Δευτέρα

Ποιοι Πασοκοι πανε στα σπιτια τους!!!!








Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε το 2009 με 160 βουλευτές, τέλειωσε την προηγούμενη  θητεία με 134 -λόγω διαγραφών και  αποχωρήσεων- και τώρα εξέλεξε 41 βουλευτές, ένα ποσοστό που μόνο το defencenet.gr είχε προβλέψει από το σύνολο των ελληνικών ΜΜΕ, όπως επίσης το πρωί των εκλογών ήταν το μόνο ΜΜΕ που έδωσε τόσο κοντά το ποσοστό ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μεταδίδοντας την πρόβέψη ξένης πρεσβείας, κονιορτοποιώντας τις ανοησίες όσων μετέδιδαν ότι η ΝΔ κέρδιζε 28% και το ΠΑΣΟΚ 18%:
35-39% ήταν η πρόλβεψη τμήματος πολιτικών αναλύσεων ξένης πρεσβείας που μας εμπιστεύθηκε την ανάλυσή της και έλαβαν 33%, όταν όλοι μιλούσαν για 45 και 50%. Το ΠΑΣΟΚ συμπιέστηκε στο ένα τέταρτο της κοινοβουλευτικής ομάδας, που είχε τον Οκτώβριο του 2009!
Υπουργοί που στιγμάτισαν με την θητεία τους την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, πήγαν σπίτι τους κι εκεί θα μείνουν για πάντα, ελπίζουμε: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιάννης  Ραγκούσης, Άννα Διαμαντοπούλου, Παύλος Γερουλάνος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Παντελής Οικονόμου, Χρήστος Παπουτσής, Μιχάλης Τιμοσίδης, τέθηκαν εκτός Βουλής.

Γνωστοί βουλευτές όπως ο Νάσος Αλευράς, Σήφης Βαλυράκης, Ντίνος Βρεττός,  Άντζελα Γκερέκου, Γιάννης Διαμαντίδης, Δημήτρης Λιντζέρης, Κώστας Καρτάλης, Δημήτρης Καρύδης,  Άννα Νταλάρα, Άγγελος Τόλκας, Τηλέμαχος Χυτήρης, Χρήστος Πρωτόπαπας, δεν κατάφεραν επίσης να εκλεγούν.
Στη Β’ Πειραιά και την Αττική ήλθε έκτο, ενώ βρέθηκε στην πέμπτη θέση στη Β' Αθήνας και την Α’ Πειραιά.

Τη μεγαλύτερη ζημιά την  υπέστη στη Β’ Αθήνας, που ήταν παραδοσιακά  η δύναμή του και πάντοτε είχε υψηλές εκλογικές επιδόσεις. Αυτή τη φορά περιορίστηκε στο 9%! Ακόμη μεγαλύτερη καθίζηση αναλογικά υπέστη στη Β’ Πειραιά, ίσως την καλύτερη περιοχή  του πάντοτε στο λεκανοπέδιο. Πέτυχε ποσοστό μόλις 8,1%! Ποιος είχε μεταδώσει Πριν μία εβδομάδα την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ στην Β'Αθηνών, όταν όλοι μιλούσαν για συσπείρωση; Το defencenet.gr

Στην Κρήτη, το πιο παραδοσιακό  του κάστρο, επίσης κατέρρευσε. Στο  Ηράκλειο έχασε 43 ποσοστιαίες μονάδες (19%), σε Χανιά και Ρέθυμνο από 37 (14% και 20% αντίστοιχα) και στο Λασίθι 36 (είχε ποσοστό μόλις 23%).

Ανάλογη κατάρρευση υπέστη και στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και κυρίως στην Αχαΐα, όπου εμφάνισε ως υποψήφιο τον Γιώργο Παπανδρέου. Στον παραδοσιακά καταπράσινο αυτό νομό είχε ποσοστό 14% (μείον 38 μονάδες!!!), στην Αιτωλοακαρνανία 17% (μείον 32) και στην Ηλεία 18,7% (μείον 36!!!).Εντυπωσιακή ήταν η κατάρρευση στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου προέρχεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Στην Α’ Θεσσαλονίκης περιορίστηκε στο 10,4 (μείον 35 μονάδες) και στη Β’ Θεσσαλονίκης στο 11,22 (μείον 23).

Στη Μαγνησία επίσης καταποντίστηκε λαμβάνοντας μόλις 9,90% (μείον 30), στη  Λάρισα περιορίστηκε στο 14,2% (μείον 26) και  στα Δωδεκάνησα είδε το ποσοστό του  να φτάνει στο 17% (μείον 37 μονάδες). Το ρεκόρ απώλειας ψήφων το είχε στην Ξάνθη, όπου έχασε 47 (!!!) μονάδες και «κατάφερε» ποσοστό 12,46%!!!

Χωρίς βουλευτή του ΠΑΣΟΚ  έμειναν πολλές περιοχές, για τις  οποίες δεν περνούσε ο νουν του  ανθρώπου ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο. Να σημειωθεί ότι εκτός της Β’ Αθήνας, όπου το ΠΑΣΟΚ εκλέγει τέσσερις βουλευτές  και τη λίστα επικρατείας, από  την οποία αναδεικνύει δύο, σε καμία άλλη περιφέρεια δεν εξέλεξε  πάνω από ένα βουλευτή. Ακόμη και  στην Αχαΐα, μόλις που κατάφερε να κερδίσει μία έδρα και να εκλέξει  τον Γιώργο Παπανδρέου. Εάν λειτουργούσε λίγο περισσότερο περίεργα ο εκλογικός  νόμος Παυλόπουλου, ίσως να μην κατάφερνε  ούτε αυτό.   

Χωρίς πράσινο βουλευτή έμειναν η Α’ Πειραιά, η Μαγνησία, τα Χανιά, η Βοιωτία, η Καρδίτσα, η Καστοριά, η Κέρκυρα, η Κόρινθος, οι Κυκλάδες, η Λέσβος και η Πιερία.

Φυσικά το ΠΑΣΟΚ δεν  κέρδισε καμία μονοεδρική περιφέρεια (Κεφαλονιά, Λευκάδα, Ζάκυνθος, Ευρυτανία, Γρεβενά, Σάμος, Φωκίδα και Θεσπρωτία).

Ιστορικά στελέχη του  ΠΑΣΟΚ, παράγοντες με μακρά κοινοβουλευτική  θητεία έμειναν εκτός Βουλής, είτε γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν εξέλεξε  έδρα στην περιοχή τους, είτε γιατί  οι ίδιοι δεν κατάφεραν να πλασαριστούν στις ελάχιστες θέσεις, που θα έχει το κόμμα τους στο κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος για παράδειγμα δεν εξελέγη στην Καστοριά, όπου οι δύο έδρες μοιράστηκαν σε ΝΔ και Ανεξάρτητους Έλληνες.

Ο Γρηγόρης Νιώτης και η Ροδούλα Ζήση, αντιπρόεδροι της απερχόμενης Βουλής, έμειναν επίσης εκτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: