Σάββατο

Τριτοκοσμικές εικόνες στο λιμάνι της Κω..Τουρίστες στοιβάζονται μαζί με λαθρομετανάστες.

Παράνομοι μετανάστες στοιβάζονται πίσω από κάγκελα στο χώρο που δένουν τα κρουαζιερόποια - Τραγική η κατάσταση και στο Αστυνομικό Τμήμα - Τριπλάσιος φέτος ο αριθμός όσων...μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης το πρώτο τρίμηνο - Από 2.863 το 2014 ξεπέρασαν τους 10.000 το 2015

Τραγικές εικόνες αντικρίζουν όσοι επισκέπτονται τις τελευταίες ημέρες στο νησί της Κω με εκατοντάδες μετανάστες να στοιβάζονται στο χώρο της χερσαίας ζώνης του λιμανιού καθώς καθημερινά δεκάδες παράνομοι μετανάστες συλλαμβάνονται από το λιμενικό έχοντας ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια.

Παρόμοια η κατάσταση και στο ιστορικό κτήριο του διοικητηρίου που στεγάζει το αστυνομικό τμήμα της Κω στοιβάζονται περισσότεροι από 160 άνθρωποι όταν στον ίδιο χώρο δεν μπορούν να φιλοξενηθούν περισσότεροι από 35 άτομα.

Κι όλα αυτά ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το λιμενικό ταμείο Κω, αναμένεται στο νησί το πρώτο κρουαζιερόπλοιο «και οι επισκέπτες μας θα έρθουν αντιμέτωποι με την εικόνα ενός καταυλισμού παράνομων μεταναστών, που δεν ταιριάζει σε ένα τουριστικό προορισμό»

Για θλιβερή εικόνα με ανθρώπους να στοιβάζονται δίπλα σε σκουπιδοντενεκέδες και επάνω σε χαρτόκουτα κάνουν λόγο οι έμποροι του νησιού μολονότι οι ίδιοι προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για να απαλύνουν τον πόνο των ανθρώπων αυτών.

Η κατάσταση είναι τόσο δραματική ώστε λίγες ημέρες νωρίτερα ο αξιωματικός υπηρεσίας στο ΑΤ του νησιού δεν άντεξε και λιποθύμησε ενώ την ίδια ημέρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μετανάστες συνεπλάκησαν έξω από το κτήριο για το ποιος θα προλάβει να μπει και να κοιμηθεί μέσα.
Οι αριθμοί αποκαλυπτικοί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βόρειας Δωδεκανήσου, Αντώνη Κυδωνάκη: Το πρώτο τρίμηνο του 2015 στην Κω έχουν φτάσει 1.800 μετανάστες όταν για όλο το 2014 ήταν 7.500.


Αντίστοιχα εκρηκτική η κατάσταση σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου καθώς σύμφωναω με τα στοιχεία από το Λιμενικό το πρώτο τρίμηνο του 2015 στη χώρα μπήκαν παράνομα δια θαλάσσης 10.445 άτομα, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 (2.863 άτομα).

Μόνο τον Μάρτιο πέρασαν σε διάφορα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 6.498 παράτυποι μετανάστες.

Σύμφωνα με την εικόνα από το λιμενικό τα νησιά που δέχονται το μεγαλύτερο κύμα φιλοξενίας παράτυπων μεταναστών είναι η Μυτιλήνη που βρίσκεται πρώτη στον κατάλογο, με περίπου 4.500 παράτυπους μετανάστες και ακολουθούν η Χίος η Λέρος και η Σάμος.


Από το Λιμενικό Ταμείο Κω, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με τη μεταφορά και εγκατάσταση των παράνομων μεταναστών στο χώρο της χερσαίας ζώνης του λιμανιού:

Η Κως σηκώνει μόνη και αβοήθητη από την Πολιτεία το κύριο βάρος της παράνομης εισόδου λαθρομεταναστών και της διαχείρισης του μεγάλου αυτού  προβλήματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διαλυθεί το νησί, τη στιγμή που βρισκόμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Το Λιμενικό Ταμείο δηλώνει την έντονη αντίθεση του στην κίνηση της Λιμενικής Αρχής Κω, η οποία μετέφερε τους λαθρομετανάστες στη χερσαία ζώνη του λιμανιού και στο χώρο της συνθήκης Σένγκεν.

Εντός της εβδομάδας, στον ίδιο χώρο, θα καταπλεύσει το πρώτο κρουαζιερόπλοιο και οι επισκέπτες μας θα έρθουν αντιμέτωποι με την εικόνα ενός καταυλισμού παράνομων μεταναστών, που δεν ταιριάζει σε ένα τουριστικό προορισμό.


Καλούμε τη Λιμενική Αρχή Κω να τους μεταφέρει σε ένα από τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα και εκεί να γίνει η διαδικασία της ταυτοποίησης τους. Καλούμε την Πολιτεία να ενισχύσει άμεσα με προσωπικό το Λιμενικό και την Αστυνομία της Κω προκειμένου να ολοκληρώνεται σε ταχύτερους χρόνους η διαδικασία ταυτοποίησης για να μπορούν οι παράνομοι μετανάστες να φύγουν από το νησί. Και επιτέλους πρέπει να ιδρυθεί και να λειτουργήσει στην Κω, τμήμα συνοριοφυλάκων.

Η Κως δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος διαχείρισης του προβλήματος, ιδιαίτερα όταν τα θαλάσσια σύνορά μας , αποδεδειγμένα πλέον, δεν φρουρούνται και έχουμε καταστεί ανοχύρωτο νησί. Οι πλωτές δυνάμεις της Frontex και του Λιμενικού πρέπει να ενισχυθούν, να ελέγξουν την παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Η Πολιτεία, απέναντι στην έξαρση του φαινομένου, οφείλει να πάρει μέτρα. Το πρόβλημα προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από το Λιμενικό και την Αστυνομία του νησιού, που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Η ανθρωπιστική βοήθεια που πρέπει να παρέχεται είναι δεδομένη. Δεν μπορεί όμως να διαλύεται η εικόνα ενός νησιού που αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό και η Πολιτεία να αδιαφορεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου