Σάββατο

64ο Συνέδριο της Παμμακεδονικής ΗΠΑ - Διακύρηξη



Με επιτυχία διεξήχθη το 64ο Συνέδριο της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ στο Σικάγο της Πολιτείας του Ιλλινόις,  στις 27-30 Μαΐου 2010. Τίμησαν με την παρουσία τους το συνέδριο ο Γενικός Πρόξενος στο Σικάγο κ. Αναστάσιος Πέτροβας, ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών και νυν Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας Δρ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο Νομάρχης Πιερίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Γραμματείας του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου κ. Γεώργιος Παπαστεργίου, ο Ελληνοαμερικανός Γερουσιαστής της Πολιτείας του Rhodes Island κ. Λεωνίδας Ραπτάκης, η Γραμματέας του Παγκοσμίου ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, ο κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος Συντονιστής του ΣΑΕ Βορείου και Νοτίου Αμερικής και ο κ. Χρίστος Τομαράς τέως Συντονιστής ΣΑΕ Βορείου και Νοτίου Αμερικής οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό στους συνέδρους, τονίζοντας το σημαντικό διαχρονικό έργο της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ.
Ο Δρ. Κάρπεντερ από το Ινστιτούτο CATO, ο Δρ. Χρήστος Καράτζιος και ο Μάρκος Α. Τέμπλαρ, εμπειρογνώμονες στα Βαλκάνια και των προβλημάτων τα οποία πηγάζουν από την περιοχή, ήταν οι εισηγητές ακαδημαϊκού πάνελ.
Η κ. Νίνα Γκατζούλη, απελθούσα Πρόεδρος της Οργάνωσης, εξέφρασε την ανησυχία των μελών της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ και γενικά της ομογένειας «πως δεν πρέπει να διαπραγματευθούμε σοβαρά εθνικά ζητήματα εν μέσω οικονομικής κρίσης, διότι βρισκόμαστε σε αδύναμη θέση. Αυτό το μήνυμα» τόνισε η κ. Γκατζούλη «πρέπει να μεταφερθεί στο Κέντρο».
Ο Μακεδόνας Αρχιεπίσκοπος Βορείου Αμερικής κ. Δημήτριος ο οποίος είναι και Επίτιμος Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, ήταν ο κύριος ομιλητής κατά τη διάρκεια του επισήμου γεύματος στις 29 Μαΐου, εξέφρασε παρόμοιες θέσεις και τόνισε πως δεν πρέπει να γίνονται διαπραγματεύσεις σε θέματα εθνικής υφής, τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε αδύναμη θέση λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε το σημαντικό ρόλο της Παμμακεδονικής στο Σκοπιανό θέμα και ενεθάρρυνε τους Μακεδόνες να συνεχίσουν τον αγώνα για τη δικαίωση της ιστορικής αλήθειας.
Ο Μητροπολίτης Σικάγου κ. Ιάκωβος έδωσε επίσης χαιρετισμό, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του προς την Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ. Επίσης με την παρουσία του τίμησε το Συνέδριο ο Πρόεδρος της ΠΑΙΔΕΙΑΣ Δρ. Ηλίας Τομάζος.
Η σύνθεση της νέας εκτελεστικής επιτροπής έχει ως εξής:
Δρ. Αντώνιος Παπαδόπουλος-Ύπατος Πρόεδρος
Δρ. Παναγιώτης Μπαλτατζής-Ύπατος Αντιπρόεδρος
Ευστάθιος Πηλείδης-Πρόεδρος Νεολαίας
Δημήτρης Χατζής-Ύπατος Γραμματέας
Κωνσταντίνος Χατζηστεφανίδης-Ύπατος Ταμίας
Νομικοί Σύμβουλοι-Θεόδωρος Βασσιλάκης και Δημήτριος Ιωαννίδης.
Η κ. Νίνα Γκατζούλη παραμένει Πρόεδρος Επιτροπής Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου
Το Συνέδριο ενέκρινε τα επισυναπτόμενα ψηφίσματα:
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Ζητούμε την έγκριση ενός ψηφίσματος από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το οποίο θα δηλώνει ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει ως Μακεδονική ταυτότητα την ταυτότητα του Ελληνισμού της Μακεδονίας. Επιπλέον στο ψήφισμα πρέπει να αναφέρεται πως η Ελλάδα δεν αποδέχεται οποιαδήποτε έννοια «Μακεδονικής» εθνολογικής ταυτότητας και «Μακεδονικής» γλώσσας.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ
Η Παμμακεδονική Ένωση των Η.Π.Α. σε συνεδρίαση του 64ου Ετησίου Συνεδρίου που συνήλθε από τις 27-30 Μαΐου 2010, στο Σικάγο της Πολιτείας του Ιλλινόις έχοντας υπ’ όψη τις τελευταίες εξελίξεις στην Π.Γ.Δ.Μ αποφάσισε τα ακόλουθα:
1. Ποτέ δεν θα δεχτούμε για τη χώρα της Π.Γ.Δ.Μ οποιαδήποτε ονομασία που θα περιέχει τον όρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ή παράγωγά του.
2. Η Παμμακεδονική Ένωση ζητεί από την Ελληνική κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και την υπόλοιπη Διεθνή Κοινότητα, όπως η τελική ονομασία του κρατιδίου της Π.Γ.Δ.Μ ξεχωρίζει με ακρίβεια τους κατοίκους αυτής της χώρας από εμάς τους Μακεδόνες.
3. Η ονομασία Μακεδονία είναι αναμφίβολα ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Η ιστορία της Μακεδονίας και, ειδικά η ονομασία της, δεν είναι ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΑ και ως πατρική κληρονομιά δεν δύναται να παραχωρηθούν σε τρίτους.
4. Η μόνιμη ονομασία της χώρας της Π.Γ.Δ.Μ οφείλει να εκφράζει την πολυεθνική της σύσταση η οποία θα επιτρέψει σε όλους του κατοίκους της να συνυπάρχουν ειρηνικά.
5. Απαιτούμε όπως δοθούν σε άτομα Ελληνικής προέλευσης κατοικούντων στις χώρες της Π.Γ.Δ.Μ και της Αλβανίας όλα τα ανθρώπινά τους δικαιώματα.
6. Η Μακεδονική ταυτότητα είναι πολιτιστικά και ιστορικά ελληνική. Δεν αποδεχόμαστε οποιαδήποτε έννοια Μακεδονικής εθνολογικής ταυτότητας και Μακεδονικής γλώσσας.
7. Είναι ιερό μας καθήκον να εξακολουθήσουμε τον αγώνα μας για τα δίκαια της Μακεδονίας. Το απαιτεί η Ιστορία.
8. Ζητούμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που η τελική συμφωνημένη ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ. συμπεριλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», η τα παράγωγά του.
9. Zητούμε όπως η τελική ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ αντανακλάται στο σύνταγμά της.
10. Υποστηρίζουμε την ύπαρξη του κρατιδίου βορείως των συνόρων της Ελλάδος με το ενδιάμεσο όνομα της Π.Γ.Δ.Μ. Θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, παρά μόνον εφ’όσον το επίσημο όνομα του δεν θα περιέχει τον όρο Μακεδονία η παράγωγο του ονόματος αυτού. Περαιτέρω, δεν τρέφουμε κακία η δόλο για τους πολίτες του κράτους αυτού ή της διασποράς του. Επιπλέον θεωρούμε πως οι καλές γειτονικές σχέσεις θα αποτελέσουν ένα περαιτέρω κριτήριο για την ευρω-ατλαντική του ένταξη.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
Η Παμμακεδονική Ένωση των Η.Π.Α. σε συνεδρίαση του 64ου Ετησίου Συνεδρίου που συνήλθε από τις 27 έως τις 30 Μαΐου του 2010 στο Σικάγο της Πολιτείας του Ιλλινόις, αποφάσισε τα ακόλουθα:
1. Απαιτούμε όπως η συνεχής προπαγάνδα για αλυτρωτισμό που εκπέμπεται από την ΠΓΔΜ, συμπεριλαμβανομένης της οικειοποίησης και διαστροφής της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Μακεδονίας, παύσει παντελώς.
2. Δεν θα δεχθούμε ποτέ οποιαδήποτε Εκκλησία, που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» η παράγωγό του στο όνομά της.
3. Διαφωνούμε με την χρήση του όρου ¨Δημοκρατία της Μακεδονίας¨ σε οποιοδήποτε έγγραφο από Ελληνικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες εντός Ελλάδος και παγκοσμίως.
4. Καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της.
5. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Πρέπει να αποσύρει αμέσως όλα τα κατοχικά στρατεύματά της, να αποσύρει τους παράνομους εποίκους οι οποίοι μεταφέρθηκαν από την Τουρκική ενδοχώρα πρέπει να επιστρέψει όλες τις περιουσίες στους νόμιμους ιδιοκτήτες και να προβεί σε αποζημιώσεις προς τους Κυπρίους.
6. Θεωρούμε τις συνεχείς διακρίσεις , πράξεις, κανονισμούς και τακτικές της Τουρκίας ενάντια στο Οικουμενικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως παραβίαση θρησκευτικής ελευθερίας κάτι που τυγχάνει ασυμβίβαστο με τις φιλοδοξίες της να γίνει μέλος της ΕΕ. Απαιτούμε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την επιστροφή της κατησχησμένης περιουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τον σεβασμό των περιουσιακών δικαιωμάτων των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Η τελευταία απόφαση του Ανωτάτου Τουρκικού Δικαστηρίου να αρνηθεί την οικουμενικότητα του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως αντιτίθεται με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
7. Απαιτούμε από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας να αναγνωρίσουν την γενοκτονία κατά των Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων.
8. Καταδικάζουμε τις συνεχείς παραβιάσεις του Ελληνικού χώρου από την Τουρκία.
9. Προσδοκούμε την επιστροφή των ιερών κειμηλίων των μοναστηριών Δράμας και Σερρών από τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας.
10. Απαιτούμε την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στον τόπο της καταγωγής τους.
11. Οι Καλλάς, είναι Έλληνες, απόγονοι των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τα βόρεια Ιμαλάια, στην ορεινή περιοχή Χιντου Κους , του Πακιστάν. Ο γηγενής λαός των Καλλάς κατόρθωσε να διατηρήσει τον αρχαίο πολιτισμό και παραδόσεις του από τον 4ο αιώνα π.χ. αλλά απειλείται με αφανισμό. Ως αδερφοί Έλληνες, Μακεδόνες, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες τους να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα και αξίες.
12. Υποστηρίζουμε την πρόταση των Καλλάς “Bring the Glory Back” (Επαναφέρετε την Δόξα) η οποία προτρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος του Μ. Αλέξανδρου ως πρότυπο λειτουργίας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
13. Η συλλογή των οστών Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν είναι οικονομική συναλλαγή, αλλά ανθρωπιστικό ζήτημα και εθνικό καθήκον μας. Η πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί το Σεβασμό των Ανθρωπίνων, Πολιτικών, Πολιτιστικών, Θρησκευτικών και Εκπαιδευτικών Δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας.
14. Οι Αλβανοί οφείλουν να σταματήσουν τις προπαγανδιστικές προσπάθειες των Τσάμηδων, εάν η Αλβανία επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
15. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν πρέπει να επικυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία για την αποδοχή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, με οποιοδήποτε όνομα που περιέχει τον όρο «Μακεδονία», ή παράγωγα του όρου αυτού.
16. Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς τους 364 Ακαδημαϊκούς για την διακήρυξη της ιστορικής αλήθειας.
Συμφωνούμε με την απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992, η οποία απέκλεισε τον όρο «Μακεδονία» και τα παράγωγά του από οποιαδήποτε μελλοντική ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: