Σάββατο

Δύο έτη από το θάνατο του ελληνόψυχου Πρόεδου της «Βασιλικής Ενώσεως, » ΤΟΣΚΑ Ι. ΟΔΥΣΣΕΑ






Στις  05 Μαρτίου 2017, συμπληρώνονται δύο έτη από τον αδόκητο  θάνατο του ελληνόψυχου Δικηγόρου και ιστορικού πρόεδρου της Βασιλικής Ενώσεως, Τόσκα Οδυσσέα. Ο Οδυσσέας Τόσκας ‘’έφυγε’’ για την αιώνια Βασιλεία των Ουρανών σε ηλικία 78 ετών στις 05-03-2015. Ανάλωσε όλη του τη ζωή στους εθνικούς αγώνες και στην έγκυρη Δικηγορία.
Ο αείμνηστος Οδυσσέας Τόσκας, γεννήθηκε στο Καβαλλάρι Ζαγορίου Ηπείρου την 18-10-1937. Ήταν το τέταρτο τέκνο του Ιωάννη Τόσκα και της Ευφροσύνης Τζιώγκα. Στο Καβαλλάρι φοίτησε τα πρώτα χρόνια του δημοτικού σχολείου αλλά λόγω του συμμοριτοπόλεμου που ξεκίνησε το 1946, αλλά και  του  Παιδομαζώματος που έκαναν οι συμμορίτες του Κ.Κ.Ε., και κατόπιν αίτησης του πατέρα του βρέθηκε μαζί με τον αδερφό του Γεώργιο στην Παιδόπολη «Αγ. Κωνσταντίνος» Ιωαννίνων. 
Έπειτα από εισιτήριες εξετάσεις εισήχθη στο Πρότυπον Γυμνάσιον Αρρένων της ιστορικής Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων. Στη συνέχεια πέτυχε  στις εισαγωγικές εξετάσεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δη στις σχολές Νομική, Φιλοσοφική και Θεολογική ,καθώς και στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων όπου τελικώς ενεγράφη στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ.
Κατά τη στρατιωτική του θητεία ως μικρόβαθμος Αξιωματικός του Στρατού Ξηράς, (Εφεδρ. Ανθυπολοχαγός Πεζικού) υπηρέτησε στην Κρήτη. Επίσης υπηρέτησε και στο Στρατολογικό γραφείο κατόπιν εξετάσεων όπου εισήλθε μεταξύ των πρώτων. Ταυτοχρόνως πραγματοποίησε και τις Πανεπιστημιακές του Σπουδές και την πρακτική του άσκηση. Άσκησε μάχιμη δικηγορία στη Θεσσαλονίκη ως Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Υπήρξε συνιδρυτής της μαζί με το Στρατηγό Γεώργιο Κουρούκλη της  Βασιλικής Ενώσεως Ελλάδος με παραρτήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επίσης διατέλεσε συνήγορος-υπερασπιστής διωχθέντων Βασιλοφρόνων, Αξιωματικών Στρατού και  Αστυνομίας (Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή), αλλά και πολιτών διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων. Δεν απεδέχθη ανάληψη πολιτικού αξιώματος από το Στρατιωτικό Καθεστώς της 21ης Απριλίου καθώς επίσης και την κυβέρνηση του Σπ. Μαρκεζίνη. Μετά την Μεταπολίτευση (1974) αρνήθηκε και στη Ν.Δ. να είναι υποψήφιος βουλευτής της. Επολιτεύθη μόνον με την ‘’Εθνική Παράταξη’’ στη Θεσσαλονίκη και έλαβε χιλιάδες ψήφους.
Υπήρξε συντάκτης και αρθρογράφος σε διάφορες εφημερίδες των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Εξέδιδε μαζί με συντακτική ομάδα την μηνιαία πατριωτική εφημερίδα «ΕΘΝΙΚΗ ΙΔΕΑ». Υπήρξε αγωνιστής του Βασιλικού θεσμού και της Βασιλευόμενης κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και τόνιζε την ανάγκη της υπάρξεως του Βασιλέως στο δημόσιο βίο. Ήταν στυλοβάτης όλων των εθνικών εκδηλώσεων και μνημόσυνων σε Γράμμο και Βίτσι, Κόνιτσα καθώς και στο Κιλκίς και αλλού. Η απώλεια του ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για συγγενείς και φίλους που τον αγαπούσαν, αλλά και για τον πατριωτικό χώρο. Ήταν ένας άνθρωπος με χαρισματικός που σε κέρδιζε με το χαμόγελο και χιούμορ του. Τραγική ειρωνεία είναι ότι, ο Οδυσσέας Τόσκας ‘’έφυγε’’, ανήμερα της Δολοφονίας του εθνομάρτυρα Βασιλέως Γεωργίου Α’ στη Θεσσαλονίκη που συνέβη την  5η Μαρτίου 1913.
Ας είναι η μνήμη του αιωνία και το παράδειγμά του φωτεινό για τις επερχόμενες γενεές των Ελλήνων πατριωτών. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Μακεδονικής γης που σε σκεπάζει αξέχαστε Έλληνα. Έπραξες προς το Θεό και την πατρίδα το καθήκον σου κατά συνείδηση. Δόξα και τιμή να σε συνοδεύει.
 
 
Δια το Διοικητικόν Συμβούλιον
 Της 
ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ

Διονύσιος Βουλγαρόπουλος
Πρόεδρος

(τηλ. 6973 945 505)

Δεν υπάρχουν σχόλια: