ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΜΕΝΟ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΣΠΙΤΙΑ ΣΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!
Ζουν με τη στήριξη ψυχολόγων, λαμβάνουν λιγότερα από 900 ευρώ τον μήνα, ενώ για τις αποζημιώσεις που προβλέπει ο νόμος για τα θύματα της τρομοκρατίας δεν έχουν κινηθεί ακόμη οι διαδικασίες. Οι αστυνομικοί που «γαζώθηκαν» από τις σφαίρες των «ανταρτών πόλης» στη μετά «17 Νοέμβρη» εποχή, αλλά και οι οικογένειές τους δείχνουν να έχουν σημαδευτεί για πάντα από τα φρικτά γεγονότα που έζησαν. Οσοι κατάφεραν να επιζήσουν, παρασυρμένοι στη δίνη του τρόμου, κλείνονται στον εαυτό τους, αρνούνται να μιλήσουν για τις ματωμένες ιστορίες στις οποίες υπήρξαν πρωταγωνιστές και προσπαθούν βήμα-βήμα να ξανανιώσουν άνθρωποι.Στην περίπτωση του αστυνομικού της Αντιτρομοκρατικής Νεκτάριου-Αντωνίου Σάββα, η χήρα του μόνη και αβοήθητη με το ανήλικο κοριτσάκι της μοιράζει τη ζωή της στη Νάξο και την Ηλεία όπου ζουν οι συγγενείς και οι γονείς του μακαρίτη συζύγου της. Η δολοφονία του υπασπιστή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γεωργίου Βασιλάκη, είναι πολύ πρόσφατη και συνεπώς η οικογένειά του δεν μπορεί ακόμη να συνειδητοποιήσει την τραγική απώλεια και να ξαναβάλει σε πρόγραμμα τη ζωή της. Οσο για τους τρεις νεαρούς αστυνομικούς που τραυματίστηκαν από τα πυρά των μελών του «Επαναστατικού Αγώνα» και της οργάνωσης Ο.Π.Λ.Α., ανεβαίνει ο καθένας τον δικό του Γολγοθά. Αν και έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, κανένας δεν δουλεύει, βρίσκονται όλοι σε αναρρωτική άδεια και κλεισμένοι στον εαυτό τους. Ο Διαμαντής Μαντζούνης, με σοβαρά προβλήματα υγείας, τα καλοκαίρια ζει στο χωριό του στην Κυπαρισσία. Η ειδική φρουρός Σοφία Ψυχογιού επέστρεψε προσωρινά στο χωριό της, το Αθαμάνιο Αρτας, καθώς η κίνηση στο ένα της χέρι δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως, ενώ ο ελαφρύτερα τραυματισμένος Γεώργιος Τζουμάνης αυτή την εποχή πηγαινοέρχεται στο Κάστρο Βοιωτίας έχοντας αναρρωτική άδεια τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο.
«Για αποζημιώσεις στους αστυνομικούς-θύματα της τρομοκρατίας δεν γίνεται λόγος, την ίδια ώρα που στην περίπτωση του κ. Βουλγαράκη έγιναν διαδικασίες-εξπρές και σε λιγότερο από χρόνο με την προσφυγή του στα δικαστήρια πήρε αποζημίωση για ψυχική οδύνη 180.000 αυτός και 20.000 η σύζυγός του», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής κ. Αντώνης Λιακόπουλος.
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ 100 ευρώ τον μήνα ως παθών εν ώρα υπηρεσίας!
Η ιστορία του Διαμαντή Μαντζούνη είναι πραγματικά ανατριχιαστική. Την παγωμένη νύχτα της 5ης Ιανουαρίου του 2009, ο ηλικίας 21 ετών αστυφύλακας των ΜΑΤ έπεφτε βαριά τραυματισμένος από τις σφαίρες του «Επαναστατικού Αγώνα» έξω από το υπουργείο Πολιτισμού. Τα πυρά προκάλεσαν σοβαρά τραύματα στο ήπαρ και το έντερο, ενώ ο νεαρός έφερε διαμπερές τραύμα στον αριστερό μηρό, απ’ όπου έχασε και πολύ αίμα. Αν και πολύ σοβαρά τραυματισμένος κατάφερε να επιζήσει, όμως εδώ και ενάμιση χρόνο μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία και παρακολουθείται συνεχώς από τους γιατρούς. Τρίτο παιδί της οικογένειας του Αλέξανδρου Μαντζούνη, ταχυδρόμου από την Κυπαρισσία, ο Διαμαντής, είχε προλάβει να ζήσει μόνο λίγους μήνες στην Αθήνα, καθώς αμέσως μετά τη σχολή του τοποθετήθηκε στα ΜΑΤ. Τώρα ζει στην Κυπαρισσία, ωστόσο τον χειμώνα θα επιστρέψει στην Αθήνα, καθώς πρέπει να βρίσκεται συνεχώς υπό ιατρική παρακολούθηση και να κάνει φυσιοθεραπείες. «Φυσικά εδώ και ενάμιση χρόνο είναι σε αναρρωτική άδεια, όμως θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να επιστρέψει στην Αστυνομία και ο Διαμαντής θέλει να επιστρέψει στα ΜΑΤ», αναφέρει ο κ. Λιακόπουλος, ο οποίος διατηρεί επαφή με τον νεαρό αστυνομικό και γνωρίζει λεπτομέρειες για τη ζωή του.
Μπορεί εξωτερικά ο 22χρονος αστυνομικός να μοιάζει φυσιολογικός, όμως όλο του το σώμα έχει σημαδευτεί. Βαθιές ουλές που μοιάζουν με μαχαιριές από τα νυστέρια των γιατρών στις ατέλειωτες ώρες που περνούσε στα χειρουργεία. Το τραύμα στον πνεύμονα τού έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά, κουράζεται εύκολα και χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να καταφέρει να ξεπεράσει ως έναν βαθμό το συγκεκριμένο πρόβλημα. Αγαπημένη του συνήθεια, όποτε μπορεί, είναι να πηγαίνει στο γήπεδο και να παρακολουθεί διακριτικά τους αγώνες του Παναθηναϊκό. «Λαμβάνει περίπου 900 ευρώ μηνιαίως, ενώ για συμπλήρωμα του εισοδήματός του ως παθών εν ώρα υπηρεσίας άλλα 100 ευρώ. Ομως κι αυτά δεν του τα έδιναν αρχικά, τα είχαν ξεχάσει (!), και χρειάστηκε ο ίδιος ο Διαμαντής να το διαπιστώσει και να υποβάλει τη συγκεκριμένη αίτηση για να ξεκινήσει να τα παίρνει έξι μήνες αργότερα», αποκαλύπτει ο κ. Λιακόπουλος.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΟΥΜΑΝΗΣ Μεταξύ ψυχολόγου και πλαστικών χειρούργων, χωρίς καμία αποζημίωση
Εκείνο το φθινοπωρινό βράδυ του Οκτωβρίου έξω από το Α.Τ. Αγίας Παρασκευής, εκτός από τη Σοφία Ψυχογιού, φύλαγε σκοπιά και ο Γιώργος Τζουμάνης. Ο νεαρός ειδικός φρουρός τραυματίστηκε στα πόδια και όπως λέει ο πατέρας του: «Εχει υποστεί ισχυρό σοκ. Βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ παρακολουθείται από τον γιατρό του 401 που του έχει κάνει τις πλαστικές εγχειρίσεις και τους ψυχολόγους. Δεν είναι απλά τα πράγματα». Ο 22χρονος, τότε, αστυνομικός, που μόλις είχε βγει από τη σχολή, δεν θέλει να επιστρέψει στο Τμήμα όπου είχε την τραυματική εμπειρία και η ζωή του μοιράζεται μεταξύ Κάστρου Βοιωτίας, απ’ όπου είναι η καταγωγή του, και Αθήνας όπου διαμένει τα τελευταία χρόνια. Οπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν, ο Γιώργος δεν μιλάει για την ιστορία της Αγίας Παρασκευής, δεν θέλει να θυμάται όλα όσα έζησε εκείνο το βράδυ.
Οσο για το γεγονός ότι ούτε ο Γιώργος ούτε οι υπόλοιποι συνάδελφοί του έχουν λάβει αποζημιώσεις ως θύματα τρομοκρατικών ενεργειών, ο πατέρας του, ο οποίος είναι συνταξιούχος αστυνομικός, εξηγεί τους λόγους: «Για να κινηθούμε δικαστικά πρέπει να ολοκληρωθεί η Ενορκη Διοικητική Εξέταση. Πριν από περίπου ενάμιση μήνα, όταν πήγε ο γιος μου να ρωτήσει για την εξέλιξη, του είπαν πως δεν είχε ολοκληρωθεί. Δυστυχώς κινούνται με ρυθμούς χελώνας».
ΣΟΦΙΑ ΨΥΧΟΓΙΟΥ Κλεισμένη στον εαυτό της προσπαθεί να ξεχάσει
Η νεαρή δόκιμη ειδική φρουρός από το Αθαμάνιο Αρτας είχε την ατυχία να υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής και το βράδυ του περασμένου Οκτωβρίου, όταν το επισκέφθηκαν τα μέλη της οργάνωσης Ο.Π.Λ.Α., να έχει βάρδια. Οι δύο σφαίρες που καρφώθηκαν στο κορμί της έπληξαν καίρια σημεία. Η πρώτη τη βρήκε στον δεξιό ώμο, διαπέρασε τον λοβό του δεξιού πνεύμονα, χτύπησε σε οστό της σπονδυλικής στήλης και κατέληξε στην αριστερή ωμοπλάτη. Η δεύτερη σφαίρα από το καλάσνικοφ τη χτύπησε στον αριστερό βραχίονα.
Η κατάσταση της υγείας της ήταν κρίσιμη, παρέμεινε σχεδόν τρεις μήνες στο νοσοκομείο και όταν βγήκε τον περασμένο Ιανουάριο επέστρεψε στο χωριό της στην Αρτα. Οπως λένε άτομα που γνωρίζουν την ιστορία της 23χρονης Σοφίας Ψυχογιού, η ζωή της κοπέλας με τα μεγάλα εκφραστικά μάτια, για την οποία δημιουργήθηκε μέχρι και group στο Facebook, μετά τον εφιάλτη που έζησε, άλλαξε... Αποφεύγει να βγαίνει από το σπίτι της και μιλά σε ελάχιστους ανθρώπους. Αυτό που θέλει είναι να ξεχάσει.
Η κίνηση στο δεξί της χέρι δεν έχει αποκατασταθεί και αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να ξεπεράσει. Οπως προβλέπει το Ταμείο Αρωγής Αστυνομικών, η ειδική φρουρός πήρε περίπου 20.000 ευρώ αποζημίωση, ενώ, όπως λένε συνδικαλιστές, ο εφοπλιστής κ. Νίκος Πατέρας έδωσε τόσο στην κοπέλα όσο και τον συνάδελφό της Γιώργο Τζουμάνη από μία επιταγή των 10.000 ευρώ όταν ακόμη νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο για να αντιμετωπίσουν τα πρώτα τους έξοδα.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ Η χήρα του επί έναν χρόνο ζούσε με δανεικά
Οταν τα ξημερώματα της 17ης Ιουνίου του 2009 η «Σέχτα Επαναστατών» εκτελούσε με 27 σφαίρες τον 41χρονο υπαρχιφύλακα της Αντιτρομοκρατικής Νεκτάριο Σάββα στα Πατήσια, η σύζυγός του και το παιδί τους άρχισαν να ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά.
Η απώλεια του αγαπημένου της συζύγου, αλλά και πατέρα του ανήλικου κοριτσιού τους δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα για τη χήρα του αδικοχαμένου αστυνομικού. Αφοσιωμένη στην ανατροφή του παιδιού της, η σύζυγος του Νεκτάριου Σάββα δεν εργαζόταν, με αποτέλεσμα να βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της προέρχονταν από φτωχές οικογένειες της επαρχίας, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να λείπει για μεγάλα χρονικά διαστήματα από την πρωτεύουσα.
Χρειάστηκε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από την ημέρα της δολοφονίας του για να πάρει τη σύνταξη και το εφάπαξ του συζύγου της. «Για έναν ολόκληρο χρόνο η γυναίκα ζούσε με δανεικά φίλων και συγγενών. Μέχρι να της δώσουν τη σύνταξη ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Σε πραγματικό αδιέξοδο», λένε οι συνδικαλιστές.
Από πέρυσι το καλοκαίρι η γυναίκα του Νεκτάριου Σάββα μοιράζει τη ζωή της ανάμεσα στο Βαρθολομιό Ηλείας και στη Νάξο, κι αυτό γιατί στο νησί ζουν οι ηλικιωμένοι και με προβλήματα υγείας γονείς του άνδρα της που θέλουν να έχουν το εγγονάκι τους στο πλευρό τους, καθώς δεν έχουν άλλα παιδιά και εγγόνια. Στο Βαρθολομιό ζουν οι δικοί της γονείς, οι οποίοι επίσης χρειάζονται στήριξη και βοήθεια.
Ν. 1897/11.9.1990 (ΦΕΚ 120 Α'/11.9.1990)
Περί απονομής συντάξεως και παροχής βοηθείας σε θύματα τρομοκρατίας, τροποποιήσεως διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και άλλων διατάξεων
Άρθρο 1 : Πλήρης ανικανότητα
1. 'Εμμισθοι ή άμισθοι δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι, πολιτικοί ή στρατιωτικοί, που καθίστανται πλήρως ανίκανοι για την εκτέλεση των καθηκόντων τους εξαιτίας ή εξ αφορμής τρομοκρατικής πράξης, που έγινε σε βάρος τους λόγω της ιδιότητάς τους, δικαιούνται, ανεξάρτητα από το βαθμό και τα έτη υπηρεσίας τους, συντάξεως από τον οικείο συνταξιοδοτικό φορέα που αντιστοιχεί στο καταληκτικό κλιμάκιο ή τον καταληκτικό βαθμό του κλάδου που ανήκαν και μέχρι του οποίου θα εξελίσσοντο ως εν ενεργεία βάσει των διατάξεων που ίσχυαν κατά το χρόνο του παθήματος με πλήρη συντάξιμη υπηρεσία και πλήρες χρονοεπίδομα.
Το ίδιο ισχύει αν η τρομοκρατική πράξη έγινε σε βάρος προσώπου, λόγω της προηγούμενης ιδιότητάς τους ως έμμισθου ή άμισθου δημόσιου λειτουργού ή υπαλλήλου πολιτικού ή στρατιωτικού ή λόγω της κατά τη διάρκεια της ιδιότητάς του αυτής άσκησης των καθηκόντων του.
Ως λειτουργοί και υπάλληλοι για την εφαρμογή του παρόντος θεωρούνται και οι υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, πρόεδροι κοινοτήτων, καθώς και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και οι υπάλληλοι των νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα και των τραπεζών.
Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται αναλόγως στους δημοσιογράφους που είναι μέλη αναγνωρισμένων δημοσιογραφικών ενώσεων, στους εκδότες εφημερίδων και περιοδικών καθώς και σε όλα τα μέλη των Δ.Σ. δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, εφόσον είναι ασφαλισμένοι. Για τους οπλίτες του στρατεύματος και όσους αντιστοιχούν προς αυτούς, καταληκτικός βαθμός θεωρείται ο του αρχιλοχία. Οι μη συνταξιοδοτούμενοι με μισθολογικό κλιμάκιο ή βαθμό δικαιούνται του ανώτατου ορίου σύνταξης που προβλέπεται για την κατηγορία τους.
2. Η προηγούμενη παράγραφος εφαρμόζεται αναλόγως και για τη λήψη από τον παθόντα επικουρικής σύνταξης, μερίσματος ή βοηθήματος, εφάπαξ ή περιοδικώς καταβαλλομένων από μετοχικά ταμεία ή ταμεία επικουρικής ασφάλισης ή πρόνοιας που αντιστοιχεί στο βαθμό συνταξιοδότησης και με πλήρη ασφάλιση.
3. Για την εφαρμογή του παρόντος ως πλήρης ανικανότητα θεωρείται αυτή που ανέρχεται σε ποσοστό 67% και άνω. Το δικαίωμα για τη λήψη της κατά την προηγούμενη παράγραφο συντάξεως, μερίσματος ή βοηθήματος αρχίζει από της επόμενης της λήξεως των τρίμηνων αποδοχών ή της συνταξιοδοτήσεως και όπου δεν καταβάλλονται τρίμηνες αποδοχές ή προκειμένου για όσους έχουν εξέλθει της υπηρεσίας τους από την ημέρα που επήλθε η ανικανότητα. Για το ποσοστό της ανικανότητας και το χρόνο που επήλθε αποφαίνονται οι οικείες υγειονομικές επιτροπές, προκειμένου δε για συνταξιοδοτούμενους από το Δημόσιο η Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Στρατού (ΑΣ.Υ.Ε.).
"4. Η Σύνταξη που κανονίζεται βάσει των διατάξεων του άρθρου αυτού καταβάλλεται στους δικαιούχους ανεξαρτήτως ηλικίας"
Άρθρο 2 : Συνταξιοδότηση οικογενειών
1. Αν από τρομοκρατική πράξη επήλθε ο θάνατος προσώπου κατά τα αναφερόμενα στην παρ.1 του προηγούμενου άρθρου η χήρα του φονευθέντος καθώς και τα τέκνα του, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του οικείου φορέα ή αν είναι ανίκανα, κατά τις κείμενες περί ανικάνων τέκνων διατάξεις εκάστου φορέα, δικαιούνται συντάξεως, μερίσματος ή περιοδικού βοηθήματος ίσων με αυτά που θα καταβάλλονταν στο φονευθέντα κατά τις διατάξεις του προηγούμενου άρθρου, αν είχε καταστεί από την τρομοκρατική πράξη τελείως ανίκανος για την εκτέλεση των καθηκόντων του ή της εργασίας του ή για την άσκηση του επαγγέλματός του.
2. Για τη συνταξιοδότηση των μελών της πατρικής οικογένειας του φονευθέντος εφαρμόζονται οι εκάστοτε ισχύουσες γενικές διατάξεις του οικείου φορέα συνταξιοδότησης, ως προς τη διαδικασία αναγνωρίσεως του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Η σύνταξη των μελών της οικογένειας αυτής υπολογίζεται με βάση το ποσό της συντάξεως που ορίζει το άρθρ.1 του παρόντος.
3. Μετά το θάνατο του συνταξιοδοτηθέντος κατά τις διατάξεις του άρθρ.1 του παρόντος η χήρα του, καθώς και τα τέκνα του σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του οικείου φορέα, δικαιούνται να παίρνουν ολόκληρη τη σύνταξη που θα έπαιρνε ο αποβιώσας αν ζούσε. Για τα μέλη της πατρικής οικογένειας εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.
4. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί συνταξιοδοτήσεως του οικείου φορέα, ιδίως ως προς την καταβολή του ποσού της συντάξεως μεταξύ περισσότερων δικαιούχων, το δικαίωμα συντάξεως αγάμων θηλέων τέκνων για το μετά τη συμπλήρωση του 20ού έτους της ηλικίας τους διάστημα, τα δικαιολογητικά συνταξιοδότησης, την τηρούμενη διαδικασία για την αναγνώριση του δικαιώματος, το χαρακτηρισμό των καταβαλλομένων συντάξεων ως πολεμικών τη σύγχρονη καταβολή μισθού και σύνταξης και την εν γένει άσκηση του δικαιώματος.
"5. Το ποσό της σύνταξης, που προβλέπεται από τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων, δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται σε ανάπηρο πολίτη από τον άμαχο πληθυσμό, ο οποίος φέρει ανικανότητα εκατό τοις εκατό (100%)"
Άρθρο 3 Εφάπαξ βοήθημα λόγω θανάτου ή πλήρους ανικανότητας του υπαλλήλου.
1. 'Οσοι συνταξιοδοτούνται κατά τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρ.1 και των παρ.1 και 2 του άρθρ.2 του παρόντος δικαιούνται διπλάσιου εφάπαξ βοηθήματος από τα οικεία ασφαλιστικά ταμεία, εφ'όσον ο παθών από την τρομοκρατική πράξη ήταν ασφαλισμένος σε τέτοιο ταμείο. Το ποσό του βοηθήματος υπολογίζεται βάσει των αποδοχών του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού, που λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό της σύνταξης, καθώς και των ετών υπηρεσίας, εργασίας ή ασκήσεως επαγγέλματος, που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό της συντάξεως, κατά τις διατάξεις του άρθρ.1.
2. Αν ο παθών ήταν ασφαλισμένος σε περισσότερα ταμεία για εφάπαξ βοήθημα, το δικαίωμα της προηγούμενης παραγράφου παρέχεται μόνο για ένα ταμείο, κατ'επιλογή του δικαιούχου.
Άρθρο 4 Μερική ανικανότητα
1. 'Εμμισθοι ή άμισθοι δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι, πολιτικοί ή στρατιωτικοί, που καθίστανται διαρκώς μερικώς ανίκανοι εξαιτίας ή εξ αφορμής τρομοκρατικής πράξης και παραμένουν στην υπηρεσία τους ως ικανοί, δικαιούνται επιδόματος ανικανότητας σε ποσοστό επί του εκάστοτε βασικού μισθού του βαθμού ή του κλιμακίου της ίσο με το ποσοστό της ανικανότητάς τους. Το επίδομα αυτό καταβάλλεται και μετά τη συνταξιοδότησή τους, υπολογιζόμενο επί του βασικού μισθού του βαθμού ή του κλιμακίου, με βάση το οποίο κανονίζεται η σύνταξή τους. 'Ομοιου επιδόματος δικαιούνται και τα πρόσωπα που κατέστησαν διαρκώς μερικώς ανίκανα προς εργασία από τρομοκρατική πράξη που έγινε σε βάρος τους, λόγω της προηγούμενης ιδιότητάς τους ως δημόσιων λειτουργών ή υπαλλήλων, πολιτικών ή στρατιωτικών, ή λόγω της κατά της διάρκεια της ιδιότητάς τους αυτής άσκησης των καθηκόντων τους. Οι διατάξεις των εδαφ.3 και 4 της παρ.1 του άρθρ.1 ισχύουν και εν προκειμένω.
2. Οι διατάξεις των παρ.3 του άρθρ.1 και 4 του άρθρ.2 του παρόντος ισχύουν αναλόγως και στην προκειμένη περίπτωση.
"3. Προκειμένου για έμμισθους ή άμισθους δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους που δεν μισθοδοτούνται με μισθολογικό κλιμάκιο ή βασικό μισθό βαθμού κάποιας ιεραρχίας, το επίδομα της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού υπολογίζεται επί του βασικού μισθού που αποτελεί τη βάση υπολογισμού της σύνταξης τους, ο οποίος, πάντως, δεν μπορεί να είναι ανώτερος του βασικού μισθού του Προέδρου του Αρείου Πάγου, όπως αυτός ισχύει κάθε φορά, με εξαίρεση τους λαμβάνοντες βουλευτική σύνταξη, καταβάλλεται δε για μεν τους έμμισθους από την υπηρεσία τους, για δε τους αμίσθους από το φορέα συνταξιοδότησης τους. Το επίδομα αυτό καταβάλλεται από το φορέα συνταξιοδότησης του λειτουργού και πριν την έναρξη καταβολής της κύριας σύνταξης, λόγω μη συμπλήρωσης της ηλικίας συνταξιοδότησής του, εφόσον δεν ασκεί δημόσιο έμμισθο λειτούργημα.
"4. Το επίδομα του πρώτου εδαφίου της παρ.1 του άρθρου αυτού υπολογίζεται επί του συνόλου των αποδοχών (τακτικών και πρόσθετων), που λαμβάνουν οι έμμισθοι δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι πολιτικοί και στρατιωτικοί του αυτού κλάδου με τα ίδια έτη υπηρεσίας και τον ίδιο βαθμό. Η προκύπτουσα κατά το προηγούμενο εδάφιο αύξηση καταβάλλεται μόνο για το διάστημα που ο παθών βρίσκεται στην ενεργό υπηρεσία"
Άρθρο 5 Εφάπαξ βοήθημα λόγω θανάτου ή πλήρους ή μερικής ανικανότητας συζύγου ή τέκνων των υπαλλήλων
1. Αν σύζυγος ή τέκνα των αναφερομένων στην παρ.1 του άρθρ.1 του παρόντος προσώπων φονευθούν ή καταστούν πλήρως ανίκανοι για εργασία εξαιτίας ή εξ αφορμής τρομοκρατικής πράξεως σχετικής με την ιδιότητα του συζύγου ή πατρός τους, χορηγείται από το Δημόσιο εφάπαξ βοήθημα, που ανέρχεται στο ποσό του εφάπαξ βοηθήματος, το οποίο δικαιούται ο λειτουργός ή υπάλληλος του κλάδου που φέρει τον καταληκτικό βαθμό και έχει πλήρη χρόνο ασφαλίσεως.
2. Το βοήθημα αυτό καταβάλλεται:
α) Στο σύζυγο ή τέκνο που κατέστη πλήρως ανίκανο για εργασία.
β) Στον επιζώντα σύζυγο και τα άγαμα τέκνα, κατ' ισομοιρίαν, εάν πρόκειται για θάνατο συζύγου.
γ) Στους γονείς και τα τυχόν απομένοντα άγαμα τέκνα, κατ' ισομοιρίαν, εάν πρόκειται για θάνατο τέκνου. Εάν δεν απομένουν άλλα τέκνα, το βοήθημα λαμβάνουν κατ' ισομοιρίαν οι γονείς.
3. Αν τα περιλαμβανόμενα στην παρ.1 του παρόντος πρόσωπα καταστούν διαρκώς μερικώς ανίκανα προς εργασία για τους αναφερομένου στην ίδια παράγραφο λόγους, χορηγείται σ' αυτούς ποσοστό του προβλεπόμενου στην παράγραφο αυτήν εφάπαξ βοηθήματος ανάλογο με το ποσοστό της ανικανότητάς τους.
4. Οι διατάξεις των παρ.3 του άρθρ.1 και 4 του άρθρ.2 του παρόντος εφαρμόζονται αναλόγως και στην προκειμένη περίπτωση.
'Αρθρο 6 Αποζημίωση παθόντων
Αν τα αναφερόμενα στην παρ.1 του άρθρ.1 του παρόντος πρόσωπα υποστούν υλικές ζημίες εξαιτίας ή εξ αφορμής τρομοκρατικής πράξης, που έγινε σε βάρος τους λόγω της ιδιότητάς τους, έχουν δικαίωμα ν' αποζημιωθούν από το Δημόσιο. Αν το αντικείμενο που καταστράφηκε ή εβλάβη ήταν ασφαλισμένο, αξίωση αποζημιώσεως κατά του Δημοσίου υπάρχει μόνο για το επί πλέον της καταβληθείσης ασφαλιστικής αποζημιώσεως ποσό. Υποκατάσταση της ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρίας στα δικαιώματα του ασφαλισμένου για το καταβληθέν ποσό του ασφαλίσματος αποκλείεται.
'Αρθρο 7 Νοσηλεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
1. Το Δημόσιο καταβάλλει τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας των εξαιτίας ή εξ αφορμής τρομοκρατικής πράξης τραυματισθέντων ως άνω προσώπων κατά το μέρος της δαπάνης που δεν καλύπτεται από τον οικείο φορέα κοινωνικής ασφάλισης.
2. Φορείς κοινωνικής ασφάλισης και πάσης φύσεως ταμεία, που κατ'εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος κατέβαλαν συντάξεις, μερίσματα ή βοηθήματα επί πλέον εκείνων που θα κατέβαλλαν κατά τις κοινές διατάξεις, έχουν δικαίωμα να ζητήσουν από το Δημόσιο την πληρωμή του επί πλέον καταβληθέντος ποσού. Εάν όμως τα ασφαλισμένα θύματα είναι μέλη διοικητικών συμβουλίων ή υπάλληλοι τράπεζας, υποχρεούται για την πληρωμή του επί πλέον καταβληθέντος ποσού η τράπεζα.
'Αρθρο 8
Για τη διαδικασία αναγνωρίσεως του συνταξιοδοτικού δικαιώματος εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων ή οι διατάξεις των οικείων φορέων.
Ως προς τη φύση της πράξεως αποφαίνεται το δικαστικό συμβούλιο ύστερα από ανάκριση που θα διεξαχθεί.
'Αρθρο 9 Διατήρηση ευνοϊκότερων διατάξεων
Διατηρείται σε ισχύ κάθε τυχόν ευνοϊκότερη για τα θύματα τρομοκρατικής πράξης διάταξη της κείμενης νομοθεσίας, γενική ή ειδική.
'Αρθρο 10 Ευεργετήματα για τα παιδιά των θυμάτων της τρομοκρατίας
1. Τα τέκνα των φονευθέντων ή καταστάντων πλήρως ανικάνων για την εκτέλεση των καθηκόντων τους προσώπων που αναφέρονται στην παρ.1 του άρθρ.1 του παρόντος:
α) Μετεγγράφονται με αίτηση τους, εάν εισαχθούν σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή τεχνολογικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας με τις γενικές εισιτήριες εξετάσεις, στο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή τεχνολογικό εκπαιδευτικό ίδρυμα που είναι πλησιέστερο στην οικογενειακή κατοικία τους, καθ' υπέρβαση του εκάστοτε προβλεπόμενου αριθμού μετεγγραφομένων.
β) Μετεγγράφονται με αίτησή τους, εάν φοιτούν σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή τεχνολογικό ίδρυμα της χώρας ή του εξωτερικού, στο αναφερόμενο στο προηγούμενο εδάφιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, καθ' υπέρβαση του εκάστοτε προβλεπόμενου αριθμού μετεγγραφομένων.
γ) Γίνονται δεκτοί κατά προτίμηση, εάν είναι φοιτητές, στις φοιτητικές εστίες και λέσχες.
2. Τα τέκνα των αναφερομένων στην προηγούμενη παράγραφο προσώπων προσλαμβάνονται στο Δημόσιο, στα νομικά πρόσωπα του δημοσίου τομέα και στις τράπεζες καθ' υπέρβαση του προβλεπομένου από την προκήρυξη του διαγωνισμού αριθμού, εάν επιτύχουν στο σχετικό διαγωνισμό και δεν περιλαμβάνονται στον αριθμό αυτόν.
3. Για την αναγνώριση των ανωτέρω ευεργετημάτων απαιτείται η υποβολή από τους ενδιαφερομένους αντιγράφου πράξεως συνταξιοδότησης και πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης.
'Αρθρο 11 Αναπροσαρμογή συντάξεων, μερισμάτων και άλλων βοηθημάτων
1. Οι διατάξεις του νόμου αυτού εφαρμόζονται αναλόγως και για την αναπροσαρμογή των συντάξεων όσων κατέστησαν ανίκανοι από την ίδια αιτία από 24 Ιουλ. 1974 και μετά, καθώς και για τις οικογένειες όσων δολοφονήθηκαν.
2. Η αναπροσαρμογή της σύνταξης γίνεται ύστερα από αίτηση του δικαιούχου στην αρμόδια υπηρεσία, τα δε οικονομικά αποτελέσματα αρχίζουν από την πρώτη του επόμενου της υποβολής της αιτήσεως μήνα.
3. Η αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων, μερισμάτων ή βοηθημάτων, περιοδικών ή εφάπαξ, γίνεται ύστερα από αίτηση του δικαιούχου στα οικεία ταμεία.
Στην αίτηση πρέπει να επισυνάπτεται κυρωμένο αντίγραφο της πράξης αναπροσαρμογής της σύνταξης. Η αναπροσαρμογή γίνεται βάσει της αναπροσαρμοσμένης κύριας σύνταξης ή των αποδοχών που λήφθηκαν υπόψη για την αναπροσαρμογή της.
4. Η αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων, μερισμάτων ή βοηθημάτων, περιοδικών ή εφάπαξ, γίνεται ύστερα από αίτηση του δικαιούχου στα οικεία ταμεία.
Στην αίτηση πρέπει να επισυνάπτεται κυρωμένο αντίγραφο της πράξης αναπροσαρμογής της σύνταξης. Η αναπροσαρμογή γίνεται βάσει της αναπροσαρμοσμένης κύριας σύνταξης ή των αποδοχών που λήφθηκαν υπόψη για την αναπροσαρμογή της.
'Αρθρο 12
1. Η παράγραφος 5 του άρθρου 111 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:
«5.Τα κακουργήματα της πειρατίας και τα κακουργήματα κατά της ασφάλειας της σιδηροδρομικής ή υδάτινης συγκοινωνίας ή της αεροπλοϊας, που προβλέπεται στον ποινικό κώδικα ή σε ειδικούς ποινικούς νόμους, καθώς και τα συναφή με αυτά πλημμελήματα και κακουργήματα, έστω και αν τα τελευταία τιμωρούνται βαρύτερα από τα ως άνω κύρια κακουργήματα».
2. Στο άρθρο 123 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προστίθεται δεύτερη παράγραφος, που έχει ως εξής:
«2.Για τα προβλεπόμενα στον ποινικό κώδικα ή σε ειδικούς ποινικούς νόμους εγκλήματα κατά της ασφαλείας της αεροπλοϊας και τα συναφή προς αυτά πλημμελήματα και κακουργήματα, που διαπράχθηκαν στο εξωτερικό και τιμωρούνται στην Ελλάδα, αρμόδια είναι τα δικαστήρια και οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές της πρωτεύουσας».
3. Μετά την παράγραφο 2 του άρθρου 287 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας τίθεται παράγραφος με αριθμό 3, που έχει ως εξής:
«3.Ο χρόνος κράτησης εκζητουμένου ημεδαπού ή αλλοδαπού προς το σκοπό έκδοσης δεν συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση των ανωτάτων ορίων της προσωρινής κρατήσεως των προηγουμένων παραγράφων, αφαιρείται όμως σε περίπτωση καταδίκης από την ποινή που του επιβλήθηκε».
4. Οι παράγραφοι 3 και 4 του ίδιου άρθρου λαμβάνουν αντιστοίχως τους αριθμούς 4 και 5.
5. Μετά την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου τίθεται παράγραφος με αριθμό 6, που έχει ως εξής:
«6.Κάθε αμφιβολία ή αντίρρηση σχετικά με τη συμπλήρωση των ανωτάτων ορίων της προσωρινής κράτησης των παρ.1 και 2 του παρόντος επιλύεται από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο της παρ.2 του ίδιου άρθρου μετά από κλήτευση του κρατουμένου προ 48 ωρών. Κατά του βουλεύματος επιτρέπεται στον εισαγγελέα και στον κρατούμενο το ένδικο μέσο της αναιρέσεως».
6. Στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 327 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προστίθεται η φράση «ή αν ο μάρτυρας κατοικεί ή διαμένει στην αλλοδαπή».
7. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 327 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:
«Η κλήτευση των μαρτύρων που προτείνονται μπορεί να γίνει το αργότερο δύο ημέρες πριν από τη δικάσιμο και με τηλεγράφημα, οπότε επέχει θέση αποδεικτικού η βεβαίωση του υπαλλήλου του Ο.Τ.Ε., για την κατάθεσή του, που γράφεται κάτω από αντίγραφο του τηλεγραφήματος. Για την τήρηση της προθεσμίας των δύο ημερών λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία καταθέσεως του τηλεγραφήματος».
8. Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 452 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προστίθεται εδάφιο, που έχει ως εξής:
«Σε κάθε περίπτωση ο εκζητούμενος απολύεται, αν περάσουν δύο έτη από την ημέρα της συλλήψεώς του, η οποία προθεσμία δύναται να παραταθεί με απόφαση του δικαστικού συμβουλίου κατά έξι ακόμη μήνες».
9. Στο άρθρο 452 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προστίθεται τρίτη παράγραφος, που έχει ως εξής:
«3.Κάθε αμφιβολία ή αντίρρηση σχετικά με την κράτηση του εκζητούμενου απολύεται από το αρμόδιο για την έκδοση συμβούλιο εφετών ύστερα από κλήτευσή του προ 24 ωρών. Κατά του βουλεύματος επιτρέπεται στον εισαγγελέα και στον εκζητούμενο το ένδικο μέσο της αναιρέσεως».
'Αρθρο 13
1. Στο άρθρο 158 του ν. 1815/1988 προστίθεται τρίτη παράγραφος, που έχει ως εξής:
«3.Εκζητούμενος αλλοδαπός, του οποίου αποφασίζεται η μη έκδοση για να δικασθεί στην Ελλάδα, απολύεται των φυλακών ευθύς ως του επιδοθεί η σχετική απόφαση και πάντως το αργότερο εντός είκοσι ημερών από της εκδόσεώς της, αν δεν εκδοθεί στο διάστημα αυτό ένταλμα συλλήψεως ή προσωρινής κρατήσεώς του».
2. Μετά το άρθρο 158 του ν. 1815/1988, προστίθεται άρθρο 158 Α, που έχει ως εξής:
«Αρθρο 158Α (Διαδικασία)
1.Στα κακουργήματα που αναφέρονται στο άρθρο 158 του παρόντος, η προθεσμία για απολογία του κατηγορουμένου στην ανάκριση δεν μπορεί να υπερβεί τις 48 ώρες. Η ανάκριση περατώνεται μέσα σε ένα μήνα, μπορεί όμως το συμβούλιο πλημμελειοδικών να παρατείνει την προθεσμία αυτή για έναν ακόμη μήνα, ύστερα από αίτηση του ανακριτή, που υποβάλλεται πριν από τη λήξη της αρχικής προθεσμίας. Η εισαγωγή των υποθέσεων αυτών στο ακροατήριο γίνεται με απευθείας κλήση, κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 20 και 21 του ν. 663/1977.
2.Για την εκδίκαση των πιο πάνω κακουργημάτων η κλήρωση των ποινικών συνθέσεων μπορεί να γίνει οποτεδήποτε, τουλάχιστον όμως δέκα ημέρες πριν από τη δικάσιμο. Η κλήρωση γίνεται από το τριμελές ποινικό εφετείο του αρμόδιου δικαστηρίου, ακόμη και κατά τη διάρκεια των δικαστικών διακοπών, μεταξύ των δικαστών που υπηρετούν στο τμήμα όπου ορίσθηκε η δικάσιμος. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 17Β του ν. 1756/1988, που προσετέθη σ’ αυτόν με το άρθρο 5 του ν. 1868/1989. Στις υποθέσεις αυτές η προθεσμία κλητεύσεως του κατηγορουμένου και των μαρτύρων στο ακροατήριο είναι πέντε ημέρες πριν από τη δικάσιμο.
'Αρθρο 14
"1. Η ισχύς αυτού του νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, πλην των διατάξεων των άρθρ.1 έως και 10, που εφαρμόζονται αναδρομικά από τις 24 Ιουλ. 1974,
2. Η αναγνωριζόμενη σύνταξη στους ίδιους τους δικαιούχους ή στις οικογένειές τους είναι πληρωτέα υπό τους περιορισμούς του άρθρ.60 του Π.Δ.1041/79, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρ.18 παρ.10 του Ν.1489/84, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις οικείες διατάξεις.
1. Επιδίωξη αποζημίωσης από τον δράστη
1.1. Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορώ να επιδιώξω αποζημίωση για ζημίες στην ποινική δίκη κατά του δράστη;
Με την άσκηση πολιτικής αγωγής: στην ιταλική νομοθεσία, η νομιμοποίηση της πολιτικής αγωγής στο πλαίσιο ποινικής δίκης ρυθμίζεται στον τίτλο V (άρθρα 74 και 75) του βιβλίου I του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σχετικά με τα υποκείμενα της δίκης.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 74 του Κώδικα, για την άσκηση πολιτικής αγωγής με αίτημα την αποκατάσταση της ζημίας και την επιδίκαση αποζημίωσης στο πλαίσιο της ποινικής δίκης, νομιμοποιείται το πρόσωπο που υπέστη τη ζημία ή οι διάδοχοι ή οι κληρονόμοι του, οι οποίοι μπορούν να στραφούν κατά του κατηγορουμένου, καθώς και του αστικώς υπεύθυνου (του προσώπου που είναι υπεύθυνο, σύμφωνα με το αστικό δίκαιο, για τις πράξεις τρίτου).
Ως πρόσωπα που νομιμοποιούνται για την άσκηση πολιτικής αγωγής στο πλαίσιο ποινικής δίκης, με βάση το προαναφερθέν άρθρο 74 του Κ.Π.Δ., νοούνται είτε φυσικά είτε νομικά πρόσωπα.
Το δικαίωμα αυτό μπορεί να ασκηθεί ανεξάρτητα από την άσκηση αστικής αγωγής για αποζημίωση ενώπιον πολιτικού δικαστηρίου.
Η νομιμοποίηση για την άσκηση πολιτικής αγωγής στο πλαίσιο ποινικής δίκης, βάσει ειδικών διατάξεων, εκτείνεται και στα πρόσωπα που δεν υπέστησαν άμεσα ζημία από το αδίκημα, αλλά στα οποία αναγνωρίζεται το εν λόγω δικαίωμα από τον νόμο λόγω των συμφερόντων που αντιπροσωπεύουν (για παράδειγμα ο ειδικός επίτροπος, ο δικαστικός επίτροπος, και διάφορες μορφές ενώσεων και κοινοπραξιών).
Η άσκηση πολιτικής αγωγής είναι απαράδεκτη στο πλαίσιο ποινικής δίκης κατά ανηλίκων σύμφωνα με το άρθρο 10 του Προεδρικού Διατάγματος 448/98.
Οι προϋποθέσεις για την άσκηση πολιτικής αγωγής στο πλαίσιο ποινικής δίκης ορίζονται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας στον τίτλο V (άρθρα 76-82 Κ.Π.Δ.) του βιβλίου I, σχετικά με τα υποκείμενα της δίκης.
Η πολιτική αγωγή μπορεί να ασκηθεί μόνο από πρόσωπα που έχουν πλήρη πολιτικά δικαιώματα και δικαιοπρακτική ικανότητα.
Εφόσον δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ασκήσουν πολιτική αγωγή μέσω προσώπων νομίμως εξουσιοδοτημένων με βάση τους κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (άρθρο 77).
1.2. Σε ποιο χρονικό σημείο της διαδικασίας πρέπει να δηλώσω την αξίωσή μου;
Η άσκηση της πολιτικής αγωγής πρέπει να γίνει, επί ποινή ακυρότητας, προτού το δικαστήριο προβεί σε διαπίστωση της νομιμοποίησης των συμμετεχόντων στη δίκη (προκαταρτική συνεδρίαση ή συζήτηση). Εάν η πολιτική αγωγή ασκηθεί μετά την πάροδο της παραπάνω προθεσμίας, ο πολιτικώς ενάγων δεν έχει τη δυνατότητα να υποβάλει κατάλογο μαρτύρων, πραγματογνωμόνων ή τεχνικών συμβούλων.Εφόσον έχει ήδη επιληφθεί το αστικό δικαστήριο, η σχετική αγωγή μπορεί να διαβιβασθεί στο ποινικό δικαστήριο, εφόσον δεν έχει εκδοθεί απόφαση επί της ουσίας στη δίκη ενώπιον του πολιτικού δικαστηρίου· στην περίπτωση αυτή, ο ενδιαφερόμενος διάδικος διακόπτει την αστική αγωγή και το ποινικό δικαστήριο αποφαίνεται επί του αστικού μέρους της υπόθεσης. Η άσκηση πολιτικής αγωγής κατά την ποινική δίκη συνεπάγεται αναστολή της πολιτικής δίκης, έως ότου τελεσιδικήσει η απόφαση του ποινικού δικαστηρίου (άρθρο 75 Κ.Π.Δ.).
1.3. Πώς και σε ποιον θα δηλώσω την αξίωση μου;
Το δικόγραφο της πολιτικής αγωγής πρέπει να αναφέρει, επί ποινή απαράδεκτου, όλες τις υποκειμενικές και αντικειμενικές προϋποθέσεις της δίκης στην οποία αναφέρεται, και οι οποίες απαριθμούνται ρητά στο άρθρο 78 του Κ.Π.Δ., και μπορεί να κατατεθεί είτε στη Γραμματεία του αρμόδιου δικαστηρίου είτε απευθείας στο ακροατήριο. Εφόσον υποβάλλεται εκτός της συνεδρίασης του δικαστηρίου, η δήλωση άσκησης πολιτικής αγωγής πρέπει να κοινοποιείται, επιμελεία του πολιτικώς ενάγοντος, στους άλλους διαδίκους και παράγει αποτελέσματα για καθένα εξ αυτών από την ημέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η κοινοποίηση.1.4. Με ποιον τρόπο θα εκθέσω την αξίωση μου; Μπορώ να δηλώσω ένα συνολικό ποσό της ζημίας ή πρέπει να εκθέσω αναλυτικά τις επιμέρους αξιώσεις μου;
Η δήλωση άσκησης πολιτικής αγωγής κατατίθεται στη γραμματεία του δικάζοντος δικαστηρίου ή υποβάλλεται κατά τη συνεδρίαση και πρέπει να περιέχει, επί ποινή απαράδεκτου, τα ακόλουθα:α. τα στοιχεία του φυσικού προσώπου ή την επωνυμία της ένωσης ή του φορέα που ασκεί πολιτική αγωγή, καθώς και τα στοιχεία του νόμιμου αντιπροσώπου του·
β. τα στοιχεία του κατηγορουμένου κατά του οποίου ασκείται η πολιτική αγωγή ή άλλα ατομικά στοιχεία που χρησιμεύουν για τον προσδιορισμό του·
γ. το όνομα και το επώνυμο του δικαστικού πληρεξούσιου και αναφορά της πληρεξουσιότητας που του έχει δοθεί·
δ. έκθεση των λόγων που δικαιολογούν την αξίωση·
ε. υπογραφή του δικαστικού πληρεξούσιου.
1.5. Μπορώ να επιδιώξω νομική συνδρομή πριν και/ή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας;
Ναι. Ο νέος νόμος αριθ. 206 της 3ης Αυγούστου 2004, ορίζει ότι στις ποινικές, πολιτικές, διοικητικές και λογιστικές δίκες, το κράτος αναλαμβάνει όλα τα έξοδα της υπεράσπισης των θυμάτων τρομοκρατικών ενεργειών ή άλλων ανάλογων πράξεων, καθώς και των οικογενειών τους.1.6. Την αποδεικτικά μέσα πρέπει να προσκομίσω για να υποστηρίξω την αξίωσή μου;
Κάθε πρόσφορο αποδεικτικό στοιχείο για την απόδειξη της ζημίας που επήλθε συνεπεία της συμπεριφοράς του κατηγορουμένου.1.7. Στην περίπτωση που το δικαστήριο μου επιδικάσει την αποζημίωση, μου παρέχεται ειδική συνδρομή, ως θύμα εγκλήματος, για την εκτέλεση της απόφασης κατά του δράστη;
Όχι.2. Επιδίωξη αποζημίωσης από το κράτος ή δημόσιο οργανισμό
2.1. Είναι δυνατόν να στραφώ και να επιδιώξω αποζημίωση κατά του δημοσίου ή άλλου δημόσιου οργανισμού (νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου);
Ναι.2.2. Μήπως αυτή η δυνατότητα είναι περιορισμένη μόνο για τα θύματα ορισμένων εγκλημάτων;
Σε ορισμένες περιπτώσεις ιδιαίτερα σοβαρών αδικημάτων (για παράδειγμα: τρομοκρατικές και παρόμοιες ενέργειες, οργανωμένο έγκλημα, τοκογλυφία, εμπορία ανθρώπων). Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών, ο νέος νόμος αριθ. 206 της 3ης Αυγούστου 2004, καλύπτοντας σχετικό νομοθετικό κενό, ορίζει ότι οι νέες διατάξεις εφαρμόζονται σε όλα τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών και παρόμοιων εγκλημάτων που διαπράττονται στην εθνική επικράτεια ή εκτός αυτής, εφόσον εμπλέκονται Ιταλοί πολίτες, καθώς και στα επιζώντα μέλη των οικογενειών τους, διευρύνοντας έτσι το πεδίο εφαρμογής των σχετικών διατάξεων στα θύματα τρομοκρατίας ακόμη και εκτός της εθνικής επικράτειας.2.3. Μήπως αυτή η δυνατότητα είναι περιορισμένη μόνο για τα θύματα εγκλημάτων που υπέστησαν ορισμένες μόνον ζημίες;
Ναι, για παράδειγμα σε περίπτωση θυμάτων τρομοκρατικών ενεργειών, όλοι όσοι υπέστησαν μόνιμη αναπηρία που αντιστοιχεί σε ποσοστό που υπερβαίνει το 80% της ικανότητάς τους για εργασία, λόγω τρομοκρατικών ενεργειών και άλλων παρόμοιων εγκλημάτων, αναγνωρίζεται δικαίωμα καταβολής συνταξιοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν σε δέκα έτη, ώστε να αυξηθούν, κατά την αντίστοιχη χρονική διάρκεια, τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, καθώς και καταβολή αποζημίωσης αποχώρησης ή άλλου είδους καταβολή αντίστοιχου ποσού. Όσοι υπέστησαν μόνιμη αναπηρία που αντιστοιχεί σε ποσοστό ίσο ή ανώτερο του 80% της ικανότητάς τους για εργασία λόγω τρομοκρατικών ενεργειών και άλλων παρόμοιων εγκληματικών πράξεων, εξομοιώνονται, με όλες τις σχετικές έννομες συνέπειες, με ανάπηρους πολέμου σύμφωνα με το άρθρο 14 του Προεδρικού Διατάγματος αριθ. 915 της 23ης Δεκεμβρίου 1978.Όσοι έχουν υποστεί μόνιμη αναπηρία ίση ή ανώτερη του 80% της ικανότητάς τους για εργασία, λόγω τρομοκρατικών ενεργειών για άλλων ανάλογων εγκλημάτων, έχουν επίσης δικαίωμα άμεσης συνταξιοδότησης· το ύψος της σύνταξης υπολογίζεται με βάση τις τελευταίες αποδοχές του δικαιούχου και επαναπροσδιορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 παράγραφος 2. Τα ίδια κριτήρια τα οποία αναφέρονται στην παράγραφο 2 ισχύουν και για τον καθορισμό του ύψους της σύνταξης που δικαιούνται οι επιζώντες συγγενείς του θύματος τρομοκρατικής ή άλλης παρόμοιας ενέργειας, και επιπλέον η εν λόγω σύνταξη δεν υπόκειται σε μειώσεις από τον νόμο.
Όποιος υπέστη, συνεπεία τραυματισμού ή σωματικής βλάβης από τρομοκρατικές ή άλλες παρόμοιες ενέργειες, μόνιμη αναπηρία που υπερβαίνει το ένα τέταρτο της ικανότητάς του για εργασία, καθώς και οι επιζώντες συγγενείς του, περιλαμβανομένων των ενηλίκων τέκνων, δικαιούνται, από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου, εκτός των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, ειδικό μη επιστρεπτέο ισόβιο επίδομα ύψους 1033 € τον μήνα, που υπόκειται σε αυτόματη αναπροσαρμογή σύμφωνα με το άρθρο 11 του Νομοθετικού Διατάγματος αριθ. 503 της 30ής Δεκεμβρίου 1992, όπως τροποποιήθηκε. Σε περίπτωση θανάτου, οι επιζώντες δικαιούχοι σύνταξης λαμβάνουν την ανωτέρω σύνταξη επί δύο έτη, περιλαμβανομένου του δέκατου τρίτου μισθού· αυτό το δικαίωμα περιορίζεται στον επιζώντα σύζυγο, τα ανήλικα και ενήλικα τέκνα, καθώς και τους γονείς και αδελφούς, εφόσον ζούσαν με το θύμα και εξαρτώντο από αυτό. Τα ποσοστά της αναπηρίας που αναγνωρίζονται και αποζημιώνονται με βάση τα κριτήρια και τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του σχετικού νόμου, επανεκτιμώνται λαμβάνοντας υπόψη την ενδεχόμενη φυσική επιδείνωση και την αναγνώριση τυχόν σωματικής ή ηθικής βλάβης.
Επιπλέον, στα θύματα τρομοκρατικών και άλλων παρόμοιων ενεργειών, καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους, παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη με έξοδα του κράτους. Συνταξιούχοι που είναι θύματα τρομοκρατικών και άλλων παρόμοιων ενεργειών, καθώς και οι επιζώντες συγγενείς τους δικαιούνται μόνιμη αναπροσαρμογή των συντάξεών τους σύμφωνα με τα επίπεδα που αντιστοιχούν στον κλάδο απασχόλησής τους και στον χρόνο υπηρεσίας τους.
2.4. Αν το θύμα έχει πεθάνει, μπορούν οι οικείοι και τα εξαρτώμενα από αυτό πρόσωπα να επιδιώξουν αποζημίωση;
Ναι, βλέπε επίσης την απάντηση στην προηγούμενη ερώτηση.2.5. Η δυνατότητα επιδíωξης αποζημίωσης περιορίζεται μόνο στα πρόσωπα ορισμένης υπηκοότητας ή στα πρόσωπα που διαμένουν σε ορισμένη χώρα;
Το δικαίωμα επιδίκασης αποζημίωσης έχουν οι Ιταλοί πολίτες, οι αλλοδαποί και οι απάτριδες.2.6. Μπορώ να επιδιώξω αποζημίωση στο κράτος μέλος, αν το αδίκημα τελέσθηκε σε άλλη χώρα; Αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;
Ο νέος νόμος αριθ. 206 της 3ης Αυγούστου 2004, με τον οποίο καλύπτεται σχετικό νομοθετικό κενό, ορίζει ότι οι νέες διατάξεις εφαρμόζονται σε όλα τα θύματα τρομοκρατικών και άλλων παρόμοιων ενεργειών, που τελούνται στην εθνική επικράτεια ή στο εξωτερικό, εφόσον εμπλέκονται Ιταλοί πολίτες, καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους, επεκτείνοντας έτσι το πεδίο εφαρμογής της διάταξης και στις ζημίες που υπέστησαν τα θύματα τρομοκρατίας και εκτός εθνικού εδάφους.2.7. Πρέπει να έχω καταγγείλει το αδίκημα στην αστυνομία;
Ναι.2.8. Είναι υποχρεωτικό να αναμένω τα αποτελέσματα της αστυνομικής έρευνας ή των ποινικών διαδικασιών πριν επιδιώξω την αξίωσή μου;
Όχι.2.9. Αν ο δράστης έχει προσδιορισθεί, είναι υποχρεωτικό να προσπαθήσω πρώτα να αποζημιωθώ από τον δράστη;
Όχι.2.10. Αν ο δράστης παραμένει άγνωστος ή δεν έχει ακόμη καταδικασθεί, υπάρχει ακόμη δυνατότητα να δικαιούμαι αποζημίωση; Αν ναι, τι είδους αποδεικτικά μέσα πρέπει να προσκομίσω;
Ναι, όσον αφορά τα αδικήματα που αναφέρονται στο παρόν σημείο. Η αίτηση αποζημίωσης πρέπει να θεμελιώνεται με τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία.2.11. Υπάρχει προθεσμία για την υποβολή αίτησης αποζημίωσης;
Αν η αίτηση υποβάλλεται στο πλαίσιο ποινικής δίκης με την άσκηση πολιτικής αγωγής, οι προθεσμίες είναι εκείνες που προβλέπονται για τη σχετική πράξη, και οι οποίες αναφέρθηκαν παραπάνω. Στις άλλες περιπτώσεις, ισχύουν οι νόμιμες προθεσμίες που προβλέπονται για την παραγραφή.2.12. Για τι είδους ζημίες μπορώ να αποζημιωθώ;
Για θάνατο και μόνιμη αναπηρία στα ποσοστά που προβλέπει η νομοθεσία.2.13. Πώς θα προσδιορισθεί η αξίωσή μου;
Βλέπε την απάντηση στην ερώτηση 2.3.2.14. Υπάρχει μέγιστο και ελάχιστο ποσό που μπορεί να μου επιδικασθεί;
Ναι, αλλά είναι διαφορετικό ανάλογα με τη φύση του αδικήματος.Όσον αφορά τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών, ο νέος νόμος αριθ. 206 της 3ης Αυγούστου 2004, καλύπτοντας σχετικό νομοθετικό κενό, ορίζει ότι οι νέες διατάξεις εφαρμόζονται σε όλα τα θύματα τρομοκρατικών και άλλων παρόμοιων ενεργειών, που τελούνται στην εθνική επικράτεια ή στο εξωτερικό, εφόσον εμπλέκονται Ιταλοί πολίτες, καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους, επεκτείνοντας έτσι το πεδίο εφαρμογής της διάταξης στις ζημίες που υπέστησαν τα θύματα τρομοκρατίας ακόμη και εκτός εθνικού εδάφους.
Ο νόμος έχει επίσης «προσαρμόσει» το ύψος του χορηγούμενου ποσού που προβλεπόταν για τα θύματα τρομοκρατίας.
Η αποζημίωση η οποία θεσπίζεται στο άρθρο 1 πρώτο εδάφιο του νόμου αριθ. 302 της 20ής Οκτωβρίου 1990, όπως τροποποιήθηκε, προβλέπεται τώρα ότι φθάνει τις 200.000 € κατ’ ανώτατο όριο, ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας που επήλθε - 2000 € ανά ποσοστιαία μονάδα αναπηρίας.
Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ακόμη και πριν από την προσφυγή ενώπιον δικαστηρίου ή διοικητικής αρχής, αυτεπάγγελτα ή μετά από αίτηση, μπορούν να προσφέρουν στο θύμα τρομοκρατικών και άλλων παρόμοιων εγκληματικών ενεργειών ή στους κληρονόμους του, ένα ποσό ως οριστική εκκαθάριση, το οποίο, εφόσον γίνει αποδεκτό, αποκλείει οποιαδήποτε άλλη προσφυγή, και αποτελεί πλήρη συμβιβασμό.
2.15. Η αποζημίωση που ήδη δέχθηκα ή που είναι πιθανόν να δεχθώ για τις ίδιες ζημίες, αλλά από άλλες πηγές (π.χ. ασφαλιστικός οργανισμός) θα αφαιρεθεί από την αποζημίωση που θα πάρω από το κράτος;
Ναι.2.16. Υπάρχουν άλλα κριτήρια που μπορεί να επηρεάσουν την πιθανότητα να επιτύχω αποζημίωση ή το ποσό της, όπως, π.χ. η δική μου συμπεριφορά σε σχέση με το γεγονός που προκάλεσε τη ζημία;
Όσον αφορά τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών, ο ζημιωθείς δεν πρέπει να έχει συμμετοχή στη διάπραξη των ζημιογόνων ενεργειών ή των αδικημάτων που συνδέονται μ’ αυτές.2.17. Μπορώ να πάρω προκαταβολή της αποζημίωσης; Αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;
Όσον αφορά τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών, μετά τις τροποποιήσεις που επήλθαν με το νομοθετικό διάταγμα αριθ. 13 της 4ης Φεβρουαρίου 2003 και ενσωματώθηκαν στον νόμο αριθ. 56 της 2ας Απριλίου 2003, προβλέπεται η καταβολή ισόβιου επιδόματος στους δικαιούχους (βάσει του προεδρικού διατάγματος 510 της 28ης Ιουλίου 1999), ακόμη και χωρίς την ύπαρξη σχετικής απόφασης, εφόσον πληρούνται σαφώς οι προϋποθέσεις για την εν λόγω καταβολή, όπως προκύπτει αναμφισβήτητα από τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν και από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με τον τρομοκρατικό ή ανατρεπτικό χαρακτήρα της ενέργειας ή τη σύνδεσή της με το οργανωμένο έγκλημα, και εφόσον υπάρχει σαφής αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της εν λόγω ενέργειας και του γεγονότος που προκάλεσε τον θάνατο ή την αναπηρία.Επίσης, με την εν λόγω νομοθεσία αυξάνεται το προσωρινό επίδομα που παρέχεται σε θύματα τρομοκρατικών ενεργειών και οργανωμένου εγκλήματος στο 90%, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα επέκτασης του ισόβιου επιδόματος που προβλέπεται ήδη από την ισχύουσα νομοθεσία, στους Ιταλούς πολίτες, τους αλλοδαπούς και τους απάτριδες, καθώς και τους κληρονόμους τους, πριν από την έκδοση δικαστικής απόφασης, στις περιπτώσεις που, από τις σχετικές έρευνες, αποδεικνύεται σαφώς ότι το είδος των ενεργειών που προκάλεσαν τη ζημία είχαν χαρακτήρα τρομοκρατικό ή ανατρεπτικό ή οργανωμένου εγκλήματος.
2.18. Από πού μπορώ να προμηθευτώ τα απαραίτητα έντυπα και περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω; Υπάρχει μήπως κάποια τηλεφωνική γραμμή ή κάποια ιστοσελίδα που μπορώ να χρησιμοποιήσω;
Το Υπουργείο Εσωτερικών.2.19. Μπορώ να ζητήσω νομική συνδρομή για να κάνω την αίτηση;
Ναι, αλλά οι δαπάνες βαρύνουν τον αιτούντα.2.20. Πού πρέπει να αποστείλω την αίτηση;
Στο Υπουργείο Εσωτερικών.2.21. Υπάρχουν οργανισμοί στήριξης των θυμάτων που μπορούν να μου προσφέρουν περαιτέρω βοήθεια;
Στα θύματα τρομοκρατικών και άλλων παρόμοιων ενεργειών καθώς και στις οικογένειές τους παρέχεται ψυχολογική συνδρομή με έξοδα του κράτους.Πρόσθετες πληροφορίες
Υπάρχουν άλλες δυνατότητες για την εξασφάλιση αποζημίωσης από τον δράστη (διαταγές καταβολής αποζημίωσης);Όχι.
Ανδρεα Λομβερδο.!!!
Με θυμασαι?Ειμαι Ο Αριστειδης Δεσλης .Ζω μονιμα στις ΗΠΑ και η αιτια εσαι εσυ!!!!Εξ αιτιας σου εχω μπει τα τελευταια 30 χρονια σε ενα λαβυρινθο Νοσηλειας λογω των Σοβαρων Περιπλοκων Υγειας που με προξενησες με την εις Βαρος μου Τρομοκρατικην Ενεργειαν εις την Πολιν της Θεσσαλονικης στις 8 Αυγουστου 1974.Ημουν ο πρωτος Φοιτητης -Θυμα της Μεταπολιτευτικης Τρομοκρατιας την οποια εσυ και οι Ομοιοι σου εγκαθιδρυσατε εις την Πατριδα μου.Εσυ ησουν ο Αρχηγος Χιλαδες αλλοι τιμιοι Αγωνισται -Πατριωτες και Εθνικισται -Εντιμοι Αξιωματικοι των Ενοπλων Δυναμεων και της Αστυνομιας κατεστραφησαν η δολοφονηθηκαν απο ομαδες Τρομοκρατων που εσυ και οι ομοιοι σου εκπαιδευσατε και κατευθυνατε!!!!!.
Διπλωματες και Αμερικανοι Υπηκοοι επεσαν το ιδιο θυματα της Τρομοκρατιας την οποιαν εσυ οταν δεν κατηυθυνες υπηρξες ο Ιδεολογικος Πατερας!!!
Για ολα αυτα το Συστημα !!!!Αρχιτρομοκρατη!!!!! σε ανταμειψε και σε εκανε μεχρι Υπουργο Εργασιας.Και εξακολουθεις Φαρισαιε να κοπτεσαι δηθεν για τα συμφεροντα του Ελληνικου Λαου οταν ολοι ξερουμε οτι αν η Πατριδα μας εχει γινει διεθνως Ρεζιλι και ειναι καταχρεωμενη εξ αιτιας σου και των Ομοιων σου.
Ισως αν δεν εφευγα για την Αμερικη να ημουν απεναντι σου στη στην πολιτικη και να πολεμουσα τις ατιμιες που ολοι εσεις- το μεταπολευτικο σκυλολοι που κυβερνα την πατριδα μου 35+ χρονια- επισωρευσατε στον Τοπο.
Νιωθω ΕΝΟΧΟΣ οτι επειδη εφυγα- αφησα ην Πατριδα μου στο ελεος ολων σας που σημερα απαρτιζετε την αρχουσα ταξη-και την εχετε φθασει στον πατο.
Το μισος ενος ξενητεμενου που οδηγηθηκε στην ξενητεια χωρις να το επιδιωξει θα σε κατατρεχει σε ολη σου τη ζωη!!!
Ακομα και παιδια μου και τα παιδια τους εχουν διδαχτει να σας μισουν και να επιδιωξουν εκδικηση για ολες τις ατιμιες που κανατε εις βαρος του Λαου μας και της Πατριδος.
Σ' εσένα μιλώ, ναι εσύ που κρύβεσαι, που γυρνάς την πλάτη και δεν δίνεις σημασία.
Εσύ που τόσα χρόνια πέρναγες όμορφα, πλούσια στην υγεία των κορόιδων χωρίς ήθος, χωρίς φραγμούς, αδίστακτος όπως πάντα, σε εσένα μιλάω που τόσα χρόνια πλούτιζες εις βάρος μας...
Σ' εσένα μιλάω που με κυνήγησες, με χλεύασες, με χτύπησες, με ποδοπάτησες.
Σε εσένα μιλάω μικρέ άνθρωπε, που μόλις με σκεφτοσουν τα μάτια σου σκοτείνιαζαν, το χαμόγελο σου χαμόγελο εκδίκησης.
Σε εσένα μιλάω που τόσα χρόνια έτριβες τα χεριά σου , "στην υγεία του κορόιδου" έλεγες...
Σ' εσένα μιλάω που μια νύχτα κόντεψες να πάθεις εγκεφαλικό όταν έμαθες ότι ημουν εγω απο την Αμερικη στο τηλεφωνο σε ζωντανη εκπομπη του ΑΛΤΕΡ και αμφισβητουσα αυτα που ελεγες. Κόντεψες να με φας γιατί δεν ήμουν σαν και σας, δεν εξυπηρετούσα συμφέροντα.
Σε εσένα μιλάω, που με μια κίνηση με έριξες στην άκρη της ζωής γιατί δεν είχα την ματιά την δικιά σου, η δική μου ήταν ξεκάθαρη , γαλήνια, η δικιά μου απλωνόταν στον ουρανό και έβλεπα πίσω από τα σύννεφα.
Σε εσένα μιλάω που μόλις με είδες να κάνω τον σταυρό μου πήγες να με σκοτώσεις, με έφτυσες, με ποδοπάτησες,
Σε εσένα μιλάω Που "ανατρίχιασες" οταν με πηρες τηλεφων λιγο πριν τις Εκλογες και με ενα απρεπεστατο θρασος μου ειπες -ΡΕ ΔΕΣΛΗ Ειλικρινα δεν ξερω γιατι σε κακοποιησα - όταν έμαθες ότι ζω,.υπαρχω τραγουδούσα τον Εθνικό Ύμνο..και ζηταω την ΤΙΜΩΡΙΑ σου.
Αυτός είμαι εγώ!!
Ποιος είμαι εγώ; Μα δεν είναι για γέλια να ρωτάς;
Αλλά αφού θες να ακούσεις θα σου απαντήσω, θα ικανοποιήσω την περιέργεια σου μικρέ απαίδευτε υπάνθρωπε.
Με έχεις συναντήσει πολλές φόρες και πολλά χρόνια πίσω. Και θα με συναντάς συνεχεία και όσο μπορώ θα αντιστέκομαι.
Και με το ένα γόνατο κάτω, εγώ θα αντιστέκομαι εναντία στα κρυφά τα πονηρά σου σχέδια
Ποιος είμαι εγώ;;
Εγώ είμαι αυτός που έτρεχε κάποτε στα βουνά για να πολεμήσει τους εχθρούς.
Εγώ είμαι αυτός που έχυσε το αίμα του για να μπορείς εσύ να ζεις ελεύθερος και να κάνεις τις βρομοδουλειές σου.
Εγώ είμαι ο Κουκίδης ο απλός Eύζωνας που τυλίχθηκα με την Γαλανόλευκη και έπεσα από τα βράχια της Ακρόπολης για να μην την παραδώσω. Εγώ είμαι ο Έκτορας, ο Παναγιώτης, ο Χριστόδουλος, ο Ηλιάκης , ο Σαλμάς.
Εγώ είμαι αυτός που με το άλογο του έτρεχε πάνω κάτω στα τείχη και στα κάστρα της ΘΕΟΥ ΠΟΛΗ και υπερασπιζόμουν με νύχια και με δόντια αυτά.
Ποιοι είναι όλοι αυτοί; Ψιλά γράμματα ε; δεν είναι για σένα το ξέρω.
Εγώ είμαι αυτός που δεν πήρα την σειρά του συνανθρώπου μου στο λεωφορείο αλλά περίμενα καρτερικά να έρθει η δική μου.
Εγώ είμαι αυτός που ο Μεγαλοδύναμος δεν μου έδωσε μπράτσα , δύναμη, ομορφιά, αλλά δίνω κάθε μέρα τον αγώνα μου για την επιβίωση, πάνω σε ένα καροτσάκι , ή με ένα απλό λευκό μπαστούνι κοιτώ την ζωή.
Εγώ είμαι αυτός που κάποτε είχα όνειρα για την ζωή αλλά του κόπηκαν στην μέση χωρίς λόγο.
Εγώ είμαι αυτός που από μικρό παιδί έμαθε να σέβεται τον συνάνθρωπο του, να του αρέσει η αλήθεια και να την λέει, εγώ είμαι αυτός που στο άκουσμα του Εθνικού Ύμνου νιώθει αυτή την όμορφη ανατριχίλα να διαπερνά το κορμί του.
Εγώ είμαι αυτός που σε κάποια πόλη του εξωτερικού κύλησε ένα δάκρυ όταν ένιωσε στα μάτια των ξένων την κατάντια του να λέγεσαι Έλληνας!!!!!!!!
Εγώ είμαι αυτός που πληγώθηκε, εγώ είμαι αυτός που σκοτώθηκε για να κοιμάσαι εσύ ελεύθερος, άνετος, χαλαρός,
Εγώ είμαι αυτός που κάπου σε ένα βουνό, μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα φυλάω το σημείο για να μπορείς εσύ ήσυχος να με βρίζεις...
Εγώ είμαι αυτός που κάπου κάπου διαβάζει και κάποιον Έλληνα συγγραφέα ή ποιητή γιατί κάτι έχει να του πει, και όχι αυτά τα σκουπίδια που βλέπετε εσείς.
Εγώ είμαι αυτός που πήγα και μάζεψα λεφτά για να μην πέσει το σπίτι του Εθνικού μας ποιητή για το κράτος το είχε ξεγράψει,
Εγώ είμαι αυτός που πήγα και έδωσα την μάχη στις φωτιές όταν εσύ και η παρέα σου είχατε κανονίσει και είχατε μοιράσει ήδη την γη.
Εγώ είμαι αυτός που τα μάτια του θαμπώσανε από τα δάκρυα όταν έπεσε το ελικόπτερο εκείνη την βραδιά.
Εγώ είμαι αυτός που τιμά και δοξάζει τους ήρωες που εσύ ξεφτίλισες...
Εγώ είμαι αυτός που φυλάει το πανί και νιώθει ολοκληρωμένος, ενώ εσύ το έκαψες το κυνήγησες το έπνιξες.
Εσύ που το είπες απλό πανί ενώ εγώ το λέω Σημαία.
Εγώ είμαι αυτός που πέφτω στα νερά της μαγικής θάλασσας του Αιγαίου γιατί η πατρίδα το προστάζει .
Εγώ είμαι αυτός που κάποτε, 300 ήμασταν θαρρώ, και πέσαμε υπέρ βωμών και εστιών.
Εγώ είμαι η μάνα που δίνει την ευχή στα παιδιά της να γίνουν καλοί άνθρωποι στην κοινωνία.
Εγώ είμαι ο πατέρας που κάθε μέρα δίνω τον αγώνα μου για να μεγαλώσω και να δω να προοδεύουν τα παιδιά μου,
Αλλά όχι βέβαια με τον τρόπο που προόδευσες εσύ.!!!!!!
Τώρα όμως ήρθε η ώρα να πληρώσεις!!
Και θα πληρώσεις. Ήρθε η ώρα να κάνουμε τους λογαριασμούς μας.
Ήρθε η ώρα να σου κάνω αυτές τις ερωτήσεις που τις κρατούσα τόσα χρόνια μέσα μου.
Με ποιο δικαίωμα μου καταστρέφεις την ζωή μου;
Με ποιο δικαίωμα καταστρέφεις την ζωή των παιδιών μου;
Με ποιο δικαίωμα παραδίνεις την χώρα μου στα αρπακτικά;
Με ποιο δικαίωμα μου καταστρέφεις την Άγια γη μου;
Με ποιο δικαίωμα μου καταστρέφεις τον αέρα που αναπνέω;
Με ποιο δικαίωμα με κάνεις να ντρέπομαι που είμαι Έλληνας;
Εσύ δεν ήσουν που με κορόιδευες όταν σου έλεγα ότι δεν πιστεύω στην πολιτική;
Εσύ δεν ήσουν που στηνόσουν από νωρίς στα κομματικά γραφεία για να δεις ποιος βουλευτής βγήκε για να πας να προσφέρεις τα σάλια σου, να γίνεις ένα με το πάτωμα για να μπορείς να εξυπηρετήσεις τα συμφέροντα σου;
Με ποιο δικαίωμα ρε λαμόγιο αφήνεις και μιλάνε έτσι για την πατρίδα μου αυτοί οι άπλυτοι, οι άξεστοι, αυτοί που αιματοκύλησαν τον κόσμο;
Επειδή εσύ, είσαι ένας τιποτένιος, ένας αλήτης, χωρίς ιερό και όσιο, χωρίς ήθος, που θέλει όλα να τα ξεπουλήσει, που δεν πιστεύει σε θεό ούτε σε άνθρωπο, εσύ που είσαι ένας προδότης, ένας νέος Εφιάλτης, εσύ που πιστεύεις σε κερκόπορτες και θεός σου είναι η μισαλλοδοξία, το χρήμα, το σκοτάδι, η ανηθικότητα και η ψευτιά.
Αλλά όχι. Είμαι απέναντι σου. Ήρθε η ώρα σου τιποτένιε και θα πληρώσεις.
Θα πληρώσεις για τις χαμένες πατρίδες, θα πληρώσεις για την προδοσία του Έθνους,
Θα πληρώσεις για τα δεινά μου, θα πληρώσεις για τα δεινά των παιδιών μου.
Δεν θα σε λυπηθώ, όχι. Οι προδότες στον τοίχο.
Ποιος είμαι εγώ;
Είμαι ο Κώστας , ο Χρήστος , ο Γιώργος, η Κατερίνα , η Μαρία, είμαστε πολλοί.
Και έρχονται χιλιάδες !!!!!!!!!!
Εντιμοτατε Αντιπροεδρε της Βουλης Γιωργο Σουρλα που εξ αιτιας σου ακομα εχω την ορασιν μου σε καλω να με επιβεβαιωσεις !!!!
Προεδρε του Ιατρικου Συλλογου Λάρισας-Γιατρε Κοκκαλη που με αρπαξες αναισθητο απο τα δολοφονικα χερια του Λομβερδου και εξ αιτιας σου ευρισκομαι εν ζωη επιβεβαιωσε με!!!!
Κυριο Αρθρο του φιλου και αειμνηστου Αρθρογραφου του Ελληνικου Βορρα -Κυρου την επομενη των γεγονοτων
Μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις των αναρχομαρξιστών του «Επαναστατικού Αγώνα» και της «Σέκτας Επαναστατών», πολλοί μιλούν για «επανεμφάνιση της τρομοκρατίας» στην χώρα μας. Παράλληλα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται στα ΜΜΕ και καυχώνται, ότι επί των ημερών τους εξαρθρώθηκε η τρομοκρατία στην Ελλάδα. Μήπως, όμως, η εσωτερική τρομοκρατία δεν εξαρθρώθηκε ποτέ και η πολυδιαφημισμένη «εξάρθρωση» της 17Ν. και του ΕΛΑ ήταν ένας καλοστημένος μύθος; Και μήπως οι τρομοκράτες του σήμερα είναι οι «ασύλληπτοι σύντροφοι» του χθες, με κάποιες προσθήκες «νέου αίματος»;
Είμαι πεπεισμένος για την ακρίβεια αυτής της εκδοχής, λόγω των πολλών αναπάντητων ερωτηματικών που προέκυψαν από τις δίκες των τρομοκρατών. Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι:
1ον) Από το 1974, είχαν δράσει πολλές τρομοκρατικές ομάδες, κι όχι μόνο η 17Ν. και ο ΕΛΑ (π.χ. η «1η του Μάη», ο «Λαϊκός Επαναστατικός Αγώνας», οι «Ομάδες Λαϊκής Αντίστασης», ο «Ιούνης ’78», η «Επαναστατική Αλληλεγγύη», η «Ε.Ο. Οκτώβρης ’80» κ.α. Επρόκειτο για μία οργάνωση που δρούσε με διαφορετικές κατά περίπτωση επωνυμίες ή ήταν πράγματι πολλές; Κι αν ισχύει το δεύτερο, γιατί δεν εξαρθρώθηκαν οι υπόλοιπες οργανώσεις;
2ον) Ποιοι ήταν οι ιδρυτές, τα μεγάλα κεφάλια, ο ηγετικός πυρήνας της 17Ν.; Πιστεύει κανείς ότι ήταν μόνος του ο Γιωτόπουλος; Όχι βέβαια. Τότε, τι απέγιναν οι άλλοι;
3ον) Ποιοι ήταν οι «αντιστασιακοί» επί επταετίας που συμμετείχαν στην περιβόητη μεταπολιτευτική σύναξη στην Πεντέλη, όπου αποφασίστηκε η συνέχιση του «ένοπλου αγώνα»;
4ον) Ποιοι ήταν οι χρηματοδότες των άεργων («επαγγελματιών επαναστατών») τρομοκρατών, πριν αρχίσουν (στα μέσα της δεκαετίας του ’80) τις «απαλλοτριώσεις» (ληστείες);
5ον) Ποιοι επέλεγαν τα θύματα (ηθικοί αυτουργοί) και με ποια κριτήρια;
6ον) Στις προκηρύξεις της 17Ν. υπήρχαν σημαντικές πληροφορίες για πρόσωπα και γεγονότα, που ήταν απίθανο να γνωρίζουν άτομα που δεν είχαν πρόσβαση στην εξουσία ή σε μυστικές υπηρεσίες. Ποιοι, λοιπόν, ήταν οι πολύ καλά ενημερωμένοι, άρα υψηλά ιστάμενοι πληροφοριοδότες των τρομοκρατών;
7ον) Έγιναν, σε ορισμένες περιπτώσεις, τρομοκρατικές επιθέσεις εις βάρος σημαντικών μαρτύρων τρομοκρατικών ενεργειών, τα στοιχεία των οποίων τα γνώριζαν μόνο οι αρχές (π.χ. τοποθέτηση βομβών στα αυτοκίνητα των μαρτύρων στις υποθέσεις Ραφτόπουλου και επίθεσης σε κλούβα των ΜΑΤ στο Θησείο). Πως τα μάθαιναν οι τρομοκράτες;
8ον) Ποιοι, πότε, που, πως και με ποια ανταλλάγματα (αν επρόκειτο για ξένες χώρες) εκπαίδευαν τους τρομοκράτες;
9ον) Ποιους εξυπηρετούσαν πολιτικά οι τρομοκρατικές ενέργειες; Και πως εξηγείται ότι στελέχη κομμάτων συγκεκριμένης παράταξης (ΠΑΣΟΚ και αριστεράς) ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή της συμπαράστασης και της υπεράσπισης κάθε υπόπτου για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, ακόμη και σε περιπτώσεις καταφανείς, όπως στην υπόθεση Μαζοκόπου που του είχε σκάσει μια βόμβα στα χέρια;
10ον) Γιατί όλα τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων ανήκαν πολιτικά στον χώρο της ευρύτερης δεξιάς, εκτός από τους Πέτσο και Ραυτόπουλο που ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά χάθηκαν από την πολιτική «πιάτσα» μετά τα εις βάρος τους κτυπήματα;
11ον) Γιατί, ενώ οι τρομοκρατικές οργανώσεις κτύπησαν επανειλημμένα τα «στηρίγματα του αστικού καθεστώτος» (παράγοντες του τύπου, της δικαιοσύνης και της αστυνομίας), δεν κτύπησαν ποτέ στρατιωτικό στόχο, παρά το ότι θεωρούσαν τις Ένοπλες Δυνάμεις ως υπεύθυνες για την «χούντα»; Μήπως γιατί φοβόντουσαν ανατροπή του πολιτεύματος από μια νέα στρατιωτική «χούντα»; Και αυτοί τότε τι ήταν, οι Ηρακλειδείς του αστικού καθεστώτος;
12ον) Γιατί ερχόμενο το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981 και επανερχόμενο το 1993, κατήργησε τον αντιτρομοκρατικό νόμο; Και όταν μετά χιλίων βασάνων ψηφίστηκε (από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) ο ισχύων αντιτρομοκρατικός νόμος, γιατί πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν τον ψήφισαν στην Βουλή;
13ον) Γιατί στον προαναφερθέντα αντιτρομοκρατικό νόμο, δεν μπήκαν και κάποιες διατάξεις που προβλέπονται παγκοσμίως σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως π.χ. η στέρηση των καταδικασθέντων για τρομοκρατία από κάποια ευεργετήματα που απολαμβάνουν οι άλλοι κρατούμενοι (συγχώνευση ποινών, απόλυση με περιοριστικούς όρους, άδειες κ.τ.λ.), ή η αύξηση του χρόνου παραγραφής των εγκλημάτων τους κ.λπ.; Επίσης, γιατί δεν μπήκαν ειδικές διατάξεις που ισχύουν σε πολλές χώρες για υπόπτους τρομοκρατίας, όπως π.χ. επιμήκυνση του ανώτατου χρόνου κράτησης κατά τις ανακρίσεις, απαγόρευση δυνατότητας επικοινωνίας του με δικηγόρο τουλάχιστον κατά τα δυο πρώτα 24ωρα κ.λπ.;
14ον) Γιατί δεν εφαρμόστηκε ποτέ ο νόμος περί «εξυμνήσεως κακουργήματος», όταν μετά από κάθε τρομοκρατικό κτύπημα υπήρχαν πολλά και κραυγαλέα δημοσιεύματα του «προοδευτικού» τύπου υπέρ της τρομοκρατικής πράξης; Π.χ. δημοσίευμα στην «Ελευθεροτυπία», μετά την δολοφονία του Μάλλιου, αν δεν κάνω λάθος τον Δεκέμβριο του 1976, με την υπογραφή του Γ. Βότση: «Τα μέλη της 17Ν. είναι αγωνιστές που δεν πυροβολούν το θύμα τους από μακριά εκ του ασφαλούς, αλλά που διαθέτουν το θάρρος και την παλικαριά μέχρις αποκοτιάς, να τον πλησιάσουν μέχρις αναπνοής για να τον πυροβολήσουν, τέτοιους αγωνιστές παλικάρια διαθέτει μόνο η αριστερά».
15ον) Σε πολλές τρομοκρατικές ενέργειες συμμετείχαν και γυναίκες, σύμφωνα με τις μαρτυρίες. Ποιες ήταν αυτές οι γυναίκες και γιατί δεν πιάστηκαν; Και ειδικότερα ποια ήταν η περιβόητη «Άννα», η οποία κατονομάζετε από πολλούς ως ιδρυτικό και καθοδηγητικό στέλεχος της 17Ν.;
16ον) Πως γίνεται τα μέλη του ΕΛΑ να ανέρχονται από όλες τις σοβαρές πηγές σε πολλές δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες- και να εμφανισθούν στο δικαστήριο μόνο πέντε, από τους οποίους -αν δεν κάνω λάθος- σήμερα δεν κρατείται ουδείς;
17ον) Πως μπορούσε ο ΕΛΑ να διακινεί ταχυδρομικά (!!!) κατά χιλιάδες, ένα έντυπο που εξέδιδε («Αντιπληροφόρηση») και να ζητά και… συνδρομές;
18ον) Πως εξηγείται το γεγονός, οι τρομοκράτες να έχουν πλήξει επανειλημμένα αμερικανικούς στόχους, έμψυχους και μη, και οι πανίσχυρες αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, με τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα στην διάθεσή τους, με το χρήμα και με την πληθώρα των πρακτόρων και των πληροφοριοδοτών που διαθέτουν, να μην έχουν βρει ποτέ ούτε ίχνος τρομοκράτη στην Ελλάδα;
19ον) Βάσει του αμερικανικού νόμου, η ΣΙΑ έχει την υποχρέωση να πιάνει, όπου γης, τους υπόπτους για την διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών κατά αμερικανικών στόχων, και να τους μεταφέρει σε αμερικανικό έδαφος, να τους ανακρίνει και να τους κρατά για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα σε ειδικά στρατόπεδα (π.χ. Γκουαντάναμο). Γιατί οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για υπόπτους τρομοκρατίας από την Ελλάδα;
20ον) Πως εξηγείται η απόλυτη σιωπή όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων για τις σφαγές, που κατά καιρούς, διέπραττε το Ισραήλ εις βάρος των Παλαιστινίων, ενώ ασχολούντο με άλλα, ήσσονος σημασίας, διεθνή ζητήματα; Και πως εξηγείται το γεγονός, ότι, ουδέποτε κτύπησαν στόχο εβραϊκών συμφερόντων;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου