να εγκαινιαστεί από τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό και τον Ιταλό ομόλογό του.
O πρόεδρος των Τσάμηδων προειδοποίησε την Ελλάδα πως θα καταφύγει στο δικαστήριο του Στρασβούργου για μαζική καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και απαίτησε δημόσια συγγνώμη
Οι δύο εκρήξεις, όμως. που σημειώθηκαν στη βάση του πυλώνα ακύρωσαν τα εγκαίνια, ενώ την ίδια στιγμή Αστυνομία. ΕΥΠ και Στρατός αναζητούσαν τους ηθικούς αυτουργούς της δολιοφθοράς. Ένα ακόμη περιστατικό, το οποίο είχε κριθεί ιδιαιτέρως σοβαρό, ήταν και αυτό της επίθεσης σε λεωφορείο της Αστυνομίας και πάλι στα ελληνοαλβανικά σύνορα το Ί998. Τότε άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά του λεωφορείου, ευτυχώς χωρίς να τραυματισθεί κανείς από τους επιβαίνοντες. Οι έρευνες τότε στράφηκαν κατά κύριο λόγο και αποδόθηκαν σε χτύπημα του UCC.
Τον περασμένο Αύγουστο ομάδα Αλβανών εισέβαλε στο σπίτι 27χρονου Έλληνα στη Λέσβο και τον ξυλοκόπησε βάναυσα, εξαιτίας ενός σχολίου που έκανε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube και παρουσίαζε έξι Αλβανούς να πυροβολούν την ελληνική σημαία την οποία και έκαψαν.
Στο πλαίσιο του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού περιλαμβάνονται τα σενάρια για ίδρυση κόμματος από τον Οδυσσεά Τσενάι -αν και διαψεύστηκε- αλλά και τα τραγούδια για τη Μεγάλη Αλβανία, τα οποία ακούστηκαν κατά την εκδήλωση του σοσιαλιστικού κόμματος του Έντι Ράμα στην Αθήνα. Στοιχεία που δείχνουν ότι το ζήτημα των Τσάμηδων διαρκώς θα ανεβαίνει στην ατζέντα των γειτόνων.
Η θέση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών
Στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθούν την έξαρση του εθνικισμού στα Βαλκάνια, εστιάζοντας στις πρόσφατες δηλώσεις Μπερίσα περί Μεγάλης Αλβανίας, η οποία περιλαμβάνει εδάφη όλων των γειτονικών της χωρών και της Ελλάδας, αλλά και την επιθετική ρητορική που έχει υιοθετήσει ο Γκρουέφσκι στα Σκόπια. Οι Έλληνες διπλωμάτες εκτιμούν ότι π κατάσταση αυτή θα δημιουργήσει εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και στην προοπτική πλήρους ένταξής τους στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ όσον αφορά την ΠΓΔΜ, ενώ συγχρόνως θα καθυστερήσει και την αναβάθμιση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας σε χώρες «πρώτης ταχύτητας», ως μέλη και του Schengen και της ΟΝΕ. Οι ελληνικές θέσεις ίσως ενδυναμώθηκαν μετά το πρόσφατο Eurogroup, ενώ στην ελληνική φαρέτρα συμπεριλαμβάνεται και η ελληνική προεδρία του πρώτου εξαμήνου του 2014, που θα επιτρέψει μια ενεργότερη συμμετοχή στις αποφάσεις από την αρχή του 2013 και για τον επόμενο ενάμιση χρόνο. Την ίδια στιγμή, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-Τουρκίας λιμνάζουν, λόγω μη προσαρμογής της Άγκυρας στις υποχρεώσεις της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, στο «Πρωτόκολλο της Αγκυρας», αλλά και του παγώματος των διαπραγματεύσεων με ευθύνη της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Οι πρόσφατες μάλιστα ενέργειες τπς γειτονικής χώρας στη Δυτική Θράκη δημιουργούν μια νέα εστία έντασης στις διμερείς σχέσεις Ελλαδας-Τουρκίας.
Το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε εγρήγορση εν όψει των νέων ισορροπιών στην περιοχή. με την προσοχή να είναι στραμμένη στην Αίγυπτο,  αλλά και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας σε αυτό το νέο σκηνικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: