18.07.2010: Ο Διονύσης Βουλγαρόπουλος εκφωνεί τον επικήδειο. 18.07.2010: Ο Σπύρος Χατζάρας καταθέτει στεφάνι στην μνήμη των σφαγιασθέντων. Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου ήταν τόπος βασανιστηρίων και φόνων την περίοδο 1943-44. Το βιβλίο της Άννας Σταματοπούλου «Φενεός 1944, η γη της οδύνης». |
Με θρησκευτική κατάνυξη πραγματοποιήθηκε και φέτος στις 18 Ιουλίου το ετήσιο μνημόσυνο των 3000 απλών Ελλήνων πατριωτών (της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Φενεού) που σφαγιάστηκαν από τους ανθέλληνες κομμουνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, εν μέσω μάλιστα της γερμανικής κατοχής, από καλοκαίρι του 1943 έως το 1944. Την μαύρη εκείνη περίοδο οι απάνθρωποι εντολοδόχοι της Μόσχας, αντί να πολεμούν τον κατακτητή, προέβησαν σε σφαγές κατοίκων (όλων των ηλικιών, φύλων και τάξεων) που θεωρούσαν ότι θα τους ήσαν εμπόδιο στην μετακατοχική κατάληψη της εξουσίας.
Τον επικήδειο εκφώνησε ο πατριώτης δημοσιογράφος Διονύσης Βουλγαρόπουλος. Ευχάριστη εντύπωση προκάλεσε η παρουσία του γνωστού πατριώτη δημοσιογράφου Σπύρου Χατζάρα, ο οποίος κατέθεσε και στεφάνι. Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ των άλλων και ο Άγγελος Λιόντας (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αστυνομίας Πόλεων), ο Δημήτριος Κουκάς (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φίλων και Μαχητών της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ»), ο Διονύσης Βουλγαρόπουλος (για την Πανελλήνια Αντιστασιακή Οργάνωση - Π.Α.Ο.), ο Πάνος Ζωγράφος (για τους συγγενείς σφαγιασθέντων από τα Πιτσά), η Ελίνα Μαστέλλου-Γιαννάκενα (για τους συγγενείς σφαγιασθέντων από Ξυλόκαστρο, Τρίκαλα και Ρίζα), καθώς και πολλοί άλλοι συγγενείς από πολλά χωριά της περιοχής. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο κορινθιακής καταγωγής Ιωάννης Γιαννάκενας, μέλος της Κ.Ε. του ΛΑ.Ο.Σ.
Από τους παρόντες συγγενείς των θυμάτων στιγματίστηκε η απουσία της επίσημης πολιτείας, αλλά και της δημοτικής αρχής. Παρόν και δραστήριος όπως πάντα ο τέως δήμαρχος Φενεού Κώστας Καπέλλος, ο οποίος επιμελήθηκε και εξέδωσε με τις εκδόσεις Πελασγός την μαρτυρία της αυτόπτης μάρτυρος Άννας Σταματοπούλου, που φέρει τον τίτλο «Φενεός 1944, η γη της οδύνης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου