Σάββατο

Φακελος Νηες !!!ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΜΒEI O ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ LAVENDER BAY GOLF RESORT !!!



«Δείξτε τα χαρτιά σας»


Πλήρη ενημέρωση ειχε ζητησει  ο ΣτΠ από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αδειοδότηση της «επένδυσης»-μαμούθ των 3.000 στρεμμάτων στις Νηές του Αλμυρού Μαγνησίας. Γεμάτη τρύπες η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που έδωσε το πράσινο φως στην Dolphin Capital Investors. Η υπόθεση, που χαρακτηρίστηκε «νέο Βατοπέδι», ειχει κολλήσει από το 2012.

Την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη προκάλεσε η επίμονη άρνηση των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών να παρέχουν τις σχετικές πληροφορίες που ζήτησαν επανειλημμένα περιβαλλοντικές οργανώσεις της Μαγνησίας και αφορούν την περιβαλλοντική αδειοδότηση του σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος Lavender Bay Golf Resort στη θέση Νηές του Δήμου Αλμυρού.

Πρόκειται για την επιδιωκόμενη επένδυση της εταιρείας Dolphin Capital Investors του επιχειρηματία Μίλτου Καμπουρίδη, που -βάσει του αρχικού σχεδιασμού- περιλάμβανε ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων, συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών και γήπεδο γκολφ 18 οπών. Η επένδυση των περίπου 3.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 1.600 αποτελούν δασική έκταση, «κόλλησε» το 2012, αφού η έκταση που πωλήθηκε στην εταιρεία από τη Μητρόπολη Δημητριάδος θεωρήθηκε αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας και καταπατημένη, λόγος για τον οποίο αυτή η υπόθεση είχε χαρακτηριστεί «νέο Βατοπέδι» της Μαγνησίας.

 Καταπέλτης

Με την παρέμβασή του, ο Συνήγορος του Πολίτη στηλιτεύει τη στάση των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη μη επαρκή ενημέρωση και τους ζητά να καταθέσουν τις έγγραφες απόψεις τους, καθώς και κάθε σχετική πληροφορία για το ζήτημα από το 2013 και μετά.

Ο Συνήγορος του Πολίτη προχώρησε σ’ αυτές τις ενέργειες έπειτα από σχετική αναφορά της Κίνησης Πολιτών Σούρτης, της Εθελοντικής Περιβαλλοντικής Ομάδας Αλμυρού «Εν Δράσει» και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας. Οι αναφερόμενοι είχαν απευθυνθεί επανειλημμένα στις προαναφερόμενες εμπλεκόμενες υπηρεσίες προκειμένου να πληροφορηθούν σχετικά με την εξέλιξη της διαδικασίας έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την τουριστική μονάδα που υποβλήθηκε από την εταιρεία το 2013, δίχως να λάβουν επαρκή ενημέρωση.

Στην αναφορά τους, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέφραζαν την ιδιαίτερη ανησυχία τους για το σχεδιαζόμενο έργο αφαλάτωσης του συγκροτήματος, καθώς και της όδευσης των αγωγών διάθεσης του αλμόλοιπου (αποχετευτικού απόβλητου της αφαλάτωσης), για τα οποία είχαν απαιτήσει τη χορήγηση στοιχείων από τη Διεύθυνση Υδάτων Θεσσαλίας, δίχως ωστόσο θετική ανταπόκριση.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) έχει συντάξει ειδική έκθεση, στην οποία αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ότι: «Καμία από τις υψηλής βιοποικιλότητας θέσεις που εξετάστηκαν δεν ενδείκνυται για την εγκατάσταση του αγωγού. Συνεπώς, στην περίπτωση που δεν δύναται να βρεθεί εναλλακτική λύση ή διαφορετικός τρόπος διάθεσης του αλμόλοιπου, απαιτείται έρευνα/καταγραφή της περιοχής στην κατάλληλη κλίμακα (ακρίβειας μέτρου), προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές περιοχές διέλευσης του αγωγού με τις μικρότερες επιπτώσεις στον περιβάλλοντα χώρο».

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ισχυρίζονται ότι η μελέτη είναι ελλιπής, διότι δεν περιλαμβάνει την προαναφερθείσα έκθεση του ΕΛΚΕΘΕ, δεν εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις για τη θέση εγκατάστασης του έργου της αφαλάτωσης, ούτε και της όδευσης των αγωγών απόρριψης του αλμόλοιπου, με αποτέλεσμα αυτό να διοχετεύεται στον κλειστό θαλάσσιο κόλπο στις Νηές, ο οποίος περιέχει και λιβάδια Ποσειδωνίας, που αποτελούν οικοτόπους προτεραιότητας. Επιπρόσθετα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ζητήσει πληροφόρηση για το έργο επεξεργασίας και διάθεσης υγρών αποβλήτων του τουριστικού συγκροτήματος, όπως αυτά εξετάζονται στη ΜΠΕ, δίχως να έχουν λάβει ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία.

Ομως, στο πλαίσιο αξιολόγησης του φακέλου της ΜΠΕ του έργου, η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, με έγγραφό της προς την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ (4/7/2013), εξέφρασε την άποψη ότι απαιτείται η υποβολή συμπληρωματικής τεχνικής έκθεσης για το σύστημα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, ώστε να διευκρινιστούν συγκεκριμένα ζητήματα.

Ετσι, ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες όλα τα στοιχεία σχετικά με τα σχεδιαζόμενα έργα αφαλάτωσης, επεξεργασίας και διάθεσης υγρών αποβλήτων, διευκρινίσεις σχετικά με το είδος των έργων που θα περιλαμβάνει το σύνθετο τουριστικό συγκρότημα, καθώς και τα υποστηρικτικά του έργα και ενημέρωση σχετικά με το στάδιο, στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του συγκροτήματος. Επίσης, ζητά από τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας να ανταποκριθεί στο αίτημα χορήγησης των εγγράφων που έχουν υποβάλει οι περιβαλλοντικές οργανώσεις από τις 2 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Συνήγορος του Πολίτη είχε ασχοληθεί από το 2009 με το ίδιο ζήτημα, έχοντας εκδώσει έκθεση-καταπέλτη για την «επένδυση» στις Νηές, έπειτα από προσφυγή της «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» Αλμυρού και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας. Τότε, η Αρχή είχε επισημάνει την ανάγκη να ληφθούν υπ’ όψιν κρίσιμα ζητήματα στον σχεδιασμό του σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος, και ειδικά ως προς τα έργα αφαλάτωσης και επεξεργασίας-διάθεσης υγρών αποβλήτων είχε επιστήσει την προσοχή στη δυναμικότητα σχεδιασμού τους ανάλογα με το είδος των αναγκών που αυτά εξυπηρετούν.

Επίσης, είχε τονίσει ότι η Διοίκηση όφειλε να αξιολογήσει την ανάγκη εξέτασης εναλλακτικών λύσεων, όσον αφορά τη χωροθέτηση των έργων αφαλάτωσης και βιολογικού καθαρισμού, ώστε να εκτιμηθούν ορθά οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους. Σημειώνεται ότι ο Συνήγορος του Πολίτη ολοκλήρωσε τη διαμεσολάβησή του το 2012, διότι είχε λάβει έγγραφη ενημέρωση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας πως η διαδικασία αδειοδότησης του έργου είχε παγώσει, καθώς δεν είχε υπάρξει καμία εξέλιξη για περίπου δύο έτη.

Το γκαζόν… ξεράθηκε

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη νέα ΜΠΕ, που υποβλήθηκε από την εταιρεία το 2013, απουσιάζει το γήπεδο γκολφ, ώστε να καταφέρει να απεγκλωβιστεί από ενστάσεις κατά της επένδυσης, αλλά και επειδή για το γήπεδο 18 οπών απαιτούνταν 550 στρέμματα και η διαθέσιμη έκταση ήταν 330 στρέμματα. Εκτός από την απουσία του γηπέδου γκολφ, άλλες τροποποιήσεις της νέας μελέτης συγκριτικά με την προγενέστερη είναι ότι το 5άστερο τουριστικό κατάλυμα προβλέπεται να είναι 868 κλινών αντί 999 αρχικά και θα εκτείνεται σε έκταση 390 στρεμμάτων αντί 303, σύμφωνα με τον πρώτο σχεδιασμό.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι κάτοικοι της περιοχής εναντιώνονται στην επένδυση αυτή, διότι φοβούνται ότι η «τουριστική ανάπτυξη» που προωθείται μέσω αυτής θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα της περιοχής και θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στο περιβάλλον, στο οικοσύστημα του Παγασητικού Κόλπου και στη θαλάσσια περιοχή.

 Συμφωνα μετα σχεδια  στις Νηές, θα δημιουργηθεί το γήπεδο του γκολφ και η μεγάλη τουριστική εγκατάσταση έχει βαφτιστεί Lavender Bay Golf Resort (Κόλπος της Λεβάντας).
Το τουριστικό συγκρότημα στις Νηές αναμένεται να είναι μεταξύ των πρώτων θερέτρων για τη βιομηχανία «ελεύθερου χρόνου» στην ελληνική αγορά τουρισμού, ενώ το γήπεδο γκολφ θα είναι από τα κύρια θέρετρα για το άθλημα σε όλη τη χώρα.
Στο Lavender Bay από τον όμιλο Kempinski θα αναπτυχθεί μία εγκατάσταση σε έκταση τριών τετραγωνικών χιλιομέτρων σε μία απομονωμένη χερσόνησο μεγάλης φυσικής ομορφιάς, με κυματιστούς λόφους, παραλία δύο χιλιομέτρων και δίπλα σε δάσος.
Θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακή μονάδα με 180 δωμάτια, και πάνω απο 610 βίλες και κατοικίες.
Στο γήπεδο 18 οπών για γκολφ θα γίνονται και μαθήματα από μεγάλα ονόματα του αθλήματος, στην παραλία θα υπάρχουν χώροι διασκέδασης, αίθουσες spa και φυσικής ανάταξης, ενώ αίθουσες συνεδρίων, τέσσερα εστιατόρια και δύο μπαρ θα συμπληρώνουν τους χώρους του 5άστερου ξενοδοχείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: