Παρασκευή

Η Δεξιά στο προσκήνιο των εξελίξεων, όπως αποδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις

DimoskopisiΟι επιλογές πληθαίνουν για τους ψηφοφόρους του εθνικού χώρου 
Τέσσερις δημοσκοπήσεις είδαν το φως της δημοσιότητας. Τα συμπεράσματα που βγαίνουν τα ίδια, παρά τις όποιες αποκλίσεις. Η Δεξιά, έχει καταφέρει με τις ζυμώσεις στους κόλπους της, να προσελκύσει το ενδιαφέρον των πολιτών, απορροφώντας μάλιστα και μεγάλο κομμάτι της αντιμνημονιακής ψήφου διαμαρτυρίας. Σας παραθέτουμε τις δημοσκοπήσεις, μαζί με τον σχολιασμό μας:
Η ALCO για λογαριασμό του Star Channel: N.Δ. 24,5%, ΠΑ.ΣΟ.Κ. 15,5%, Κ.Κ.Ε.10%, ΔΗΜ.ΑΡ. 9%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 8%, ΣΥΡΙΖΑ 7,5%, ΛΑ.Ο.Σ. 3,7%, Οικολόγοι 3%, ΔΗ.ΣΥ. 3%, Χρυσή Αυγή 2,6%, Κοινωνική Συμφωνία 2%, Άρμα Πολιτών 1,2%.
Η Kapa Research για το «Βήμα της Κυριακής»: N.Δ. 18,1%, ΠΑ.ΣΟ.Κ. 14,3%, Κ.Κ.Ε. 8,2%, ΔΗΜ.ΑΡ. 4,9%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,2%, ΣΥΡΙΖΑ 6%, ΛΑ.Ο.Σ. 3,6%, ΔΗ.ΣΥ. 2,3%, Χρυσή Αυγή 3,4%, Κοινωνική Συμφωνία 1,1%.
Η MARC για το «Έθνος της Κυριακής»: N.Δ. 24,8%, ΠΑ.ΣΟ.Κ. 18,4%, Κ.Κ.Ε. 10,4%, ΔΗΜ.ΑΡ. 10,2%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 9,9%, ΣΥΡΙΖΑ 8,4%, ΛΑ.Ο.Σ. 3,5%, Χρυσή Αυγή 3,2%.
Η MRB για τη «Real News»: Ν.Δ. 20,3%, ΠΑ.ΣΟ.Κ. 12,1%, Κ.Κ.Ε. 8,6%, ΔΗΜ.ΑΡ. 7,4%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 7%, Οικολόγοι - Πράσινοι 3%, ΛΑ.Ο.Σ. 2,5%, Χρυσή Αυγή 2,6%, ΔΗ.ΣΥ. 2,5%, Άρμα Πολιτών 1,5%.
Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στα δεξιά
Είναι εμφανές ότι η Ν.Δ. υποχωρεί συνεχώς, όπως και ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. συσπειρώνεται και ανακάμπτει. Αν συνεχίσει, δε, έτσι, τα ποσοστά του θα αποτελέσουν μια από τις δυνατότερες εκπλήξεις των εκλογών. Όσοι νομίζουν ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα πέσει κάτω από το 22%, πλανώνται πλάνη οικτρά. Ο πιο στυγνός εξουσιαστικός μηχανισμός της μεταπολίτευσης, μπορεί να λαβώθηκε καίρια από τις εθνοκτόνες πολιτικές που εφάρμοσε τα τρία τελευταία χρόνια, αλλά δυστυχώς, είναι ακόμα εδώ, φωλιασμένο στη δημόσια διοίκηση. Στη Δεξιά, οι ζυμώσεις έχουν τεράστιο ενδιαφέρον. Το ΛΑ.Ο.Σ., δείχνει να ανακάμπτει από το σοκ  ττων αποχωρήσεων, συγκρατώντας τις δυνάμεις του και σιγά-σιγά αυξάνει τα ποσοστά του σε βάρος της Χρυσής Αυγής, η οποία «πιέζεται» πολύ από το κόμμα «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του Πάνου Καμμένου, που δίνει μια πιο «ήπια» πολιτική διέξοδο διαμαρτυρίας σε πολλούς. Από την άλλη, το ρεύμα που έδειχνε να έχει αρχικά η αριστερά, «ξεφουσκώνει». Η ΔΗΜ.ΑΡ. του Φώτη Κουβέλη, μετά την υποδοχή πολλών ΠΑΣΟΚων, μπαίνει στην τροχιά της κρίσης και της συνηθισμένης εσωστρέφειας που χαρακτηρίζει τα πολιτικά μορφώματα της αριστεράς πλην Κ.Κ.Ε. Επίσης, το βασικό είναι ότι το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης δείχνει να μετατίθεται στις εξελίξεις στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, όπου παρατηρείται πολύ μεγάλη κινητικότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο σχηματισμός της κεντροαριστερής Κοινωνικής Συμφωνίας, πέρασε σχεδόν απαρατήρητη και δεν φαίνεται να συγκίνησε κανέναν, πλην κάποιων παλαιοπασόκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: