Τρίτη

Times: Γυρίστε στη δραχμή

Μία ημέρα μετά τη νέα «απομόνωση» από τις ευρωπαϊκές διεργασίες που υιοθέτησε η Βρετανία στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, οι Timesτου Λονδίνου προχωρούν σε συστάσεις προς Ελλάδα για μια «βελούδινη» επιστροφή στη δραχμή.

Μάλιστα η εφημερίδα υπέβαλε την πολυσέλιδη πρότασή της, για το πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από την ευρωζώνη με τον πιο ανώδυνο τρόπο, και στον διαγωνισμό για το βραβείο Γούλφσον, το οποίο θεσμοθετήθηκε μόλις πριν λίγους μήνες από τον λόρδο Γούλφσον.

Κύριο θέμα της πρότασης, την οποία έχει συντάξει ο οικονομικός αναλυτής της εφημερίδας Όλιβερ Καμ, είναι η υιοθέτηση της... «νέας δραχμής». Προτείνεται μάλιστα η νέα δραχμή να έχει σταθερή ισοτιμία με το ευρώ, αλλά και με το δολάριο.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα αποκτούσε αξιοπιστία στις αγορές και θα σταματούσε την ροή  κεφαλαίων στο εξωτερικό, άρα και την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών πριν την κυκλοφορία του νέου νομίσματος.

Υποστηρίζει επίσης ότι με τη «βελούδινη» επιστροφή στη δραχμή, η Ελλάδα θα αποκτούσε σχετικά υψηλότερη ανταγωνιστικότητα, ενώ δεν θα θυσίαζε τη νομισματική αξιοπιστία της. Παραλλήλως, πάντα σύμφωνα με τους Times, η Ελλάδα θα εξασφάλιζε τον απαιτούμενο χρόνο για να προχωρήσεις τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές.

Σχολιάζει τέλος ότι το πρόβλημα της ΕΕ είναι απλό και απαιτεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, για όφελος όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του κοινού νομίσματος, ενώ υποστηρίζει ότι αν και η ελληνική πτώχευση ή αναδιάρθρωση χρέους είναι αναπόφευκτη, δεν λύνει το πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: