Ελένη Κογκέτσωφ, Επ. Καθηγήτρια στο Τμήμα ΗΜ&ΜΗΥ Δ.Π.Θ.
Είναι γεγονός ότι στην χώρα μας αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Το δημογραφικό είναι ένα από τα σημαντικότερα εθνικά μας προβλήματα. Απειλεί ακόμη και την επιβίωση του έθνους μας. Είναι επομένως πρόβλημα του καθενός μας.
Αυτό το έθνος με την μακρά ιστορία και την τεράστια αλυσίδα θυσιών και αγώνων για να κρατηθεί ζωντανό, επιτάσσει να δούμε με ανησυχία, αγωνία τις στατιστικές. Να δούμε που μας οδηγούν η νοοτροπία του σύγχρονου Νεοέλληνα. Επίσης, πρέπει να μας ανησυχεί η ανεξέλεγκτη συρροή λαθρομεταναστών στον εθνικό μας χώρο, η εγκατάστασή τους και η υπερ-γεννητικότητά τους.
Για να γίνει ανανέωση του πληθυσμού μιας χώρας, ο δείκτης γονιμότητας ανά γυναίκα πρέπει να κυμαίνεται τουλάχιστον στο 2,1. Δυστυχώς, ο δείκτης γονιμότητας της Ελλάδας είναι στο 1,4, ενώ της Αλβανίας είναι διπλάσιος και της Τουρκίας τριπλάσιος. Από το 1980, η Ελλάδα έχει μείωση των γεννήσεων κατά 30%, και πολύ χαμηλό δείκτη γονιμότητας στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.
Το 1930, η Ελλάδα αριθμούσε 6,5 εκατομμύρια κατοίκους και η Τουρκία 13,5 εκατομμύρια. Σήμερα, οι αντίστοιχοι πληθυσμοί είναι στην Ελλάδα 10 (1 ½ φορά αύξηση) και στην Τουρκία 70 εκατομμύρια κάτοικοι (5 φορές αύξηση).
Tο 2025, η Τουρκία αναμένεται να φθάσει τα 100 εκατομμύρια. Επίσης όλοι οι Μουσουλμανικοί πληθυσμοί της γης πολλαπλασιάζονται ραγδαία, ενώ ο πληθυσμός της Ελλάδος το 2015 θα είναι μειωμένος κατά 500.000 άτομα. Το 2025 θα διαμορφωθεί στα 13,5 εκατομμύρια, από τα οποία 10 εκατομμύρια οι Έλληνες μόνο.
Η Ελλάδα το 1980 είχε 150.000 γεννήσεις ετησίως, και το 1999 μόνο 100.000, δηλ. την τελευταία θέση στην Ε.Ε. Από το 1980, έχουμε 55% μείωση στις γεννήσεις. Σε ορισμένους Νομούς μάλιστα, η μείωση στα χωριά υπερβαίνει το 70%.
Κι ενώ έχουμε μόνο 100.000 γεννήσεις ετησίως, οι αμβλώσεις ανέρχονται σε 200.000 και έχουν επιπτώσεις στην υπογεννητικότητα για δυο λόγους: από τη μη γέννηση των εμβρύων, και λόγω της υπογονιμότητας που προσβάλλει ένα ποσοστό γυναικών που υποβάλλονται σε εκτρώσεις.
Ένα σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα αποτελεί και η ερήμωση πολλών περιοχών της χώρας, ιδίως στον παραμεθόριο χώρο. Η ερήμωση της ελληνικής υπαίθρου κι επαρχίας άρχισε σταδιακά τη μεταπολεμική περίοδο, τόσο με την εσωτερική (στις μεγάλες πόλεις) τόσο και με την εξωτερική μετανάστευση, δηλ. με την αποδημία των Eλλήνων.
O Τουργκούτ Oζάλ είχε πει «Για τη Θράκη δεν χρειάζεται να γίνει πόλεμος, αφού μειώνεται συνέχεια ο ελληνικός πληθυσμός και κάποτε η περιοχή θα εγκαταλειφθεί από τους Έλληνες και θα γίνει μόνη της Μουσουλμανική».
Υπάρχει συνεχής μείωση της γεννητικότητας και της θνησιμότητας γεγονός που δημιουργεί μια δημογραφική επανάσταση, δηλαδή λιγότερα παιδιά και περισσότεροι ηλικιωμένοι. To 1996, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική περίοδο, οι θάνατοι άρχισαν να ξεπερνούν τις γεννήσεις, και η διαφορά αυξάνει κάθε χρόνο. Το 2000, περίπου το 20% του πληθυσμού της Ελλάδας ήταν άνω των 65 ετών και το 2030 θα είναι το 25%.
Η συνεχής γήρανση του πληθυσμού, έχει επίπτωση την χαμηλή αναλογία εργαζομένων / συνταξιούχων. Αυτή επηρεάζει όλους τους τομείς της οικονομίας, και της κοινωνικής ζωής, όπως επίσης και τη λειτουργία της αγοράς εργασίας.
Τα τελευταία χρόνια εισέρχονται ετησίως στο εργατικό δυναμικό περίπου 60.000 νέοι. Από την άλλη μεριά, εξέρχονται από το εργατικό δυναμικό, λόγω συνταξιοδότησης, θανάτου ή άλλων αιτίων, περίπου 80.000 άτομα.
Εφόσον αυξάνεται ο αριθμός των συνταξιούχων και μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί της κοινωνικής ασφάλισης. Τα μεγάλα ποσά που χρειάζονται για τους συνταξιούχους θα πρέπει να καλυφθούν, εις το εξής, με αυξημένες κρατήσεις, στους εργαζόμενους.
Αναφορικά με το Ασφαλιστικό πρόβλημα, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της γήρανσης του πληθυσμού και να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του ζητήματος των συντάξεων, αλλιώς οι δαπάνες για συντάξεις ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αρχίσουν να αυξάνονται λόγω των δημογραφικών εξελίξεων.
Συνέπεια, επίσης, της υπογεννητικότητας είναι μικρή εσωτερική καταναλωτική αγορά, και μικρή φορολογική βάση εφόσον λιγοστεύουν οι εργαζόμενοι.
Το 1/3 των γεννήσεων, που έγιναν πρόσφατα σε δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας, προέρχονται από αλλοδαπές γυναίκες. Γέμισαν οι γειτονιές από τα παιδιά των αλλοδαπών. Η συμμετοχή αλλοδαπών μαθητών στα σχολεία των Αθηνών ανέρχεται σε ποσοστό ~18,5 % των μαθητών.
Οι μαθητές στα σχολεία το σχολικό έτος 1990 ήταν 1.200.000 και το 2000 1.000.000, δηλ. είχαμε μείωση περίπου 20% τη δεκαετία του 90.
Oι μαθητές λιγοστεύουν, τα σχολεία κλείνουν, το διδακτικό προσωπικό ελαττώνεται. Ένα στα πέντε σχολεία κλείνει λόγω υπογεννητικότητας. Την τελευταία εξαετία κλείνουν κατά μέσο όρο 100 σχολεία το χρόνο, παρά τον σημαντικό αριθμό αλλοδαπών μαθητών. Στα σχολεία μας τα τεράστια πια ποσοστά των αλλοδαπών κάνουν τη μάθηση στα ελληνόπουλα ελλιπή και ανεπαρκή.
Από τους νέους, που εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό, μόνο το 1 % είναι αγράμματοι. Γι αυτό έχουμε σχετικά υψηλή ανεργία, κυρίως των πτυχιούχων και κάλυψη θέσεων ανειδίκευτης εργασίας από μετανάστες.
Η Ελλάδα έχει οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα -που δεν συγκρίνεται με αυτό κανενός άλλου κράτους της EE. Χώρες πολυπληθείς (όπως η Γαλλία, η Γερμανία η Ιταλία, καθώς και άλλες χώρες ), δεν διατρέχουν τον κίνδυνο φυλετικής αλλοίωσης του πληθυσμού τους με την ένταξη μικρού αριθμού ξένων μεταναστών στον εθνικό κορμό τους. Η χώρα μας όμως έχει ιδιαιτερότητες, επειδή περιβάλλεται από χώρες χαμηλότερου κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου, με κατά πολύ υψηλότερους δείκτες γεννητικότητας (ειδικά την Αλβανία, την Τουρκία και τις χώρες της Μέσης Ανατολής).
Με ένα εξαιρετικά χαμηλό δείκτη γεννητικότητας και μια σχετικώς ανθούσα οικονομία, η Ελλάδα γίνεται προκλητική για τους γείτονες και εδώ είναι το πρόβλημά μας, το πρόβλημα λαθρομετανάστευσης προς τη χώρα μας. Ως μικρή χώρα που είναι η Ελλάδα , δεν μπορεί δυστυχώς να αφομοιώσει μεγάλο αριθμό μεταναστών χωρίς να αλλοιωθεί η εθνική μας συνείδηση και να συσσωρευτούν πολλών ειδών προβλήματα. Με την στειρότητα, βαδίζουμε στον εκφυλισμό και την εξαφάνιση.
Χρειάζεται μια σωστή διαδικασία ενσωμάτωσης των μεταναστών, που μπορεί να επιλυθεί με μια έξυπνη πολιτική, όπου θα απορροφώνται όσοι ζουν, εργάζονται και ασπάζονται τον τρόπο σκέψης μας, αφού ενσωματωθούν στον ελληνικό τρόπο σκέψης και ζωής. Δεν είμαστε βέβαιοι όμως εάν η προτεινόμενη ελληνοποίηση της πανσπερμίας των μεταναστών, θα έλυνε το πρόβλημα, ή θα το περιέπλεκε. Θα δημιουργούσε ίσως άλλα προβλήματα, ένα από τα οποία -το σοβαρότερο ίσως- θα ήταν η φυλετική αλλοίωση του ελληνικού πληθυσμού.
Αιτία της υπογεννητικότητας είναι και ο λεγόμενος προγραμματισμός και ο έλεγχος των γεννήσεων. Συνήθης μορφή οικογένειας σήμερα είναι γονείς με ένα παιδί, και συνεχώς αυξάνεται το ποσοστό των ζευγαριών χωρίς παιδιά και των παιδιών ενός γονέα. Τα αίτια, για τα οποία οι νέοι αργούν να αποκτήσουν παιδιά ή δεν προχωρούν στην απόκτηση δεύτερου ή τρίτου παιδιού, μπορεί να είναι πολλά, αλλά τα κυριότερα είναι:
- Οικονομικοί λόγοι
- Επαγγελματικοί λόγοι, κυρίως της μητέρας. Η μητέρα, νοικοκυρά σήμερα επωμίζεται και το βάρος της εργασίας έξω από το σπίτι.
- Πολλές Ελληνίδες που σπουδάζουν και που εργάζονται, μεταθέτουν τη γεννητικότητα, με συνέπεια αλυσιδωτές μεταβολές, σχετικές με τη δημογραφική εξέλιξη και σύνθεση του ελληνικού πληθυσμού.
- Πρακτικοί λόγοι (κυρίως έλλειψη βοήθειας προς τη μητέρα)
- Κόπωση των γονέων ή και δυσαρέσκεια των γονέων από τον γονικό ρόλο
- Λόγοι βιολογικοί, ηλικιακοί (προβλήματα γονιμότητας, υγείας και ηλικίας)
- Υπερπροστασία προς το ήδη υπάρχον παιδί ή παιδιά
- Η αλλαγή των ηθικών και κοινωνικών αξιών, ως αποτέλεσμα της αλλαγής του τρόπου ζωής, και το γεγονός ότι οι θεσμοί και οι ηθικές αξίες βρίσκονται σε συνεχή κατάρρευση. Αναδείχθηκαν αξίες, όπως η ατομικότητα και ο ευδαιμονισμός. Οι δύο αυτές αξίες και ο υποβιβασμός των παραδοσιακών αξιών είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για το δημογραφικό.
- Η ανεργία, ο καταναλωτισμός και η επιθυμία της καλοπέρασης. Οι Έλληνες προτιμούν να αναθρέψουν μόνο ένα ή το πολύ δύο παιδιά, είτε για να μην δαπανούν ποσά είτε γιατί η σωστή ανατροφή ενός παιδιού την εποχή μας στοιχίζει πολλά.
- Λόγοι διαζυγίου ή δυσλειτουργίας της σχέσης του
ζευγαριού. Τα τελευταία 50 χρόνια, η αναλογία των διαζευγμένων ατόμων
στο σύνολο του πληθυσμού δεκαπλασιάστηκε. Η κρίση στο γάμο, με
αποτέλεσμα την αύξηση των διαζυγίων, οφείλεται:
- στον άκρατο φεμινισμό, στον άμετρο εγωισμό
- στις δυσκολίες στο επαγγελματικό περιβάλλον της σημερινής γυναίκας . στην αύξηση απιστίας στα ζευγάρια λόγω του σημερινού τρόπου ζωής, που διευκολύνει την επικοινωνία κάθε συζύγου με άτομα του άλλου φίλου, όπως είναι οι χώροι εργασίας, μεταφορικά μέσα, κινητά τηλέφωνα, Ίντερνετ κλπ.
- Η συνεχής ελάττωση του αριθμού των ατόμων που τελούν πρώτο γάμο και μάλιστα σε ηλικίες ολοένα και μεγαλύτερες.
- Το μεγάλο ποσοστό των ζυγαριών, 10-20%, που είναι υπογόνιμα.
- Η αύξηση του αριθμού των νεκρών από τροχαία ατυχήματα.
- Η παχυσαρκία, η χρήση ναρκωτικών ουσιών, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η έντονη φυσική άσκηση, η μεγάλη κατανάλωση καφέ και το κάπνισμα, που έχουν σοβαρές επιδράσεις στην αναπαραγωγική λειτουργία και την υπογονιμότητα.
- Να ληφθούν υπόψη η κοινωνικο-οικονομική συγκυρία, αλλά και τα εθνικά προβλήματα - έντονα και επικίνδυνα αυτή την εποχή - για τη ρύθμιση του οξύτατου μεταναστευτικού προβλήματος στην Ελλάδα.
- Να ληφθεί υπόψη η σημαντική και ευπρόσδεκτη συμβολή των παλιννοστούντων ομογενών στο Δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας.
- Απαιτείται ανάπλαση της ελληνικής παιδείας , ώστε να δημιουργηθεί η κατάλληλη νοοτροπία στους Έλληνες για να ξαναγίνουμε οι πολυμελείς οικογένειες των περασμένων γενεών, με ιδανικά και σεβασμό στην Πατρίδα, την Οικογένεια και την ελληνορθόδοξη θρησκεία μας.
- Επίσης πρέπει να ληφθούν κατάλληλα μέτρα:
- Η πρώτη και βασική ενέργεια είναι η πληροφόρηση.
- Η Πολιτεία πρέπει να λάβει διάφορα θεσμικά, νομικά, οικονομικά και διοικητικά μέτρα για την θεραπεία του τεραστίου αυτού προβλήματος.
- Να δημιουργηθούν παιδικοί σταθμοί για τις εργαζόμενες μητέρες.
- Να εξασφαλισθούν οι μητέρες με ιδιαίτερα εργασιακά προνόμια.
- Να αυξηθούν τα επιδόματα για πολύτεκνους στην Ελλάδα, τα οποία είναι προς το παρόν πολύ χαμηλά (για παράδειγμα το 1/5 του Λουξεμβούργου και στα 1/4 της Ολλανδίας).
- Να καθιερωθεί επίδομα και σύνταξη στην πολύτεκνη μητέρα και η φορολογική ελάφρυνση των πολυτέκνων.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΕΛΕΝΗΣ ΣΗΜΑΝΤΗΡΗ ΚΟΓΚΕΤΣΩΦ
Γεννήθηκε στο ΧΑΡΤΟΥΜ-ΣΟΥΔΑΝ.
1968: ανηγορεύθη Διδάκτωρ του πανεπιστημίου του SUSSEX της Αγγλίας.
Τίτλος της διδακτορικής διατριβής: «Επίδραση Μαγνητικών πεδίων σε ακτινοβολία LASER».
1968-1969: Senior Προγραμματιστής Λογισμικού στο Κέντρο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών της Εταιρίας SHELL-MEX & BP στην Αγγλία.
1969-1977: Senior Αναλυτής στο Κέντρο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Sherbrooke, στο Quebec.
1977-2001: Επιμελήτρια, Λέκτορας και εν συνεχεία Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Ανήκε στην ερευνητική ομάδα που μελετούσε τις μαγνητικές ιδιότητες σπανίων γαιών.
Από το 2001, συνταξιούχος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου