Σάββατο

Φακελος Νηες !!!Στη Βουλή η επένδυση στις Νηές και τα επιχειρηματικά!!!Μπουκορος συνηγορος


Σκληρή κριτική άσκησε στην κυβέρνηση, ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, για την πολύχρονη καθυστέρηση τόσο της επένδυσης στο Ελληνικό, όσο και για τα γραφειοκρατικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Όπως επεσήμανε στην τοποθέτησή του, υπάρχουν σοβαροί αναπτυξιακοί λόγοι, εθνικού συμφέροντος, όπως οι δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και η άμεση θετική επίδραση στο Α.Ε.Π. της χώρας, που επιτάσσουν τη συναίνεση  της διοίκησης της κυβέρνησης και όλων των ενδιαφερομένων πλευρών, Αυτοδιοίκησης και τοπικής κοινωνίας, ώστε μέσα από  παράλληλες διαδικασίες να περιοριστεί το τεράστιο διάστημα καθυστέρησης που βαλτώνει τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Στη συνέχεια, ο Χρήστος Μπουκώρος, απευθυνόμενος προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, άδραξε την ευκαιρία και αναφέρθηκε στην επένδυση στις Νηές.

Όσα είπε για τις Νηές:

«Εγώ με το Ελληνικό δεν έχω ασχοληθεί, παρά μόνο από τα δημοσιεύματα και τα όσα ακούω στις διάφορες Επιτροπές της Βουλής. Έχω ασχοληθεί όμως, με διάφορες επενδύσεις στη Μαγνησία και ξέρετε, υπάρχουν πολλά μικρά «Κόστα Ναβαρίνο» στην Ελλάδα, τα οποία έχουν βαλτώσει, και πολλά μικρά «Ελληνικά», τα οποία μπορούν να τραβήξουν την οικονομία μπροστά. Μια τέτοια επένδυση ξενοδοχειακής κατεύθυνσης στη Μαγνησία είναι στις Νηές, που εξαιτίας των αντιδράσεων, ακυρώσαμε τα γκολφ και όλα αυτά που υπήρχαν ενόψει των μεσογειακών αγώνων, και έκτοτε με ευθύνη της διοίκησης παραμένει στα χαρτιά.

Εστάλη λοιπόν, η απόφαση του γνωμοδοτικού στις 18 Ιανουαρίου 2018 στην κτηματική υπηρεσία του Βόλου. Ξέρετε, ποτέ απάντησε η κτηματική υπηρεσία του Βόλου; Δεν γνωρίζω φυσικά  το περιεχόμενο της απαντήσεως, αλλά γνωρίζω ότι δεν εξέταζαν εκεί ούτε αν είναι δασικό ούτε αν είναι αρχαιολογικός χώρος, αλλά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, που είναι απλό ζήτημα. Θα έπρεπε αυτά να είναι απλά ζητήματα, δηλαδή σε ποιον ανήκει. Η κτηματική υπηρεσία του Βόλου απάντησε στις 18 Ιανουαρίου 2019 σε δύο ερωτήματα του γνωμοδοτικού συμβουλίου δημοσίων κτημάτων. Έκανε ένα χρόνο για να απαντήσει σε δύο ερωτήματα. Είναι συμπτωματικός ο ένας χρόνος;».

Επίσης, ο βουλευτής Μαγνησίας κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Παραγωγής – Εμπορίου αναφέρθηκε στα επιχειρηματικά πάρκα – βιομηχανικές περιοχές.

Όσα είπε για τα επιχειρηματικά πάρκα- βιομηχανικές περιοχές:

«Κύριε Υπουργέ, σας έχω καταθέσει μια ερώτηση εδώ και σαράντα μέρες για τα επιχειρηματικά πάρκα, τις βιομηχανικές περιοχές. Αλλάζουμε τα ονόματα, συζητάμε, κάνουμε διάλογο, αλλά επί της ουσίας δεν κάνουμε τίποτα. Πολλά από αυτά τα πάρκα έχουν αρχίσει και γίνονται αυτοδιαχειριζόμενα. Πρέπει να ρυθμίσουμε δύο πράγματα – σε προφορική συνομιλία μας, μου είπατε ότι το βλέπετε θετικά – τις σχέσεις των επιχειρηματικών πάρκων, βιομηχανικών περιοχών με τους οικείους δήμους, οι οποίοι εισπράττουν τα τέλη αλλά δεν αποδίδουν τις υπηρεσίες που οφείλουν να αποδώσουν και δεύτερον, να αναζητήσουμε τα εργαλεία χρηματοδότησης αυτών των επιχειρηματικών πάρκων με στόχο, όχι να πλουτίσουν οι μέτοχοι βιομήχανοι – δεν επηρεάζει ούτε τον κύκλο εργασιών τους, ούτε την κερδοφορία τους η ύπαρξη του αυτοδιαχειριζόμενου φορέα επιχειρηματικού πάρκου – αλλά να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Οφείλουμε να το βελτιώσουμε για να προσελκύσουμε εμβληματικές επενδύσεις και στη βιομηχανία, όπως λέει το σημερινό σας νομοσχέδιο, με ή χωρίς τη βοήθεια της αναπτυξιακής τράπεζας, ώστε να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον στα πάρκα, αλλά και επενδύσεις κυρίως τουριστικής κατεύθυνσης, εξοχικές κατοικίες, που εκκρεμούν στην Ελλάδα. Βεβαίως, υπήρχαν καθυστερήσεις και επί των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αν δεν υπήρχαν καθυστερήσεις, δεν θα έκαναν 18 χρόνια να ξεκινήσουν οι εργασίες στο Κόστα Ναβαρίνο, αλλά μετά την κρίση είμαστε σε μια άλλη εποχή, σε μια άλλη οικονομία, σε μια άλλη χώρα. Θα έπρεπε να είμαστε όλοι σοφότεροι, για να βγούμε γρηγορότερα από την κρίση.

Είναι επιβεβλημένο, να δείτε το ζήτημα των επιχειρηματικών πάρκων, αλλά και το ζήτημα των μικρότερων επενδύσεων που δεν παίρνουν την δημοσιότητα του Ελληνικού, αλλά μπορούν αθροιστικά να προσφέρουν εξίσου στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» κατέληξε ο βουλευτής Μαγνησίας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την τοποθέτηση του Χρήστου Μπουκώρου, ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Πιτσιόρλας αναφέρθηκε εκτενώς στην ομιλία του βουλευτή Μαγνησίας, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που δημιουργεί στις επενδύσεις η περίπλοκη και χρονοβόρα γραφειοκρατία και συμφώνησε ότι πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες, για να ξεκαθαρίσει το γραφειοκρατικό περιβάλλον και να «ξεκολλήσουν» οι βαλτωμένες επενδύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: