Παρασκευή

Εισαγγελική έρευνα για τα δανεικά και αγύριστα 20 εκ. ευρώ από την ΕΑΣ!!!!Κοκκινουλης και η παρεα του συντομα ενωπιον της Δικαιοσυνης ενω μελεταται η κατασχεση των περιουσιων τους!!!!

Χρήματα Προϋπολογισμός
«Καμπάνα» 150 εκ. ευρώ ετοιμάζεται να ρίξει η Κομισιόν στην Ελλάδα για τα άτοκα δάνεια που πήραν το 2008 από την Αγροτική Τράπεζα με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου 57 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών για τη συγκομιδή σιταριού, χωρίς μάλιστα πολλές από αυτές να τα επιστρέψουν.
Η ώρα του... λογαριασμού, φαίνεται πως έφτασε. Ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν έχει αποφανθεί ότι η εν λόγω κρατική βοήθεια ήταν αθέμιτη κρατική ενίσχυση εξαιτίας του επιδοτούμενου επιτοκίου και της παροχής εγγύησης από το Δημόσιο. Πρόσφατα λοιπόν έφθασε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προειδοποιητική επιστολή που μιλά για πρόστιμο ύψους 150 εκ. ευρώ.
Πρόκειται για απόφαση που είχε υπογράψει το 2008 ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέκος Κοντός, έπειτα από έγκριση της κυβερνητικής επιτροπής, για να δοθεί άτοκο δάνειο ύψους 150 εκ. ευρώ από την ΑΤΕ σε όσες ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών επρόκειτο να μαζέψουν δημητριακά. Το σκεπτικό ήταν να διευκολυνθούν τόσο οι ίδιες όσο και οι παραγωγοί-μέλη τους, επειδή τη δεδομένη στιγμή αντιμετώπιζαν προβλήματα λόγω των χαμηλών τιμών στο σιτάρι. Πολλές όμως από τις 57 ενώσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι και όλες οι ΕΑΣ από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, στα 4 χρόνια που μεσολάβησαν από το 2008 έως το 2012 είτε επέστρεψαν μόνο ένα μέρος των χρημάτων που δανείστηκαν, είτε δεν τήρησαν τον διακανονισμό που έκαναν με την ΑΤΕ, είτε δεν επέστρεψαν ούτε 1 ευρώ.
Πλέον, υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση.
Με έγγραφο, που εστάλη από την αρμόδια Πταισματοδίκη, που ενεργεί ύστερα από παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, προς την Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Υποστήριξης και Επιθεώρησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητείται:
α) αντίγραφο της αναφερόμενης απόφασης για τη χορήγηση ατόκου δανείου ύψους 150 εκ. ευρώ σε ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών που επρόκειτο να μαζέψουν δημητριακά.
β) αντίγραφα όλων των σχετικών με την ανωτέρω απόφαση εγγράφων (εισηγήσεις κλπ.)
γ) αντίγραφα της σχετικής με το θέμα αλληλογραφίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν (προειδοποιητική επιστολή προστίμου κλπ.).
Το Υπουργείο γνωστοποιεί ότι κατόπιν της έκδοσης απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 25 Ιανουαρίου 2012, σχετικά με την παραπάνω απόφαση του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίστηκε ως κρατική ενίσχυση, ασκήθηκε προσφυγή από το Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του ΥΠΑΑΤ ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ΥΠΑΑΤ απέστειλε επιστολές για την καλύτερη αποσαφήνιση του σκεπτικού της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την ενίσχυση της περαιτέρω συνεργασίας με τις υπηρεσίες της Επιτροπής. Ταυτόχρονα, από το Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του ΥΠΑΑΤ κατατέθηκε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ως άνω απόφασης μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής που υπέβαλε η Ελλάδα. Παρόλα αυτά και προκειμένου η χώρα να είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις της προς την Επιτροπή, έχει ήδη ορισθεί συνάντηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της στις 24 Ιανουαρίου 2013, προκειμένου να διευκρινισθούν σημεία που αφορούν στον τρόπο προσδιορισμού των δικαιούχων και της ανακτητέας ωφέλειας από καθέναν από αυτούς.

Το δάνειο στον Κοκκινουλη και την παρεα του άγγιζε τα 26 εκατομμύρια ευρώ.  Αυτό λοιπόν το δάνειο όπως και τα υπόλοιπα έπρεπε να επιστραφούν στην Αγροτική Τράπεζα, όταν θα ολοκληρωνόταν η διάθεση της παραγωγής στην αγορά. Τα σιτάρια έφυγαν από τις αποθήκες σε τιμές ζηλευτές, αλλά κανένας συνεταιρισμός δεν γύρισε πίσω ούτε ένα ευρώ! Είναι αλήθεια; Αλλά μη νομίζετε ότι και η Αγροτική ζήτησε πίσω τα λεφτά της! Στον κάμπο ακούγονταν κραυγές και ψίθυροι, αλλά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε κλείσει τα αυτιά της! Ο Σωτήρης Χατζηγάκης έσπευσε, λίγο πριν στηθούν οι κάλπες του Σεπτεμβρίου του 2009, να παρατείνει για άλλον ένα χρόνο τη δυνατότητα επιστροφής των εκατομμυρίων.
Μεγάλη η χάρη του! Και οταν πλησιάσε η ώρα του ταμείου στις 30 Σεπτεμβρίου του 2010 ο Θανασης Κοκκινουλης εγινε  λαγος!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: