Κυριακή

Μαύρη επέτειος: 20 χρόνια συμπληρώνονται από τη δολοφονία του Σολωμού



 

Ο 26χρονος Ελληνοκύπριος πέθανε σκαρφαλωμένος πάνω στο κοντάρι της σημαίας, θέλοντας να κατεβάσει την τουρκική σημαία και να βάλει την ελληνική, όταν δέχτηκε τρεις σφαίρες.  Το κλίμα ήταν ήδη τεταμένο, καθώς τρεις μέρες νωρίτερα είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου από Τουρκοκυπρίους στη νεκρή ζώνη της Δερύνειας, κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ο Τάσος Ισαάκ. Μετά την κηδεία του, μια ομάδα παρισταμένων θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής, καταθέτοντας στεφάνια και λουλούδια στον τόπο δολοφονίας του. Ανάμεσά τους ήταν και ο 26χρονος Σολωμός Σολωμού, ξάδελφος του Ισαάκ.
 Το χρονικό
Στις 11 Αυγούστου του 1996 πορεία 7.000 μοτοσικλετιστών, με αφετηρία το Βερολίνο, στις 2 Αυγούστου, και πέρασμα μέσα από πολλές χώρες της Ευρώπης κατέληξε στην Δερύνεια της Κύπρου.
Παρά τις τουρκικές απειλές για πέρασμα στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου και συγκεκριμένα στην Κερύνεια, η πορεία προχώρησε προς την Πράσινη Γραμμή, όπου την περίμεναν Τούρκοι στρατιώτες, αστυνομικοί του ψευδοκράτους και αντιδιαδηλωτές, μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης των «Γκρίζων Λύκων». Οι εντολές του κατοχικού καθεστώτος ήταν σαφείς: Πυροβολείτε όσους επιχειρήσουν δίοδο στα Κατεχόμενα.
Οι μοτοσικλετιστές διασπάστηκαν στην περιοχή της Δερύνειας και πέρασαν στην νεκρή ζώνη. Ο Τάσος Ισαάκ επιχειρώντας να βοηθήσει Ελληνοκύπριο που δεχόταν επίθεση από τους Τούρκους, ξυλοκοπήθηκε ο ίδιος, ενώ δέχτηκε επίθεση μέχρι θανάτου με λοστούς, πέτρες, ρόπαλα.
Η κυπριακή αστυνομία, βασιζόμενη σε οπτικό υλικό, αναγνώρισε τους δράστες της δολοφονίας του, εκδίδοντας ένταλμα σύλληψης για πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων ο Κενάν Ακίν, υπουργός του ψευδοκράτους, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού και πράκτορας των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Το 2004 μάλιστα, ο Ακίν παραδέχτηκε ότι ήταν αυτός που σκότωσε τον Σολωμού αλλά δικαιολογήθηκε ότι πήρε διαταγή από τον τότε διοικητή των κατοχικών δυνάμεων στο νησί. Ούτε ο Ακίν, ούτε κανένας άλλος από τους υπόλοιπους τέσσερις εμπλεκόμενους στο περιστατικό συλλαμβάνεται ποτέ.
Το 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει την Τουρκία για τη δολοφονία του Σολωμού και επιδικάζει αποζημίωση στην οικογένειά του. Κρίθηκε ένοχη γιατί δεν προχώρησε στις απαιτούμενες έρευνες για να βρεθούν οι δράστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: