Κυριακή

Greek Parade Turns Fifth Avenue into Sea of Blue and White!!!!

















The skies may have been gray on Sunday, but Fifth Avenue was awash in blue and white.
Greek pride was on display on the Upper East Side as Hellenophiles from all walks of life took to the streets to celebrate the ancient culture. The Greek Independence Day Parade, which ran from 64th to 79th Street, celebrated Greece’s 191st year of freedom.
The grand marshal for the festivities was New Jersey Sen. Robert Menendez, and the parade featured everything from marching band performances to beauty queens.
“I’ve been coming to this parade since I was a kid,” said Yannis Silligos, 32, from Astoria, Queens. “I love it! It’s a great day for us Greeks.”
The theme of this year’s parade was solidarity with Greece, which has been undergoing severe economic turmoil.
“This is so much fun. Considering what’s been happening in my country recently, today’s parade is really special,” said Nicholas Demetrios, 22. “It means a lot to everyone to enjoy today and not to think about all the problems back home.”

ΗΠΑ: Μεγαλειώδης η παρέλαση των Ελλήνων στη Νέα Υόρκη

Την άνοιξε άγημα Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς


Δεκάδες χιλιάδες άτομα κάθε ηλικίας συμμετείχαν ή παρακολούθησαν τη χθεσινή μεγαλειώδη παρέλαση των Ελλήνων της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης.

Όπως κάθε χρόνο, η παρέλαση πραγματοποιήθηκε στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν. Μικροί και μεγάλοι φορούσαν παραδοσιακές ενδυμασίες από όλες τις περιοχές του Ελληνισμού, κρατούσαν λάβαρα των οργανισμών τους και σημαίες των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Την παρέλαση, που ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε ανήμερα της εθνικής μας επετείου, άνοιξε άγημα Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, που καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο και κέρδισε το ενδιαφέρον αμερικανών φωτογράφων και κινηματογραφιστών.

Κύριο σύνθημα ήταν «Αλληλεγγύη στην Ελλάδα», ενώ ήταν εμφανής η συγκίνηση πολλών για την οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνει σήμερα ο ελληνικός λαός.

Συνθήματα που προβλήθηκαν αναφέρονταν επίσης στην ελευθερία της Κύπρου, στην ελληνικότητα της Μακεδονίας, στις θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Από αμερικανικής πλευράς, συμμετείχαν ο δήμαρχος της πόλης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο δημοκρατικός γερουσιαστής από το Νιου Τζέρσεϊ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος ήταν ο τελετάρχης της φετινής παρέλασης, ο δημοκρατικός γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη, Τσαρλς Σούμερ, η δημοκρατική βουλευτής, Κάρολιν Μαλόνιν, ο δημοκρατικός πολιτειακός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Μιχάλης Γιάνναρης, η δημοκρατική πολιτειακή βουλευτής, Αραβέλλα Σιμωτά, η επίσης δημοκρατική πολιτειακή βουλευτής, Νικόλ Μαλλιωτάκη και πολλοί δημοτικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι.

Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Λουκάς Λουκά.

Το ελληνικό Κοινοβούλιο εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της μόνιμης διακομματικής επιτροπής για θέματα του Ελληνισμού της Διασποράς, Ηλίας Καρανίκας (ΠαΣοΚ νομού Ευρυτανίας) και ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος (ΝΔ νομού Καβάλας).

Στην παρέλαση και στους άλλους εορτασμούς της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, που έχει την ευθύνη των εκδηλώσεων, έδωσαν το «παρών» οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Βασίλης Κασκαρέλης και Παύλος Αναστασιάδης, αντίστοιχα, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι στον ΟΗΕ, Αναστάσης Μητσιάλης και Μηνάς Χατζημιχαήλ, οι γενικοί πρόξενοι Γιώργος Ηλιόπουλος και Κούλα Σοφιανού, ο πρόξενος Ευάγγελος Κυριακόπουλος, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Νίκος Παπακωνσταντίνου, διευθυντές ελληνικών και κυπριακών υπηρεσιών και στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Στην παρέλαση ήταν τιμώμενος ο Ολυμπιονίκης μας, Πύρρος Δήμας, στον οποίο επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή. Η δεύτερη τιμώμενη, η 103χρονη ηρωίδα, «Γιαγιά του Πόντου» όπως είναι γνωστή, και συγγραφέας του βιβλίου «Μήτε το όνομά μου», Σάνο Χάλο, δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ασθένειας.

Εκτός από τους ομογενειακούς φορείς (ομοσπονδίες, σύλλογοι, κοινότητες, ελληνοαμερικανικά σχολεία, φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις, εταιρείες και φιλαρμονικές) παρέλασαν φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που βρίσκονται για εκπαιδευτική εκδρομή στην Αμερική.

Επίσης, στην παρέλαση συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Α' τάξης Λυκείου του Γενικού Μουσικού Λυκείου Λάρισας, μαζί με καθηγητές τους, με την ευκαιρία της επίσκεψής τους στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας του προγράμματος «Έλληνες Μέτοικοι: Ελλάδα-Αμερική», σε συνεργασία με το ημερήσιο ελληνοαμερικανικό σχολείο της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια.

Ενα καινούργιο στοιχείο που διαπιστώθηκε από τη μαζική αυτή εκδήλωση των ομογενών ήταν η παρουσία πολλών συμπατριωτών μας που έχουν μεταναστεύσει πρόσφατα στις ΗΠΑ, κυρίως νέων ανθρώπων, αποφοίτων πανεπιστημίων αλλά και ειδικευμένων εργατών.

Τέλος, το μήνυμα της ανεξαρτησίας είχε φέτος και ένα διαφορετικό χαρακτήρα από παρελαύνοντες και θεατές, οι οποίοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα με τη συμμετοχή στην παρέλαση δύο νέων ομάδων: του «Δικτύου Ελληνικής Αλληλεγγύης» (Greek Solidarity Network) και του «Occupy Astoria LIC», που με ανακοίνωσή τους ανέφεραν: «Συμμετείχαμε στην παρέλαση προκειμένου να καταγγείλουμε την πολιτική της οριζόντιας λιτότητας και της απόσβεσης ενός άδικου χρέους, που οδηγεί σε καταστροφικά αποτελέσματα. Μιας πολιτικής που επιπρόσθετα επιβάλλεται στον ελληνικό λαό εξυπηρετώντας πρωτίστως τα συμφέροντα των οικονομικών και πολιτικών ελίτ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: