Τρίτη

Πάρτι με αμυντικά κονδύλια




Την ώρα που οι κρίσεις των Αντιστρατήγων και των Υποστρατήγων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων έχουν ήδη ολοκληρωθεί, η zougla.gr, φέρνει στο φώς της δημοσιότητας μια καταγγελία που αφορά τον χειρισμό αμυντικών κονδυλίων από ανώτατους αξιωματικούς.




 Συγκεκριμένα, ο Αντισυνταγματάρχης (ΜΧ) Ξενοφώντας Τζουράς, στις 1-12-2010, καταθέτει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Στρατοδικείου Ξάνθης, σύμφωνα με την οποία δαπάνη του ΓΕΣ, ύψους 1,4 εκατ. ευρώ για την κατασκευή απόρρητων έργων οχύρωσης δεν διαχειρίστηκε με το νόμιμο τρόπο, αφού όπως αναφέρεται διασπάστηκε σε μικρότερα ποσά προκειμένου να μην γίνει Δημόσιος Διαγωνισμός.


Τι καταγγέλλεται στη μηνυτήρια αναφορά του Αν/χη

Όπως φαίνεται από τη μηνυτήρια αναφορά, η οποία βρίσκεται εδώ και τρεις μήνες στα χέρια του εισαγγελέα, στο πλαίσιο της διάθεσης πιστώσεων των ενόπλων δυνάμεων και συγκεκριμένα του Στρατού Ξηράς, διατέθηκε το Σεπτέμβριο του 2010, ποσό 1.400.000 ευρώ στο Δ΄ Σώμα Στρατού στην Ξάνθη, για την κατασκευή ομοειδών έργων οχύρωσης που χαρακτηρίστηκαν απόρρητα.


Η διαδικασία που μεθοδευμένα ακολουθήθηκε, τόσο από το Γενικό Επιτελείο και συγκεκριμένα από τον υπογράφοντα αρμόδιο Β΄ Υπαρχηγό ΓΕΣ, όσο και από τον Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού, δεν ήταν η καθοριζόμενη από την ισχύουσα νομοθεσία.



Συγκεκριμένα, δεν προκηρύχθηκε Δημόσιος Διαγωνισμός αλλά το διατιθέμενο ποσό, κατακερματίστηκε και εκτελέστηκε το έργο με επιμέρους εργολαβίες που η κάθε μία δεν υπερέβαινε τα 45.000 ευρώ, ώστε διενεργήθηκαν μόνο πρόχειροι μειοδοτικοί διαγωνισμοί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για να στηριχθεί η όλη μεθόδευση ανασύρθηκε από τα παλιά, και έγινε χρήση ενός Νομοθετικού Διατάγματος (ΝΔ 901/1971) που έχει καταργηθεί με νόμο από το 1984 (Ν 1418/1984).

Ενήμερος και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

Στις 21 Ιανουαρίου του 2011, αλλά και στις 8 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, ο Αν/χης Τζουράς, αποφασίζει να ενημερώσει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο.



 
Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται από το έγγραφο, με την ένδειξη «ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ», ο υπουργός ενημερώνεται για την μηνυτήρια αναφορά αλλά και την καταγγελία, ενώ στο email έχουν επισυναφθεί και τα ανάλογα έγγραφα.



Αναβαθμίστηκαν οι «εμπλεκόμενοι» ανώτατοι αξιωματικοί 



Ο Αντιστράτηγος Αγγελούδης σε τελετή παράδοσης-παραλαβής
Ο Αντιστράτηγος Αγγελούδης σε τελετή παράδοσης-παραλαβής
Μετά από τις τελευταίες κρίσεις των Αντιστρατήγων που έγιναν στις 9 Μαρτίου, τόσο ο Β' Υπαρχηγός ΓΕΣ και Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, Αντιστράτηγος Λυμπέρης Δημήτριος, όσο και ο Διοικητής του Δ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Αγγελούδης Δημήτριος έμειναν «αλώβητοι» παρά τη συμμετοχή τους στις μεθοδευμένες διαδικασίες, που όπως φαίνεται από τη μηνυτήρια αναφορά ακολουθήθηκαν.



Ο Αντιστράτηγος Αγγελούδης, τοποθετ
Ο Αντιστράτηγος Λυμπέρης
Ο Αντιστράτηγος Λυμπέρης
ήθηκε Αρχηγός της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα,ενώ ο Αντιστράτηγος Λυμπέρης παρέμεινε στη θέση του με προοπτική να είναι αυτός ο επόμενος για την ανάληψη της αρχηγίας του  ΓΕΣ,εφόσον γίνουν έκτακτες κρίσεις το καλοκαίρι για αρχηγούς των επιτελείων


Σύμφωνα λοιπόν με τη συγκεκριμένη μηνυτήρια αναφορά διατυπώνονται τα ερωτήματα:
 
Υπήρξε όφελος ή ζημία από αυτές τις μεθοδεύσεις που αναφέρονται στην αναφορά για το δημόσιο  συμφέρον;
Υπήρξε όφελος για τους διατάζοντες;
 
Υπήρξαν συνέπειες για τον αξιωματικό που δεν «συμμορφώθηκε» ώστε να συναινέσει στη διαδικασία και την κατήγγειλε;
Με ποια κριτήρια και με ποια εχέγγυα αποφάσισε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο(συμμετέχουν οι δύο εμπλεκόμενοι Αντιστράτηγοι), για  την προαγωγή η αποστρατεία των αξιωματικών;
Ποιες οι ενέργειες του Ευάγγελου Βενιζέλου από τη στιγμή που ενημερώθηκε για το θέμα; 
http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: