Πέμπτη

Ο αντιστασιακος Σμπώκος και η μεγάλη περιουσία του απο το φαγοποτι με τον Ακη!!!«Εγκέφαλος» ο Ακης, συντονιστής ο Ζήγρας και ταμίας ο ΣμπώκοςΔιώροφο σπίτι μέσα σε οικόπεδο-φιλέτο, πολυτελή γραφεία στην Κάτω Κηφισιά, μεζονέτες στην Ερυθραία, εξοχικά και διαμερίσματα-πιθανές «αποθήκες» στοιχείων και μαύρου χρήματος είχε διάσπαρτα σε όλο τον Νομό Αττικής ο πρώην γ.γ. Εξοπλισμών

To Real Estate του πανίσχυρου ...εξ απορρήτων
Κατοικία σε προνομιούχο περιοχή της Κηφισιάς που συνορεύει με σπίτια γνωστών επιχειρηματιών, «επαγγελματική στέγη» σε πολυτελές συγκρότημα γραφείων στην Κάτω Κηφισιά, το ισόγειο της οποίας φιλοξενεί έκθεση πανάκριβων ιταλικών σπορ αυτοκινήτων.
Ακόμη, μεγάλη, ημιτελής εδώ και σχεδόν μία δεκαετία κατασκευή με μεζονέτες στην Ερυθραία με αναδόχους κατασκευαστικές εταιρείες-φαντάσματα, εξοχικά-κρησφύγετα και διαμερίσματα - πιθανές «αποθήκες» στοιχείων και μαύρου χρήματος, διάσπαρτα σε ολόκληρο τον Νομό Αττικής.
Αυτά κατέγραψε ο φακός του «Εθνους της Κυριακής» κατά τη διάρκεια αποκαλυπτικού ρεπορτάζ για τα ακίνητα του άλλοτε πανίσχυρου γ.γ. Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκου, το χαρτοφυλάκιο της ακίνητης περιουσίας του οποίου περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ακινήτων και στην Κρήτη, απ' όπου έλκει την καταγωγή του.
Το πίσω μέρος της οικίας του Γ. Σμπώκου στην οδό Καραϊσκάκη 70 στην Κηφισιά. Ενα από τα αυτοκίνητα που παραμένουν μέσα στον περιφραγμένο χώρο είναι το ασημί Citroen του πρώην γ.γ.
Το πίσω μέρος της οικίας του Γ. Σμπώκου στην οδό Καραϊσκάκη 70 στην Κηφισιά. Ενα από τα αυτοκίνητα που παραμένουν μέσα στον περιφραγμένο χώρο είναι το ασημί Citroen του πρώην γ.γ.
Στην οδό Καραϊσκάκη 70, στις παρυφές της Πεντέλης προς Κηφισιά, πολύ κοντά στην κατοικία προβεβλημένου επιχειρηματία, βρίσκεται η οικία της οικογένειας των Γιάννη Σμπώκου και Κωνσταντίνας Νικολοπούλου. Πρόκειται για πανταχόθεν ελεύθερη, διώροφη κατασκευή μεγάλης επιφάνειας μέσα σε οικόπεδο-φιλέτο ιδιαίτερα υψηλής αξίας.
Τα κλειστά παντζούρια και η έλλειψη εμφανούς ανθρώπινης δραστηριότητας προδίδουν την απουσία των ιδιοκτητών. Ενα από τα αυτοκίνητα που παραμένουν μέσα στον περιφραγμένο χώρο είναι το ασημί Citroen του Σμπώκου.
Ενα από τα εξοχικά σπίτια του Γ. Σμπώκου στην Αρτέμιδα, στα Μεσόγεια. Οπως και τα άλλα γύρω εξοχικά, πρόκειται για τυπικό αυθαίρετο.
Ενα από τα εξοχικά σπίτια του Γ. Σμπώκου στην Αρτέμιδα, στα Μεσόγεια. Οπως και τα άλλα γύρω εξοχικά, πρόκειται για τυπικό αυθαίρετο.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μετά τη σύλληψη Τσοχατζόπουλου εδώ και έξι μήνες, ο Γ. Σμπώκος πάρκαρε το συγκεκριμένο αυτοκίνητό πολύ χαμηλότερα, στην οδό Μαυρομιχάλη, προκειμένου να μη δίνει στόχο κατά την είσοδο και την αναχώρηση από το σπίτι του.
Από την ημέρα της σύλληψης του τέως υπουργού Αμυνας, δύο αυτοκίνητα με άνδρες ιδιωτικής ασφάλειας κάλυπταν την κυρία και την πίσω είσοδο. Σήμερα η ασφάλεια έχει υποβαθμιστεί σ' έναν «φύλακα» που κόβει βόλτες τριγύρω μ' ένα «παπί».
Τα γραφεία του Σμπώκου στην οδό Μεσογείων 30 στέγαζαν άλλη μία εταιρεία συμφερόντων του.
Τα γραφεία του Σμπώκου στην οδό Μεσογείων 30 στέγαζαν άλλη μία εταιρεία συμφερόντων του.
Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις κινήσεις του πρώην γ.γ. Εξοπλισμών λένε ότι μόλις ο παλιός πολιτικός του προϊστάμενος οδηγήθηκε στη φυλακή, εκείνος απέκτησε συνήθειες... νυχτόβιου ζώου. Αφαντος τα πρωινά, κυκλοφορούσε αποκλειστικά τις νύχτες.
To «αμφιλεγόμενο» οικόπεδο
Ακριβώς δίπλα στον περιφραγμένο ώρο υπάρχει εξίσου μεγάλο, ελεύθερο οικόπεδο, που πιθανόν να είναι και αυτό δικό του. Παλαιότερα υπήρχε έξω από το σπίτι, στο παραπάνω ελεύθερο οικόπεδο, μια μεγάλη δεξαμενή που πριν από λίγο καιρό μεταφέρθηκε μέσα στον περιφραγμένο χώρο της οικίας.

Διαμέρισμα διατηρούσε ο τέως γ.γ. Εξοπλισμών στην πολυκατοικία της οδού Μαχάωνος 3, στον Πειραιά.
Διαμέρισμα διατηρούσε ο τέως γ.γ. Εξοπλισμών στην πολυκατοικία της οδού Μαχάωνος 3, στον Πειραιά.
Οι διωκτικές αρχές οφείλουν να εξετάσουν εξονυχιστικά τα ακίνητα που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», καθώς οι πιθανότητες να υπάρχουν πάσης φύσεως κρύπτες με χρήματα και στοιχεία παρουσιάζονται ως ιδιαίτερα αυξημένες, επιμένουν καλά πληροφορημένες πηγές.
Μέσα στο οικόπεδο της κατοικίας υπήρχαν παλαιότερα πολυτελή αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσε ο Σμπώκος για τα ταξίδια του. Μεταξύ αυτών ένα μαύρο BMW M5, ένα γκρι Land Rover και ένα πράσινο αυτοκίνητο μάρκας Jeep. Λιλιπούτεια «ψίχουλα», βέβαια, μπροστά στο ύψος των μιζών για τις οποίες κατηγορείται.
Στο κτίριο της Κάτω Κηφισιάς στεγάζονταν γραφεία ελβε-τικής τράπεζας.
Στο κτίριο της Κάτω Κηφισιάς στεγάζονταν γραφεία ελβετικής τράπεζας.
Στην πίσω είσοδο της ιδιοκτησίας υπάρχει ένας φιλήσυχος πευκώνας, με χωματόδρομους που διατρέχουν κοπάδια από κατσίκια και περίοικοι περιπατητές. Η «στάνη» τους είναι το εγκαταλελειμμένο κτίριο στο δασάκι.
Χαρακτηριστική είναι η ψυχολογική «απόσταση» από το αστικό τοπίο της πόλης, παρότι βρισκόμαστε μια ανάσα μακριά από το κέντρο της Κηφισιάς. Πεντακόσια μέτρα ψηλότερα, στον αριθμό 97 της οδού Καραϊσκάκη, βρίσκεται η πολυτελέστατη οικία του φερόμενου ως «συνεταίρου» στην υπόθεση των TOR M1, Βλάση Καμπούρογλου.
Το υπό κατασκευή συγκρότημα με τις μεζονέτες στη Νέα Ερυθραία.
Το υπό κατασκευή συγκρότημα με τις μεζονέτες στη Νέα Ερυθραία.
Το μεγάλο συγκρότημα με τις μεζονέτες, στη διασταύρωση των οδών Τροίας και Πόντου στη Νέα Ερυθραία, άρχισε να κτίζεται περίπου το 2004, με κατασκευαστή και επιβλέποντα μηχανικό τον ίδιο τον Σμπώκο. Παραμένει ημιτελές και έτσι η υγρασία έχει αρχίσει να διαβρώνει εμφανώς τις πλάκες οροφής του δευτέρου ορόφου.
Θυμίζουμε ότι ο, επί δεκαετίες εξ απορρήτων του Α. Τσοχατζόπουλου, Γ. Σμπώκος είχε διατελέσει πρόεδρος της επιτροπής του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, μετά τη θητεία του στη Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών. Σε ό,τι αφορά το συγκρότημα, άλλη εταιρεία είχε ξεκινήσει την κατασκευή και άλλη εμφανίζεται τώρα στις πινακίδες, εξηγούν οι πηγές του «Εθνους της Κυριακής».
Η τρέχουσα κατασκευαστική εταιρεία δηλώνει ως έδρα τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης στην Ηλιούπολη (τα πλήρη στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας). Σύμπτωση; Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, στις άδειες κυκλοφορίας αρκετών από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσε ο Σμπώκος εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες άτομα με διευθύνσεις κατοικίας επίσης στην Ηλιούπολη, γεγονός που πιθανόν συνδέεται με την παραπάνω κατασκευαστική.
Τα εξοχικά
Οι δύο κατοικίες-κρησφύγετα

Ας μεταφερθούμε, όμως, στις εξοχικές κατοικίες-κρησφύγετα και πιθανόν «αποθήκες στοιχείων», στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου. Η πρώτη βρίσκεται στη δια-σταύρωση των οδών Νεαπόλεως και Κορισίας στην Αρτέμιδα, στα Μεσόγεια.
Οπως και τα άλλα γύρω εξοχικά, πρόκειται για τυπικό αυθαίρετο. Το τηλέφωνο (βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας) ανήκει στη σύζυγό του, πολιτικό μηχανικό Ντίνα Νικολοπούλου. Η κοινή επαγγελματική ιδιότητα και η σημαντική θεσμική διαδρομή του Γιάννη Σμπώκου στον κλάδο των τεχνικών (διετέλεσε αντιπρόεδρος του συλλόγου πολιτικών μηχανικών και μέλος της αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος) δεν απέτρεψε το ζεύγος από τον πειρασμό του αυθαιρέτου.
Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας του «Εθνους της Κυριακής», και παρά τα επίσης κλειστά παραθυρόφυλλα, διαπιστώσαμε ότι η κυρία Νικολοπούλου βρισκόταν εκεί, θεωρώντας πιθανώς ότι στο συγκεκριμένο ησυχαστήριο, στο τέλος του αδιέξοδου δρομίσκου, τα αδιάκριτα βλέμματα θα ήταν σαφώς λιγότερα από τη μεγάλη κατοικία της Κηφισιάς.
Δεύτερη εξοχική κατοικία, με τηλέφωνο επίσης στο όνομα της κυρίας Νικολοπούλου, βρίσκεται στην περιοχή Ανω Πλάκα του Λαυρίου. Διαμέρισμα και πάλι με τηλέφωνο στο όνομα της συζύγου του Γ. Σμπώκου βρίσκεται στην οδό Μαχάωνος 3, στον Πειραιά.
Τα γραφεία
Πανάκριβα και πολυτελή

Τα, γνωστά από τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας, γραφεία του Σμπώκου στην οδό Μεσογείων 30 στέγαζαν άλλη μία εταιρεία συμφερόντων του.
Πρόκειται για την τουριστική, ναυτιλιακή και κτηματική εταιρεία ΠΛΟΥΣ - ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΑΕ, στην οποία έως και τις 22/7/2011 ως πρόεδρος ΔΣ εμφανιζόταν ο γιος του Γ. Σμπώκου, Κωνσταντίνος. Μεταξύ άλλων, η εν λόγω εταιρεία φέρεται ως διαχειρίστρια μεγάλης μαρίνας στη Λευκάδα.
Στη διασταύρωση των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Σειρήνων, σε κεντρικότατο σημείο της Κάτω Κηφισιάς, βρίσκεται το συγκρότημα γραφείων και καταστημάτων Trikoupis Center. Στο ισόγειο φιλοξενείται έκθεση πανάκριβων, πολυτελών ιταλικών σπορ αυτοκινήτων. Η επιχειρηματική ζωή και η επαγγελματική δραστηριότητα που υπήρχε εδώ πριν από λίγους μήνες βρίσκεται σε εμφανή ύφεση. Πολλά γραφεία και μαγαζιά έχουν αδειάσει. Η Κτηματολόγιο ΑΕ που νοίκιαζε μεγάλο χώρο του ισογείου έχει μετακομίσει.
Η κατασκευαστική
Μέχρι τη σύλληψη Τσοχατζόπουλου στεγαζόταν στον πρώτο όροφο η, συμφερόντων Σμπώκου, κατασκευαστική εταιρεία WAY AE. Στον ίδιο όροφο, με κατεβασμένες όμως γρίλιες και πάλι χωρίς εμφανή ανθρώπινη παρουσία, συνεχίζει να υφίσταται ένα από τα προσωπικά γραφεία του.

Πριν από ένα εξάμηνο ο Γ. Σμπώκος εργαζόταν σε καθημερινή βάση στα γραφεία της WAY AE, που είναι και η κατασκευάστρια εταιρεία του συγκροτήματος. Ως συνεργάτης του στη συγκεκριμένη δραστηριότητα φέρεται αρχιτέκτονας μηχανικός με σπουδές στην Αγγλία και μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά. Στην ίδια εταιρεία εργαζόταν και άλλος μηχανικός, συγγενής του Γ. Σμπώκου.
Ενα και μοναδικό εταιρικό λογότυπο-επωνυμία έχει απομείνει σήμερα στη σχετική πινακίδα του Trikoupis Center. Σύμφωνα με αυτό, στον πρώτο όροφο του συγκροτήματος βρίσκονται τα γραφεία της ελβετικής τράπεζας IBI Bank AG - Zurich. Στα γραφεία που εκ πρώτης όψεως δεν παραπέμπουν σε τραπεζική δραστηριότητα, οι εργαζόμενοι μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, οι εργασίες δεν φαίνεται να βρίσκονται σε ιδιαίτερο οργασμό, χώρια που το πάτωμα είναι γεμάτο με χαρτόκουτα που θυμίζουν μετακόμιση.
Και γεννάται η απορία: Υπαγόρευσε το ύψος των φερόμενων μιζών του «καλού πελάτη» το άνοιγμα του κηφισιώτικου υποκαταστήματος, ακριβώς απέναντι από την εταιρεία και το προσωπικό γραφείο του, προκειμένου να διευκολύνονται οι συναλλαγές και τα εμβάσματα; Αυτό και μια μακρά σειρά ερωτημάτων καλούνται να διαλευκάνουν οι ανακριτικές και δικαστικές αρχές, στο εμφανώς τιτάνιο έργο που διεκπεραιώσουν.
Με ακίνητα και στα Ανώγεια
Με καταγωγή από τα Ανώγεια Κρήτης, ο Γ. Σμπώκος επένδυσε στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Πληροφορίες κάνουν λόγο για πολλά ακίνητα, μεταξύ των οποίων και εστιατόριο στο Ηράκλειο όπου ως διαχειρίστρια εμφανίζεται μια γυναίκα.


Ο Σμπώκος υπογράφει και ο Ακης χειροκροτεί...λες και είναι σε μπουζούκια (Φωτό ντοκουμέντο)


Δείτε χαρούλες ο ΑΚΗ όταν υπέγραφε την συμφωνία για τα υποβρύχια...
Πώς λένε θέλει η π....να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει!
Αντίθετα η σύζυγος του κ. Τσοχατζόπουλου Βίκυ Σταμάτη εμφανίστηκε κουρασμένη και με θλιμμένο ύφος και περιορίστηκε σε κάποιες χειραψίες μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Στην αίθουσα ήταν και οι συνήγοροι υπεράσπισης Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Αλέξης Κούγιας.
- See more at: http://www.apospasma.gr/ArticleDetails/tabid/82/ArticleID/473969/Default.aspx#sthash.z7ULlJnd.dpuf
Αντίθετα η σύζυγος του κ. Τσοχατζόπουλου Βίκυ Σταμάτη εμφανίστηκε κουρασμένη και με θλιμμένο ύφος και περιορίστηκε σε κάποιες χειραψίες μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Στην αίθουσα ήταν και οι συνήγοροι υπεράσπισης Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Αλέξης Κούγιας.
- See more at: http://www.apospasma.gr/ArticleDetails/tabid/82/ArticleID/473969/Default.aspx#sthash.z7ULlJnd.dpuf

Για τους δικαστές του δικαστικού συμβουλίου, ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο πρώτος του εξάδελφος Νίκος Ζήγρας είχαν ηγετικό ρόλο στην υπόθεση. Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της πολιτικής σκηνής της χώρας παραπέμπεται στο εδώλιο ως κατηγορούμενος για 29 (!) επιμέρους πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Σύμφωνα με την κατηγορία, ο Τσοχατζόπουλος, κατά παράβαση των καθηκόντων του, ζήτησε και έλαβε υπόσχεση το φθινόπωρο του 1997 και πριν από την κατάρτιση των συμβάσεων για την προμήθεια των υποβρυχίων (Ferrostaal) και των TOR-M1 (ANTEY) για ωφελήματα πάνω από 55.000.000 ευρώ. Στη συνέχεια και συγκεκριμένα από τις αρχές του έτους 1998 έως τον Απρίλιο του 2010 τουλάχιστον, προέβη σε μια σειρά πράξεων ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, προκειμένου να νομιμοποιήσει τα χρήματα αυτά. «Εκείνος και ο εκ των συγκατηγορουμένων του Νικόλαος Ζήγρας διηύθυναν την οργάνωση και κατένειμαν τους ρόλους» επισημαίνεται στο σκεπτικό του βουλεύματος, στο οποίο τονίζεται: «Ο Νίκος Ζήγρας ενήργησε για να συσταθούν οι εταιρίες BLUEBELL SA, NOBILIS INTERNATIONAL LLS, TORCASO INVESTMENT Ltd, P&A INVESTEMENTS SA και NΟRRIS AE με τη συμβολή και άλλων συγκατηγορουμένων του, για λογαριασμό του Α. Τσοχατζόπουλου, μέσω των οποίων διακινήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά και επενδύθηκαν κυρίως σε αγορές ακινήτων». Μάλιστα, παρότι ο Νίκος Ζήγρας ομολόγησε κάποιες από τις παράνομες δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχε, το Συμβούλιο Εφετών του αποδίδει τον «συντονισμό, γνώση αλλά και συναίνεση για τις χρηματικές συναλλαγές που διενεργούνται επί ονόματί του από τα μέλη της οργάνωσης». Ουσιαστικά σε αυτό το σημείο, οι δικαστές υιοθετούν την πρόταση του εισαγγελέα Παναγιώτη Καραγιάννη, ο οποίος επισήμαινε στην πρότασή του για τον ρόλο του Ζήγρα στην υπόθεση: «Ο Ν. Ζήγρας ναι μεν υπήρξε ειλικρινής ως προς αρκετά γεγονότα της υπό κρίση υπόθεση, για τα οποία άλλωστε προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις σε βάρος του από τα στοιχεία της δικογραφίας, όμως επιχείρησε και να συσκοτίσει ή τουλάχιστον να επιβραδύνει την ανακριτική έρευνα για ζητήματα που δεν έχουν διαλευκανθεί ακόμη πλήρως σχετικά με υπεράκτιες εταιρίες και τραπεζικούς λογαριασμούς στην αλλοδαπή, ως προς τα οποία (αφορώντας σχετικά αιτήματα δικαστικής συνδρομής) έχει χωριστεί η δικογραφία με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών». Επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο Εφετών επικαλείται σημειώσεις που περιλαμβάνονται μεταξύ των κατασχεθέντων εγγράφων που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς στη Λιβύη, στον Λίβανο, στην Κίνα και τη Σιγκαπούρη οι οποίοι ακόμη δεν εντοπιστεί!

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση της παράνομης περιουσίας του Ακη Τσοχατζόπουλου αλλά και στη «νομιμοποίησή» της φέρεται να έπαιξε ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γιάννης Σμπώκος. Στον κατηγορούμενο αποδίδεται ότι σύστησε την εταιρεία Nobilis προκειμένου να μπορέσει ο Τσοχατζόπουλος να αγοράσει το ακίνητο της Δ. Αρεοπαγίτου αλλά και, κυρίως, ότι κατείχε και διαχειρίστηκε μεγάλο μέρος της παράνομης περιουσίας από αρχές του έτους 2000 έως και τα μέσα Απριλίου του 2010, τουλάχιστον 40.000.000 ευρώ «γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το έγκλημα της παράνομης δωροδοκίας του πρώην υπουργού και με σκοπό την απόκρυψη της παράνομης αυτής προέλευσης, με εκτιμώμενη απόδοση εκ της διαχείρισης αυτής το έτος 2010 περί τα 80.000.000 ευρώ»


Ο γαλαντόμος πρ. υπουργός μοίραζε ακίνητα σε όλες τις γυναίκες της ζωής του!

Ο πρώην υπουργός αποδείχθηκε... γαλαντόμος με τις γυναίκες της ζωής του (νυν και πρώην σύζυγος και κόρη), τις οποίες φρόντισε να εξασφαλίσει μέσω των παράνομων χρημάτων που κατηγορείται ότι έλαβε! Ακόμα δύο κυρίες, η λογίστριά του Ευφροσύνη Λαμπροπούλου και η δικηγόρος Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρα, φέρεται να τον συνέδραμαν στο έργο του. Στη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη φρόντισε να μεταβιβαστεί το ακίνητο της οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου 33 από την αμερικανική εταιρία Nobilis International LLC, νόμιμη εκπρόσωπος και διαχειρίστρια της οποίας ήταν η Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρα και πραγματικός ιδιοκτήτης εκείνος. «Η αγορά του οποίου (ακινήτου), μέσω της εταιρείας TORCASO Investements LtD, είχε γίνει διά της τοποθετήσεως περιουσίας (τουλάχιστον 300.000.000 δραχμών ή 880.411 ευρώ), προερχόμενης από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας» σημειώνεται στο βούλευμα.

Ο πρώην υπουργός δεν άφησε παραπονεμένη και την πρώην σύζυγό του, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου. Σύμφωνα με το βούλευμα, «το έτος 2002, με πρόθεση μεταβίβασε περιουσία, με σκοπό να συγκαλύψει την παράνομη προέλευση αυτής και συγκάλυψε την αληθή προέλευση και διάθεσή της εν γνώσει του γεγονότος ότι προερχόταν από εγκληματική δραστηριότητα και συγκεκριμένα κατέβαλε στην πρώην σύζυγό του Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου το ποσό των 500.000 ευρώ». Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών: «Την 19.9.2008 και 26.9.2008, ενεργώντας από κοινού με τον Γεώργιο Σαχπατζίδη και την Τσοχατζοπούλου εξακολουθητικά, με πρόθεση μεταβίβασε περιουσία και συγκάλυψε την αληθή προέλευση και διάθεση της, εν γνώσει του γεγονότος ότι προερχόταν από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας του ως πρώην υπουργού, με την αποστολή, στον υπ' αριθμόν 0111600 τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας SDG SrI στην τράπεζα BIVERBANKA, ιδιοκτησίας του άνω συγκατηγορούμενού του, δύο εμβασμάτων ποσού 25.000 ευρώ το καθένα, με εντολέα την Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, προερχόμενα από την τράπεζα DRESDEFF. Σκοπός του ήταν με τον τρόπο αυτό να συγκαλυφθεί η αληθινή προέλευση των χρημάτων αυτών, που στην πραγματικότητα ήταν ποσό δωροδοκίας από την προμηθεύτρια αλλοδαπή εταιρία FERROSTAAL».

Οσον αφορά την κόρη του Αρετή, ο πρώην υπουργός φέρεται να της μεταβίβασε μέσω της υπεράκτιας εταιρίας BlueBell, από την οποία πέρασε «μίζα» για τα TOR M1 και με παρένθετο πρόσωπο τον Αστέριο Οικονομίδη, το διαμέρισμα 3ου και 4ου ορόφου, επιφάνειας (201 τ.μ. και 201 τ.μ.) συνολικά 402 τ.μ. επί της οδού Δεινοκράτους 60 στο Κολωνάκι «διά της τοποθετήσεως περιουσίας (τουλάχιστον 98.430.024 δραχμών ή 288.852,07 ευρώ).

Δεν ήταν όμως μόνο αυτό το ακίνητο το οποίο περιήλθε στην κατοχή της Αρετής Τσοχατζοπούλου. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο Ακης Τσοχατζόπουλος «Την 9.9.2003, ενεργώντας από κοινού με την Αρετή Τσοχατζοπούλου, τον Φώτιο Αρβανίτη, τον Νικόλαο Ζήγρα και τον Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, με πρόθεση μεταβίβασε περιουσία ποσού τουλάχιστον 123.340, 80 ευρώ, με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσης αυτής και συγκάλυψε την αληθή προέλευση και διάθεσή της, εν γνώσει του γεγονότος ότι προερχόταν από εγκληματική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, την 9.9.2003 ο Φώτιος Αρβανίτης αγόρασε δυνάμει του υπ' αριθμόν 7906/9.9.2003 συμβολαιογραφικού εγγράφου ένα οικόπεδο στον Δήμο Αθηναίων, στη θέση Λεβίδη και επί της οδού Κεφαλληνίας αρ. 38 έκτασης 211,20 τ.μ. Το ακίνητο αυτό αγόρασε δήθεν για λογαριασμό του, στην πραγματικότητα όμως για λογαριασμό της Αρετής Τσοχατζοπούλου, με χρήματα που έδωσε ο Νικόλαος Ζήγρας, ενεργώντας για λογαριασμό της Αρετής Τσοχατζοπούλου και εκείνου, προερχόμενα από την παράνομη περιουσία του. Συγκεκριμένα, το τίμημα ανερχόμενο στο ποσό των 123.340,80 ευρώ, το είχε αποστείλει μέσω της CREDIT LYONNAIS SWITZERLAND ο συγκατηγορούμενός του Νικόλαος Ζήγρας, ενεργώντας για λογαριασμό εκείνου και της Αρετής Τσοχατζοπούλου σε λογαριασμό στην τράπεζα Eurobank Ergasias. Από τον λογαριασμό αυτό ο Κωνσταντίνος Αντωνιάδης ζήτησε την έκδοση ισόποσης τραπεζικής επιταγής σε διαταγή Φώτιου Αρβανίτη, με την οποία αυτός πλήρωσε το τίμημα για την αγορά του ακινήτου». Επιπλέον, η Αρετή Τσοχατζοπούλου κατηγορείται και για την αγορά οικοπέδου στην οδό Κεφαλληνίας αρ. 40, έκτασης 270,697 τ.μ. αντί 32.212.943 δραχμών, καθώς και για το ότι τα έτη 2004 έως 2006 μετέτρεψε περιουσία με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσης διά της τοποθετήσεως περιουσίας τουλάχιστον 150.000 ευρώ σε κατασκευαστικές εργασίες για την ανέγερση πολυώροφης οικοδομής στην Καλλιθέα.


Η χλιδάτη ανακαίνιση

Επιπλέον, σύμφωνα με την κατηγορία «κατά το χρονικό διάστημα από το έτος 2002 μέχρι το έτος 2009 ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ενεργώντας από κοινού με τους Αστέριο Οικονομίδη, Παναγιώτη Σταμάτη και Βασιλική (Βίκυ) Σταμάτη, με πρόθεση μετέτρεψε με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσής της, διά της τοποθετήσεως περιουσίας (τουλάχιστον 1.312.112,50 ευρώ), προερχόμενης κατά τα ανωτέρω αναφερόμενα από την πράξη της παθητικής δωροδοκίας σε εργασίες ανακαίνισης της επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου αρ. 33 οικίας».


Η πολυκατοικία στην οδό Τσιμισκή 41 στη Θεσσαλονίκη με ενδιάμεσο τον Σαχπατζίδη

Ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη Γιώργος Σαχπατζίδης είναι κατά την κατηγορία ο άνθρωπος που, συμμετέχοντας στην ομάδα των ανθρώπων που βρίσκονταν γύρω από τον Ακη Τσοχατζόπουλου, «ανέλαβε» μία σειρά από αγοραπωλησίες ακινήτων.

Αυτές αφορούν τόσο τις αγοραπωλησίες ακινήτων με τη Μονή Βατοπαιδίου για τις οποίες επισημαίνεται στο παραπεμπτικό βούλευμα ότι ο Τσοχατζόπουλος: «Κατά το χρονικό διάστημα από 24.01.07 μέχρι το 2010, ενεργώντας από κοινού με Ν. Ζήγρα και Γ. Σαχπατζίδη με πρόθεση μετέτρεψε περιουσία και απέκρυψε την αλήθεια όσον αφορά την προέλευσή της και συγκεκριμένα διά της μεταβιβάσεως αντί τιμήματος 6.000.000 ευρώ με συμβόλαιο από την TORCASO, δικαιούχος της οποίας ήταν ο Ζήγρας και αληθινός ιδιοκτήτης ο ίδιος στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου τριών ακινήτων, η αγορά των οποίων είχε γίνει μέσω της TORCASO διά της τοποθετήσεως περιουσίας τουλάχιστον 1.400.000 δραχμών προερχόμενης από παθητική δωροδοκία». Επίσης, μέσω TORCASO μεταβιβάστηκε αντί 3.700.000 ευρώ το χρονικό διάστημα από 2007-2010 στην ΙΜΒ ακίνητο επί των οδών Κόμνα Τράκα και Κεφαλληνίας.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο Γιώργος Σαχπατζίδης παραπέμπεται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας και για συμβόλαια που συντάχθηκαν το 2007 και αφορούν αγορές μέσω της εταιρίας GDS ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», της οποίας ιδιοκτήτης και εκπρόσωπος ήταν εκείνος. Ειδικότερα, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, στις 12 Ιουλίου 2007 από κοινού με τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ο Γιώργος Σαχπατζίδης «με πρόθεση μετέτρεψε περιουσία, με σκοπό να συγκαλύψει την αληθή προέλευσή της, γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας του άνω συγκατηγορουμένου του, συγκεκριμένα προέβη διά της εταιρίας GDS ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», της οποίας ιδιοκτήτης και εκπρόσωπος ήταν εκείνος (Γ. Σαχπατζίδης), στην τοποθέτηση μέρους της ανωτέρω αναφερόμενης περιουσίας, προερχόμενης από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας (τουλάχιστον 615.675,25 ευρώ), διά της αγοράς, ποσοστού 18,039% εξ αδιαιρέτου από ένα οικόπεδο με πολυώροφη οικοδομή που βρίσκεται εντός της πόλης της Θεσσαλονίκης επί της οδού Τσιμισκή αρ. 41.

Λίγους μήνες αργότερα, στις 27.11.2007, αγόρασε ακόμα ένα σεβαστό ποσοστό του ακινήτου, σύμφωνα με τους δικαστές του Συμβουλίου Εφετών του ίδιου ακινήτου και συγκεκριμένα 17, 74%.


Σμπώκος: "Ανήκω στην αδικαίωτη γενιά του Πολυτεχνείου"Πηγή:www.reporter.gr

Απολογία του πρώην γενικού διευθυντή Εξοπλισμών για την υπόθεση "μαύρου χρήματος" στα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου 'Αμυνας, Γιάννης Σμπωκος, απολογείται στη δίκη για το λεγόμενο "παράνομο πολιτικό χρήμα". Ενώπιον του Τριμελούς Επετείου Κακουργημάτων, έκανε πλήρη αναφορά στα παιδικά του χρόνια στα Ανώγεια Κρήτης, ενώ ξεκίνησε με μια μαντινάδα την απολογία του.
Ο Ι. Σμπώκος αυτοπροσδιορίστηκε ως άνθρωπος που ανήκει "στην αδικαίωτη γενιά του Πολυτεχνείου", ενώ τόνισε ότι "δεν επωφελήθηκα της ευπιστίας των ανθρώπων να με εμπιστευθούν στην πολιτική μου ζωή".
Αναφέρθηκε επίσης στο κόστος που είχε για την οικογένεια του η ενασχόλησή του με την πολιτική, αλλά και η εμπλοκή του με τη συγκεκριμένη υπόθεση. «Ας μου επιτραπεί απο αυτήν την αίθουσα να ζητήσω συγγνώμη, παράκληση συγγνώμης, από τους δικούς μου ανθρώπους..Πως μπορείς να δείξεις επιείκεια στον ίδιο σου τον εαυτό οταν έχεις διαλύσει τις ζωές των δικών σου ανθρώπων και δεν μπορείς να τις συναρμολογήσεις» είπε.
Ο κατηγορούμενος δέχθηκε συγχαρητήρια από την Έδρα καθώς παρέδωσε ταξινομημένα σε ντοσιέ όλα τα έγγραφα, σημειώσεις και επισημάνσεις, με χρονολόγιο, για τη θητεία του στη Διεύθυνση Εξοπλισμών, από το 1997 που ανέλαβε εως τον Μάρτιο του 2000 που έφυγε.
Νωρίτερα στο δικαστήριο απολογήθηκε ο επιχειρηματίας Φώτης Αρβανίτης που κατηγορείται για την εμπλοκή στην αγορά ενός οικοπέδου στην Κυψέλη το οποίο κατέληξε στην Αρετή Τσοχατζοπούλου, συναλλαγή που κατά τις αρχές σχετίζεται με παράνομες αμοιβές του πρώην υπουργού.
Ο κ. Αρβανίτης, που έχει εκλεγεί βουλευτής του Νομού Φωκίδας τέσσερις φορές, είπε οτι γνώρισε τον πρώην υπουργό στον χώρο του ΠΑΣΟΚ όπου και ο ίδιος εντάχθηκε μετά τη χούντα.

«Ζημιά είχα, όφελος μηδέν»

'Οπως είπε, «όταν ο Τσοχατζόπουλος μου ζήτησε να προβώ στη συγκεκριμένη αγορά για να βοηθήσει την κόρη του, δεν υπήρχε καμία υποψία για ανάμειξή του σε παράνομες δραστηριότητες. 'Οταν το 2004 άρχισαν τα δημοσιεύματα.. κουμπώθηκα.
Επικοινώνησα μαζί του και του είπα: "Ακη τι γίνεται;". Μου απάντησε ότι" δεν είναι τίποτα, πολιτικοί μου αντίπαλοι". Εκείνη την εποχή δεν φανταζόμουν ότι θα γίνω κατηγορούμενος».
Ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως δεν έχει καμία συμμετοχή σε όσα αναφέρονται στη δικογραφία και τόνισε: «Ζημιά είχα, όφελος μηδέν».

Ποιος είναι ο Γιάννης Σμπώκος


Ο άνθρωπος πίσω από τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Ο γενικός γραμματέας εξοπλισμών που κάποτε «έλυνε κι έδενε» στο ΥΕΘΑ, αλλά πλέον κατηγορείται για εμπλοκή στο σκάνδαλο Άκης-gate…

Γεννήθηκε στα Ανώγεια της Κρήτης το 1951. Είναι διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός του ΕΜΠ, παντρεμένος με την επίσης πολιτικό μηχανικό Ντίνα Νικολοπούλου και έχουν δυο παιδιά, έναν γιο μαθηματικό και μια κόρη γιατρό. Μόνιμη κατοικία του είναι μια βίλα στο Κεφαλάρι, αλλά τις τελευταίες μέρες –λίγο πριν συλληφθεί το απόγευμα της Τρίτης- είχε κάνει... σπίτι του, το γραφείο του επί της λεωφόρου Μεσογείων.
Μεγάλωσε στα Ανώγεια και δεν έκοψε ποτέ τους δεσμούς του με την Κρήτη. Λέγεται μάλιστα πως όποτε κατέβαινε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον συνόδευαν πάντα μαυροπουκαμισάδες.
Τα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, όταν ο Άκης ήταν ουσιαστικά το Νο2 του κόμματος και ο εξ απορρήτων του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Γιάννης Σμπώκος ήταν ένα από τα πιο διακεκριμένα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.
Το 1991 εξελέγη για πρώτη (και μοναδική) φορά βουλευτής. Κατέβηκε στο Ρέθυμνο. Εξελέγη και το 2000 και πάλι στο Ρέθυμνο, αλλά δε μπήκε ποτέ στη Βουλή, αφού η εκλογή του ακυρώθηκε από το εκλογοδικείου μετά από ένσταση του Ε. Λουκάκη.
«Υλοποίησε το μεγαλύτερο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΕΜΠΑΕ 1996 - 2000) όλων των εποχών», αναφέρει ο ίδιος στο βιογραφικό του.
Αποχώρησε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το 2001. Τον ίδιο χρόνο, στις 24 Οκτωβρίου, μετακινήθηκε και ο Άκης Τσοχατζόπουλος από το ΥΕΘΑ στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου, ενεπλάκη και το όνομά του. Στις σημειώσεις του πρώην υπουργού, το όνομά του αναφέρεται συχνά, με τον Άκη να του ζητάει επιτακτικά λεφτά. Η συμπληρωματική απολογία του (επίσης κατηγορούμενου) Νίκου Ζήγρα τον εμφανίζει ως πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση.
Η απολογία του ξαδέρφου του Άκη Τσοχατζόπουλου φαίνεται πως ώθησε τις αρχές να εκδώσουν ένταλμα σύλληψής του, ως ύποπτου φυγής. Σήμερα, οδηγείται στον εισαγγελέα και τον ανακριτή.
Πηγή:www.reporter.gr

Αντίθετα η σύζυγος του κ. Τσοχατζόπουλου Βίκυ Σταμάτη εμφανίστηκε κουρασμένη και με θλιμμένο ύφος και περιορίστηκε σε κάποιες χειραψίες μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Στην αίθουσα ήταν και οι συνήγοροι υπεράσπισης Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Αλέξης Κούγιας.
- See more at: http://www.apospasma.gr/ArticleDetails/tabid/82/ArticleID/473969/Default.aspx#sthash.z7ULlJnd.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου