Πέμπτη

Για την άνιση μεταχείρισή τους διαμαρτύρονται οι Ελλαδίτες φοιτητές στην Κυπρο!!!

Πορεία σήμερα προς το Υπουργείο Παιδείας για την άνιση μεταχείρισή τους
Διαμαρτύρονται οι Ελλαδίτες φοιτητές

http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=850983&-V=articles&-p


Σε πορεία διαμαρτυρίας, με αίτημα την εξίσωσή τους με τους Κύπριους φοιτητές, κατεβαίνουν σήμερα οι Ελλαδίτες φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η πορεία, που θα ξεκινήσει από το Πανεπιστήμιο και θα καταλήξει στο Υπουργείο Παιδείας, είχε αρχικά προγραμματιστεί για την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο, αναβλήθηκε για σήμερα, με σκοπό να συμμετάσχουν και οι Κύπριοι φοιτητές της Φοιτητικής Ένωσης Πανεπιστημίου Κύπρου (Φ.Ε.ΠΑΝ.), οι οποίοι δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους Ελλαδίτες συμφοιτητές τους.
Στην ανακοίνωση της Φ.Ε.ΠΑΝ., οι φοιτητές από την Ελλάδα καταγγέλλουν το Υπουργείο Παιδείας ότι δεν έχει απαντήσει σε καμία από τις τρεις επιστολές που έστειλαν, ζητώντας την έναρξη διαλόγου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Ζητάμε ένα πακέτο ισότητας από την κυπριακή πολιτεία, διότι στην παρούσα φάση υπάρχει διάκριση σε βάρος μας», δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλαδιτών Φοιτητών, Χρήστος Δημητριάδης. Όπως εξηγεί, σε αντιστάθμισμα για τη χορηγία των 1.700 ευρώ που παίρνουν ετησίως οι Κύπριοι φοιτητές για στέγαση, βιβλία και σίτιση, οι Ελλαδίτες λαμβάνουν μόνο ένα κουπόνι σίτισης το οποίο από το 2000 παραμένει στα 5 ευρώ. «Το 2000 το ποσό αυτό εξασφάλιζε ένα αξιοπρεπές γεύμα. Όμως εν έτει 2009, που το Πανεπιστήμιο εγκρίνει συνεχώς νέες αυξήσεις στα γεύματα, δεν σου φτάνει ούτε για ένα πιάτο φαγητό», δηλώνει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου.

Ως αλλοδαποί
Οι περίπου 350 Ελλαδίτες φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου καταγγέλλουν ακόμη άνιση μεταχείριση και σε πρακτικά ζητήματα, όπως οι συναλλαγές τους με τους δημόσιους οργανισμούς, στους οποίους καλούνται να πληρώνουν ως αλλοδαποί. Για να κάνουν, π.χ., μια νέα σύνδεση τηλεφώνου, πρέπει να πληρώσουν εγγύηση 200 ευρώ, διότι δεν έχουν κυπριακή ταυτότητα. «Το θέμα είναι να υπάρξει πλήρης ενιαία αναγνώριση της φοιτητικής ιδιότητας που θα συνεπάγεται και τα αντίστοιχα δικαιώματα», συμπληρώνει ο Χρήστος Δημητριάδης, εξηγώντας ότι το πρόβλημα χρονίζει, αφού είχε συζητηθεί αρχικά το καλοκαίρι του 2007 και έκτοτε, η αύξηση, πχ, του κουπονιού σίτισης έχει «παγώσει», παρά τη σχετική υπόσχεση που είχαν λάβει από τον υπουργό Παιδείας. «Ένα χρόνο τώρα είναι εμπαιγμός, για αυτό δεν υπάρχει άλλη διέξοδος διάλογου», καταλήγει.


ΧΡΥΣΤΑ ΝΤΖΑΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: