Τετάρτη

"Οι μέρες της είναι μετρημένες... Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει καταρρεύσει!"

 
 
Μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και την ανακούφιση των αγορών από την αποφυγή των εκλογών, ξένα ΜΜΕ εκτιμούν πως τα «ψωμιά» της είναι λίγα. Η υστέρηση εσόδων και οι δύσκολες αποφάσεις που έχει μπροστά της, ιδίως οι απαιτήσεις των δανειστών για χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων εκτιμούν πώς πολύ σύντομα θα απειλήσουν και πάλι την κυβερνητική συνοχή, με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία αυτή τη φορά να είναι μικρότερη.

«Λίγοι εκτιμούν ότι θα τη δουν να ολοκληρώνει την 4ετή θητεία της, που λήγει το 2016 και ο συνασπισμός θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο της διάσπασης το φθινόπωρο, εάν οι ξένοι πιστωτές ζητήσουν περισσότερα μέτρα λιτότητας για να επιτύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος διάσωσης», αναφέρουν αναλυτές στο Reuters.

Και είναι κοινή πεποίθηση. Ούτε ο Α. Σαμαράς δεν πιστεύει αυτά που λέει περί εξάντλησης της 4ετίας.

Η Teneo Intelligence, εκτιμά ότι το πολιτικό ρίσκο είναι μεγάλο και θεωρεί ότι μία κατάρρευση της κυβέρνησης αυτής πριν από τα τέλη του έτους δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Φαίνεται να συνδέει τις εξελίξεις με αυτές των γερμανικών εκλογών, όπως άλλωστε τα περισσότερα μέσα, αλλά η Γερμανία και οι δορυφόροι της δεν έχουν δείξει προς την Ελλάδα καμία πρόθεση χαλάρωσης της λιτότητας ή λήψης μέτρων που θα φέρουν ανάπτυξη. «Ολοκληρώστε τις μεταρρυθμίσεις», είναι το μονότονο μήνυμα προς Σαμαρά και Στουρνάρα.

Οι αναλυτές της Exotix δίνουν στην κυβέρνηση ένα χρόνο ζωής και είναι το πιο αισιόδοξο σενάρια από αυτά που έχουν γραφτεί. Κι αυτό γιατί «η δικομματική κυβέρνηση ίσως διστάσει, επίσης, να εφαρμόσει αντιλαϊκά μέτρα που θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν τη μειωμένη κοινοβουλευτική της πλειοψηφία», όπως σημειώνει η Wall Street Journal.

Με τη WSJ συμφωνούν και οι αναλυτές της JP Morgan, οι οποίοι βλέπουν πώς η τρόικα θα ζητήσει περαιτέρω μείωση μισθών στο Δημόσιο, πέραν των απολύσεων.

Σε κάθε περίπτωση και αυτό είναι ηλίου φαεινότερο η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα αναγκαστεί να πάρει και άλλα μέτρα σε βάρος των πολιτών καθ’ ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει καταρρεύσει και η «μαύρη τρύπα» αγγίζει τα 2 δις ευρώ, οπότε έρχονται νέες περικοπές στα νοσήλεια, τις διαγνωστικές εξετάσεις και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γενικώς, όταν ήδη αυτή βρίσκεται σε επίπεδα τριτοκοσμικής χώρας σε αρκετές περιπτώσεις.

Οι 17 Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης αρνούνται τη μετακύλιση της λήξης των ελληνικών ομολόγων ύψους 5,6 δις ευρώ και αυτό επιβαρύνει την Ελλάδα με 2 δις το 2014, ενώ το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει αποτύχει οικτρά. Η χαριστική βολή ήταν η αποτυχία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ.


Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θα πρέπει να απολύσει συνολικά 15.000 υπαλλήλους του Δημοσίου, όταν με τις πρώτες 2.656 απολύσεις της ΕΡΤ παραλίγο να πέσει.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πώς δεν υπάρχει μακροημέρευση γι’ αυτή την κυβέρνηση. Θα σέρνεται για μερικούς μήνες ζητώντας χείρα βοηθείας από το Βερολίνο, και όταν αυτή δεν έρθει, τότε θα έχει την τύχη της κυβέρνησης του 
ΓΑΠ. Ίσως και χειρότερη. 

 

ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΚΟ ΤΗΣ ΝΔ

"Βράζει" η βάση της ΝΔ από την ανίερη συγκυβέρνηση - Ισχυρό ρεύμα προς ΧΑ

Ούτε μία ελάχιστη δήλωση συμπαράστασης στην συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακουστεί από την πλευρά της ΚΟ της ΝΔ η οποία είναι ένα καζάνι που "σιγοβράζει" και το θέμα είναι πότε θα ... εκραγεί στο πρόσωπο των Α.Σαμαρά και Ε.Βενιζέλου.
Ούτε ένας (!) βουλευτής δεν βρέθηκε να στηρίξει τις επιλογές του Α.Σαμαρά καθώς όλοι (κυριολεκτούμε στο "όλοι") έχουν δεχθεί οργισμένα μηνύματα από την βάση του κόμματος που ξεκινούν από το "Εμείς ψηφίσαμε Νέα Δημοκρατία όχι "Νέο ΠΑΣΟΚ"" και φτάνουν στο "Εμάς ξεχάστε μας, θα ψηφίσουμε Χρυσή Αυγή".
Πολλοί βουλευτές της ΝΔ φοβούνται ότι η εξέλιξη σηματοδοτεί διεύρυνση του ρήγμστος και αύξηση του ρεύματος πατριωτών νεοδημοκρατών που κατευθύνονται προς τον Λαϊκό Σύνδεσμο που έχει τηρήσει συνεπή αντιμνημονιακή πολιτική, αλλά και προς τους ανεξάρτητους Έλληνες, σε μικρότερο βαθμό.
Δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς το ΠΑΣΟΚ πήρε όλα τα αβανταδόρικα υπουργεία και άφησε όλα τα υπουργεία-"αγκάθια" στη ΝΔ:
Το υπουργείο Εξωτερικών που το πήρε ο ίδιος ο Ε.Βενιζέλος, το υπουργείο Υποδομών το πήρε ο Μ.Χρυσοχοΐδης, το υπουργείο ΠΕΚΑ (πετρέλαια-υδρογονάνθρακες) τοπήρε ο Γιάννης Μανιάτης και το κτίσιμο της νέας ΕΡΤ το ανέλαβε ο Παντελής Καψής.
Ακόμα και το Οικονομικών το ελέγχει ο πασοκικής προέλευσης Γιάννης Στουρνάρας.
Αν περιλάβουμε και το Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι κρίσιμο για τον έλεγχο των συνεταιρισμών και το έχει επίσης το ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ έμειναν μόνο τα υπουργεία υψηλού πολιτικού κόστους, όπως το Υγείας, το Εσωτερικών, το Διοικητικής Μεταρρύθμισης κλπ.
Σύντομα θα δούμε τα αποτελέσματα αυτής της δυσαρέσκειας. Έρχονται δημοσκοπήσεις-φωτιά για τους συνεταίρους της τέταρτης μνημονιακής κυβέρνησης...
Τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν για την βιωσιμότητα της κυβέρνησης. Οι περισσότεροι τοποθετούν τις εξελίξεις μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου...

 Εκρηκτικό κλίμα στη Θεσσαλία
ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΕ ΒΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑ 
Εκρηκτικό κλίμα στη Θεσσαλία.

Σε κάθε ανασχηματισμό είναι δεδομένο πως οι γκρίνιες είναι πάντοτε περισσότερες από τα θετικά σχόλια. Και αυτό γιατί αυτοί που μένουν εκτός είναι πάντοτε περισσότεροι απ’ αυτούς που αξιοποιούνται. Την παράδοση αυτή όπως φαίνεται θα κληθεί να διαχειριστεί και ο Αντώνης Σαμαράς. Η παραμονή του Μάξιμου Χαρακόπουλου δίνει «ανάσα» στην κομματική οργάνωση της Λάρισας, αφού μια τυχόν καρατόμησή του θα άφηνε το νομό χωρίς κυβερνητικό μέλος μετά το 1976. Αντιθέτως η κατάσταση στους υπόλοιπους τρεις νομούς της Θεσσαλίας χαρακτηρίζεται μάλλον οριακή, και αυτό γιατί: Τα Τρίκαλα για μια κόμη φορά μένουν εκτός κυβερνητικού κάδρου. Η Καρδίτσα είδε τον Κώστα Τσιάρα να κουνάει μαντήλι. Η συγκεκριμένη αποχώρηση έχει μεγαλύτερο βάθος, αφού συνδυάζεται με την υποβάθμιση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, με τον οποίο ο Καρδιτσιώτης συνδέεται με στενή πολιτική και όχι μόνο σχέση. Το παρασκήνιο κάνει λόγο για «οργή Αβραμόπουλου, ο οποίος δεν δέχεται την ανάληψη αντιπροεδρίας μόνο από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ενδεικτικό του κλίματος, η ατάκα που διέρρεαν αργά χθες το βράδυ στενοί συνεργάτες του αντιπροέδρου της ΝΔ: «θα τα πούμε στο συνέδριο». Στον Βόλο η αργοπορημένη παραίτηση Βούλτεψη και η είσοδος της Ζέτας Μακρή στην κυβέρνηση οδήγησε τα στελέχη του Θανάση Νάκου κυριολεκτικά στα κάγκελα. Το τι έχει ακουστεί από χθες το βράδυ πραγματικά δεν περιγράφεται, αφού ως γνωστό η Ζέτα αποτελεί κόκκινο πανί για τον μηχανισμό του εκλιπόντος αντιπροέδρου της βουλής. Το πώς όλοι αυτοί προτίθενται να αντιδράσουν, μένει να φανεί στην πορεία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μαζεύονται επικίνδυνα γαλάζια σύννεφα στον ουρανό της Θεσσαλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: