Δευτέρα

Ξύπνα Ομογένεια! Έρχεται Φόρος Κληρονομίας Ελλήνων Εξωτερικού

Οι ελαφροδάκτυλοι ηγέτες στη γενέτειρα, εφευρίσκουν ταχυδακτυλουργίες για να βάλουν χέρι στο πορτοφόλι του Έλληνα της διασποράς, εν ονόματι –λένε- της αποκατάστασης της φορολογικής δικαιοσύνης!
Αυτοί που στύβουν τον ελληνικό λαό και ταυτόχρονα φυγαδεύουν με πλαστά ονόματα εκατομμύρια ευρώ άγνωστης προέλευσης σε τράπεζες του Εξωτερικού (Ελβετία, Καναδά, Σουηδία, ΗΠΑ), έχουν την αναίδεια να ζητούν φόρο από τις περιουσίες αποδήμων στην Αυστραλία, Καναδά, ΗΠΑ!
Έμεινα εμβρόντητος από την νομική εξήγηση που μου έδωσε Ομογενης  νομικός που γνωρίζει το ελληνικό σύστημα φορολογίας κληρονομιών και μου έδωσε να καταλάβω πόσο αδικείται ο Έλληνας εξωτερικού, Αυστραλίας, ΗΠΑ, Καναδά ή ό,που αλλού ζει εργάζεται και προοδεύει, σε κοινωνίες σωστές χωρίς αρπακτικά στην εξουσία.
Ειδικά για τα κινητά περιουσιακά στοιχεία των ομογενών στη διασπορά, έχει ψηφιστεί ο νόμος 3842/Απρ. 2010 (Φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών) που στο άρθρο 25 έχει μια ύπουλη παράγραφο που λέει: «8.α) Καταργούνται … και οι περιπτώσεις … ε΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 25» (εννοεί του άλλου νόμου, 2961/2001).
Αν δεν είσαι νομικός και μάλιστα πολύ καλός, είναι αδύνατον να καταλάβεις τι λέει ο νόμος 3842/2010 που με το άρθρο 25, παρ. 8 (α) καταργεί την Παράγραφο 2, περίπτωση ε΄, άρθρο 25, του νόμου 2961/2001, η οποία λέει: «Απαλλάσσεται από τον φόρο (κληρονομίας) η κινητή περιουσία που βρίσκεται στην αλλοδαπή Έλληνα υπηκόου που είναι εγκατεστημένος σε αυτή για δέκα (10) τουλάχιστον συναπτά έτη….»
Έρχεται λοιπόν ο Έλλην ηγέτης με το νόμο 3842/2010 και λέει ότι ακυρώνεται το άρθρο 25, Παρ. 2, περ. ε΄ του νόμου 2961/2001 (δηλαδή η εξαίρεση των 10 ετών), χωρίς να εξηγεί σε τι αφορά αυτή η παράγραφος (stealth, όπως λένε, για να μην φαίνεται).
Με λίγα λόγια, όποιος κληρονομεί Έλληνα μόνιμο κάτοικο εξωτερικού, θα πληρώνει στην Ελλάδα φόρο κληρονομίας κινητής περιουσίας η οποία βρίσκεται στην αλλοδαπή, άσχετα αν πληρώσει φόρο ή χαρτόσημα και στη χώρα που ζούσε ο κληρονομούμενος και δημιούργησε αυτήν την περιουσία. Δηλαδή, η Αυστραλία (ή όποια άλλη χώρα) θα πρέπει να πληρώσει στην Ελλάδα από το δικό της πλούτο για περιουσιακά στοιχεία αυστραλού πολίτη ελληνικής καταγωγής! Έλα ….στον τόπο σου!
Αλλά, το αποκορύφωμα της γελοιότητας είναι ότι, σύμφωνα με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, είχαν γίνει διαβουλεύσεις και ο Έλληνας της Διασποράς είχε ρωτηθεί για την αλλαγή αυτή. Δηλαδή τον ρώτησαν αν θέλει να πληρώνει φόρο στην Ελλάδα για την περιούσια του στην Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία και οι απόδημοι (σαν συνταγματολόγοι που είναι όλοι!), κατάλαβαν πλήρως τις 94 σελίδες του νόμου και είπαν  «βεβαίως, καμία αντίρρηση, παρακαλώ προχωρήστε με τις ευχές μας».
Οι διαβουλεύσεις υποτίθεται ότι είχαν δρομολογηθεί από τον αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών μέσω του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), το οποίο ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει ως «πανηγύρι αποδήμων». Υποτίθεται ότι το ΣΑΕ μετέφερε το θέμα στις οργανώσεις των Αποδήμων, οι οργανώσεις διάβασαν και κατάλαβαν τις 94 σελίδες του νόμου 3842/2010, και είπαν «τι θαυμάσιος νόμος, συμφωνούμε απολύτως, προχωρήστε μανιωδώς»!
Μετά, υποτίθεται, ο υφυπουργός ενημέρωσε την Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για θέματα Αποδήμων και στη συνέχεια έδωσαν στα άβουλα «ζωντανά» του κομματικού μαντριού 15 λεπτά να μελετήσουν τις 94 σελίδες του δαιδαλώδους νόμου 3842/2010, πριν τον ψηφίσουν!
Και βέβαια, μόνο οι «μπροστάρηδες» θα γνώρισαν τις λεπτομέρειες του Ν.3842/10 και μετά την ψήφιση στη Βουλή θα αλληλοσυγχαιρόταν για την επιτυχία «εις υγείαν των κορόιδων του εξωτερικού».
Τώρα ετοιμάζονται να εφαρμόσουν αυτήν την «φορολογική δικαιοσύνη»: Δηλαδή, το παιδί του Απόδημου που ίσως δεν έχει πάει ποτέ στην Ελλάδα, θα καλείται να πληρώσει φόρο στην Ελλάδα για ότι του αφήσαν μετά θάνατον οι γονείς του στην Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδά ή ό,που αλλού!
«Φορολογική δικαιοσύνη» για ποιόν; Για τον έλληνα εξωτερικού που έφυγε από τη Ελλάδα με μια βαλίτσα, δούλεψε σαν είλωτας και έκανε προκοπή στη χώρα που ζει (Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία…) και τώρα θέλουν να του πάρουν το αίμα και τον ιδρώτα του, όχι από περιουσίες στην Ελλάδα, αλλά για περιουσίες που έχουν στη δεύτερη πατρίδα που ζουν.
Και ξέχασαν ότι τα χρόνια που η τρομερή φτώχια έδιωχνε τον Έλληνα στο εξωτερικό, η Ελλάδα είχε χρυσοφόρα πηγή από τα εμβάσματα που έστελναν πίσω σε συγγενείς και φίλους.
Και ξέχασαν ότι υποσχέθηκαν πολλές φορές ότι θα αποδώσουν το δικαίωμα ψήφου στον Έλληνα του εξωτερικού (τελευταίος το είπε ο Κ. Καραμανλής στην Αυστραλία το 2007).
Με ποιο ηθικό έρεισμα θα εκβιάζουν τον Έλληνα Εξωτερικού να πληρώσει φόρο στην Ελλάδα για την περιουσία που έχει αποκτήσει ο γονιός του δουλεύονταν σκληρά στην αλλοδαπή, συχνά κάτω από συνθήκες όμοιες με αυτές που σήμερα αντιμετωπίζουν πολλοί μετανάστες στην Ελλάδα;
Με ποιο ηθικό έρεισμα θα πηγαίνει το ελληνικό κράτος στις σχεδόν φαλιρισμένες ελληνικές τράπεζες να δανείζεται χρήματα έναντι του φορολογικού χρέους που υποτίθεται χρωστά ο Απόδημος στο κράτος και στη συνέχεια οι τράπεζες να διεκδικούν από τον Έλληνα Εξωτερικού αυτά τα χρήματα τα οποία βάφτισαν «ανεξόφλητο δάνειο» και έτσι μπορούν να το διεκδικήσουν δικαστικά σε άλλες χώρες μέσω του διεθνούς τραπεζικού συστήματος;
Με ποιο ηθικό έρεισμα θα στερούν από τον Έλληνα πολίτη το δικαίωμα διαβατηρίου ή άδειας οδήγησης; Έχουν τρελαθεί εντελώς;
Αυτή είναι Γκεμπελική νοοτροπία, όχι νοοτροπία ενός κοινωνικού κράτους που φροντίζει τους πολίτες του, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Αλλά… ποιο Σύνταγμα: Το έχουν καταντήσει κουρελόχαρτο τα τελευταία 2 χρόνια. Η ηγεσία σκέφτεται, σχεδιάζει και πράττει σαν εξουσία ηγεμόνων με είλωτες πολίτες. Η ηγεσία αντιμετωπίζει πλέον τον πολίτη σαν εχθρό, με νοοτροπία «ή εμείς, ή αυτοί»!
Κι όμως, η συνταγή της σωτηρίας είναι απλή: Βάλτε στη φυλακή τους κλέφτες, κατασχέστε τα κλεμμένα! (αλλά, μερικοί θα πρέπει να πάνε μέσα εθελοντικά γιατί «κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει»).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ. ΤΟΥ 12/14 ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΑΚΟΜΗ Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΞΩΤ. ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ
http://www.publicrevenue.gr/kpi/public/blog/attach/files/rss/Expat_Forol_Kefal_1.pdf

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΕΚΕΙ ΕΑΝ ΧΑΡΙΣΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΖΕΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΗΛΩΣΗ ΔΩΡΕΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΦΟΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΛΩΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΒΛΑΚΕΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ. ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΠΟΥ ΔΙΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΕΣ?