Δευτέρα

Νέα πρόκληση στα Ιμια...- Προς "θερμό επεισόδιο";

Στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου βρέθηκαν χτες το πρωί Ελλάδα και Τουρκία, στην περιοχή των Ιμίων, δεκατρία χρόνια μετά την παρολίγον πολεμική σύρραξη μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή της βραχονησίδας. Εδώ και δέκα, περίπου ημέρες που άρχισε το ψάρεμα της "κωλοχτύπας" και της μαύρης τσιπούρας, οι Τούρκοι έχουν γίνει πιο προκλητικοί και απειλούν τους Έλληνες ψαράδες.Βεβαίως η προκλητικότητα της Τουρκίας δεν εκδηλώνεται μόνο στα Ίμια.
Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τότε που τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν και μάλιστα οπλισμένα, μόλις 162 μέτρα πάνω από το Αγαθονήσι. Είναι προφανές ότι οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να ελέγξει οτιδήποτε είτε στην εσωτερική είτε στην εξωτερική πολιτική.
Και για μεν την εσωτερική πολιτική μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις οι οποίες αργά ή γρήγορα μπορούν να αντιμετωπιστούν, δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για την εξωτερική πολιτική, όπου μια πιθανή ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη. Και καθώς η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει ανήμπορη για οτιδήποτε, να πούμε "ο Θεός να βάλει το χέρι του".Σήμερα το πρωί, λοιπόν, τουρκική ακταιωρός, με αριθμό νηολογίου 304, πλησίασε δύο ελληνικά ψαράδικα, στην περιοχή των Ιμίων.
Ο Τούρκος καπετάνιος ζήτησε από τους Έλληνες ψαράδες να φύγουν, διότι, όπως τους είπε, η περιοχή δεν είναι ελληνική.Οι Έλληνες ψαράδες αρνήθηκαν να υπακούσουν, και το τουρκικό πλοίο παρενόχλησε τα ελληνικά με ελιγμούς, ενώ τους πέταψε και απόνερα.Οι ψαράδες ειδοποίησαν αμέσως το Λιμενικό, το οποίο έσπευσε στην περιοχή δε δύο σκάφη, ενώ σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται και η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού που περιπολεί στα Δωδεκάνησα.
Το Λιμενικό, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, συνέταξε έκθεση, την οποία έστειλε στο Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να προβεί σε διάβημα στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: