Παρασκευή

Πως μπορεί να κερδίσεις, κάτι ….που… δεν έχεις;



Τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στη χώρα μας, θα έχουν δικαίωμα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, με την προϋπόθεση της εγγραφής τους στην Α' τάξη Δημοτικού και της συνέχισης παρακολούθησης του σχολείου κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης, και σε συνδυασμό με τη συνεχή νόμιμη διαμονή του ενός από τους γονείς, για πέντε χρόνια, πριν από τη γέννησή του. Αυτή είναι η βασικότερη αρχή που εισάγει το σχέδιο νόμου για την ιθαγένεια των μεταναστών του υπουργείου Εσωτερικών. Να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο αναρτήθηκε σήμερα το απόγευμα για διαβούλευση και ότι ότι η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 25 Μαΐου, ενώ για τους ενδιαφερόμενους, το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα: http://www.opengov.gr/ypes/?p=2634
Η ρύθμιση αφορά τη λεγόμενη «δεύτερη γενιά», δηλαδή τα γεννημένα στην Ελλάδα παιδιά νόμιμων μεταναστών. Ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε πενταετή νόμιμη διαμονή των δύο γονέων και κτήση της ιθαγένειας με τη γέννηση. Το Συμβούλιο της Επικρατείας το έκρινε ανεπαρκές, και για το λόγο αυτό προστέθηκαν σωρευτικά δύο προϋποθέσεις: η παρέλευση έξι ετών μετά τη γέννηση στη χώρα, σε συνδυασμό με την εγγραφή στο Δημοτικό έπειτα από ένα χρόνο παραμονής στο νηπιαγωγείο.
Σε περίπτωση που ο γονέας ασκήσει το δικαίωμα αυτό αργότερα, τότε αυτό είναι εφικτό υπό την αίρεση ότι το παιδί παρακολουθεί το σχολείο.
«Θέλουμε τα παιδιά να αποκτούν ιθαγένεια - όσο είναι παιδιά - διότι είναι στην παιδική ηλικία που διαμορφώνεται κοινωνική συνείδηση και επομένως εθνική ταυτότητα. Τα παιδιά αυτά είναι, με την έννοια αυτή, "δικά μας" παιδιά πάνε στο σχολείο με τα παιδιά μας, κάνουν παρέα μαζί τους, συχνά δεν ξέρουν άλλη γλώσσα, δεν ξέρουν και δεν θέλουν την πατρίδα των γονιών τους», είπε πηγή του υπουργείου Εσωτερικών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και άλλες διατάξεις» περιέχει διατάξεις που έχουν να κάνουν με την κτήση της ιθαγένειας, όχι μόνο από τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αλλά και για όσα έχουν απολυτήριο ελληνικού Λυκείου και είναι απόφοιτοι ΤΕΙ ή ΑΕΙ. Επίσης, ισχύει για τα παιδιά που έχουν πάει εννιά χρόνια σε ελληνικό σχολείο (την υποχρεωτική εκπαίδευση που προβλέπει το Σύνταγμα) ή έχουν πάει Γυμνάσιο και Λύκειο.

Η προηγούμενη ρύθμιση του νόμου Ραγκούση προέβλεπε έξι χρόνια σχολείο, ενώ η τωρινή ρύθμιση ουσιαστικά υπαγορεύεται από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης, οι δύο αυτοί τρόποι περιέχονταν και σε σχέδιο νόμου για την ιθαγένεια της προηγούμενης κυβέρνησης. Στο νομοσχέδιο έχει συμπεριληφθεί και το περίφημο άρθρο 19, το οποίο είχε αποσυρθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, και με το οποίο παρέχεται προστασία στα θύματα ρατσιστικής βίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου