Τρίτη

O Πούτιν στην Τουρκία!!!Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέπτεται  την Τουρκία στο πλαίσιο επίσημης διήμερης επίσκεψης και εγκαινιάζει με τον Ταγίπ Ερντογάν έναν πυρηνικό αντιδραστήρα. Ένα σημαντικό σημείο τριβής με τις ΗΠΑ

Μεγαλοπρεπής υποδοχή επιφύλασσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έφτασε στην Άγκυρα σήμερα (03.04.2018) το μεσημέρι για τα εγκαίνια του πυρηνικού εργοστασίου του Ακουγιού.
Μέχρι και άλογα έβγαλε στους δρόμους της τουρκικής πρωτεύουσας ο “σουλτάνος” για να εντυπωσιάσει τον πρόεδρο της Ρωσίας, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό, μετά την επανεκλογή του στις 18 Μαρτίου, για μια τέταρτη προεδρική θητεία.
Τις εργασίες για τα θεμέλια του πολυσυζητημένου πυρηνικού αντιδραστήρα Ακούγιου που θα είναι ο πρώτος της Τουρκίας, θα εγκαινιάσουν σήμερα σε τελετή που θα γίνει στην Άγκυρα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πουτίν.
Η επίσκεψη του Πούτιν πραγματοποιείται εν μέσω διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση μετά τη δηλητηρίαση σε βρετανικό έδαφος του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, την οποία το Λονδίνο αποδίδει στη Μόσχα.
Σε δηλώσεις του για τα εγκαίνια του πυρηνικού εργοστασίου, ο Πούτιν τόνισε πως “είναι ένα νέο βήμα για την οικονομία της Τουρκίας».
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως είναι ευγνώμων για την απόφαση της Τουρκίας να δώσει στο πρόγραμμα του Άκουγιου καθεστώς στρατηγικής επένδυσης, καθώς και ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού θα είναι σύμφωνη με τις υψηλότερες προδιαγραφές για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
Εκτός από την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί από σήμερα ο Πούτιν στην Τουρκία πρόκειται να έχει επίσης με τον Ερντογάν κρίσιμες συνομιλίες σχετικά με τη Συρία.Αύριο Τετάρτη ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί θα φθάσει επίσης στην Άγκυρα για να πραγματοποιήσει με τους δύο ομολόγους του τριμερή σύνοδο κορυφής αφιερωμένη στη Συρία. Σήμερα οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας κήρυξαν επισήμως την έναρξη της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού του Άκουγιου, του πρώτου σε τουρκικό έδαφος, ο οποίος θα κατασκευαστεί από τη ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom. Ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom Αλεξέι Λιχάτσεφ, που συνοδεύει τον πρόεδρο Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, δήλωσε πως περισσότερες από 350 τουρκικές εταιρείες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού.
Στις 15.12, το αεροσκάφος που μετέφερε τον Βλαντίμιρ Πούτιν και την ρωσική αντιπροσωπεία, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Esenboğa», όπου τον υποδέχθηκαν ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Γιλντίζ, και εκπρόσωποι της ρωσικής πρεσβείας στην Άγκυρα.
Στο δρόμο για το προεδρικό μέγαρο, στην Άγκυρα, την πομπή του προέδρου της Ρωσίας, συνόδευαν ιππείς, οι οποίοι κρατούσαν τουρκικές και ρωσικές σημαίες!
Η πομπή έφτασε στο προεδρικό μέγαρο, όπου είχε στηθεί μια… αυτοκρατορική φιέστα! Στην κεντρική είσοδο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Αφού ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι των χωρών τους, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν θερμή χειραψία.
Τι είναι το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακουγιού
Κατασκευάστρια εταιρεία είναι φυσικά η ρωσική κρατική εταιρεία ROSATOM. Ο σταθμός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023, με δυνατότητα ηλεκτροπαραγωγής 4.800 Megawatt. Το ύψος της ρωσικής επένδυσης ξεπερνά τα 20 δισ. δολάρια. Είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην Τουρκία. 10.000 άνθρωποι εργάζονται για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, ενώ 3.500 άνθρωποι θα εργάζονται σε αυτόν όταν θα τεθεί σε λειτουργία. Επιπλέον 248 Τούρκοι βρίσκονται στη Μόσχα και θα εκπαιδευτούν στη λειτουργία του σταθμού για τα επόμενα 6,5 χρόνια. Η λειτουργία του για τουλάχιστον 49 χρόνια θα εποπτεύεται από τη Μόσχα.

Το Ακούγιου, βρίσκεται στην επαρχία της Μερσίνας, βόρεια της Κύπρου. Οι φιλοδοξίες της Αγκυρας δεν περιορίζονται στο Ακούγιου. Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει την κατασκευή δύο ακόμα πυρηνικών εγκαταστάσεων, ενός στη Σινώπη, στη Μαύρη Θάλασσα και ένα στην Ιγκνιάντα, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, περίπου 250 χιλιόμετρα από την Ελλάδα.
Για τον πυρηνικό σταθμό ενέργειας δεν αντιδρούν μόνο οι οικολόγοι στην Τουρκία αλλά αποτελεί και ένα από τα βασικά στοιχεία τριβής Τουρκίας και ΗΠΑ.

Οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας που αναπτύσσονται στον ενεργειακό τομέα, αλλά και αυτός των εξοπλισμών με τους S400 να αποτελούν το μήλον της έριδος σε Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ, προκαλούν αμηχανία στις σχέσεις Άγκυρας Δύσης.
Ενόχληση των ΗΠΑ

Οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας, μετά το ναδίρ στο οποίο βρέθηκαν από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού μετά την περσινή απόπειρα πραξικοπήματος, μπήκαν σε τροχιά συνεργασίας που εξυπηρετεί κοινά συμφέροντα στην Συρία. Ο τουρκικός στρατός κατέλαβε την Μούνμπιτς επιχειρώντας σε συριακό έδαφος με την ανοχή, αν όχι τις ευλογίες της Μόσχας, η οποία στηρίζει τον Άσαντ για τον οποίο όμως ο πρόεδρος Ερντογάν έχει συχνά αναφέρει ότι πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία.

Η αμφίρροπη αυτή σχέση Τουρκίας – Ρωσίας ενοχλεί τις ΗΠΑ που βλέπουν στα σχέδια τους στην Συρία την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ των ρωσικών προσδοκιών.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προγραμματίζει να εγκαίνιασει τον πυρηνικό αντιδραστήρα το 2023. Εκατό χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Η τελετή έναρξης εργασιών των θεμελίων της πρώτης μονάδας του αντιδραστήρα λαμβάνει χώρα στο προεδρικό μέγαρο, σε ζωντανή σύνδεση με το Ακούγιου στην Μεσίνα που χτίζεται σε συνεργασία με τουρκικές εταιρίες.

Η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom άρχισε τις πρώτες γενικές κατασκευαστικές εργασίες στο χώρο όπου θα κατασκευαστεί ο πρώτος πυρηνικός σταθμός στην Τουρκία, ο πυρηνικός σταθμός «Ακούγιου», δήλωσε στους δημοσιογράφους διευθύνων σύμβουλος της Rosatom Αλεξέι Λιχατσόφ, στο πλαίσιο της 61ης συνόδου της Γενικής Συνδιάσκεψης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

«Οι γενικές κατασκευαστικές εργασίες περιλαμβανομένων των υδροτεχνικών κατασκευών ήδη έχουν αρχίσει» δήλωσε ο Λιχατσόφ, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία του ελπίζει να πάρει την άδεια για την κατασκευή του σταθμού έως το τέλος του χρόνου. «Επειδή στην Τουρκία συνεργαζόμαστε απευθείας με τον ρυθμιστή, ελπίζουμε να πάρουμε την άδεια εντός του έτους. Όμως οι γενικές κατασκευαστικές εργασίες ήδη προχωρούν πυρετωδώς γι' αυτό και βλέπουμε με αισιοδοξία μπροστά».

Η Ρωσία και η Τουρκία είχαν υπογράψει το 2010 διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού «Ακούγιου» στην Τουρκία. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβάνει την κατασκευή τεσσάρων ανισραστήρων BBER-1200 συνολικής ισχύος 4800 MW, ενώ η Rosatom προγραμματίζει την λειτουργία του πρώτου αντιδραστήρα το 2023.

Η εποχή που ο Ερντογάν με τον Πούτιν άλλαζαν βαριές κουβέντες έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Τώρα κάνουν business. Και μάλιστα… πυρηνικές!
Προσφατα  στο Σότσι, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν για έκτη φορά μέσα σε λίγο καιρό. Και ανακοίνωσαν ότι θα φτιάξουν, από κοινού, πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού, περιοχή απέναντι από την Κύπρο.
 Ρωσία και Τουρκία σχεδιάζουν να λειτουργήσουν τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού το 2023. Και θα το… πληρώσει ο Πούτιν. Πούτιν Τουρκία Ερντογάν πυρηνικό εργοστάσιο

Κατά τις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι η ρωσική κρατική εταιρία Ρόσατομ θα ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες στο Ακουγιού. Για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία και μάλιστα σε περιοχή απέναντι από την Κύπρο.

Ερντογάν σε Πούτιν: Σε θέλω εκεί
Φυσικά, ο Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία και δημοσίως προσκάλεσε τον Πούτιν να πάει στην Τουρκία για να βάλουν μαζί τον θεμέλιο λίθο στο πυρηνικό εργοστάσιο. «Αναμένουμε να κάνουμε την τελετή θεμελίωσης στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ακουγιού τις προσεχείς εβδομάδες. Αν το πρόγραμμα του κ. Πούτιν το επιτρέπει, θα θέλαμε να πάρει μέρος στην τελετή», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ομόλογός του, τόνισε ότι κατά τις διευρυμένες συνομιλίες συζητήθηκε η στρατηγική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. «Αυτό αφορά τον αγωγό Turkish Stream και την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού. Η Ρόσατομ είναι έτοιμη να ξεκινήσει την υλοποίηση του σχεδίου στο άμεσο μέλλον», είπε ο Πούτιν. Και σημείωσε ότι η λειτουργία του πρώτου αντιδραστήρα στο Ακουγιού σχεδιάζεται για το 2023.

Από το πυρηνικό εργοστάσιο στις… ντομάτες
Οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας, που έφτασαν μια ανάσα από τον… πόλεμο όταν η Άγκυρα έριξε ρωσικό μαχητικό στα σύνορα με τη Συρία τον Νοέμβριο του 2015, έχουν πια αποκατασταθεί πλήρως. Φαίνεται και από το γεγονός πως Πούτιν – Ερντογάν βλέπονται… συνέχεια.

Και εκτός από την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου συζήτησαν κι άλλα. Όπως οι… μελιτζάνες, οι ντομάτες και τα ρόδια.

Ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι αίρονται οι περιορισμοί και ότι οι τουρκικές μελιτζάνες, οι ντομάτες και τα ρόδια επανέρχονται στη ρωσική αγορά. Αναφορικά με το πυραυλικό σύστημα S-400, ο Τούρκος πρόεδρος εξήγησε: «Συμφωνήσαμε με τη Ρωσία, τα έγγραφα υπογράφηκαν. Υπάρχουν κάποια τεχνικά ζητήματα, θα τα συζητήσουμε μαζί και με ειδικούς από το υπουργείο Άμυνας. Θέλουμε να κάνουμε βήματα ώστε όσο γίνεται πιο γρήγορα να το υλοποιήσουμε…».

Σχετικά με το στρατηγικής σημασίας έργο κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Τουρκία, με μία διακλάδωση προς τα τουρκοελληνικά σύνορα, τονίστηκε ότι οι εργασίες κατασκευής στα ρωσικά ύδατα έχουν ολοκληρωθεί, απομένει το τμήμα της τουρκικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, και σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο αγωγός θα βγει στο τουρκικό έδαφος τον ερχόμενο χρόνο.

Τα έλεγαν… τέσσερις ώρες

Το μεγαλύτερο μέρος των διμερών συνομιλιών που διήρκησαν τέσσερις και πλέον ώρες αφιερώθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στη Συρία. Ο συριακός στρατός με την ουσιαστική συμβολή των ρωσικών δυνάμεων ανέκτησε τον έλεγχο του συνόλου του εδάφους της χώρας και το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι η μεταπολεμική κατάσταση.

Ο Ερντογάν εκφράστηκε θετικά για την κοινή διακήρυξη Πούτιν – Τραμπ για τη Συρία, πρόσφατα στο Βιετνάμ. Δήλωσε ότι εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στις διαβουλεύσεις της Αστάνα που διεξάγονται με πρωτοβουλία της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, ενώ δεν εξέφρασε αντίρρηση για τη σύγκληση ενός συνεδρίου πανεθνικής συζήτησης από όλες τις ομάδες της Συρίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου