Σάββατο

Σταλινισμός, νταηλίκια μέσα σε συμβούλια, απόπειρες δημιουργίας έντασης για να μην τιμούν τη μνήμη των νεκρών


Ζητούν να μην επισκευαστεί το μνημείο στο Κλήμα Δωρίδος για το 5/42!
Τ ην είδηση την αλιεύσαμε στην τοπική εφημερίδα της Φωκίδας «Νέο Άστρο». Και μπορεί όλα αυτά που θα διαβάσετε να συνέβησαν προεκλογικά, αλλά έχουν την αξία τους και αναδεικνύουν τον σταλινικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ευρύτερη αριστερά στη χώρα μας. Αφορμή του καυγά, η ανακατασκευή του μαυσωλείου που έχει ανεγερθεί για να τιμηθούν οι 301 σφαγιασθέντες οπλίτες και συνεργάτες του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων Ψαρρού.

Ο Νομάρχης έπραξε το καθήκον του
Το θέμα της ανακατασκευής του μνημείου 5/42, που έφερε προς έγκριση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ο Νομάρχης Φουσέκης, έγινε αφορμή να ξεσηκωθεί σύσσωμη η αντιπολίτευση και με κορώνες περί δήθεν "εθνικής συμφιλίωσης" να ταχθεί εναντίον του. Το συγκεκριμένο μνημείο που βρίσκεται στο Κλήμα του Δήμου Ευπαλίου, αποτελεί αφ' ενός μεν κενοτάφιο 301 Ελλήνων σφαγιασθέντων (που πριν εκτελεσθούν βασανίστηκαν βάναυσα) κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, αφ' ετέρου δε τόπο μνήμης προς αποφυγή παρομοίων γεγονότων. Και στις δύο περιπτώσεις, η ύπαρξή του, η φροντίδα του και η τιμή προς τους νεκρούς, αποτελεί χρέος της Πολιτείας. Για όσους έχουν ενδοιασμούς, υπάρχει το Προεδρικό Διάταγμα υπ' αριθ. 992/14.9.81, με το οποίο η Πολιτεία αναγνωρίζει το χρέος της έναντι των νεκρών του 5/42 και βάσει του οποίου τελείται και το σχετικό μνημόσυνο με κάθε επισημότητα, παρουσία των τοπικών αρχών.
Η ανακατασκευή του μνημείου κρίθηκε αναγκαία μετά τις καταστροφές τις οποίες έχει υποστεί από ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο Νομάρχης έπραξε το καθήκον του και το ίδιο θα έπραττε και για οποιοδήποτε άλλο μνημείο βρισκόταν υπό κατάρρευση στη ζώνη ευθύνης του. Οι νεκροί έχουν το δικαίωμα ενός τάφου κι ενός μνημόσυνου και οι συγγενείς τους το δικαίωμα να γνωρίζουν το τόπο της ταφής των αγαπημένων τους και να συγκεντρώνονται την ημέρα του κακού να ποτίζουν με ένα δάκρυ τους το ελληνικό χώμα που εκείνοι πότισαν με το αίμα τους. Το μνημόσυνο τελείται ετησίως κάθε τρίτη Κυριακή του μηνός Μαΐου κάθε έτους, όπως προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Στο μαυσωλείο, που έχει στη βάση του μικρό ναό, έχουν εναποτεθεί οι λειψανοθήκες με τα οστά των οπλιτών του 5/42, που σφαγιάσθηκαν από τους κομμουνιστές, τον Απρίλιο του 1944.

Αριστεριστικές αθλιότητες
Στη συζήτηση του θέματος στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, η επί κεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώτα Γαζή, χαρακτήρισε την ανακατασκευή του μνημείου «αθλιότητα» και είπε πως δεν περίμενε «να έρθει προς συζήτηση αυτό το θέμα». Ο Γ. Παπαλεξίου ισχυρίστηκε ότι «δεν αντιλαμβάνομαι την ανακατασκευή του συγκεκριμένου Μνημείου», ο Τσάρας το χαρακτήρισε «διασπαστικό» και ο κ. Φ. Αρβανίτης είπε με στόμφο: «Όχι μόνο να μην ανακατασκευαστεί τουναντίον να μπει μπουλντόζα και να το κατεδαφίσει...»! Ο νομάρχης Φουσέκης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση απάντησε: «Δεν θέλουμε να μιλήσουμε γιατί όταν ήσασταν κυβέρνηση δεν το γκρεμίσατε!... Το τι έγινε στο Κλήμα και πως, θα το γράψει η ιστορία σε λίγα χρόνια...»! Από την πλευρά της, κ. Αφροδίτη Παπαθανάση, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πλέον, αναφώνησε: «Την ιστορία την γράφουν οι νικητές». Τέλος ο αντινομάρχης Ιντέρνος, θεωρώντας προσβλητικά τα «βέλη» της αντιπολίτευσης περί συμμετοχής «ακροδεξιών» στις εκδηλώσεις, είπε: «Εγώ πάω κάθε χρόνο και δεν ανέχομαι από κανέναν να με χαρακτηρίζει ακροδεξιό»! Επειδή αν όχι όλοι εκ των ομιλητών της αντιπολίτευσης είχαν βλέψεις για μια θέση στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ Φωκίδας, θεωρούμε ότι οι κορώνες που εξαπέλυσαν ήταν μια παλαιοκομματική τακτική έξαρσης «δημοκρατικότητας», για άγρα ψήφων από συγγενή ιδεολογικά κόμματα.

Ασεβούν στη μνήμη νεκρών
Η υπόθεση αυτή και μάλιστα σε έναν από τους πιο δεξιούς νομούς της χώρας, αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η αριστερά ενεργεί. Σταλινισμός, νταηλίκια μέσα σε συμβούλια, απόπειρες δημιουργίας έντασης και μια παράλογη απαίτηση, οι αντίπαλοί τους να μην τιμούν τη μνήμη των νεκρών τους. Δεν φτάνει δηλαδή που ποτέ κανείς τους δεν απολογήθηκε για τη σφαγή του συνταγματάρχη Δημήτριου Ψαρρού (από τα χέρια του διοικητή του 36ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ) και των ανδρών του, αλλά ζητούν και τα ρέστα! Και όλα αυτά μετά την καταδίκη των εγκλημάτων του κομμουνισμού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: