Τετάρτη

Special Olympics: Εικοσιπέντε χιλιάδες εθελοντές για «επανάσταση αξιοπρέπειας»


Εικοσιπέντε χιλιάδες εθελοντές από την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού συμμετέχουν ανιδιοτελώς, στην υποστήριξη των Special Olympics 2011, βάζοντας κάθε ένας από αυτούς, το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια της μετάδοσης του μηνύματος για σεβασμό στη διαφορετικότητα. Αποτελούν την «ατμομηχανή» των Αγώνων. Είναι αυτοί που κάνουν το όνειρο εκατομμυρίων μελών του κινήματος, πραγματικότητα, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι, όσο δύσκολες και να είναι οι συγκυρίες, η Ελλάδα δεν παύει, σε καμία περίπτωση, να είναι κοιτίδα φιλοξενίας, προσφοράς, ενότητας και ελπίδας, για όλο τον κόσμο. Ο δρ Καχίσο Μολόι είναι ο πρόεδρος της Οδοντιατρικής Εταιρείας της Ναμίμπια. Ήρθε στην Ελλάδα, για να συμμετάσχει και αυτός στην «επανάσταση της αξιοπρέπειας», όπως αποκαλείται το κίνημα των Special Olympics, και μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την εμπειρία του.
«Κατάγομαι από το Γιοχάνεσμπεργκ και είμαι οδοντίατρος. Το 2005 άρχισα να συμμετέχω ενεργά στο πρόγραμμα Special Smiles των Special Olympics, στο οποίο ως οδοντίατρος, φρόντιζα για την καλή υγεία των δοντιών των αθλητών», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Απ το 2007 είμαι ο υπεύθυνος του προγράμματος “Υγιείς Αθλητές” (Healthy Athletes), της Ναμίμπια. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, βεβαιώνουμε και φροντίζουμε γενικότερα για την καλή υγεία των αθλητών. Παρέχουμε εθελοντικά ιατρικές υπηρεσίες, υποβάλλοντας τους συμμετέχοντες σε γενικές, ορθοπεδικές, οδοντιατρικές, οφθαλμολογικές εξετάσεις και προσφέροντάς τους φυσιοθεραπείες», προσθέτει.
Μιλώντας για την κατάσταση στη χώρα του, ο κ. Μολόι λέει: «Στη Ναμίμπια, η αντιμετώπιση προς τα άτομα με διανοητικές αναπηρίες δεν είναι καθόλου καλή. Πολλές οικογένειες αισθάνονται ντροπή για την κατάστασή τους και τους κρύβουν στις «πίσω αυλές» των σπιτιών. Κυριολεκτικά, δε θέλουν να κυκλοφορούν και να τους βλέπει ο κόσμος, γιατί στιγματίζεται η οικογένεια».
Προσθέτει ότι «κάνουμε συντονισμένες προσπάθειες, έτσι ώστε να αλλάξουμε αυτή τη νοοτροπία και σίγουρα το κίνημα των Special Olympics μας έχει βοηθήσει τα μέγιστα σε αυτή την προσπάθεια. Εμείς, ως Special Olympics της Ναμίμπια, έχουμε ως στόχο να βγάλουμε έξω στην κοινωνία τα άτομα με αναπηρία. Κάνουμε εκστρατείες μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, για να έρθουν ως αθλητές στους αγώνες. Με αυτόν τον τρόπο, συμμετέχουν στο κίνημα και παύουν να υφίστανται τον κοινωνικό αποκλεισμό. Έχουμε καταφέρει πολλά, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας».
Ο κ. Μολόι μίλησε για την Ελλάδα και για τη διοργάνωση. «Η Ελλάδα είναι μία πανέμορφη χώρα και οι αγώνες εξελίσσονται εξαιρετικά, παρά τα θλιβερά γεγονότα. Θα τους βαθμολογούσα με άριστα δέκα».
Σύμφωνα με τους επικεφαλής του κινήματος των Special Olympics, εκατοντάδες είναι οι γιατροί που συμβάλλουν εθελοντικά στη διάδοση του μηνύματος της ενότητας. Αφιερώνουν το χρόνο τους και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό τους, προκειμένου να παράσχουν δωρεάν ιατρική διάγνωση σε χιλιάδες παιδιά και ενήλικες με διανοητική αναπηρία, μέσω του προγράμματος «Υγιείς Αθλητές», ενώ χιλιάδες γυαλιά οράσεως, ακουστικά βαρηκοΐας και προϊόντα προσωπικής υγιεινής μοιράζονται δωρεάν στους αθλητές.

Τα ελληνικά μετάλλια


Τέσσερα χρυσά μετάλλια χάρισε στην Ελλάδα ο Αλέξανδρος Στουπάκης, ο οποίος διέπρεψε στην κατηγορία 90κ. στη Δυναμική Αρση Βαρών. Ο 18χρονος αθλητής πέτυχε εξαιρετικές επιδόσεις με 160κ. βαθύ κάθισμα (squat), 102,5κ. πάγκο (bench), 170κ. δυναμική αρση (dead lift) και 432,5κ. σύνολο. Αλλά τέσσερα μετάλλια, στο ίδιο αγώνισμα πήρε ο Χρήστος Σουβαλιώτης. Ο Ελληνας αθλητής κατάκτησε ένα χρυσό και τρία χάλκινα. To χρυσό στο βαθύ κάθισμα (squat) σηκώνοντας 125 κιλά, ενώ τα χάλκινα ήρθαν στoν πάγκο (bench press) με 80 κιλά, τη δυναμική άρση (deadlift) με 150 κιλά και το σύνολο 355 κιλά.
Μεγάλη επιτυχία για την ελληνική ομάδα βόλεϊ, η οποία στο μικρό τελικό της Division2 επικράτησε 2-1 σετ της Ιαπωνίας. Το ελληνικό συγκρότημα κατέκτησε την τρίτη θέση, αν και ηττήθηκε στο πρώτο σετ με 25-22. Με το ίδιο σκορ πήρε το δεύτερο, ενώ στο τάι μπρέικ έκανε περίπατο αφού επιβλήθηκε με 15-6.
O χορός των μεταλλίων καλά κρατεί για την ελληνική ομάδα της ιππασίας, καθώς μετά το σημερινό πρόγραμμα οι αθλητές της χώρας κατάκτησαν τέσσερα μετάλλια (συνολικά η συγκομιδή για την Ελλάδα έφτασε τα 12 μετάλλια). Ο Παναγιώτης Πολίδης πήρε το χρυσό στην κατηγορία Working Trails CI_03. Δεύτερη ήταν η Νιόβη Δρυμούση στην κατηγορία Working Trails CS_2 και ο Νίκος Παγάνης στην κατηγορία Working Trails CΙ_01. Το τέταρτο μετάλλιο της μέρας, το κατέκτησε η Χρυσάνθη Χατζηεμμανουήλ, η οποία κατετάγη τρίτη στην κατηγορία Working Trails CΙ_07.
Η αυλαία των αγώνων στο κάνοε καγιάκ έπεσε με τους Ελληνες να πανηγυρίζουν έξι μετάλλια. Στο πρώτο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν οι Εξαρχόπουλος-Τσιγάντες (ΚΤ 200μ. doubles ηλικιών 16-23), Σιδέρη-Μαχαίρα (ΚΤ 200μ doubles, ηλικιών 16-21), Ξυπόλητος- Αραμπατζίεν (ΚΤ 200μ.doubles, ηλικιών +30). Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησαν οι Αντωνιάνα Μαχαίρα (ΚΤ 200μ. racesingles ηλικιών 16-21), Σωτήρης Ξυπόλυτος (KT200μ. racesingles ηλικιών +30), Μιχάλης Ρούσσος (ΚΤ 200μ. racesingles ηλικιών 16-21).
Προσπάθησε, αλλά δεν τα κατάφερε η ελληνική ομάδα ποδοσφαίρου 11-a side. Στον τελικό ηττήθηκε 6-1 από μία πολύ καλύτερη ομάδα, την Βραζιλία.
Ένα χρυσό κι ένα χάλκινο μετάλλιο ήταν ο απολογισμός των Ελλήνων κολυμβητών κατά την προτελευταία ημέρα στο κλειστό Ολυμπιακό κολυμβητήριο. Η Μαρία Μωραΐτη ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στη κατηγορία (FO4) στα 100μ. πρόσθιο γυναικών, ενώ στα 25 μ. ελεύθερο η Μικαέλα Κορκίδη, κατάκτησε το χάλκινο μετάλλιο.
Ο Διονύσης Βουκελάτος κατάκτησε το δεύτερο ελληνικό μετάλλιο στο τένις (χάλκινο), καθώς επικράτησε μετά από συγκλονιστικό αγώνα του Αμερικανού, Λούκας Μπλάτελ με 2-1 (5-3, 2-4, 7-4

Δεν υπάρχουν σχόλια: