Κυριακή

Aποψε η Γιορτη του Σινεμα στο Λος Αντζελες!!!


vraveia oscar

Το κόκκινο χαλί έχει στηθεί, οι τουαλέτες είναι έτοιμες για τις σταρ που θέλουν να είναι πιο απαστράπτουσες από ποτέ και τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν για το ποιος θα είναι ο μεγάλος νικητής της βραδιάς.

Όπως όλα δείχνουν, η μεγάλη μάχη θα δοθεί ανάμεσα στην ταινία Lincoln και το μεγάλο φετινό outsider, το «Argo» του Μπεν Άφλεκ, ο οποίος ακόμα και αν δεν κερδίσει αγαλματίδιο, θα πρέπει να είναι περήφανος που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Να θυμίσουμε ότι η ταινία που έχει βασιστεί στη ζωή και το έργο του Αμερικανού προέδρου διεκδικεί 12 ολόκληρα αγαλματίδια όμως με τόσο σκληρό αντίπαλο όπως είναι το Argo, δύσκολα θα καταφέρει να τα κατακτήσει όλα. Η πρώτη 'απώλεια' φαίνεται να είναι το Όσκαρ καλύτερης ταινίας που διεκδικεί το δημιούργημα του Μπεν Άφλεκ καθώς σάρωσε τον προάγγελο των βραβείων της Ακαδημίας, τις Χρυσές Σφαίρες!

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν το Argo καταφέρει να νικήσει τη συγκεκριμένη κατηγορία, θα είναι από τις ελάχιστες ταινίες στην ιστορία των βραβείων που ο σκηνοθέτης τους, ο Μπεν Άφλεκ δεν έχει προταθεί και για Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Τώρα, ως φαβορί για τον Α' Αντρικό ρόλο, είναι ο Daniel Day-Lewis για την ερμηνεία του ως Λίνκολν ενώ για τον Α' γυναικείο ρόλο κονταροχτυπιούνται η Jessica Tsastein και η Jennifer Lawrence.

Τέλος για τον Β' γυναικείο ρόλο, φαβορί θεωρείται η Anne Hathaway για την ερμηνεία της στην ταινία «Les Miserables».

Με αφορμή την αποψινή βραδυά, ευκαιρία είναι να θυμιθούμε σημαντικές στιγμές από την μεγαλύτερη γιορτή του κινηματογράφου:

Πρώτη και μοναδική: Η Quvenzhané Wallis είναι η πρώτη ηθοποιός, της οποίας το όνομα ξεκινά από "Q" που είναι υποψήφια για Όσκαρ. Προτείνεται φέτος για το Α' Γυναικείου Ρόλου, για την ταινία "Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου".
 
2 άνθρωποι έχουν προταθεί για τα εξής 4 διαφορετικά Όσκαρ: Καλύτερης ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου και Α' Ανδρικού Ρόλου. Ο ένας είναι ο Γουόρεν Μπίτι και ο άλλος ο Τζορτζ Κλούνεϊ που φέτος, ως παραγωγός του "Argo", είναι υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

3: Οι ταινίες που έχουν κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, χωρίς ο σκηνοθέτης τους να έχει καν προταθεί για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Αν το "Argo" τα καταφέρει φέτος, θα είναι η 4η, αφού ο Μπεν Άφλεκ δεν είναι υποψήφιος ως σκηνοθέτης.

4: Οι τίγρεις που χρησιμοποιήθηκαν στα γυρίσματα της "Ζωής του Πι", υποψήφιας φέτος για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

4: Τα τραγούδια των ταινιών James Bond που έχουν προταθεί για Όσκαρ. Το "Skyfall" της Adele, μάλιστα, είναι από τα φαβορί για φέτος.

6: Τα μέλη της οικογένειας Κόπολα που έχουν προταθεί για Όσκαρ: Φράνσις Φορντ Κόπολα, Καρμίν Κόπολα, Τάλια Σάιρ, Νίκολας Κέιτζ, Σοφία Κόπολα και ο Ρομάν Κόπολα που φέτος είναι συνυποψήφιος με τον Γουες Άντερσον για το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου χάρη στο "Moonrise Kingdom".

 
12: Οι περισσότερες υποψηφιότητες φέτος, για το "Λίνκολν".

77 χρόνια: Από τότε που μια ταινία κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, αλλά κανένα άλλο (ήταν η "Ανταρσία στο Μπάουντι").

93 λεπτά: Η ταινία με την μικρότερη διάρκεια από όσες είναι φέτος υποψήφιες για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας ("Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου").

10.000 ευρώ: Το κόστος κατασκευής του κάθε αγαλματιδίου. Άμεσα, συνδεδεμένη με την τιμή του χρυσού που έχει εκτοξευθεί την τελευταία διετία, ανεβαίνει εξίσου εντυπωσιακά κάθε χρόνο.

1 δολάριο: Η τιμή εξαγοράς ενός βραβείου Όσκαρ (γιατί η Ακαδημία, από το 1950 και μετά, έβαλε όρο στους νικητές ότι δεν δικαιούνται να το πωλήσουν αλλού, αν πρώτα δεν το προσφέρουν πίσω σ' εκείνη για ένα δολάριο!)

1.500.000 δολάρια: Η μεγαλύτερη τιμή εξαγοράς ενός Όσκαρ. Τα έδωσε ο Μάικλ Τζάκσον σε μια δημοπρασία για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας του «Όσα παίρνει ο Άνεμος».

150: Τόσα αγαλματίδια έχουν πωληθεί από τους νικητές (προφανώς από ταινίες που κέρδισαν πριν το 1950).

2.809 αγαλματίδια: Τόσα έχουν μοιρασθεί από το 1929 που έλαβε χώρα η πρώτη τελετή.

34,3 εκατοστά: Το ύψος του κάθε αγαλματιδίου.

22 νίκες: Για τον Ουόλτ Ντίσνεϊ, που είναι με διαφορά ο πολυνίκης των Όσκαρ.

59 υποψηφιότητες: Επίσης για τον Ουόλτ Ντίσνεϊ...

5 δολάρια: Η τιμή του εισιτηρίου για την πρώτη τελετή, του 1929.

200 δολάρια: Το μεροκάματο ενός "seat filler", του κομπάρσου που παίρνει σήμερα τη θέση του προσκεκλημένου, όταν ο τελευταίος φεύγει από την αίθουσα για να πάει στο μπαρ, ώστε να μην μοιάζουν άδεια τα καθίσματα στην τηλεόραση!

3.401 θέσεις: Για τους προσκεκλημένους στην αίθουσα του Kodak Theatre

45 δευτερόλεπτα: Τόσο έχει ορισθεί από το 2010 ότι επιτρέπεται να διαρκεί το πολύ η κάθε ομιλία νικητή.

152 X 10 μέτρα: Το μήκος και το πλάτος του κόκκινου χαλιού.

19 «βασιλιάδες»: Τόσες είναι οι υποψηφιότητες ηθοποιών για τον ρόλο κάποιου βασιλιά ή βασίλισας της Αγγλίας!

5 λεπτά: Ο χρόνος που κράτησε η μικρότερη τελετή (εκείνη του 1929)

5 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα: Ο χρόνος που χρειάστηκε να εμφανιστεί η Μπέατρις Στρέιτ στο "Network" για να κερδίσει το Όσκαρ β' γυναικείου ρόλου...

4 ώρες και 23 λεπτά: Η πιο μεγάλη σε διάρκεια τελετή (του 2002).

5: Ο αριθμός των ταινιών στις οποίες έχει παίξει στο σύνολο της καριέρας του ο Τζον Καζάλ. (Νονός Ι & ΙΙ, Σκυλίσια Μέρα, Ο Ελαφοκυνηγός, Η Συνομιλία)

5: Ο αριθμός των ταινιών που έχει παίξει ο Τζαν Καζάλ και... έχουν προταθεί για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας!

6: Ο αριθμός των σκηνοθετών που κέρδισαν με την πρώτη τους κιόλας ταινία (Delbert Mann, Marty, 1956 - Jerome Robbins, West Side Story, 1962 - Robert Redford, Ordinary People, 1980 - James L. Brooks, Terms of Endearment, 1984 - Kevin Costner, Dances with Wolves, 1991 - Sam Mendes, American Beauty, 2000).

62: Ο αριθμός των ηθοποιών που έχουν κερδίσει Όσκαρ υποδυόμενοι κάποιον υπαρκτό χαρακτήρα.

1.700.000 δολάρια: Τόσο κοστίζει μια διαφήμιση μισού λεπτού στην αμερικανική τηλεόραση σε κάποιο από τα διαλείμματα της απονομής των βραβείων Όσκαρ.

4 ώρες παρά 4 λεπτά: Η διάρκεια του «Όσα Παίρνει ο Άνεμος», της πιο «μακράς» ταινίας που κέρδισε ποτέ Όσκαρ.

40 λεπτά: Η μίνιμουμ διάρκεια μιας ταινίας για να έχει δικαίωμα να προταθεί για Όσκαρ.

100: Ο αριθμός των χωρών που δείχνουν απευθείας τα Όσκαρ.

18: Τόσες φορές ήταν παρουσιαστής των Όσκαρ ο Μπομπ Χόουπ.

11: Τα περισσότερα Όσκαρ που έχει κερδίσει μια ταινία. (Τρεις ταινίες, για να είμαστε ακριβείς, απο 11 η καθεμία: Μπεν Χουρ, Τιτανικός, Ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών: Η επιστροφή του Βασιλιά)

1 Όσκαρ για 2 Όσκαρ: Ένας μόνος νικητής βραβείου Όσκαρ λεγόταν... Όσκαρ. Ήταν ο Όσκαρ Χάμερστάιν που κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Τραγουδιού... δύο φορές: το 1941 και το 1945.

0: Καμμία ταινία κινουμένων σχεδίων δεν έχει κερδίσει ποτέ το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας

38 βραβεία ΕΜΜΥ: Τόσα έχει κερδίσει η τηλεοπτική κάλυψη της τελετής των Όσκαρ!



Δώρα και για τους "χαμένους" των Όσκαρ


Οι υποψήφιοι για Όσκαρ που δεν θα κερδίσουν το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο κατά την τελετή απονομής της Κυριακής δεν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους με άδεια τα χέρια.
Κι αυτό χάρη στην εταιρεία μάρκετινγκ που εδρεύει στο Λος Άντζελες, "Distinctive Assets", η οποία και φέτος θα μοιράσει τη συσκευασία "Όλοι Κερδίζουν—Τσάντα Δώρου Υποψήφιου για Όσκαρ" αξίας μεγαλύτερης των 45.000 δολαρίων, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η εταιρεία.

Μεταξύ των δώρων που περιέχει η τσάντα είναι: ταξίδια στην Αυστραλία, την Χαβάη και το Μεξικό, μαθήματα με προσωπικό γυμναστή, προφυλακτικά, ένα μπουκάλι τεκίλα, παπούτσια του τένις, ραντεβού σε ινστιτούτο για μπότοξ και ειδικό σετ τραπεζιού για όσους προσέχουν το βάρος τους, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Distinctive Assets.
Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών που απονέμει τα βραβεία Όσκαρ έπαψε να μοιράζει συσκευασίες δώρων στους "χαμένους" και στους παρουσιαστές της τελετής το 2007, ύστερα από την αυστηρή κριτική που δέχτηκε από τις αμερικανικές φορολογικές αρχές.

Οι διασημότητες που δέχονται δώρα και δωρεάν ταξίδια στις τελετές απονομής βραβείων οφείλουν να τα δηλώνουν ως εισόδημα στις αρμόδιες αρχές και να πληρώνουν τους σχετικούς φόρους. Αυτή είναι η ενδέκατη χρονιά που η Distinctive Assets θα μοιράσει δώρα, τα οποία αποστέλλονται στα σπίτια των καλλιτεχνών ή παραδίδονται στον ατζέντη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: