Σάββατο

Απειλή του Σόιμπλε προς την Ελλάδα …Θα κλείσουμε τα Σύνορα & θα σας ξεμείνουν οι λαθροπρόσφυγες!!


Το προσφυγικό δεν είναι αποκλειστικό πρόβλημα της Γερμανίας, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής, από τις Βρυξέλλες μετά τη συνεδρίαση του Ecofin, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και προειδοποίησε ότι εάν η χώρα του «κλείσει» τα σύνορα στους πρόσφυγες, τότε η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σοβαρότατο πρόβλημα «και αυτό δεν θα ήταν καν ζήτημα μηνών».

Ο κ. Σόιμπλε μίλησε και για το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει η εφαρμογή του με γρήγορους ρυθμούς ενώ τόνισε ότι η συμβουλή του «να μην αποχωρήσει το ΔΝΤ» ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας και έγινε τελικά κατανοητή από τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Σόιμπλε κάλεσε τα κράτη-μέλη να συνεργαστούν για μια κοινή λύση προκειμένου να προστατευθεί, όπως είπε, η Σένγκεν και να μην διακινδυνεύσουμε την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Ειδικά πάντως για τα κονδύλια που θα διατεθούν στην Τουρκία, εξήγησε ότι τα χρήματα πρέπει να ζητηθούν από τα κράτη-μέλη και «αν δεν μπορούμε να το κάνουμε όλοι, τότε πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους, π.χ. μια συμμαχία προθύμων».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι πολλοί πιστεύουν ακόμη πως το προσφυγικό ζήτημα είναι αποκλειστικό πρόβλημα της Γερμανίας και πρόσθεσε ότι κατά την συζήτηση με τον κ.Τσακαλώτο οι δυο τους συμφώνησαν πως «εάν αναγκαστούμε εμείς να κάνουμε αυτό που έκανε η Σουηδία (ενν. την επαναφορά των ελέγχων διαβατηρίων στα σύνορα με τη Δανία), τότε πολύ γρήγορα η Ελλάδα θα υφίστατο τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης».

Και αυτό δεν θα ήταν καν ζήτημα μηνών, προειδοποίησε. «Η Ευρώπη βρίσκεται πραγματικά σε δύσκολη κατάσταση κινδύνου και αυτό πρέπει συνεχώς να το υπενθυμίζουμε σε πολλούς», κατέληξε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: