Τα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας διέσωσαν, στην πραγματικότητα, τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Η υποψία την οποία εξέφραζαν εδώ και καιρό πολλοί οικονομικοί σχολιαστές επιβεβαιώνεται απόλυτα από τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, που δείχνει ότι η καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους κατά περισσότερο από ένα χρόνο, έδωσε στις τράπεζες την ευκαιρία να «ξεφορτωθούν» τα ελληνικά ομόλογά τους και να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές τους.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της BIS, το Μάιο του 2010, όταν η Ελλάδα πήρε το πρώτο πακέτο διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν στην κατοχή τους ελληνικά κρατικά ομόλογα 68 δισ. δολαρίων. Εάν η Ελλάδα είχε προχωρήσει τότε στην αναδιάρθρωση του χρέους της, με τους ίδιους όρους του PSI, οι τράπεζες αυτές θα είχαν χάσει 51 δισ. δολάρια.
Όμως, στους 15 μήνες που ακολούθησαν, οι ευρωπαϊκές τράπεζες μείωσαν τουλάχιστον στο μισό τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα, στα 31 δισ. δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι καιοι ζημιές τους μειώθηκαν τουλάχιστονκατά 45%, αναφέρει το Bloomberg.
Ακόμα και το PSI φαίνεται να ευνοεί περισσότερο τους ομολογιούχους παρά την Ελλάδα, αφού οι ζημιές των επενδυτών περιορίζονται από τα κίνητρα που τους έδωσε η ΕΕ για να τους ενθαρρύνει να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή των ομολόγων. Από την άλλη, σημειώνει το Bloomberg, το ελληνικό χρέος παραμένει σχεδόν αμετάβλητο, με την αγορά να θεωρεί πολύ πιθανή μια δεύτερη αναδιάρθρωσή του.
«Πρόκειται για ένα απαίσιο deal για τον Ευρωπαίο φορολογούμενο. Όσο περισσότερο καθυστερούν οι αναδιαρθρώσεις, τόσο χειρότεροι γίνονται οι όροι για τους πολίτες. Υπάρχει μια συνεχής μεταφορά του ρίσκου από τις τράπεζες στους φορολογούμενους», εξηγεί ο Raoul Ruparel, επικεφαλής οικονομολόγος του think tank Open Europe.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους οποίους παρουσιάζει το Bloomberg, η πραγματική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από το PSI ανέρχεται μόλις στα 59 δισ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό χρέος θα διαμορφωθεί στο 161% στα τέλη του έτους, μόλις 4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Θα επιστρέψει στο 165% του ΑΕΠ το 2013.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου