Πέμπτη

Οι New York Times ετοιμάζονται να βγάλουν την λίστα



Mετά τα μπινελίκια των New York Times για το διαβρωμένο πολιτικό σύστημα της χώρας πληροφορίες  θέλουν μεγάλη εφημερίδα των ΗΠΑ να ετοιμάζει ειδικό ένθετο(!) με τα 2.000 ονόματα των Ελλήνων φοροφυγάδων και με τον τίτλο: "Αξίζει να πετάμε λεφτά σ΄αυτούς τους διεφθαρμένους" Στο μεταξύ η ιστορική εφημερίδα της Αμερικής αναφέρει στο σχετικό άρθρο της
«Μπορεί ένα στικάκι μνήμης να ανατρέψει μία πολιτική τάξη;»: αυτό είναι το ερώτημα που θέτει δημοσίευμα των New York Times όπου περιγράφεται γλαφυρά η τραγελαφική ιστορία με τη λίστα των 2.000 φερόμενων φοροφυγάδων με τραπεζικές καταθέσεις στην Ελβετία που πήρε στα χέρια της η Ελλάδα.

Η αμερικανική εφημερίδα σχολιάζει πως αυτή η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε πολιτική κρίση που σείει τα θεμέλια της κυβέρνησης συνεργασίας και αναζητεί το πολιτικό μόρφωμα που θα προκύψει μετά από αυτό το σκάνδαλο.

«Όταν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και οι προκάτοχοί του δήλωσαν τον προηγούμενο μήνα ότι η λίστα έχει χαθεί -και ένας άλλος πρώην υπουργός τόνιζε ότι την είχε παραδώσει στις αρχές- η ιστορία φάνηκε αστεία. Αλλά εμφανιζόμενη με άλλες υποθέσεις διαφθοράς που ερευνώνται παράλληλα παύει να είναι αστεία, ειδικά όταν πρώην αναπληρωτής υπουργός βρέθηκε νεκρός και σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα αυτοκτόνησε», αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Καθώς η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά προσπαθεί να περάσει ένα νέο πακέτο μέτρων και ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος φτάνει στην Ελλάδα σήμερα, οι υποθέσεις διαφθοράς φαίνεται πως εξελίσσονται σε μάχες σώμα με σώμα και πως οι πολιτικοί απορρίπτουν συμμαχίες εν μέσω κλίματος αποσταθεροποίησης και υποψιών και εκβιασμού».
Η εφημερίδα αναφέρεται και στην περιβόητη λίστα του ΣΔΟΕ με τα 36 πολιτικά πρόσωπα που βρίσκονται υπό έλεγχο, αναφέροντας ότι ανήκουν και σε κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Οι New York Times αναφέρονται στην ουσία του προβλήματος. «Μετά από 40 χρόνια εναλλαγής στην εξουσία, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. έχασαν το ήμισυ της δύναμής τους, καθώς οι ψηφοφόροι εξαγριώθηκαν από τα μέτρα λιτότητας. Οι αναλυτές εκτίμησαν ότι οι έρευνες για τη φοροδιαφυγή και τις καταθέσεις στο εξωτερικό θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε υποθέσεις δωροδοκίας, όπως έγινε στην Ιταλία στις αρχές του ΄90, με αποτέλεσμα να πέσει η κυβέρνηση, αφήνοντας κενή τη θέση για τον Σίβλιο Μπερλουσκόνι», λέει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Στην Ελλάδα μένει να φανεί τι νέο πολιτικό μόρφωμα θα εμφανιστεί μετά. Το πολιτικό στερέωμα έχει αλλάξει δραματικά μετά την κρίση χρέους και τα τρία χρόνια λιτότητας».
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: