Δευτέρα

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ!!!!Απαντησεις στην Δημαγωγια του ΠΑΣΟΚ


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατ’ αρχήν θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τους πολίτες της Β’ Περιφέρειας Αθηνών που με εμπιστεύθηκαν για έκτη φορά σαν εκπρόσωπό τους σ’ αυτή εδώ την Αίθουσα. Θα ήταν σήμερα μία ημέρα που θα μπορούσαμε να ευχηθούμε Καλή Επιτυχία στην Κυβέρνηση αυτή, μετά την εμπιστοσύνη που της έδειξε ο ελληνικός λαός, αλλά στον τομέα δυστυχώς της εμπορικής ναυτιλίας, του Αιγαίου και της νησιωτικής πολιτικής τέτοια ευχή δεν μπορούμε να δώσουμε. Και δεν μπορούμε να τη δώσουμε για τον εξής απλούστατο λόγο, διότι αυτή η Κυβέρνηση είναι η πρώτη Κυβέρνηση που αποφάσισε την κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, του Υπουργείου το οποίο εδώ και πενήντα χρόνια υπηρετεί τη μεγάλη των Ελλήνων ναυτιλία, την ποντοπόρο ναυτιλία, την πρώτη ναυτιλιακή οικονομική δύναμη της Ευρώπης. Και αυτή η ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων απέδειξε ότι σ’ αυτό τον τομέα ακόμα δεν έχει γίνει ούτε η παράδοση, ούτε η παραλαβή, ούτε η κατανομή των αρμοδιοτήτων αυτού του μεγάλου Υπουργείου που ασχολείται με την ναυτιλία αλλά και με τη νησιωτική πολιτική. Ακόμη και σήμερα που έχει περάσει πάνω από μια βδομάδα από την ανάληψη της ευθύνης από την Κυβέρνηση δεν έχει γίνει παραλαβή-παράδοση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη, του πρώην Υπουργείου Αιγαίου, το οποίο ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1985. Ακόμη δεν ξέρει κανείς στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας πού είναι οι αρμοδιότητες, ποιος έχει την ευθύνη της ακτοπλοΐας, ποιος έχει την ευθύνη της ποντοπόρου ναυτιλίας, ποιος έχει την ευθύνη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, ποιος έχει την ευθύνη της ελληνικής εκπροσώπησης στα διεθνή λιμάνια της χώρας. Υπουργοί έρχονται και φεύγουν από τον Πειραιά, Υπουργοί και Υφυπουργοί κάνουν δημόσιες δηλώσεις ότι αυτοί έχουν τον έναν ή τον άλλο κλάδο. Έτσι λοιπόν σ’ αυτό το Υπουργείο άνευ αρμοδιοτήτων αναγκάζομαι να μιλήσω για τις Προγραμματικές Δηλώσεις.
Βέβαια η κατάργηση του Υπουργείου είχε προαναγγελθεί στις 25 Σεπτεμβρίου 2008 όπου ο σημερινός Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως κ. Πάγκαλος σε ομιλία του σ’ αυτή εδώ την Αίθουσα είχε πει ότι δεν έχει καμία δουλειά να υφίσταται Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και μάλιστα είχε πει ότι τα στελέχη του Λιμενικού όταν συνταξιοδοτούνται πηγαίνουν κατευθείαν από το γραφείο τους σε διαφόρους εφοπλιστικούς οίκους και έχουν προσβάσεις που κανονικά οι συναλλασσόμενοι με οποιοδήποτε Υπουργείο δεν έχουν. «Τι τους θέλουμε όλους αυτούς τους αντιναυάρχους, τους ναυάρχους, τους υποναυάρχους;» Βέβαια στον κ. Πάγκαλο, στο σημερινό Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, είχε απαντήσει δημόσια ο τομέας ναυτιλίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. λέγοντας ότι όλα αυτά δεν ισχύουν και ότι αυτές είναι προσωπικές απόψεις του τότε Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και σήμερα Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως.
Καταθέτω στη Βουλή λοιπόν τις συνομιλίες των Πρακτικών, όπου ο ίδιος ο κ. Λαμπίρης που απαντούσε στην κριτική που του ασκήσαμε είπε, απαντώντας σε μένα: «Παραποιήσατε, κύριε Υπουργέ, την άποψη του κ. Πάγκαλου. Μίλησε για κατάργηση; Δεν είπε κάτι τέτοιο. Δεν μπορεί κανείς να καταργήσει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας».
Το καταθέτω στη Βουλή.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Παναγιώτης Καμμένος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης): Ποιος είναι αυτός που αναφέρετε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήταν Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης): Α, ο συνάδελφος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, ο συνάδελφος. Και μάλιστα η υπεύθυνη στον τομέα ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η παρούσα κυρία Τσουρή, που είχε και την πολιτική ευθύνη, έβγαλε δημόσια ανακοίνωση στο site του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Είναι χρήσιμο να δείτε την ανακοίνωση στις 30 Σεπτεμβρίου 2008. Και την 1η του μηνός, στις εκλογές, σε συνέντευξη της στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, είπε: «Είναι απαραίτητο να υπάρχει αυτόνομο Υπουργείο». Η εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τον τομέα εμπορικής ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής τρεις μέρες πριν τις εκλογές ανακοινώνει προς τους ανθρώπους της ναυτιλίας, προς τους ανθρώπους των νησιών ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη αυτόνομου Υπουργείου, του ίδιου Υπουργείου που τρεις μέρες μετά το ίδιο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το καταργεί.
Το καταθέτω στη Βουλή.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Παναγιώτης Καμμένος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης): Κύριε συνάδελφε, άμα είναι στις εφημερίδες γιατί καταθέτετε τα δημοσιεύματα;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να μου κρατηθεί ο χρόνος παρακαλώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Θέλετε το λόγο κύριε Υπουργέ;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης): Όχι. Απλώς λέω: δημοσιεύματα εφημερίδων στα Πρακτικά;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καταθέτω στη Βουλή δημοσιεύματα εφημερίδων διότι αν οι υπεύθυνοι του τομέα του κόμματός σας δίνουν συνεντεύξεις λέγοντας στους Έλληνες ναυτικούς, στους Έλληνες που ασχολούνται με την ακτοπλοΐα, στους Έλληνες εφοπλιστές, στους Έλληνες που ασχολούνται με τα λιμάνια, στους Έλληνες ναυτεργάτες, στους εργάτες της Ζώνης ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί το Υπουργείο, ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η πολιτική που επί χρόνια ακολουθείται και εν συνεχεία σε τρεις μέρες αλλάζει αυτή η πολιτική, σημαίνει ότι υπήρχε ένα σχέδιο το οποίο βρισκόταν μόνο στα δικά σας σχέδια, κύριε Αντιπρόεδρε, και όχι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.
(GK)




(1MB)
Και μάλιστα στο θέμα αυτό δεν υπάρχει αντίδραση μόνο από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας. Το σύνολο του ναυτιλιακού κόσμου έχει ξεσηκωθεί!
Πριν από λίγες μέρες ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, απόστρατος αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, που έφθασε στην υψηλότερη θέση στην παγκόσμια ναυτιλία, έδωσε μια συνέντευξη όπου αναφέρει ότι η μεγάλη των Ελλήνων ναυτιλία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο.
Με τέτοια, λοιπόν, βιομηχανία, τόσο απαραίτητη στην εθνική οικονομία, μόνο ένα όργανο δημόσιας διοίκησης, όπως το Λιμενικό Σώμα, μπορεί να την υπηρετεί, όπως με πολύ υψηλό συναίσθημα ευθύνης έκανε για ενενήντα και τόσα χρόνια.
Καταθέτω για τα Πρακτικά τη σχετική συνέντευξη στο ΒΗΜΑ.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Παναγιώτης Καμμένος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή είναι η αλήθεια, την οποία γνωρίζει το σύνολο των ναυτεργατικών σωματείων, της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η Ένωση Πλοιάρχων, η Ένωση Εφοπλιστών, η Ένωση Ελλήνων Λιμενεργατών.
Όλοι οι ναυτεργάτες, όλοι οι ασχολούμενοι με τον κλάδο της ναυτιλίας θεωρούν έγκλημα την κατάργηση του Υπουργείου, ένα Υπουργείο το οποίο ακόμα έχει την ευθύνη και της νησιωτικότητος.
Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα. Αυτή τη στιγμή όλες οι άγονες γραμμές είναι στον αέρα! Δεν μπορεί να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Δεν έχουν προχωρήσει οι διαγωνισμοί για την υδροδότηση των νησιών. Σε δυο μέρες τα νησιά μένουν από νερό.
Ποια υπηρεσία θα κάνει τις νηολογήσεις και τις δρομολογήσεις; Ποιοι θα εκδίδουν τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας; Ποιοι θα κάνουν τις έκτακτες επιθεωρήσεις στα νησιά, που σήμερα τις κάνουν τα τοπικά κλιμάκια του Λιμενικού Σώματος; Όταν θα γίνει ατύχημα, ποιος θα κάνει την ανάκριση; Ποιοι θα συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών; Θα υπάρχει ενιαίο νηολόγιο; Ποιος θα έχει την αρμοδιότητα των ναυτικών;
Πρόκειται για καίρια ερωτήματα που αφορούν τη ναυτιλία που χρηματοδοτεί την εθνική μας οικονομία εδώ και πολλές δεκαετίες. Τι θα γίνει με τα νησιά; Θα διατηρηθεί η εποπτεία των άγονων γραμμών στο Υπουργείο Αιγαίου, στη Γενική Γραμματεία; Θα συνεχιστεί η δράση για την υδροδότηση; Θα συνεχίσει το Παρατηρητήριο του Αιγαίου, το οποίο κι εσείς χειροκροτήσατε; Θα διατηρηθεί ο τομέας για την προστασία του περιβάλλοντος; Θα συνεχιστούν οι δράσεις σε θέματα πολιτικής προστασίας;
(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Αυτά είναι ερωτήματα στα οποία καλείστε να απαντήσετε σήμερα, όχι αύριο, διότι ούτε η ναυτιλία ούτε τα νησιά μπορούν να περιμένουν!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ολοκληρώστε παρακαλώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το πρώτο δείγμα το είδαμε, όσον αφορά τα λιμάνια. Η ανεύθυνη πολιτική της ανακοίνωσης της κατάργησης της συμφωνίας για το ΣΕΜΠΟ με την COSCO είναι μια πολιτική που οδήγησε στην απεργία που μόλις χθες διεκόπη για δεκαπέντε μέρες. Και η πολιτική αυτή είναι η πολιτική που είχε προαναγγείλει το ΠΑ.ΣΟ.Κ..
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ολοκληρώθηκε ο χρόνος σας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καταθέτω την ομιλία του σημερινού Πρωθυπουργού στις 15 Απριλίου 2008, όταν έλεγε πως ό,τι πιο προσοδοφόρο, ό,τι πιο στρατηγικό και δημόσιο η Νέα Δημοκρατία το εκποιεί και μάλιστα το εκποιεί έναντι πινακίου φακής.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Παναγιώτης Καμμένος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και με αυτό ολοκληρώσατε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρετε ότι δημόσιες και διεθνείς συμβάσεις δεν μπορείτε να τις καταργήσετε. Και αν δεν το ξέρετε, ρωτήστε τον κ. Παπούκη που γνωρίζει από συμβάσεις σχετικά με τα λιμάνια.
Θα δείτε ότι ουσιαστικά η κοροϊδία απέναντι στον ελληνικό λαό, η κοροϊδία απέναντι στους Έλληνες λιμενεργάτες οδήγησε εσάς πρώτα σε αδιέξοδο. Φοβούμαι να μην οδηγήσει και την ελληνική ναυτιλία!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: