Κυριακή

Τρία πουλάκια κάθονταν, και ….έπλεκαν πουλόβερΣε τρία σενάρια παίζουν όσον αφορά την κατάληξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της στο Eurogroup της Δευτέρας.
Η παράταση
Αυτή για πολύ καιρό είναι η προτιμητέα επιλογή για τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Και οι δύο καλούν την Αθήνα να δώσει «ανάσα» στον εαυτό της ζητώντας έξι μήνες παράταση του υπάρχοντος Μνημονίου που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και διαπραγματευόμενη τους όρους για την ολοκλήρωσή τους προκειμένου να εκταμιευθεί η τελική δόση των 7,2 δισ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα που να είναι πιο αρεστό στην Αθήνα. Τελικά η πρόταση αυτή απερρίφθη πείθοντας πολλούς ότι η ρητορική του Αλέξη Τσίπρα να βάλει ένα τέλος στο Μνημόνιο ήταν η πραγματική «γραμμή» της Ελλάδας. 

Η γέφυρα
Πρόκειται για την πρόταση Βαρουφάκη, ο οποίος υποστηρίζει ότι υπάρχουν πηγές χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανάχωμα μέχρι την διαπραγμάτευση ενός νέου «συμβολαίου» μέχρι τον Ιούνιο οπότε και πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Η «γέφυρα» θα μπορούσε να προέλθει από τρεις πηγές:

- 10 δισ. ευρώ από βραχυπρόθεσμο δανεισμό μέσω εντόκων γραμματίων η πλειονότητα εκ των οποίων πιθανότατα θα αγοραστεί από τις ελληνικές τράπεζες
- 1,8 δισ. ευρώ από κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ
- 10,9 δισ. ευρώ από τα χρήματα που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ωστόσο ο ένας μετά τον άλλο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν απορρίψει αυτές τις επιλογές, Η ΕΚΤ αρνείται να δώσει την έγκριση για περαιτέρω αγορές εντόκων γραμματίων, την σύνδεση των 1,8 δισ. από τα κέρδη των ομολόγων με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος όπως λένε ευρωπαίοι αξιωματούχοι, και το γεγονός ότι τα 10,9 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ είναι σε μορφή ομολόγων που δεν θα ανήκουν πλέον στην Ελλάδα αν το πρόγραμμα εκπνεύσει.
Ως εκ τούτου μηδενική η πιθανότητα υλοποίησης αυτού του προγράμματος καθώς αν και η Αθήνα πιέζει γι' αυτό σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης που εμπλέκονται έχουν ξεκαθαρίσει ότι καμία από τις τρεις πηγές που περιλαμβάνονται σε αυτή την επιλογή δεν θα είναι προσβάσιμη ειδικά χωρίς να υπάρχει κανένα προαπαιτούμενο γι' αυτές.

Λήξη του προγράμματος και νέες συζητήσεις

Η εκτίμηση ορισμένων μελών της Τρόικα - χωρίς να ξεκαθαρίζεται από πού προέρχεται η εκτίμηση αυτή - είναι ότι όσο οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη για ένα νέο πρόγραμμα, οι επενδυτές θα είναι πρόθυμοι να δώσουν στην Ευρωζώνη περισσότερο χρόνο για να βάλει σε τάξη τα της Ελλάδος αν το υπάρχον Μνημόνιο εκπνεύσει σε δύο εβδομάδες.
Ακόμα και αν λήξει το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος, το παράλληλο πρόγραμμα του ΔΝΤ εκπνέει στο τέλος του 2016 αποτελώντας έτσι για την Αθήνα μια εναλλακτική επιλογή έκτακτης χρηματοδότησης όσο θα συνεχίζονται οι συζητήσεις. Επιπρόσθετα γίνεται όλοένα και πιο ξεκάθαρο ότι υπάρχει χώρος για τον συμβιβασμό επι ενός νέου προγράμματος: Γερμανοί αξιωματούχοι έστειλαν σήμα ότι προετοιμάζονται να δεχθούν την απαίτηση της Ελλάδας για χαλάρωση των περιορισμών στον προϋπολογισμό - μέσω της μείωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα από το 4,5% για το 2016 και το 2017 σε κάτι πιο κοντινό στο 1,5%. Όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους η Αθήνα έχει εγκαταλείψει το ενδεχόμενο οριστικής διαγραφής ενώ το Βερολίνο εμφανίζεται πρόθυμο να προσφέρει επέκταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής για τα δάνεια.

Παρόλα αυτά εμπόδια παραμένουν για μια τέτοια εκδοχή, ειδικά εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ελλάδα ζητά να σταματήσει το ύψους 22,4 δισ. ευρώ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Αλλά πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει περισσότερο κοινό έδαφος για μια μακροπρόθεσμη από ό,τι για μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση.

Για τους λόγους αυτούς η πιθανότητα υλοποίησης της λύσης αυτής εκτιμάται ότι είναι αυξάνουσα καθώς αν η Αθήνα παραμείνει σταθερή στο αίτημά της για επέκταση και οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές είναι εξίσου απρόθυμοι να υπογράψουν μια «γέφυρα» αυτή μπορεί να είναι η καλύτερη υπαρκτή λύση.

Όσο για το πότε θα πρέπει να υπάρξει μια νέα συμφωνία για πρόγραμμα, Εμείς επιμένουμε ότι διαθέτουμε  ρευστότητα για να αντέξουμε για μήνες αλλά οι ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα μείνει χωρίς χρήματα μέχρι τον Μάρτιο. Αυτό σημαίνει, ότι οι διαπραγματευτές έχουν τέσσερις με έξι εβδομάδες για να πετύχουν μια νέα συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: