Δευτέρα

Σάλος στη Γερμανία από τη βράβευση Ερντογάν…

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους στη Γερμανία και συγκεκριμένα στην πόλη Μπόχουμ, διαμαρτυρόμενοι για τη βράβευση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το «βραβείο Steiger» το οποίο δίδεται σε πολιτικούς που έχουν διακριθεί στον τομέα της… ανεκτικότητας και του ανθρωπισμού!
Στην πλειοψηφία τους, οι διαμαρτυρόμενοι ήταν Αλεβίτες, προερχόμενοι εκ Τουρκίας, συνοδευόμενοι από Κούρδους και Αρμένιους, οι οποίοι και διαμαρτυρήθηκαν για την καταπίεση των μειονοτήτων στη χώρα του «Τούρκου πασά».
Σχετικές ήταν και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα των Αλεβιτών Γερμανίας, Αλί Ντογκάν, ο οποίος ξιφούλκησε εναντίον του Ερντογάν, κατηγορώντας τον ευθέως για αντιδημοκρατικές μεθόδους. Είναι προφανές ότι οι ανωτέρω κοινότητες θεώρησαν μέγιστη πρόκληση τη βράβευση Ερντογάν, πολλώ δε μάλλον το ότι θα το παραλάμβανε εκ μέρους των Τούρκων πολιτών, οπότε και αντέδρασαν έντονα. Προφανώς και δεν «τσουβαλιάζουμε» όλους τους Τούρκους θεωρώντας τους στερεοτυπικά ως «απολίτιστους, βάρβαρους, μη ανεκτικούς κ.λπ. κ.λπ.», ωστόσο, όσο να’ ναι η Ιστορία της Τουρκίας είναι εξαιρετικά πλούσια και οι μνήμες νωπές σε διάφορες εθνότητες, ώστε να ασχοληθούν με τις λεπτομέρειες.
Ο ίδιος ο Ερντογάν, αντιλαμβανόμενος τι τον περίμενε στη Γερμανία, φρόντισε να ακυρώσει τη μετάβασή του… Προκλήθηκαν βέβαια και πολιτικές αντιδράσεις, ακόμα και από κόμματα φιλικά προσκείμενα τουλάχιστον προς το κυβερνών κόμμα της Μέρκελ, ενώ ο τουρκικής καταγωγής όπως προδίδει το όνομά του, εκπρόσωπος Τύπου των Πρασίνων, Μεμέτ Κιλίτς, ήταν αρκούντως καταδικαστικός για τον Ερντογάν, όπως και η Ένωση των Γερμανών Δημοσιογράφων, η οποία θυμήθηκε τις διώξεις που υφίστανται οι Τιύρκοι συνάδελφοί τους…
Το βραβείο Steiger δίδεται για έβδομη συνεχή χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: