Τετάρτη
Συν. Τύπου Ν. Μπακογιάννη για τις πολιτικές εξελίξεις
Αθήνα, 3 Μαΐου 2011
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αν η κυβέρνηση δεν διαθέτει τις δυνάμεις να κυβερνήσει, δεν τολμάει μετά από 12 μήνες να υλοποιήσει τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζονται στο κράτος, η μόνη διέξοδος είναι οι εκλογές.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για τις πολιτικές εξελίξει.
Η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι: «οι Έλληνες εδώ και ένα χρόνο υποχρεώνονται σε μεγάλες θυσίες. Και όσο περνάει ο καιρός, αντί οι θυσίες αυτές να πιάνουν τόπο, δείχνουν ότι κινδυνεύουν να πάνε χαμένες. Κινδυνεύουν να πάνε χαμένες γιατί ο κ. Παπανδρέου και οι υπουργοί του έμειναν εκεί που ήταν τον περασμένο Μάιο, όταν πήραμε τη χρηματοδότηση και αποφύγαμε, εκείνη τη στιγμή, τη χρεοκοπία. Από τότε μέχρι τώρα η κυβέρνηση εξάντλησε, πίεσε, δυσκόλεψε τη ζωή κυρίως εκείνων που δεν μπορούν να εκβιάσουν.
Έκανε οριζόντιες περικοπές σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αδιακρίτως, και επιδόθηκε σε ανηλεή αύξηση των φόρων σε εκείνους που πάντα πληρώνουν. Την ίδια στιγμή δεν τόλμησε και δεν τολμάει να συγκρουσθεί με τα μεγάλα και δύσκολα συστήματα όπου ανθούν οι κομματικοί στρατοί και οι κρατικοδίαιτες νοοτροπίες».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας τόνισε: «Οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους: Να βάλουν στην άκρη αυτό το αμετανόητο πολιτικό σύστημα. Να το καταργήσουν. Αν η κυβέρνηση δεν διαθέτει τις δυνάμεις να κυβερνήσει, δεν τολμάει μετά από 12 μήνες να υλοποιήσει τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζονται στο κράτος, -επειδή είμαστε στο κόκκινο και χρόνος δεν υπάρχει - η μόνη διέξοδος είναι οι εκλογές».
Ακολουθεί η εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη.
«Σας κάλεσα σήμερα εδώ γιατί θέλω, ως πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, να κάνω μιαν ύστατη προειδοποίηση και μιαν έκκληση, ώστε να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Ο ελληνικός λαός δικαιούται να ξέρει την αλήθεια. Η διαπίστωση μου είναι τραγικά απλή και σαφής και θα την πω ξεκάθαρα: Όπως πολιτεύονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση, η χώρα μας βαδίζει ολοταχώς προς την χρεοκοπία.
Η κυβέρνηση, εδώ και μήνες, δεν κυβερνά.
Η αντιπολίτευση έχει επενδύσει στην καταστροφή και στη χρεωκοπία, ιδίως με αυτόν τον παράξενο συνδυασμό ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας.
Στο μεταξύ διάφοροι καλοθελητές, ραντιέρηδες και δήθεν ειδικοί παρουσιάζουν στο λαό τη χρεωκοπία... ως λύση.Μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης και των διαμορφωτών της κοινής γνώμης, αντί να ενημερώνουν υπεύθυνα και νηφάλια επιτείνουν τη σύγχυση και δηλητηριάζουν
τις ψυχές των πολιτών. Τροφοδοτούν το λαϊκισμό και διασπούν την συνοχή της κοινωνίας.
Σε όλους αυτούς η Δημοκρατική Συμμαχία, με όσες δυνάμεις διαθέτει, με ξεκάθαρη και υπεύθυνη φωνή λέει:
Φτάνει! Μην παίζετε, μην παίζετε με τη μοίρα των ελλήνων, μην παίζετε με το μέλλον του τόπου.
Η Ελλάδα διατρέχει τον ολέθριο κίνδυνο να χρεοκοπήσει και να χάσει την τελευταία ευκαιρία εκσυγχρονισμού της. Ο λαϊκισμός, η αδράνεια και το χάσιμο χρόνου οδηγούν μαθηματικά στη χρεωκοπία. Και η χρεωκοπία θα σημάνει το τέλος για τρεις γενιές:
* τη γενιά των μεγαλυτέρων, που θα μείνουν χωρίς συντάξεις
* τη δική μας γενιά, που θα ζήσει την πλήρη υποβάθμιση και τη διαρκή απειλή της απόλυσης και της ανεργίας
* και τη γενιά των παιδιών μας, όπου τα καλύτερα μυαλά θα φύγουν -ψάχνουν ήδη να φύγουν- σε μια οδυνηρή νέα μετανάστευση.
Αν χρεοκοπήσουμε, αν βυθιστεί η χώρα θα βυθιστούν όλοι. Δεν το βλέπουν αυτοί οι εγκληματικά κοντόφθαλμοι πολιτικοί; Η χρεωκοπία θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το παρόν και κυρίως για το μέλλον της χώρας, και καμιά μα καμιά σχέση, δεν θα έχει με τις δύσκολες στιγμές που περνάμε σήμερα.
Γιατί δεν θα έχει μόνο οικονομικές επιπτώσεις. Θα σημάνει και την απώλεια της θέσης που είχαμε κατακτήσει στη διεθνή σκηνή. Η Ελλάδα θα κατέβει κατηγορία.
Η κυβέρνηση δεν κυβερνά, παγιδευμένη στις εσωτερικές της αντιφάσεις. Ο πρωθυπουργός, αφού επί 12 μήνες δανείζεται χρόνο που δεν υπάρχει, αφού έχει αφήσει άφωνους τους πάντες με την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα όσα συμβαίνουν στη κυβέρνηση του, αναζητά τώρα άλλοθι στις συμπεριφορές των άλλων.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση του παραπαίει μεταξύ αναποτελεσματικότητας και άρνησης της πραγματικότητας. Προσωπικές στρατηγικές υπουργών, παντελής έλλειψη θάρρους, συμβιβασμοί με το κρατικοδίαιτο κομματικό κατεστημένο.
Ο Πρωθυπουργός απλώς παρακολουθεί τους υπουργούς του είτε να κρατούν αποστάσεις
ζητώντας επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου είτε να ακυρώνουν τις δικές του εξαγγελίες
με αλλεπάλληλες υπαναχωρήσεις. Εγκλωβισμένος στις αντιφάσεις και στο λαϊκίστικο παρελθόν του, καθυστερεί και αναβάλει τις αποφάσεις.
Οι Έλληνες εδώ και ένα χρόνο υποχρεώνονται σε μεγάλες θυσίες. Και όσο περνάει ο καιρός, αντί οι θυσίες αυτές να πιάνουν τόπο, δείχνουν ότι κινδυνεύουν να πάνε χαμένες.
Κινδυνεύουν να πάνε χαμένες γιατί ο κ.Παπανδρέου και οι υπουργοί του έμειναν εκεί που ήταν τον περασμένο Μάιο, όταν πήραμε τη χρηματοδότηση και αποφύγαμε, εκείνη τη στιγμή, τη χρεοκοπία.
Από τότε μέχρι τώρα η κυβέρνηση εξάντλησε, πίεσε, δυσκόλεψε τη ζωή κυρίως εκείνων που δεν μπορούν να εκβιάσουν.
Έκανε οριζόντιες περικοπές σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αδιακρίτως, και επιδόθηκε σε ανηλεή αύξηση των φόρων σε εκείνους που πάντα πληρώνουν. Την ίδια στιγμή δεν τόλμησε και δεν τολμάει να συγκρουσθεί με τα μεγάλα και δύσκολα συστήματα όπου ανθούν οι κομματικοί στρατοί και οι κρατικοδίαιτες νοοτροπίες.
Με αυτούς που ουσιαστικά συντηρούν τις σπατάλες και παράγουν τα ελλείμματα του δημόσιου τομέα.
Δεν προχωράει τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η οικονομία και η κοινωνία και διολισθαίνει σε διαρκείς συμβιβασμούς προκαλώντας σύγχυση και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Με δύο λόγια:
Η Ελλάδα στην πιο κρίσιμη μεταπολεμική της στιγμή, έχει μια άβουλη και αναποτελεσματική κυβέρνηση.
Και η αντιπολίτευση; Τι κάνει; Η Νέα Δημοκρατία και ο αρχηγός της, αντί να πιέζουν την κυβέρνηση να κινηθεί πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά, επενδύουν με πρωτοφανή οπορτουνισμό στη χρεωκοπία της Ελλάδας.
Αντί να κάνουν υπεύθυνες προτάσεις, καταφεύγουν στο λαϊκισμό, στη λογική του ώριμου φρούτου,
στην αφελή συνθηματολογία.
Αποφεύγουν να στηρίξουν ουσιαστικά τις αντιδημοφιλείς αλλά απολύτως αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Γι αυτό και αρνήθηκαν τη συνταγματική κατοχύρωση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, ολιγώρησαν στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ακολουθούν την ίδια μεσοβέζικη τακτική με την κυβέρνηση στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Χαϊδεύουν τα αφτιά των πολιτών, τάζοντας μηδενισμό του ελλείμματος σε 1,5 χρόνο χωρίς θυσίες!
Ο κ. Σαμαράς ακολουθεί το δρόμο της σιωπής στο εξωτερικό και της άρνησης στο εσωτερικό.
Επαναλαμβάνει πλήρως όλες εκείνες τις τακτικές που οδήγησαν το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του απαξία.
Η Αριστερά, οχυρωμένη πίσω από την μεταπολιτευτική πολιτική της ασυλία, δηλητηριάζει τις ψυχές
και το μυαλό του κόσμου. Προτρέπει και στηρίζει έμπρακτα την άρνηση και την ανυπακοή!
Και διδάσκει και τηρεί την ανομία.
Αυτές είναι διαλυτικές συμπεριφορές που μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να δώσουν τη χαριστική βολή στην χώρα και την κοινωνία μας.
Λύνεται έτσι το γιγάντιο οικονομικό μας πρόβλημα; Με αυτή τη νοοτροπία, με αυτές τις πρακτικές του πολιτικού συστήματος,
η αντιμετώπιση της κρίσης είναι αδύνατη, όποια στήριξη και αν λάβουμε από τους εταίρους μας.
Η Δημοκρατική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή ζήτησε εθνική συνεννόηση.
Για τα ουσιαστικά, τα κρίσιμα, τα αυτονόητα.
Πρότεινε σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συζητήσουν, να συμφωνήσουν και να ψηφίσουν τις πολιτικές που είναι αναγκαίες για να σωθεί η οικονομία από εδώ και στο εξής με διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Προτείναμε ως Δημοκρατική Συμμαχία συγκεκριμένες λύσεις:
* Απλοποίηση του φορολογικού συστήματος με μείωση της φορολογίας μέσα από την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή στο 20%.
* Ριζική αλλαγή του διεφθαρμένου φοροεισπρακτικού μηχανισμού, κανείς άλλος δεν τολμά.
* Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις.
* Αποκρατικοποιήσεις σε όλους τους τομείς που το κράτος ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα.
* Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, ακόμα και με πώληση της .
* Ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων με πόρους που θα προκύψουν από τη μείωση της χρηματοδότησης των κομμάτων.
* Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων στα 2/3 με πλήρες πάγωμα προσλήψεων για μια τουλάχιστον πενταετία.
* Ριζοσπαστικές αλλαγές στις πολιτικές πρόνοιας για στήριξη των αδύναμων συμπολιτών μας.
* Μέτρα αύξησης της απασχόλησης των νέων και στήριξης της επιχειρηματικότητας.
* Θεσμικές αλλαγές για το συνδικαλισμό, με τους συνδικαλιστές να εργάζονται κανονικά. Αναδείξαμε πρώτοι το θέμα της ΓΕΝΟΠ, όταν κανείς άλλος δεν τόλμησε.
Εμείς πιστεύουμε ότι για να σταθεί η χώρα στα πόδια της, δεν υπάρχει εύκολος δρόμος.
Απαιτούνται σκληρές και δίκαιες θυσίες. Χρειάζεται ενεργοποίηση των δυνάμεων της προκοπής και τη δημιουργίας αυτού του τόπου.
Το πολιτικό σύστημα, ακόμα και σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν λέει να αλλάξει.
Λόγια ψεύτικα αντί για πράξεις, λαϊκισμός, αβελτηρία, προχειρότητες, υπεκφυγές, καθυστερήσεις, ευθυνοφοβία, ανειλικρίνεια, αλληλοκατηγορίες, κούφιες υποσχέσεις: αυτά χαρακτηρίζουν τους πολιτικούς και τα κόμματα σήμερα.
Καθημερινά κόμματα και πολιτικοί αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων.
Τελικά φαίνεται περίτρανα -αυτό που πολύς κόσμος συζητάει- ότι τα τεράστια προβλήματα της χώρας δεν μπορούν να τα λύσουν αυτοί που τα δημιούργησαν!
Η κυβέρνηση έχει χρέος να αναλάβει πρωτοβουλίες εθνικής συνεννόησης.
Και να υλοποιήσει τις διαρθρωτικές πολιτικές που είναι αναγκαίες για τη διάσωση της οικονομίας και την ανάπτυξη του τόπου.
Οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους: Να βάλουν στην άκρη αυτό το αμετανόητο πολιτικό σύστημα. Να το καταργήσουν.Καταλήγω: Αν η κυβέρνηση δεν διαθέτει τις δυνάμεις να κυβερνήσει, δεν τολμάει μετά από 12 μήνες να υλοποιήσει τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζονται στο κράτος, -επειδή είμαστε στο κόκκινο και χρόνος δεν υπάρχει - η μόνη διέξοδος είναι οι εκλογές».
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ
κ. ΒΛΑΧΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
N. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι σαφές κ. Βλάχο αυτό το οποίο λέω. Εάν η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες δεν προχωρήσει στην εφαρμογή ενός προγράμματος το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο για να σωθεί η χώρα και εξακολουθεί και αναιρεί εαυτόν κάθε μέρα και λέει και ξελέει και δεν εφαρμόζει καμία πολιτική, τότε δεν υπάρχει άλλη λύση αυτή τη στιγμή παρά μόνο οι εκλογές.
κ. ΒΑΓΙΑΝΝΟΣ: Εννοείτε ότι οι πολίτες, αν δεν πάρει μέτρα, αν δεν πάρει πρωτοβουλία η κυβέρνηση, να καταργήσουν το πολιτικό σύστημα ή κάτι άλλο; Εκλογές δηλαδή να ζητήσουν οι πολίτες;
N. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, εννοώ, εμείς πρέπει να διαπιστώσουμε ότι από την ώρα που το πολιτικό σύστημα είναι κατώτερο των περιστάσεων, από την ώρα που η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση πολιτεύονται όπως πριν από την κρίση, από την ώρα που δεν αντιλαμβάνονται ότι ως πολιτικοί και ως κόμματα έχουμε όλοι μια υποχρέωση στον ελληνικό λαό να βάλουμε το δικό τους συμφέρον και το συμφέρον της πατρίδας και του λαού πάνω από τα μικροκομματικά συμφέροντα, τότε ο λαός έχει το λόγο.
Ο λαός θα επιβάλλει δια της ψήφου του τις απαραίτητες λύσεις και τις απαραίτητες συνεργασίες, συμμαχίες οι οποίες είναι απαραίτητες. Δεν βλέπω άλλο φως. Στη δημοκρατία, όπως έλεγε ο Παύλος Μπακογιάννης, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ζούμε μέσα σε μία δημοκρατική πολιτεία. Εάν συνεχίσουμε έτσι, πρέπει να αντιληφθούμε ότι πηγαίνουμε για έναν αργό θάνατο, με κίνδυνο να υπάρξει και ξαφνικός ανά πάσα στιγμή.
κ. ΚΑΤΣΕΝΟΣ: Κυρία Μπακογιάννη, μιλάτε για εκλογές. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο να μην έχουμε πλειοψηφία από αυτές τις εκλογές, να μην αναδειχθεί κάποιο κόμμα. Είστε έτοιμη να συνεργαστείτε με ένα από τα μεγάλα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ ή τη Νέα Δημοκρατία, και με ποιους όρους;
N. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Κάτσενε, το όποιο αποτέλεσμα των εκλογών θα δείξει ακριβώς και το δρόμο. Ο ελληνικός λαός θα επιβάλλει την άποψή του. Επαναλαμβάνω, ζούμε σε μία δημοκρατία. Όταν το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του εμφανίζεται κατώτερο των περιστάσεων, τότε το λόγο έχει ο λαός.
Δεν υπάρχουν διαφορετικοί δρόμοι σε μία δημοκρατία. Ο λαός θα αναδείξει και θα δώσει την εντολή προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί επιτέλους ένα κομματικό σύστημα το οποίο δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών.
κ. ΑΡΜΕΝΗΣ: Κυρία Μπακογιάννη, άκουσα ότι χρησιμοποιήσατε, με σκληρούς τόνους ασκήσατε κριτική και στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση και αυτό λίγες μέρες πριν την παρουσίαση του «Ζαππείου ΙΙ», του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο από την κρίση. Ακούω και στελέχη του κόμματός σας να υποστηρίζουν πως η Νέα Δημοκρατία έχει υιοθετήσει προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Πώς υποστηρίζετε μια τέτοια άποψη;
N. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε, εμείς θα χαρούμε πάρα πολύ αν η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιήσει στο δικό της πρόγραμμα προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Θα χαρούμε πάρα πολύ αν η Νέα Δημοκρατία μιλήσει για τη μείωση της φορολογίας όπως την προτείνουμε εμείς, με απλό σύστημα 20%. Θα χαρούμε πάρα πολύ αν η Νέα Δημοκρατία μιλήσει για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, γιατί είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Θα χαρούμε πάρα πολύ αν η Νέα Δημοκρατία βρει το θάρρος να μιλήσει καθαρά για την ανάγκη αποκρατικοποιήσεων ακόμα και σε αυτές τις ονομαζόμενες μεγάλες ΔΕΚΟ, όπου δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει κανένα δείγμα γραφής διότι τηρεί σιωπή ιχθύος.
Από κει και πέρα το να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε αυτή τη χώρα, πιστεύω ότι είναι υποχρέωσή μας. Είναι υποχρέωσή μας να συμφωνήσουμε όμως όχι μόνο σε αυτά τα οποία ακούγονται καλά στον ελληνικό λαό, αλλά και από πού θα κόψουμε χρήματα, από πού θα μειώσουμε τα ελλείμματα. Αυτή είναι η απαραίτητη συμφωνία η οποία σήμερα πρέπει να γίνει εάν θέλουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Εμείς δεν θα κουραζόμαστε να λέμε ότι ο δρόμος είναι ένας, απλώς θέλει θάρρος, αποφασιστικότητα, διότι είναι ο δρόμος που δείχνει την έξοδο από το τούνελ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Μπακογιάννη ζητάτε διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 180 Βουλευτών για την έγκριση, όπως είπατε, μεγάλων αλλαγών.
Ποιο θα είναι το όφελος για το πολιτικό σύστημα, που δυστυχώς απαξιώνεται ισοπεδωτικά, και για την κοινωνία που πλήττεται, αν περικοπούν επιδόματα ανεργίας, η οποία καλπάζει, μεταταχθούν προϊόντα στο ΦΠΑ 23%, τάσσεστε υπέρ της μείωσης των φόρων κι αν καταργηθούν μια σειρά φοροαπαλλαγών; Είναι αυτές δίκαιες θυσίες όπως προείπατε;
N. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Έχουμε πάρα πολύ μελετήσει ποιες είναι οι δίκαιες θυσίες και δεν ήταν τυχαίο ότι καταθέσαμε 38 προτάσεις για την οικονομία οι οποίες θα επιτρέψουν στην οικονομία να πάρει πάλι μπροστά. Αυτό το οποίο λέω σήμερα είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν θα συγχωρέσει ποτέ σε ένα πολιτικό σύστημα τη λογική τη μικροκομματική και τη λογική του να βάλει το συμφέρον του συστήματος πάνω από το συμφέρον του ελληνικού λαού. Το πολιτικό κόστος εξακολουθεί και σήμερα και είναι ο πρώτος από τους 12 Θεούς της Ελλάδος τον οποίο σέβεται το σύστημα. Δεν μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι με αυτή τη λογική και επιτέλους η δικιά μας γενιά πολιτικών πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και στο ύψος των απαιτήσεων που έχει ο λαός από μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ύστατη παρέμβαση, η ύστατη προειδοποίηση που απευθύνετε σήμερα συμπίπτει χρονικά και στην ουσία με την παρέμβαση που κάνει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ζητάει από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να βοηθήσουν την κυβέρνηση προκειμένου να βγούμε από την κρίση και τονίζει μάλιστα ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αντιπολίτευσης. Γιατί πιστεύετε ότι δέχεται ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να στηριχθεί αν εφαρμόζει μια πολιτική η οποία ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του λαού; Μήπως δηλαδή πρέπει να στηριχθεί όλο το σύστημα... για να στηριχθεί μια πολιτική που δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του λαού;
N. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα δεν εφαρμόζει την πολιτική αυτή η κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εφαρμόζει;
N. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν εφαρμόζει. Η κυβέρνηση εφαρμόζει σήμερα...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
N. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα κοιτάξτε, αυτός είναι ο απόλυτος παραλογισμός που συμβαίνει. Η κυβέρνηση εξαγγέλλει πολιτικές τις οποίες δεν εφαρμόζει. Πάρτε το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Επαναλαμβάνω...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
N. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακριβώς, και έκανε τη λάθος πολιτική η οποία είναι η οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων, διότι δεν τολμά να συγκρουστεί με την παθογένεια του ελληνικού κράτους που είναι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας λόγω του κομματικού στρατού ο οποίος υπάρχει εκεί πέρα μέσα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και βλέπετε ότι και σήμερα ακόμα έρχεται ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ, της ΓΕΝΟΠ και λέει ότι θα βυθίσει την Ελλάδα στο σκοτάδι και απειλεί με blackout. Και είπα κάτι πάρα πολύ απλό και θέλω να το επαναλάβω και σήμερα. Καμία από τις δημόσιες επιχειρήσεις δεν ανήκει στους εργαζόμενούς της. Ανήκει στον ελληνικό λαό. Άρα η νομίμως εκλεγμένη κυβέρνηση ή το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχουν την υποχρέωση να παίρνουν τις αποφάσεις. Έχουμε χάσει την μπάλα σ' αυτή τη χώρα. Η λογική της ανομίας, τα φαινόμενα Κερατέας, τα φαινόμενα που ξεκίνησαν πέρυσι με τη Marfin. Τα φαινόμενα των γηπέδων, δεν ξέρω αν έχουμε πάθει μιθριδατισμό σε αυτή τη χώρα, πρέπει να αντιληφθούμε όμως πού πηγαίνουμε και φοβούμαι πως δεν έχουμε αντιληφθεί που πηγαίνουμε.
Α. ΤΑΣΟΥΛΗ: Ήθελα να ζητήσω τη θέση σας για το θέμα της απογραφής και της τοποθέτησης του εκπρόσωπου της Νέας Δημοκρατίας ότι αυτή ήταν εγκληματική. Αν θεωρείτε ότι ήταν αναγκαία τότε η απογραφή, τότε πώς ψηφίσατε το μνημόνιο, στο προοίμιο του οποίου ουσιαστικά καταδικάζεται η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πρώτα απ' όλα έχω πολλές φορές εξηγήσει, γιατί ψήφισα το μνημόνιο. Και έχω πάρα πολλές φορές εξηγήσει ότι ήταν μια πράξη ευθύνης. Ευθύνης και θάρρους. Διότι δεν είχα αυταπάτες για τις λογικές οι οποίες θα επικρατήσουν σε αυτή τη χώρα.
Για την απογραφή, εγώ δεν ήμουν μέλος της κυβέρνησης του 2004, όπως ξέρετε, ήμουν Δήμαρχος Αθηναίων. Παρά ταύτα γνώριζα, διότι και τότε έκανα αγώνα για τη Νέα Δημοκρατία, ότι η απογραφή ήταν προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, την οποία είχε αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό, για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός, πού βρίσκεται η κατάσταση της οικονομίας.
Γενικά δε, επί της αρχής, η λέξη απογραφή εμένα δε με τρομάζει. Η Νέα Δημοκρατία σήμερα, είναι σαφές ότι αντί να ασχολείται με τα τρέχοντα προβλήματα και τις προτάσεις της για το σήμερα, προσπαθεί να εκκαθαρίσει λογαριασμούς του παρελθόντος. Δε μας αφορά ως Δημοκρατική Συμμαχία το θέμα.
Χ. ΣΟΦΙΑΝΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου). Είπατε προηγουμένως ότι πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι πού πηγαίνουμε. Όσον αφορά στην οικονομία και στην κοινωνική συνοχή, τα βλέπουμε όλοι γύρω μας, έχουμε μια κατάσταση... στα εθνικά θέματα πού πηγαίνουμε; Δεν πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όταν είπα πριν ότι το πρόβλημα σε περίπτωση που η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, είναι πέραν του οικονομικού και πολύ ευρύτερο, ότι η Ελλάδα θα χάσει τη θέση της στη διεθνή σκηνή, αυτό ακριβώς εννοούσα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε για τι μιλάμε. Έχω την εντύπωση ότι αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα. Αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα στα μάτια και γι' αυτό και αρνούμαστε τις ευθύνες μας. Η Δημοκρατική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκε, ως ένα προϊόν αυτής της ευρύτερης κρίσης, υποσχέθηκε ένα πράγμα, να λέει τα πράγματα με το όνομά τους και να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις. Αναζητήσαμε την εθνική συνεννόηση, όπως ξέρετε, εδώ και τρεις μήνες, σε όλους τους τόνους. Λυπούμαι πάρα πολύ που αυτό σήμερα, ούτε από τη μεριά του Πρωθυπουργού φαίνεται ότι είναι εφικτό, ούτε από την πλευρά του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Να ξεκαθαρίσω όμως ότι είναι υποχρέωση του Πρωθυπουργού να πάρει πρωτοβουλίες για εθνική συνεννόηση. Δεν προέρχεται η εθνική συνεννόηση από τους αρχηγούς των αντιπολιτεύσεων.
Δ. ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Αν κατάλαβα καλά και προσπαθώντας να σχηματοποιήσω αυτό που είπατε στην εισήγησή σας, είπατε ή πρωτοβουλίες εθνικής συνεννόησης ή εκλογές. Κατάλαβα καλά;
Πρωτοβουλίες εθνικής συνεννόησης με ποιον όμως; Όλα τα άλλα κόμματα αρνούνται κάθε συνεννόηση με την κυβέρνηση. Άρα εθνική συνεννόηση μόνο με σας ή άντε και με τον κ. Κουβέλη; Ένα αυτό. Και ένα δεύτερο για να μην ξαναπάρω το λόγο. Είπατε πριν από λίγο ότι με το ζήτημα της απογραφής η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί να ξεκαθαρίσει λογαριασμούς του παρελθόντος.
Λογαριασμούς του παρελθόντος με ποιους όμως; Με αυτούς που στήριξαν τον κ. Σαμαρά να ανέβει στην εξουσία, όπως εσείς είπατε στην προηγούμενη συνέντευξή σας; Τι είδους λογαριασμοί είναι αυτοί;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτα παραπάνω από αυτό. Νομίζω ότι είναι σαφές. Άλλωστε δεν ήταν η δική μου ανάγνωση, ήταν ανάγνωση όλων σας, σε ό,τι αφορά στη δεύτερη ερώτηση. Στην πρώτη ερώτηση, όχι κύριοι, δε θεωρώ ότι η εθνική συνεννόηση πρέπει να υπάρξει με τη Δημοκρατική Συμμαχία ή ενδεχομένως με τη Δημοκρατική Αριστερά. Θεωρώ ότι η εθνική συνεννόηση πρέπει να υπάρξει μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.
Δ. ΤΣΙΟΥΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου). Το αρνούνται.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ωραία, το ότι το αρνούνται δε σημαίνει ότι δε μου επιτρέπεται εμένα...
Δ. ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Αν αρνείται ο κ. Σαμαράς την εθνική συνεννόηση πρέπει να πάμε σε εκλογές;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ένα λεπτό, την πρότεινε ο κ. Παπανδρέου για να την αρνηθεί ο κ. Σαμαράς; Στη φάση αυτή θεωρώ ότι η πρωτοβουλία είναι στα χέρια του κ. Παπανδρέου και πρέπει να την επιδιώξει.
Αν δεν έχει ανταπόκριση αυτό είναι ένα άλλο θέμα, αλλά οφείλει να την επιδιώξει. Οφείλει δηλαδή ο κ. Παπανδρέου να συνειδητοποιήσει ότι αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι στο απροχώρητο.
Και σας το λέει ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν είναι, με ξέρετε αρκετά χρόνια, ξέρετε ότι δεν είμαι το είδος το οποίο κινδυνολογώ. Η εικόνα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, είναι πάρα πολύ άσχημη.
Οι εξελίξεις στην Ευρώπη δε βοηθούν αυτή τη στιγμή. Είμαστε μόνοι μας και πρέπει να βγούμε από αυτό το τούνελ. Δεν μπορεί να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε στα βασικά, όταν όλοι ξέρουν ότι Χάρι Πότερ δεν υπάρχουν ούτε στην πολιτική ούτε στην οικονομία. Μπορούμε να συμφωνήσουμε πού θα κόψουμε και πού θα στηρίξουμε, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Καλημέρα, θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση που έχει σχέση με την πρότασή σας για πρωτοβουλία εθνικής συνεννόησης από την πλευρά του Πρωθυπουργού.
Για να κάνετε αυτή την πρόταση, προφανώς περιμένετε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Περιμένετε κάτι τέτοιο; Τι σας κάνει, τι είναι αυτό που σας κάνει να ζητάτε αυτή τη στιγμή εθνική συνεννόηση. Εικάζω ότι κάτι προβλέπετε για το μέλλον, για το άμεσο μέλλον. Μπορείτε να μας πείτε τι είναι αυτό; Και ένα δεύτερο, ζητήσατε πρόωρες εκλογές, αν δεν υπάρξει εθνική συνεννόηση. Η Δημοκρατική Συμμαχία είναι έτοιμη για πρόωρες εκλογές;
Και το ρωτώ αυτό γιατί, με βάση τα δημοσκοπικά στοιχεία, δε δείχνουν μια ικανοποιητική πορεία του κόμματος. Θεωρείτε ότι παίζεται και ένα παιχνίδι από πλευράς εταιρειών δημοσκοπήσεων; Ευχαριστώ.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ δεν έχω ποτέ στη ζωή μου σχολιάσει δημοσκοπήσεις ή εταιρείες, ακόμα και εκείνες οι οποίες με έναν περίεργο τρόπο διαβάζουν τα συμπεράσματά τους. Δεν είναι το θέμα μου.
Στην πρώτη σας ερώτηση, ναι η απάντηση είναι, ότι η Δημοκρατική Συμμαχία είναι έτοιμη για εκλογές. Αλλά πέραν αυτού, το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή δεν είναι η Δημοκρατική Συμμαχία, δεν είναι κανένας από μας. Με ρωτήσατε αν περιμένω εξελίξεις. Κάθε μέρα που περνάει, βαθαίνει το πρόβλημα της χώρας. Κάθε μέρα που δε λαμβάνονται συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις και δεν εφαρμόζονται αυτές οι αποφάσεις, βαθαίνει το πρόβλημα της χώρας.
Το πρόβλημα δεν είναι να εξαγγέλλουμε σχέδια, διότι θα έρθει η τρόικα σήμερα και διότι θα μας κρίνει κάποιος. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι το φαίνεσθαι, είναι το είναι σήμερα στην πολιτική. Και αυτό το οποίο εφαρμόστηκε π.χ. επαναλαμβάνω, με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ήταν μια φενάκη. Δεν υπήρξε άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, σήμερα το ξέρουν όλοι και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και απλώς αγοράστηκε ένας χρόνος, που δούλεψε εις βάρος της ελληνικής οικονομίας. Άρα οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν και να εφαρμοστούν και πρέπει να εφαρμοστούν τώρα.
Γ. ΒΛΑΧΟΣ: Σας ακούω τόση ώρα να λέτε για το πολιτικό σύστημα, ότι πρέπει να συνεννοηθεί και να λύσει το πρόβλημα, το οποίο το πολιτικό σύστημα το δημιούργησε.
Θα σας πω ένα παράδειγμα. Λέτε να καθίσει η Νέα Δημοκρατία να συνεννοηθεί με την κυβέρνηση, για να λύσει το πρόβλημα του ελληνικού λαού. Μα επί Νέας Δημοκρατίας και θα σας πάω σε ένα αγαπημένο σας θέμα, ενώ έπαιρνε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ 1 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο, επί Νέας Δημοκρατίας το 1 εκατομμύριο το κάνατε 3,5 εκατομμύρια, η κυβέρνηση η δική σας, της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να καθίσει να λύσει το πρόβλημα του ελληνικού λαού, αφού ένα παράδειγμα ανέφερα χαρακτηριστικό.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πρώτη είπα ότι αν το πολιτικό σύστημα δεν αρθεί στο ύψος των περιστάσεων θα έχει δίκιο ο λαός που λέει ότι «αυτοί το δημιούργησαν είναι αδύνατο να το λύσουν», εγώ το είπα πρώτη. Δεύτερον, με ρωτάτε αν έγιναν λάθη στο παρελθόν; Σωρεία λαθών. Νομίζω ότι ανήκω στους ελάχιστους πολιτικούς, οι οποίοι βγήκαν και έκαναν και την αυτοκριτική δυνατά και χωρίς μισόλογα.
Τρίτον, πού ξεχωρίζουν σήμερα όμως οι άνθρωποι; Επειδή δεν είναι όλοι το ίδιο. Το ερώτημα είναι αν έμαθαν τίποτα από την κρίση ή δεν έμαθαν. Αν εξακολουθούν και πολιτεύονται όπως πολιτεύονταν πριν από την κρίση ή αν είδαν ότι ο δρόμος ήταν λάθος και ανέκρουσαν πρίμα και προσπαθούν να διορθώσουν τα λάθη. Εκεί χωρίζεται πλέον το πολιτικό σύστημα και εκεί διαχωρίζονται οι πολιτικοί. Εκεί είναι η κόκκινη γραμμή, μεταξύ των μεν και των δε. Εμείς τουλάχιστον στη Συμμαχία, μπορείτε να μας κατηγορήσετε αν θέλετε για ό,τι δε σας αρέσει, αλλά δε νομίζω ότι υπάρχει κανείς ο οποίος να μπορεί να ισχυριστεί ότι λαϊκίζουμε, ότι δημαγωγούμε, ότι δε λέμε δύσκολα πράγματα, αλλά κατά την άποψή μας απαραίτητα για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.
κα ΖΟΡΜΠΑ: Ένα χρόνο μετά το μνημόνιο, με τους οικονομικούς δείκτες να δείχνουν ότι η κατάσταση, εσείς το είπατε πρώτη είμαστε στην ίδια μοίρα που ήμασταν προ των πυλών της χρεοκοπίας ένα χρόνο πριν και ενδεχομένως δείχνει ότι η κρίση βαθαίνει ακόμη περισσότερο.
Ήθελα να ρωτήσω κα Μπακογιάννη: επιμένετε στο ότι ορθά ψηφίστηκε το μνημόνιο; Ήταν μια σωστή συνταγή με λάθος εφαρμογή; Ήταν μια λάθος συνταγή όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων; Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι δικαιώνεται.
N. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η Νέα Δημοκρατία θα δικαιωθεί όταν θα έχει την πρόταση η οποία θα έλεγε πώς θα πληρωνόντουσαν οι μισθοί και οι συντάξεις πέρυσι τον Μάιο, διότι κάποια στιγμή πρέπει να είμαστε και λίγο πιο υπεύθυνοι σε αυτά τα οποία λέμε. Επί της ουσίας, το μνημόνιο η κυβέρνηση δεν το διαπραγματεύθηκε και ορθή είναι η κριτική ότι αν είχε διαπραγματευθεί τους όρους θα μπορούσε να τους διαπραγματευθεί διαφορετικά. Δεύτερον, είναι βέβαιον ότι δεν εφαρμόστηκαν οι πολιτικές οι οποίες θα επέτρεπαν τη μείωση ουσιαστικά των ελλειμμάτων.
Παράδειγμα, το έχω πει πολλές φορές, εγώ πριν κόψω συντάξεις κυρίως από τους παππούδες και τις γιαγιάδες, θα έκοβα τον ΟΣΕ. Δεν είναι δυνατόν να ζούμε σε μία χώρα στην οποία το υστέρημα του παππού και της γιαγιάς το τρώει ένας σπάταλος ΟΣΕ για ένα χρόνο στο σύνολό του. Και σας δίνω ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα, διότι σας είπα πριν ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Από κάπου κόβεις. Σας λέω λοιπόν ευθέως από πού θα έκοβα εγώ.
Τώρα η ουσία της υποθέσεως είναι ότι σήμερα εδώ που είμαστε, με τα νούμερα να μη βγαίνουν, με μία κυβέρνηση η οποία ακολουθεί δειλή και αναποτελεσματική πολιτική, με μια κυβέρνηση που αλληλοσπαράσσεται, διότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η πολιτική ακριβώς επειδή είναι δύσκολη χρειάζεται μία ομάδα ανθρώπων αποφασισμένη να την εφαρμόσει, αποφασισμένη να δώσει τη μάχη, αποφασισμένη να την υποστηρίζει. Τίποτε από όλα αυτά δεν υπάρχει σήμερα.
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή ακούγεται η μία λογική, Τρίτη - Πέμπτη - Σάββατο ακούγεται η άλλη λογική. Έτσι η χώρα βυθίζεται ακόμα περισσότερο στην κρίση.
κ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κυρία Μπακογιάννη, εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί υπό αυτές τις συνθήκες απαιτείται εθνική συνεννόηση όπως λέτε εσείς, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έχει μια αυτοδύναμη πλειοψηφία, μια ισχυρή πλειοψηφία, έχει πάνω από 151 ή 152 Βουλευτές που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Καραμανλή; Ποιος ο λόγος να υπάρχει εθνική συνεννόηση από τη στιγμή που η ίδια διαθέτει δηλαδή ένα ισχυρό όπλο για να μπορεί να επιβάλλει, να προωθήσει τις αλλαγές;
N. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό σκεφτόμουν και εγώ περίπου για οκτώ μήνες και ήλπιζα ότι μία σταθερή και μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα επέτρεπε στον κ. Παπανδρέου να εφαρμόσει την απαραίτητη πολιτική. Διαπιστώνουμε όμως όλοι σήμερα σ' αυτή τη χώρα ότι αυτή η πολιτική δεν εφαρμόζεται, ότι είτε συγκρούεται με τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ είτε συγκρούεται με τον εαυτό του είτε συγκρούεται με δεν ξέρω τι, η ουσία είναι ότι πολιτική δεν εφαρμόζεται.
Και γι' αυτό λέω ότι η χώρα όμως η οποία δεν μπορεί να περιμένει, θα μπορούσε τουλάχιστον να πάρει ο κ. Παπανδρέου την πρωτοβουλία να υπάρξει μια ευρύτερη συμφωνία για την αναγκαιότητα η οποία υπάρχει σε αυτά τα μέτρα. Και δεν σας λέω τίποτα το φοβερό ούτε τίποτα το μοναδικό.
Το ίδιο πράγμα σήμερα που μιλάμε σε φουλ προεκλογική περίοδο γίνεται με την Πορτογαλία. Δηλαδή δεν σας λέω κάτι το οποίο ακούγεται πρωτοφανές. Το ίδιο πράγμα, πλησιάζοντας σε προεκλογική περίοδο, κατάφερε να πετύχει στα βασικά η Ισπανία. Το ίδιο πράγμα στα βασικά κατάφερε να πετύχει η Ιρλανδία. Είμαστε οι μόνοι όπου εμφανίζουμε το μαύρο και το άσπρο χωρίς κανένα τόνο του γκρι σε ολόκληρη την Ευρώπη την ώρα που η Ελλάδα καταποντίζεται. Με συγχωρείτε, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη λογική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν το μνημόνιο ερχόταν φέτος, θα το ψηφίζατε και πάλι;
N. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εάν η Ελλάδα δεν έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, ναι, θα το ξαναψήφιζα. Θέλω να καταλάβουμε όλοι για τι μιλάμε. Είναι πάρα πολύ εύκολο να κατακεραυνώνεις το μνημόνιο. Τι ήταν όμως το μνημόνιο; Θα πρέπει κάποτε και εσείς οι δημοσιογράφοι να έχετε το θάρρος να το πείτε. Το μνημόνιο ήταν ένας δρόμος εξόδου από την κρίση και πάνω απ' όλα μία ταμειακή διευκόλυνση της χώρας για να μπορέσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της. Και φέτος που μιλάμε το έλλειμμα θα είναι 10 δισεκατομμύρια. Φέτος, μετά από όλη αυτή την προσπάθεια.
Εάν αυτά τα 10 δισεκατομμύρια για τρέχουσες καταναλωτικές δαπάνες δεν μπουν στην ελληνική αγορά, θέλω να ακούσω ποιος είναι αυτός ο οποίος θα μου πει ότι είτε δεν χρειάζονται είτε ότι μπορούν να βρεθούν από οπουδήποτε αλλού πέραν από το μηχανισμό στήριξης.
κ. ΤΕΡΖΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, λέτε για εθνική συνεννόηση - να συνεχίσω τις ερωτήσεις των συναδέλφων - με μια άλλη οπτική. Απορώ επί ποίου ζητήματος θα συναινέσουν τα πολιτικά κόμματα. Μιλάτε για μείωση φορολογικών συντελεστών, για επανεκκίνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Προσωπική μου άποψη ότι έρχεστε, είστε πιο κοντά με αυτά που λέει η Νέα Δημοκρατία. Μένει να τα δούμε και στην πράξη. Σήμερα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του απέκλεισε κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών συντελεστών ή του ΦΠΑ, ακόμη - ακόμη και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Βγάζω ένα μικρό, και αναρωτιέμαι σε ποιο θα συναινέσετε.
Ζητάτε ουσιαστικά αλλαγή της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Άρα υπ' αυτή την έννοια, αφού δεν υπάρχει τέτοια διάθεση, μήπως καθαρή λύση, καθαρή - καθαρή λύση είναι αυτό που είπατε, πάμε σε εκλογές;
N. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα το είπα κ. Τερζή, το είπα. Και επειδή υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που ακούγονται, παραδείγματος χάρη για τη φορολογική πολιτική ότι...
κ. ΤΕΡΖΗΣ: Ένα επιχείρημα αντίθετο - με συγχωρείτε - είναι του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είπε όχι εκλογές, πάμε όλοι μαζί.
N. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Απλώς διαπιστώνω ότι το «όλοι μαζί» δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας και προχωρώ ένα βήμα παραπέρα και λέω κάτι πάρα πολύ απλό, ότι είπατε για τη φορολογική πολιτική, το ερώτημα είναι πώς θα αυξήσουμε τα έσοδα.
Εάν συμφωνούμε ότι το θέμα μας είναι η αύξηση των εσόδων, που αναμφισβήτητα είναι, δύο πράγματα πρέπει να συμβούν. Η πάταξη της φοροδιαφυγής, διότι αυτοί οι οποίοι κλέβουν, ορθώς είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, είναι οι μεγαλύτεροι απατεώνες διότι είναι αυτοί οι οποίοι ζουν εις βάρος των πολλών και πίνουν στην υγειά του κορόιδου.
Ο δεύτερος τρόπος κατά την άποψή μας είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών έτσι ώστε να πληρώνουν όλοι, ένα απλό φορολογικό σύστημα και μία εκ βάθρων αλλαγή του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Αυτά προτείνουμε εμείς.
Ας τα βάλουμε λοιπόν κάτω και με την Τρόικα και να δούμε, έχει μεγαλύτερες επιτυχίες εσόδων η πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας; Εάν έχει μεγαλύτερες επιτυχίες εσόδων, ποιος είναι αυτός ο οποίος θα την αρνηθεί; Όταν λοιπόν μιλάω για διάλογο και για συνεννόηση, δεν μιλάω για κάτι το οποίο είναι τόσο δύσκολο να το πετύχουμε.
Το δεύτερο ερώτημα το οποίο έρχεται, παραδείγματος χάρη: πρέπει να αποκρατικοποιηθεί ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, ναι ή όχι; Υπάρχει περίπτωση να βάλει κάποιος τα λεφτά του σε μία εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα όταν η εταιρεία αυτή θα διοικείται από τους συνδικαλιστές;
Ας έρθει κάποιος λοιπόν να μου το πει και να μου πει ότι κατά τη γνώμη του υπάρχει ελπίδα και ότι θα 'ρθουνε άνθρωποι να βάλουν τα λεφτά τους και δεν θα καταλήξουμε σε ξεπούλημα αλλά σε ανάπτυξη, σε μία εταιρεία που τη διοίκηση θα την έχουν οι συνδικαλιστές. Δεν το πιστεύω κύριοι εγώ και υποστηρίζω το αντίθετο.
Αυτά είναι, παραδείγματος χάρη, δύο μικρά παραδείγματα τα οποία όμως μπορούμε να τα συνδυάσουμε και να δούμε επιτέλους πού συμφωνούμε σε αυτή τη χώρα. Αν διαφωνήσουμε τότε βεβαίως το λόγο τον έχει ο λαός, αλλά εδώ αυτό το οποίο παρατηρείται είναι ότι δεν γίνεται καν η προσπάθεια από κανέναν, με κύρια ευθύνη, επαναλαμβάνω, της κυβέρνησης, να υπάρξει αυτή η μίνιμουμ εθνική συμφωνία.
κ. ΒΛΑΧΟΣ: Να ακολουθήσω το παράδειγμά σας και να μπω σε προεκλογικό κλίμα. Επειδή έχουμε ρωτήσει πολλές φορές τον κ. Σαμαρά και τον εκπρόσωπό του αν θα είναι υποψήφιος και πάλι με τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Καραμανλής, στην περίπτωση που δεν είναι με τη Νέα Δημοκρατία, θα τον θέλατε στο κόμμα σας;
N. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Βλάχο, τα θέματα της Νέας Δημοκρατίας δεν με αφορούν εμένα. Το κεφάλαιο αυτό για μένα έχει κλείσει. Έχω έναν πολύ στενό και συναισθηματικό δεσμό με τους Νεοδημοκράτες και τις Νεοδημοκράτισσες, τους νυν και τους τέως σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά εκεί κλείνει και το θέμα. Τα προβλήματα της Νέας Δημοκρατίας ας τα αντιμετωπίσει η Νέα Δημοκρατία. Απ' ό,τι βλέπω το κάνει με πολύ μεγάλη επιτυχία αυτόν τον καιρό.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Τελευταία ερώτηση. Ο κ. Σοφιανός.
κ. ΣΟΦΙΑΝΟΣ: Αν μου επιτρέπετε μία μόνο διευκρινιστική. Για την κατηγορία «Β» που είπατε όσον αφορά στα εθνικά μας θέματα, μιλάμε για πολυεθνικών, κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας; Θέλετε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένη αν είναι δυνατόν;
N. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, δεν θέλω να μιλήσω ούτε για απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων και έχω υπηρετήσει, όπως ξέρετε, τρία χρόνια αυτό το Υπουργείο και με κανέναν τρόπο δε θέλω να υπάρξουν παρερμηνείες του λόγου μου.
Λέω απλώς ότι η Ελλάδα είναι εκ των πραγμάτων σε μία πολύ δυσκολότερη διεθνή θέση. Εάν, δε, ω μη γένοιτο, συμβεί και η χρεοκοπία, τότε θα κατέβει κατηγορία. Σκεφτείτε ότι σήμερα γύρω μας αλλάζουν τα πάντα. Στη Μεσόγειο δημιουργείται ένας νέος αραβικός κόσμος. Δημιουργούνται νέα δεδομένα. Η Ελλάδα είναι παντελώς απούσα και είναι απούσα διότι δε θέλω να πιστεύω ότι δεν θα ήθελε να είναι παρούσα, απλώς δεν μπορεί να παίξει το ρόλο που κάποτε μπορούσαμε να παίξουμε.
κα ΖΟΡΜΠΑ: Θέλω μια τελευταία ερώτηση. Γιατί επιμένετε τόσο πολύ στην υπερψήφιση των νέων μέτρων από 180 Βουλευτές; Και αναρωτιέμαι αν ο μοναδικός λόγος, όπως αφήνει να διαφανεί η Νέα Δημοκρατία, είναι να παγιδευτεί η αξιωματική αντιπολίτευση.
N. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε, η Νέα Δημοκρατία έχει μια αντίληψη ότι ο κόσμος γυρίζει γύρω της. Όπως φαίνεται από όλα τα στοιχεία, έχει πάψει να γυρίζει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Το πρόβλημα με το νέο πακέτο μέτρων ήταν πώς μπορεί να συμφωνηθεί ότι υπάρχει ανάγκη για μία νέα οικονομική πολιτική η οποία θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Όταν μιλάω, δε, για 180 Βουλευτές, δε μιλώ βεβαίως ότι θα φέρει η κυβέρνηση το πακέτο της στη Βουλή και θα πει «αυτό είναι, ψηφίστε το όλοι». Εννοώ ότι θα έχει συμφωνηθεί πριν με τα κόμματα. Αυτό το οποίο είπαμε πριν με τον κ. Τερζή. Τι μπορούμε να κάνουμε, ποια είναι τα μέτρα τα απαραίτητα, ποια θα είναι τα έσοδα που θα έχουμε, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος. Αυτό εννοώ, για να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία στην εφαρμογή του. Αν η κυβέρνηση το φέρει με τη λογική την εκβιαστική, ότι αυτό είναι, αυτό πιστεύω, πάρτε το και κολυμπάτε, βεβαίως δεν θα βρει καμία ψήφο της αντιπολίτευσης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου