Σάββατο

Η μεγάλη ώρα της ΝΔ: πως ψηφίζουν

Η μεγάλη ώρα ήρθε. Οι 1.584 κάλπες ανά την Ελλάδα θα αναδείξουν –αν δε χρειαστεί δεύτερος γύρος- το διάδοχο του Κώστα Καραμανλή. Το newstime.gr παρουσιάζει όλες τις λεπτομέρειες της πανελλαδικής ψηφοφορίας.

Από το πρωί θα υπάρχουν 1.039 εκλογικά κέντρα στα οποία θα λειτουργούν 1.584 εκλογικά τμήματα, ενώ σε οκτώ χώρες της Ευρώπης θα υπάρχουν 64 εκλογικά τμήματα και θα είναι συνδεδεμένοι συνολικά 3.516 ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Η διαδικασία θα αρχίσει στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα. Εάν υπάρξουν εκλογικά τμήματα στα οποία θα συνεχίζεται η προσέλευση ψηφοφόρων, η ψηφοφορία παρατείνεται με απόφαση της εφορευτικής επιτροπής του κάθε εκλογικού κέντρου.

Δικαίωμα ψήφου

Όπως έχει ανακοινωθεί από τη Ρηγίλλης, που θέλει τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή, μπορούν να ψηφίσουν όλοι όσοι είναι ήδη μέλη της Νέας Δημοκρατίας, επιβεβαιώνοντας την εγγραφή τους, και ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές. Επίσης, δικαίωμα ψήφου έχουν και όλοι όσοι θέλουν να εγγραφούν μέλη της Νέας Δημοκρατίας και ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές. Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο, παρά μόνο συμπλήρωση της σχετικής αίτησης με την επίδειξη ταυτότητας, άδειας οδήγησης ή διαβατηρίου και καταβολή της συνδρομής των δύο ευρώ.

Όσοι επιθυμούν να μετάσχουν στην ψηφοφορία μπορούν να προσέλθουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα, ανεξάρτητα από το Δήμο στον οποίο ψηφίζουν κατά τις εθνικές εκλογές, αλλά και ανεξάρτητα από την περιοχή της τοπικής οργάνωσης στην οποία είναι (εάν είναι) εγγεγραμμένοι. Στην ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας (www.nd.gr) βρίσκεται ο χάρτης με όλα τα εκλογικά κέντρα ανά την Επικράτεια, αλλά και στο εξωτερικό.

Ενδεχόμενο δεύτερου γύρου

Εάν χρειαστεί επαναληπτική εκλογή, θα γίνει το Σάββατο στις 5 Δεκεμβρίου τις ίδιες ακριβώς ώρες. Στην εκλογή αυτή μπορούν να ψηφίσουν μόνον όσοι θα έχουν πάρει μέρος στις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου και μόνο στο εκλογικό τμήμα που είχαν ψηφίσει.

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων

Στη Ρηγίλλης, γνωρίζοντας ότι αμφότεροι οι βασικοί υποψήφιοι στην κούρσα διαδοχής δεν αποκλείεται να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων, λένε ότι «δε μας αφορά η ταχύτητα μετάδοσης, αλλά η εγκυρότητα της διαδικασίας». Για το λόγο αυτό, τα πρώτα στοιχεία που θα ανακοινωθούν θα αφορούν στον αριθμό των πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες.

Στη συνέχεια, γύρω στις 10 αύριο το βράδυ, τα «γαλάζια» στελέχη θα έχουν μία σαφή εικόνα για το αν χρειάζεται ή όχι δεύτερος γύρος. Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να μεταδίδονται λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όταν στους κεντρικούς υπολογιστές του on line συστήματος θα έχει «ενσωματωθεί» ικανός αριθμός από το 20% των εκλογικών τμημάτων.

Αλλά και τότε, τα αποτελέσματα, όπως λένε οργανωτικά στελέχη του κόμματος, «μπορεί να μην είναι ενδεικτικά». Λίγο πριν τις πρώτες πρωινές ώρες και αφού έχουν γίνει στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα οι απαραίτητες διασταυρώσεις μεταξύ του αριθμού των ψηφοδελτίων και του αριθμού των ψηφισάντων, με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, η Νέα Δημοκρατία θα ανακοινώσει το τελικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: