«
«Όχι» στη λειτουργία χώρων συγκέντρωσης μη νόμιμων μεταναστών γιατί δεν πρόκειται για απάντηση στη λύση του προβλήματος, είπε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, έστω και μέσα από διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές προσεγγίσεις.
Ενώ έντονη ήταν η εντύπωση η οποία διατυπώθηκε από πολλούς ότι η στιγμή για να ανοίξει τέτοιο θέμα είναι λάθος, εμπεριέχει προεκλογικές σκοπιμότητες και αποβλέπει, πιθανώς, στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από την τρέχουσα καυτή καθημερινότητα.
«Όχι» και στη λειτουργία τέτοιων κέντρων ειδικότερα στη Θεσσαλία, λόγω έλλειψης κατάλληλων χώρων και αντίθεσης των τοπικών κοινωνιών, είπε το σώμα, συνεπικουρούμενο και από την πλειοψηφία των δημάρχων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Περιφέρειας και συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση. Και, έμεινε στην προχθεσινή δήλωση του περιφερειάρχη ότι δεν πρόκειται να προτείνει χώρους για τη Θεσσαλία (σήμερα υποτίθεται ότι λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί από το υπουργείο για την υπόδειξη χώρων).
Χαρακτηριστική και ενδεικτική ενδεχομένως, η στάση του δημάρχου Καρδίτσας, Κων. Παπαλού, καθώς από τη Θεσσαλία έχει προταθεί προς το παρόν μόνον το πρώην Φυτώριο Καρδίτσας, το οποίο βρίσκεται και στον αστικό ιστό της πόλης, προκειμένου να μετατραπεί σε ανάλογο κέντρο. Παρουσία πέντε αντιδημάρχων του Δήμου Καρδίτσας και αρκετών δημοτικών συμβούλων ο κ. Παπαλός υπήρξε ξεκάθαρος: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο στην Καρδίτσα. Οι πολίτες είναι όχι απλά αντίθετοι αλλά ακραία εξοργισμένοι. Και αν εφαρμοστεί βιαίως τότες βίαιες θα είναι και αντιδράσεις» δήλωσε, προκαλώντας τα χειροκροτήματα των Καρδιτσιωτών.
Παρών από τους βουλευτές που είχαν προσκληθεί, μόνον ο Αστ. Ροντούλης –οι υπόλοιποι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων-η παρουσία του οποίου, δυναμίτισε το κλίμα, καθώς ξεκίνησε με αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του σώματος Χρ. Λιάπη που δεν του έδωσε τον λόγο αμέσως μετά τον περιφερειάρχη και κορυφώθηκε όταν: Αφού αποκάλεσε τον αρμόδιο υπουργό Μιχ. Χρυσοχοΐδη «δικτατορίσκο», λόγω της συγκεκριμένης απόφασης που «θέλει να καταστήσει μεταστατικό το καρκίνωμα των Αθηνών και της Αττικής», κατέληξε ότι η μόνη ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα είναι οι «λαθρομετανάστες»-όπως τους αποκαλούσε τονίζοντας ότι αυτή είναι η πραγματική ιδιότητά τους και όχι οι ήπιοι χαρακτηρισμοί που άλλοι τους απέδιδαν-θα πρέπει να μεταφερθούν σε ακατοίκητα νησιά. Εκεί θα τους προσφέρονται συνθήκες στέγασης και σίτισης και σε αντάλλαγμα θα εργάζονται μέχρι τον επαναπατρισμό τους.
Παρών και ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Κιλελέρ Ρίζος Κομήτσας, ο οποίος χωρίς να εκφράσει την αντίθεσή του στο όλο εγχείρημα, υπήρξε ξεκάθαρος τονίζοντας πως ένα τέτοιο ζήτημα δεν μπορεί να εγείρεται σε προεκλογική περίοδο και ότι τέτοιες αποφάσεις δεν μπορούν να λαμβάνονται με το πιστόλι στον κρόταφο.
Πρότεινε δε αυτό το θέμα να ανοίξει προς συζήτηση μετά τις εκλογές.
Ξεκάθαρος και ο αντιδήμαρχος Λάρισας, Σπύρος Μπαρμπούτης, ο οποίος τόνισε ότι ο Δήμος Λαρισαίων είναι αντίθετος με οποιονδήποτε τρόπο στην αποδοχή του συγκεκριμένου εγχειρήματος και ότι στην περιοχή του διευρυμένου Δήμου τέτοιοι χώροι δεν υπάρχουν.
Παρόντες και οι δήμαρχοι Τρικκαίων Χρ. Λάππας, Βόλου Π. Σκοτινιώτης, Ελασσόνας Γ. Πασχόπουλος, Τυρνάβου Νικ. Μαλάκος, Ρήγα Φεραίου Ελένη Λαΐτσιου, Αλμυρού Βαγγ. Χατζηκυριάκος και ο αντιδήμαρχος Νοτίου Πηλίου Θ. Φλέρης, οι οποίοι στις τοποθετήσεις και όσον αφορά στο «διά ταύτα» αποφάνθηκαν ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι στις περιοχές τους.
Ενώ πέραν όλων των άλλων τόσο ο περιφερειάρχης όσο και ο βουλευτής αλλά και οι δήμαρχοι έδειξαν μεγάλο προβληματισμό και δυσπιστία σχετικά και με την οικονομική επάρκεια του μέτρου, εκφράζοντας φόβους ότι τελικά θα μετακυληθούν όλα αυτά στους Δήμους, κατά συνέπεια και στην Περιφέρεια.
ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με εισήγηση του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, ο οποίος κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις του των προηγουμένων ημερών σχετικά με: την γκετοποίηση και στοχοποίηση των παράνομων μεταναστών.
Την έλλειψη οργάνωσης και εγγυημένης χρηματοδότησης καθώς και του φορέα διαχείρισης του. Την εσφαλμένη αντίληψη ότι μπορεί να γίνει οριζόντια εφαρμογή του μέτρου από τη στιγμή που το πρόβλημα δεν είναι το ίδιο σε όλες τις περιοχές στην Ελλάδα.
Την ανάγκη συνολικής αντιμετώπισης μέσω αλλαγής της μεταναστευτικής πολιτικής και του «Δουβλίνο2» καθώς και της καλύτερης φύλαξης των συνόρων με την οικονομική συνδρομή της Ε.Ε. Και, εν τέλει στην πάγια θέση του ότι στη Θεσσαλία δεν υπάρχουν χώροι ούτε και συναίνεση των τοπικών κοινωνιών για τη δημιουργία τέτοιων χώρων.
*Ο κ. Παπατόλιας τόνισε, μεταξύ άλλων ότι το ζήτημα της αποτελεσματικής και δίκαιης διαχείρισης των παράνομων μεταναστευτικών ροών δεν προσφέρεται ούτε για πολιτικάντικη προεκλογική εκμετάλλευση, ούτε για απλουστευτικές λαϊκίστικές προσεγγίσεις, που πίσω απ' τη σημαία του τοπικισμού δύσκολα κρύβουν το λανθάνοντα ρατσισμό που τις χαρακτηρίζει.
Ο έλεγχος της παράνομης μετανάστευσης προϋποθέτει δημόσιες πολιτικές που χαρακτηρίζονται από σοβαρότητα, στιβαρό σχεδιασμό, χρονοδιαγραμματική ακρίβεια και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, τόνισε. Συμφωνώντας σε γενικές γραμμές με τις θέσεις Αγοραστού, δήλωσε ότι «η παράταξή μας υποστηρίζει ότι με τη δημιουργία των προτεινόμενων Κέντρων δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να καλύψουμε το κενό μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής».
*Ο Βαγγέλης Μπούτας, που απέδωσε την όλη πρωτοβουλία σε προεκλογική κίνηση για να αποπροσανατολιστεί ο κόσμος από τα πραγματικά προβλήματα, τόνισε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταδικάζει απερίφραστα το σχέδιο να γεμίσει η χώρα με δεκάδες στρατόπεδα συγκέντρωση μεταναστών και αντιπρότεινε τη δημιουργία ανοιχτών δημόσιων χώρων προσωρινής φιλοξενίας.
* Ο Δημ. Μητσιούλης κατήγγειλε τον «δικομματισμό ΕΠΕ» ο οποίος με την αναγγελία εκλογών ψάχνει και βρίσκει θέματα για να ταράξει την κοινωνία.
Τάχθηκε κατά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι λαθρομετανάστες που θα μπουν στα κέντρα αυτά θα είναι επιλεγμένοι ώστε να απασχοληθούν στα φωτοβολταϊκά πάρκα που ξεφυτρώνουν παντού σαν μανιτάρια.
*Ο Κ. Πουλάκης, είπε όχι επίσης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και αντιπρότεινε τη δημιουργία ξενώνων φιλοξενίας αποδίδοντας επίσης στην συγκεκριμένη κίνηση σε προεκλογική σκοπιμότητα για να αλλάξει η ατζέντα.
*Ο Δημ. Κουρέτας παρατήρησε ότι θα πρέπει να αναρωτηθεί η ελληνική κοινωνία αν χρειάζεται τους ανθρώπους αυτούς και πρότεινε εκτός από απόφαση να υπάρξει και μία πρόταση από το Περιφερειακό Συμβούλιο ενδεχομένως και μέσα από την δημιουργία μίας επιτροπής για την ουσία του ζητήματος.
* Ο Φ. Γενηκομσίου επίσης κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τους λοιπούς εκπροσώπους της Αριστεράς καταδικάζοντας τα «στρατόπεδα συγκέντρωσης» τονίζοντας ότι το ΠΣ πρέπει να πει «όχι» γιατί είναι αντίθετο στις θέσεις εργασίας ανθρωποφυλάκων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και να εναντιωθεί στην πολιτική που θέλει τους εργαζόμενους ανακυκλώσιμους άνεργους και περιστασιακά εργαζόμενους.
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε μέχρις αργά με τοποθετήσεις περιφερειακών συμβούλων, και με την ολοκλήρωσή της αναμενόταν να διατυπωθεί ακριβώς και η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου