Αγαπητοί Συναγωνιστές,
Πρόσφατα, θα ακούσατε για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Καταρ. Σε αυτό το ταξίδι ήμουν και εγώ, λόγω εργασίας, στα πλαίσια της επιχειρηματικής αποστολής που ακολούθησε τον κο Καραμανλή. Με αφορμή την επίσκεψή του στην χώρα αυτή για την υπογραφή του συμφώνου αποφυγής διπλής φορολόγησης, έγινε και ένα επιχειρηματικό συνέδριο (επιχειρηματική αποστολή) οργανωμένο από τον ΣΕΒ(Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων) όπου συμμετείχαν ντόπιες εταιρείες αλλά και Ελληνικές με σκοπό την σύναψη εμπορικών δράσεων στο Καταρ. Έτσι λοιπόν, βρέθηκα και εγώ εκεί, απεσταλμένος της εταιρείας που εργάζομαι. Ο λόγος που καθυστέρησα να σας γράψω της εντυπώσεις μου από αυτό το ταξίδι, δεν ήταν άλλος από τον φόρτο εργασίας και απασχόλησής μου με την Ιστοσελίδα που διατηρώ (www.macedoniaisgreek.info)- (βρήκα χρόνο και σας γράφω αυτή τη στιγμή από το αεροδρόμιο, περιμένοντας την επιβίβασή μου).
Συμμετείχαν αρκετοί γνωστοί επιχειρηματίες, επιφανής δικηγόρος και 3-4 στελέχη εταιρειών. Ανάμεσα στους πολιτικούς, πέρα απο τον Πρωθυπουργό με την σύζυγό του ήταν η κα Μπακογιάννη και ο κος Δούκας.
Αυτό που αποκόμμισα ήταν ότι μόνο επιχειρηματική αποστολή δεν έγινε. Ήταν καθαρά δημόσιες σχέσεις ανάμεσα σε επιχειρηματίες και πολιτικούς, ποιός θα καθήσει δίπλα στον διακεκκριμένο δικηγόρο, ποιός θα δειπνήσει δίπλα στον Χ υπουργό κοκ, και γενικά ποιός θα φύγει με τις περισσότερες δημόσιες σχέσεις και τις καλύτερες εντυπώσεις. Ένα καλοστημένο πανηγύρι που ο σκοπός της επίσκεψής μας δεν επετεύχθη και οι αρμόδιοι δεν κατάφεραν να το φέρουν εις πέρας.
Μετά τις υπογραφές των δύο ηγετών, έφυγαν οι πολιτικοί και ακολούθησε το επιχ. Συνέδριο. Όταν τελείωσαν και αυτές οι λίγες συναντήσεις μεταξύ εταιρειών επιστρέψαμε στα δωμάτιά μας. Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός είχε μεταβεί σε ένα από τα παλάτια του Εμίρη του Κατάρ και δεξιώθηκε. Μετά από λίγες ώρες μάθαμε ότι η Qatar Airlines ναι μεν ενδιαφέρεται για την Ολυμπιακή Αεροπορία, αλλά υπάρχει και ένας καταρινός «ιδιώτης» που έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά της. Όταν λέμε ιδιώτης στο Κατάρ εννοούμε πολλά πετρέλαια, εξορύξεις, φυσικό αέριο κλπ. Ο ιδιώτης λοιπόν που ενδιαφέρονταν για την Ο.Α είναι αυτού του επιπέδου και δεν είναι άλλος από τον πρωθυπουργό της χώρας. Όχι σαν χώρα, σαν κράτος, αλλά σαν ιδιώτης. Φανταστείτε τον Κ.Καραμανλή να αγοράζει την Alitalia.
Δεν γνωρίζω εάν βγει αληθινό το σενάριο αυτό, αλλά εγώ απλά θέλω να σας μεταβιβάσω την εμπειρία μου και την ενημέρωση που έλαβα.
Το βράδυ της ίδιας μέρας πήγαμε στην Ελληνική πρεσβεία όπου η κα Μπακογιάννη έκανε τα εγκαίνια. Είχαν έρθει πάλι όλοι όσους αναφέραμε πριν και αρχικά ανέβηκε στο βήμα ο πρωθυπουργός και ύστερα η υπ. Εξωτερικών. Αφού τελείωσε το σύντομο λόγο της, φύτεψε μία ελία και έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων. Δεξιωθήκαμε και φύγαμε.
Το επόμενο πρωινό φύγαμε για το Λίβανο, με ιδιωτικό αεροπλάνο ενός Λιβανέζου επιχειρηματία που το διέθεσε (να’ναι καλά ο άνθρωπος διότι τα μόνα έξοδα που έκαναν οι επιχειρήσεις ήταν οι διαμονές στα ξενοδοχεία και το αεροπορικό εισητήριο Αθήνα – Ντόχα. Στο Λίβανο τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα απ’ότι στο Κατάρ όσο αναφορά στις επιχ. Συναντήσεις. Είχε γίνει αρκετά καλή δουλειά και σε αυτό βοήθησαν δυο-τρία στοιχεία:
Οι πολιτικοί δεν ακολούθησαν (μόνο ο κος Φώλιας ήταν εκεί από το Σάββατο)
Οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και τα φιλικά αισθήματα που υπάρχουν και από τις δύο μεριές.
Η πολύ καλή σχέση του κου Φώλια με τον Λιβανέζο ομόλογό του αφού ήταν συμφοιτητές (ο υπουργός μας έχει σπουδάσει στο Αμερικανικό πανεπιστήμιο του Λιβάνου, αξιόλογης φήμης, την εποχή εκείνη).
Η όλη επαγγελματική αποστολή στο Λίβανο κράτησε 2-3 ώρες και ο υπόλοιπος χρόνος καταναλώθηκε σε δεξιώσεις. Δεξίωση ο πρέσβης στην πρεσβεία, δεξίωση ο πρέσβης στο εστιατόριο του INTERCONTINENTAL, δεξίωση ο υπουργός στο εστιατόριο του INTERCONTINENTAL, δεξίωση ο πρέσβης του Λιβάνου στην Ελλάδα, ο οποίος είχε κατέβει στο Λίβανο, δεξίωση του προέδρου του εμπορικού επιμελητηρίου, δεξίωση του ρπιχειρηματία που πρόσφερε το αεροπλάνο.....
Ξέρω και καταλαβαίνω ότι σε αυτές τις αποστολές έτσι γίνετε. Αλλά γιατί πρέπει να γίνουν τόσες πολλές δεξιώσεις; Μια δεν φτάνει; Γιατί ο πρέσβης έπρεπε να κάνει δύο δεξιώσεις;
Ποιός τα κάνει αυτά τα έξοδα; Από ποιά τσέπη φεύγουν; Ποιόν ρώτησαν για να τα κάνουν; Σας ρώτησαν εσάς ποτέ εάν θέλετε να λάβει μέρος σε επιχ. Αποστολή η Ελλάδα σε μία ή σε δύο ή σε τρεις χώρες με είκοσι εταιρείες ελληνικές και 30 ντόπιες και με τρεις – τέσσερεις δεξιώσεις πληρωμένες από το Ελληνικό κράτος και κατά συνέπεια από τον Έλληνα φορολογούμενο;
Έχω και άλλα να σας πω από τις δεξιώσεις και διάφορα σχόλια για το Μακεδονικό, για την Τουρκία, για τις Εκλογές αλλά δεν έχω τον χρόνο που θα ήθελα.
Ελπίζω να επανέλθω με το θέμα.
Με συναγωνιστικούς χαιρετισμούς
Βασιλόπουλος Χάρης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου