Τρίτη

Ο Γιώργος θέλει τώρα να ανοίξει σχολή για... ηγέτες!



«Τρέλα» πουλάει ακόμη και τώρα ο («απλός πολίτης», όπως αυτοχαρακτηρίστηκε χθες) Γιώργος Παπανδρέου, δηλώνοντας ότι «δεν ήθελα να γίνω πολιτικός» και ότι κρυφή του επιθυμία είναι να ανοίξει μία σχολή... εκπαίδευσης πολιτικών στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο BBC, ο κ. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι δεν ήθελε να γίνει πολιτικός όταν ήταν παιδί.

Απορρίπτοντας μάλιστα ότι το έκανε λόγω... κληρονομιάς, καθώς δεν του αρέσουν -όπως είπε- οι λέξεις “κληρονομιά” και “αριστοκρατία”, χαρακτήρισε τον πατέρα και τον παππού του αγωνιστές. “Θα μπορούσα να ήμουν ακαδημαϊκός. Ολοι θέλουμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο μας, όμως είχα πολιτικές επιρροές και έτσι αναμείχθηκα με την πολιτική” είπε υπογραμμίζοντας πόσο συνέβαλαν σε αυτό τα βιώματά του, και δη η φυλάκιση του πατέρα του κατά την επταετία. Σε ερώτηση δε αν ο ίδιος είναι αγωνιστής, αποκρίθηκε “απολύτως”. Και σαν να μην έφταναν αυτά, έχοντας προφανώς ξεχάσει τις πολιτικές που επέβαλε στον ελληνικό λαό τον καιρό της “ηγεμονίας” του, δήλωσε με θράσος ότι θα ήθελε να ανοίξει σχολή... Δημοκρατίας.

“Η Ελλάδα είναι η χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία. Σκεφτόμουν να ανοίξω μία σχολή για την εκπαίδευση των πολιτικών, με εκπαίδευση για τη Δημοκρατία” είπε, προφανώς γιατί θα ήθελε να... διδάξει πρακτικές όπως αυτή του δημοψηφίσματος, που στο άκουσμά του “τρελάθηκαν” παγκοσμίως οι αγορές.

Αμετανόητος για τα πεπραγμένα του ως πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου τα έριξε όλα στη δεδομένη χρονική περίοδο, που είναι “ιστορικά δύσκολη, αλλά αποτελεί σημείο καμπής”, εκφράζοντας πάντως την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, καθώς “έχει πολλές δυνατότητες”. Μιλώντας άλλωστε νωρίτερα σε εκδήλωση στο Στρασβούργο, είχε αναφερθεί στις δυνατότητες της χώρας στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή κ.λπ., τους επαγγελματίες των οποίων εξαθλίωσε κατά τη διακυβέρνησή του. Αλλά τότε “αγωνιζόταν κατά του πελατειακού κράτους”, όπως είπε, επαναλαμβάνοντας τα περί κακοδιοίκησης στη χώρα και επιθυμίας των Ελλήνων για αλλαγή... Επανέλαβε δε τις θέσεις του για έκδοση ευρωομολόγων και άλλες πολιτικές, αφού τώρα του φταίει η... συντηρητική Ευρώπη.





Στημένο σκηνικό δήθεν συστράτευσης με παρατρεχάμενους να αναζητούν ρόλο

Την ώρα που οι πολίτες τούς γύριζαν την πλάτη, στο ΠΑΣΟΚ επιχειρούσαν από το πρωί -«επιστρατεύοντας» ακόμα και τα τηλεοπτικά κανάλια που έκαναν έκτακτα δελτία- να πείσουν ότι δήθεν είχε στηθεί ένα... πανηγύρι δημοκρατίας και συμμετοχής. Η αλήθεια είναι ότι ούτε το βαθύ ΠΑΣΟΚ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, μπήκε στον κόπο να πάει να ψηφίσει. Εξαίρεση βέβαια ήταν οι γνωστοί «κομματάνθρωποι» που μυρίστηκαν νέο αρχηγό και υπέβαλαν με διάφορους τρόπους τα σέβη τους. Με το που άνοιξαν οι κάλπες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και την κόρη του, πήγε στο εκλογικό κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας. Οικογενειακώς... ψήφισαν τον... Βενιζέλο, που είδε το ΠΑΣΟΚ να «είναι εδώ», ενώ κάποιοι από τους διαγραφέντες βουλευτές βρήκαν ευκαιρία να επιδιώξουν την επιστροφή τους πηγαίνοντας στις κάλπες.

Λίγη ώρα αργότερα έκανε την εμφάνισή του ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά της συζύγου του Αντας στη Νέα Ερυθραία, όπου τον υποδέχτηκαν ελάχιστοι ψηφοφόροι προκαλώντας του αμηχανία. Ο κ. Παπανδρέου ψήφισε άγνωστο τι και στις δηλώσεις του δεν ανέφερε ούτε μια φορά τον όνομα του κ. Βενιζέλου, ενώ δήλωσε... απλός πολίτης, ευχόμενος «ηλιόλουστες ημέρες»

Οσο για τον υπερφίαλο διάδοχό του, φεύγοντας από το εκλογικό κέντρο, επιχείρησε την ταύτισή του με τον Ελεύθεριο Βενιζέλο, αναφερόμενος στην επέτειο θανάτου του Κρητικού πολιτικού -με τον οποίο το μόνο κοινό που έχει είναι το επίθετο- και πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ ξαναβρίσκει την ψυχή του».

«Την ανάγκη να αλλάξουν πολλά στο ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ο απερχόμενος γραμματέας Μ. Καρχιμάκης, που έκανε λόγο για «νέα δυναμική για νίκη στις εκλογές». Εν τω μεταξύ, την πόρτα της επιστροφής της στο ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να ανοίξει η Μιλένα Αποστολάκη, ψηφίζοντας στην Καισαριανή. Μετά την απόρριψή της από τη ΔΗΜ.ΑΡ., αναγκάστηκε σε αναδίπλωση. «Το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να κάνει μια νέα αρχή» είπε,. Οτι δεν έχει φύγει από το κόμμα, δήλωσε αίφνης και ο Γ. Λιάνης, ο οποίος ψήφισε, παρότι δεν θα ξαναπολιτευτεί, συμπληρώνοντας ότι η σημερινή κατάσταση δεν συγκρίνεται «με την ειδυλλιακή στιγμή που ψηφίζαμε τον αποτυχόντα -στα μεγάλα ζητήματα- αρχηγό μας». «Στις “πράσινες” κάλπες έσπευσαν ακόμα οι διαγραφείσες Βάσω Παπανδρέου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, οι παραιτηθέντες Θ. Ρομπόπουλος, Π. Στασινός, Αρ. Λαφαζάνης και Δ. Βαρβαρίγος, και οι διαγραφέντες Θ. Παραστατίδης (εκ των «έξι» που έμειναν πέντε, όταν απηύθυναν πρόσκληση συνεργασίας στη ΔΗΜ.ΑΡ. την Παρασκευή), Αλ.Αθανασιάδης και Χρ. Κατσούρας. Στις κάλπες προσήλθε ακόμη και ο Κ. Λαλιώτης αλλά όχι και οι Γ.Φλωρίδης, Αλ. Παπαδόπουλος και Εκ. Νασιώκας. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη συμμετέχει στο σκηνικό της επόμενης μέρας άφησε ο Σ. Ξυνίδης, ενώ κανονικά ψήφισαν οι Χρ. Παπουτσής και Γ. Ραγκούσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: