Παρασκευή

Τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων - ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας!!!!

samaras-venizelos1

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ολοκλήρωση της διερεύνησης ενός οικονομικού σκανδάλου, μείζονος σημασίας, που αφορά στα «θαλασσοδάνεια των κομμάτων» και κυρίως του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
Νέα διαβαθμισμένη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία συντάχθηκε πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, χαρακτηρίζει αδύνατη την αποπληρωμή των υπέρογκων ποσών από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι τουλάχιστον δύο πιστωτικά ιδρύματα (η Αγροτική Τράπεζα και η Εθνική) βρίσκονται στο «κόκκινο όριο».
Την ίδια στιγμή, ενώπιον του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη αναμένεται να «παρελάσουν» μέχρι τα τέλη Ιουνίου οι, περίπου, 70 ύποπτοι-στελέχη των τραπεζικών ιδρυμάτων, προκειμένου να καταθέσουν τις έγγραφες εξηγήσεις τους για το διερευνώμενο κακούργημα της απιστίας.
Σε πρώτη φάση, το βάρος των Αρχών πέφτει στη διερεύνηση τυχόν ποινικών αδικημάτων των στελεχών της ΑΤΕ, η οποία είναι και κρατική τράπεζα, γεγονός που δικαιολογείται από τα υπερμεγέθη δάνεια τα οποία χορήγησε η διοίκησή της σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία.
Η έκθεση-κόλαφος για την ΑΤΕ
Από τη νέα, διαβαθμισμένη, έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτουν άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία έχουν ήδη μπει στο «μικροσκόπιο» της εισαγγελικής έρευνας. Κατ' αρχάς γίνεται μια χαρτογράφηση των κομματικών δανείων και των υπολειπόμενων οφειλών, η οποία έχει ως εξής:
Νέα Δημοκρατία: 132,4 εκατ. ευρώ
ΠΑΣΟΚ: 120,7 εκατ. ευρώ
Κ.Κ.Ε.: 10,9 εκατ. ευρώ
Συνασπισμός: 8,2 εκατ. ευρώ.
Εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της δανειοδότησης (72,9%) προήλθε από κρατική τράπεζα, και δη την Αγροτική. Είναι ενδεικτικό ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ οφείλουν αυτήν τη στιγμή στην ΑΤΕ το ποσό των 198,7 εκατ. ευρώ (106 εκατ. η Νέα Δημοκρατία και 92 εκατ. το ΠΑΣΟΚ), ενώ σκανδαλώδες -κατά τις εισαγγελικές Αρχές- είναι το γεγονός ότι ο υπέρογκος δανεισμός πραγματοποιήθηκε με μοναδικό εχέγγυο τις κρατικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων μέχρι και το 2018!
Σε ό, τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ, η αποπληρωμή του δανείου προβλέπεται να γίνει μέσω των εκχωρήσεων των κρατικών επιχορηγήσεων για τα έτη 2012 μέχρι και 2016 (πλην του 2015), ενώ για τη Νέα Δημοκρατία προβλέπονται οι εκχωρήσεις των ετών 2011-2018 (πλην του 2015).
Από το απόρρητο έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει με σαφή τρόπο ότι, την παρούσα χρονική στιγμή, η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας είναι εκτεθειμένη σε ένα πολύ σοβαρό κίνδυνο: εκείνον του να μη λάβει ποτέ πίσω τα ποσά της δανειοδότησης. Το πόρισμα αναφέρει: «…Προκύπτει ότι λόγω των υψηλών υπολοίπων και των εκχωρήσεων των κρατικών χρηματοδοτήσεων που αφορούν μέχρι και το έτος 2018, πρόβλημα ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Αγροτική…».
«Στο κόκκινο» και η Εθνική
Σοβαρό πρόβλημα, όμως, ενδέχεται να αντιμετωπίσει και η Εθνική Τράπεζα, της οποίας τα δάνεια χαρακτηρίζονται επίσης ως «υψηλού ρίσκου». Ειδικότερα, η ΕΤΕ έδωσε 8,7 εκατ. ευρώ στο ΠΑΣΟΚ με αντάλλαγμα τις επιχορηγήσεις του 2015 και του 2019 (!), 5,1 εκατ. ευρώ στη Νέα Δημοκρατία με αντάλλαγμα την κρατική χρηματοδότηση των ετών 2019 και 2020 (!), 7,7 εκατ. ευρώ στο ΚΚΕ που θα αποπληρωθεί από τις χρηματοδοτήσεις της περιόδου 2011-2015 και 8 εκατ. ευρώ στον Συνασπισμό για τα οποία εκχωρήθηκε η ετήσια κρατική επιχορήγηση της περιόδου 2011-2018. Βάσει του πορίσματος, το πρόβλημα είναι «μικρότερο» σε σχέση με εκείνο της Αγροτικής, καθώς «οι απαιτήσεις είναι χαμηλότερες και υπάρχει ισόποση σχεδόν διασπορά στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων». Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα διερευνηθεί σε βάθος το σκεπτικό που προηγήθηκε της απόφασης δανειοδότησης, αφού ουδείς μπορεί να θεωρήσει ως θέσφατο ότι οι υπάρχοντες κομματικοί σχηματισμοί θα εξακολουθούν να υφίστανται και τα προσεχή έτη και ακόμη περισσότερο ότι θα έπαιρναν ποσοστά ανάλογα με εκείνα των παρελθόντων χρόνων.
Επίσης, ως τραπεζικό παράδοξο σημειώνεται και το δάνειο ύψους 5.166.000 ευρώ που εξασφάλισε το ΠΑΣΟΚ από την Eurobank, δίνοντας ως αντάλλαγμα μια υποσχετική επιστολή εξόφλησης μέσω της κρατικής επιχορήγησης του 2011 και χωρίς να γίνει -όπως αναφέρει η έκθεση- η «νομότυπη εκχώρηση αυτής».
Δεν διασφαλίζεται η αποπληρωμή από ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει και η διαπίστωση που περιέχεται στο πόρισμα και αναφέρει ότι ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να καταφέρουν να αποπληρώσουν τις υψηλές δανειοδοτήσεις που έχουν λάβει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την τριετία 2009-2011 τα δύο κόμματα εξουσίας ήταν άκρως ελλειμματικά, παρά το γεγονός ότι εισέπραξαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τόσο από την τακτική όσο και από την έκτακτη (εκλογική) χρηματοδότηση.
Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ιδιαίτερα ελλειμματικό τα έτη 2009 και 2011. Ιδιαίτερα το 2009 εμφάνισε (και λόγω εκλογών) αυξημένες δαπάνες ύψους 94,6 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των οποίων οδηγήθηκε σε δανεισμό ύψους 46,8 εκατ. ευρώ. Η διαφορά μεταξύ δαπανών και εσόδων το 2009 έφθασε τα 12,3 εκατ. ευρώ και το 2011 τα 5,8 εκατ. ευρώ, ενώ λόγω και της μείωσης των εσόδων του κινήματος (εισφορές βουλευτών, μελών και φίλων) την τελευταία τριετία κατά 64,7% θεωρείται αδύνατο -σύμφωνα με το πόρισμα- να κατορθώσει να αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε.
Ακόμη χειρότερη είναι η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία, καθώς τον Δεκέμβριο του 2010 το υπόλοιπο των δανείων ανερχόταν σε 127,6 εκατ. ευρώ και έναν χρόνο αργότερα έφθασε τα 132 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το πόρισμα αναφέρει ότι «λόγω του συνεχούς αυξημένου δανεισμού, το κόστος εξυπηρέτησής του (τόκοι και έξοδα δανείων) αυξήθηκε κατά 173%, ποσό το οποίο υπερβαίνει το 50% της κρατικής χρηματοδότησης» καθώς και ότι «παρά την αύξηση των εισφορών των μελών, των βουλευτών και των φίλων κατά 14,9% την τελευταία τριετία, το κόμμα αδυνατεί να καλύψει τις δαπάνες και διαρκώς προβαίνει σε νέο δανεισμό».

Το κόμμα του οποίου ηγείται ο Αντώνης Σαμαράς εμφάνισε «τρύπα» 9,2 εκατ. ευρώ το 2009 και ελάχιστο πλεόνασμα το 2010 και το 2011 κατά 1,2 εκατ. ευρώ και 335.000 ευρώ αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: