Σάββατο
Συζητείται: “σλαβομακεδονική” η εθνότητα, “μακεντόνσκι” η γλώσσα
Εφημ. Μακεδονία,
Πακέτο προτάσεων σε μια αναθεωρημένη εκδοχή κατέθεσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ. Προτάσεις που αφορούν το όνομα και τη χρήση του, καθώς και την ονομασία της γλώσσας και της εθνότητας.
Συγκεκριμένα, μεταδίδουν ότι κατατέθηκαν και συζητήθηκαν οκτώ προτάσεις για το όνομα, που όλες είναι παραλλαγές του “Άνω” και “Βόρεια Μακεδονία”. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι συζητήθηκε και “κάτι παραπάνω”, δηλαδή εστίασαν σε κάποια από τις οκτώ προτάσεις.
Μεταδίδεται επίσης ότι η μεν πλευρά των Σκοπίων επέμεινε στη διπλή ονομασία, ενώ η Αθήνα σε ένα όνομα για όλες τις χρήσεις και η διαφορά έγκειται σε αυτό ακριβώς το επίπεδο και όχι τόσο σε ποιο όνομα, που όπως εκτιμούν είναι κοντά στη διαμόρφωσή του.
Ως προς την ονομασία της εθνότητας και της γλώσσας, αναφέρεται ότι η ελληνική πλευρά πρότεινε για πρώτη φορά το όνομα “σλαβομακεδονική” για την εθνότητα, για δε τη γλώσσα το αμετάφραστο όνομα “μακεντόνσκι”, αλλά με λατινικούς χαρακτήρες.
Στα Σκόπια αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας συνάντησης των διαπραγματευτών σήμερα στη Νέα Υόρκη, ενώ δεν αποκλείουν αναβολή της συνάντησης για τις επόμενες βδομάδες. Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ μεταδίδουν με έμφαση τους χαρακτηρισμούς Νίμιτς για “δίκαιες και αξιοπρεπείς” προτάσεις που μπορούν να φέρουν κοινά αποδεκτή λύση. Σχολιάζουν δε ότι το τελευταίο πακέτο Νίμιτς διαμορφώθηκε με τη συμβολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το μόνο που δήλωσε χθες ο Ν. Γκρούεφσκι για το θέμα είναι ότι περιμένει τον Μάρτιν Πρόντουγκερ (ανώτατο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, που συμμετέχει στη διαπραγματευτική ομάδα) να επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη, ώστε να ενημερωθεί για το τι ακριβώς έγινε στην τελευταία συνάντηση με τον Μ. Νίμιτς.
ΥΠΕΞ: ΥΠΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
“Είμαστε σ’ ένα ακόμα στάδιο μιας μακράς και δύσκολης διαπραγμάτευσης”, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε προχθές στην Νέα Υόρκη ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μ. Νίμιτς με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων.
Όπως τόνισε ο Γ. Κουμουτσάκος, “οι ιδέες που υπέβαλε ο Μ. Νίμιτς αξιολογούνται από το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου τις προσεχείς ημέρες να υπάρξουν οι απαραίτητες επισημάνσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις” και πρόσθεσε ότι “η Ελλάδα συμμετέχει στην εξελισσόμενη διαπραγματευτική διαδικασία για την ονομασία της ΠΓΔΜ με ξεκάθαρη τη γνωστή της θέση, για μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Ο έλληνας διαπραγματευτής κινείται σε αυτό το πλαίσιο και εφαρμόζει απαρεγκλίτως, κατόπιν οδηγιών, αυτές τις θέσεις. Είμαστε σε ένα ακόμα στάδιο μιας μακράς και δύσκολης διαπραγμάτευσης και δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε βιασύνη και σπουδή σε δημόσιες τοποθετήσεις”.
“Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν δικαιολογεί οποιαδήποτε βιασύνη και σπουδή σε δημόσιες τοποθετήσεις. Ειδικά όταν χρησιμοποιούνται για δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων”, παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.
ΠΑΣΟΚ: Κακός χειρισμός. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ χθες, διά του πολιτικού εκπροσώπου του στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ανδρέα Λοβέρδου, επέκρινε τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Όπως είπε, “η κυβέρνηση της ΝΔ αποδείχθηκε κακός χειριστής του εθνικού θέματος. Είναι αληθές ότι ο εθνικισμός της ηγεσίας των Σκοπίων είναι πέραν των ορίων, αλλά και η αποτυχία της κυβέρνησης είναι μια πραγματικότητα”. “Υπάρχει μία εξέλιξη δυσάρεστη σε ό,τι αφορά το σκοπιανό, γιατί απ’ ό,τι προκύπτει από τις δηλώσεις του έλληνα διαπραγματευτή πρέσβη κ. Βασιλάκη, οι νέες ιδέες Νίμιτς είναι δυσάρεστες. Μιλάει για εθνότητα, μιλάει για γλώσσα από ό,τι φαίνεται και λέει η γραμματεία του ΟΗΕ ʽκαι άλλα συναφήʼ” σχολίασε και συμπλήρωσε: “Τι είναι τα συναφή, τα άλλα; Είναι αυτά που προέκυψαν προφανώς από την κακή αλληλογραφία που έκανε ο Καραμανλής με τον κ. Γκρούεφσκι”.
________________________________________________________________
Εφημ. Έθνος, 13/09/08
Νάρκες στο νέο πακέτο Νίμιτς
Την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» με παραλλαγές πρότεινε ο μεσολαβητής και εισηγείται να μπορούν και οι δύο χώρες να χρησιμοποιούν τη «μακεδονική εθνότητα» και τη «μακεδονική γλώσσα»
Αλμα στο κενό έκανε με τη νέα Δέσμη Ιδεών που παρουσίασε την Πέμπτη ο μεσολαβητής για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, καθώς με τις εισηγήσεις του πέτυχε να δυσαρεστήσει την Αθήνα και τα Σκόπια, και να θέσει σε κίνδυνο διάλυσης τη διαπραγματευτική διαδικασία, αντί να φέρει τα δύο μέρη πιο κοντά, όπως ήλπιζε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεσολαβητής προτείνει την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» με παραλλαγές ως τελική ονομασία των Σκοπίων και εισηγείται να μπορούν να χρησιμοποιούν και οι δύο χώρες τη «μακεδονική εθνότητα» και τη «μακεδονική γλώσσα».
Η παρουσίαση της πρότασης εξόργισε τον Ελληνα αντιπρόσωπο, Αδαμάντιο Βασιλάκη, ο οποίος στράφηκε και είπε στον κ. Νίμιτς ότι «θέτει την αξιοπιστία του υπό αμφισβήτηση». Αλλοι διπλωμάτες χαρακτήρισαν ως λάθος την κίνηση του μεσολαβητή, ο οποίος φαίνεται ότι αποδέχτηκε αμερικανική συμβουλή για να εισαγάγει τους νέους όρους στη διαπραγμάτευση.
Ο Ελληνας πρέσβης έκανε γνωστές τις ελληνικές αντιδράσεις για τις νέες ιδέες που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς, τονίζοντας πως «πρέπει να σκεφτεί ότι η προκλητικότητα των Σκοπίων είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη». Η ελληνική πλευρά, συνέχισε, μέχρι σήμερα «έχει τηρήσει στάση αναμονής, επιδιώκοντας να βρούμε μία φιλική λύση».
Ο κ. Νίμιτς αναφέρει, επίσης, στο κείμενο της Δέσμης Ιδεών ότι η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίξει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση του κ. Βασιλάκη με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν κι Μουν, τονίστηκε η δυσαρέσκεια της Ελλάδας και η απόφασή της «να μην κάνει πίσω», ιδιαίτερα στο θέμα του αλυτρωτισμού.
Ο Ελληνας πρέσβης, που συνοδευόταν από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας, Γιάννη Μουρίκη, ανακοίνωσε την απόφαση του πρωθυπουργού να δυσκολεύει σε διεθνές επίπεδο τα Σκόπια για όσο διάστημα δεν επιλύεται το πρόβλημα της ονομασίας. Διπλωματική πηγή είπε στο «Εθνος» ότι ο κ. Βασιλάκης, απαντώντας σε παρατήρηση του γενικού γραμματέα, επιβεβαίωσε την απόφαση του κ. Καραμανλή να καταθέσει βέτο στην προσπάθεια των Σκοπίων για ένταξη στην ΕΕ.
Στη συνάντηση ήταν παρών και ο βοηθός γενικός γραμματέας, Λιν Πάσκοε, ο οποίος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την αρνητική τροπή που έλαβαν οι διαπραγματεύσεις.
Δήλωση
Μετά τις συναντήσεις με τον κ. Μπαν κι Μουν και τον κ. Νίμιτς, ο Ελληνας αντιπρόσωπος είπε ότι «επωφελήθηκα ξανά της ευκαιρίας για να του πω ποιες είναι οι βασικές θέσεις, τις οποίες είπα και το πρωί, παρουσία των δύο διαπραγματευτών από την ΠΓΔΜ. Πιστεύω ότι κατάλαβε (ο κ. Νίμιτς) αυτά που του είπα σε προσωπική βάση. Ενημέρωσα ήδη προφορικά την υπουργό μου».
Ο κ. Βασιλάκης τόνισε πως «η Αθήνα θα εξετάσει το θέμα του κειμένου και από κει και πέρα θα δούμε τι συνέχεια θα δοθεί. Θα πρέπει να τονίσουμε και πάλι ότι η διαπραγμάτευση αφορά αποκλειστικά και μόνο το όνομα και δεν τίθεται θέμα εθνότητας».
«Τα Σκόπια -συνέχισε ο Ελληνας αντιπρόσωπος- θα πρέπει να καταλάβουν και να δεχτούν ότι εκπροσωπούν μόνο το κομμάτι που τους ανήκει. Δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση ότι ένα μέρος εκπροσωπεί το σύνολο. Επίσης, δεν μπορούμε να έχουμε ένα όνομα για κάθε κατηγορία δραστηριοτήτων και πρέπει να εφαρμοστεί ένα όνομα έναντι όλων. Αν θέλουμε να βρούμε λύση, να σταματήσουν οι προκλητικές δηλώσεις για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε φιλικές σχέσεις, όπως πρέπει να έχουν οι γείτονες μεταξύ τους», κατέληξε ο κ. Βασιλάκης.
Ο μεσολαβητής είπε στους αντιπροσώπους των δύο χωρών ότι επιθυμεί να τους συναντήσει προς το τέλος Σεπτεμβρίου.
Πιστεύεται ότι ο κ. Νίμιτς θα ταξιδέψει στις δύο πρωτεύουσες, καθώς πρόθεσή του είναι να ακούσει τις απαντήσεις επί της Δέσμης Ιδεών από τους ίδιους τους ηγέτες. Ο μεσολαβητής ζήτησε να συναντηθεί χωριστά με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έλαβε θετικές απαντήσεις.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΔΕΣΜΗ
Για δυσάρεστη εξέλιξη έκανε λόγο ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Α. Λοβέρδος, αναφερόμενος στη νέα Δέσμη Ιδεών υπό μορφή πακέτου που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς. «Οι νέες θέσεις Νίμιτς, όπως προκύπτουν από τις δηλώσεις Βασιλάκη, πρέπει να απορριφθούν ως απαράδεκτες, αφού δεν σέβονται την εθνική κόκκινη γραμμή που η χώρα μας έχει χαράξει, κάνοντας πολλά βήματα υποχώρησης από τις αρχικές θέσεις της», επεσήμανε ο κ. Λοβέρδος.
_________________________________________________________________
Newsroom ΔΟΛ, 12/09/08
Ηνωμένα Έθνη
«Η συζήτηση αφορά αποκλειστικά μόνο το όνομα και δεν τίθεται θέμα εθνότητας» ξεκαθάρισε ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Μάθιου Νίμιτς. Ο Έλληνας πρέσβης συναντήθηκε και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Ο κ. Βασιλάκης τόνισε στο μεσολαβητή του ΟΗΕ ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η προκλητικότητα των Σκοπίων και ότι μέχρι σήμερα η ελληνική πλευρά έχει τηρήσει στάση αναμονής, επιδιώκοντας φιλική λύση.
«Πιστεύω ότι κατάλαβε ο κ. Νίμιτς αυτά που του είπα σε προσωπική βάση. Ενημέρωσα ήδη προφορικά την υπουργό μου. Θα εξετάσουμε το θέμα του όλου κειμένου και από κει και πέρα θα δούμε τι συνέχεια θα δοθεί.
» Θα πρέπει να τονίσουμε και πάλι ότι η διαπραγμάτευση αφορά αποκλειστικά μόνο το όνομα και δεν τίθεται θέμα εθνότητας. Τα Σκόπια θα πρέπει να καταλάβουν και να δεχτούν ότι εκπροσωπούν μόνο το κομμάτι που τους ανήκει. Δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση ότι ένα μέρος εκπροσωπεί το σύνολο.
» Επίσης, δεν μπορούμε να έχουμε ένα όνομα για κάθε κατηγορία δραστηριοτήτων και πρέπει να εφαρμοστεί ένα όνομα έναντι όλων. Αν θέλουμε να βρούμε λύση, να σταματήσουν οι προκλητικές δηλώσεις για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε φιλικές σχέσεις, όπως πρέπει να έχουν οι γείτονες μεταξύ τους» κατέληξε.
Μετά τις επαφές Νίμιτς με τους πρέσβεις των δύο χωρών η Γραμματεία του ΟΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνισε: «Η συνάντηση περιλάμβανε μια διεξοδική συζήτηση όλων των στοιχείων του θέματος, αγγίζοντας το όνομα, τον τρόπο της χρήσης, θέματα ταυτότητας και άλλα συναφή.
» Ο κ. Νίμιτς παρουσίασε κάποιες αναθεωρημένες ιδέες, με βάση τις παλαιότερες. Οι ιδέες είχαν αναθεωρηθεί αφού λήφθηκαν υπόψη οι πληροφορίες (οι θέσεις και των δύο πλευρών) από την τελευταία επίσκεψή του στην περιοχή. Ο κ. Νίμιτς ζήτησε από τα μέρη να εξετάσουν τις ιδέες ως πακέτο. Ο κ. Νίμιτς πιστεύει ότι υπάρχουν δυνατότητες για μια δίκαιη και έντιμη λύση που πληροί τις βασικές απαιτήσεις και των δύο κρατών.»
«Η θέση μας είναι σαφής, ξεκάθαρη και δεν έχει αλλάξει. Η εντολή που έχει πάρει ο κ. Νίμιτς από τον ΓΓ του ΟΗΕ είναι, επίσης, σαφής. Σ’αυτά τα πλαίσια κινούμεθα», δήλωσε, εξάλλου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος.
ΥΠΕΞ: «Αξιολογούνται οι προτάσεις Νίμιτς»
«Οι ιδέες που υπέβαλε χτες στη Νέα Υόρκη ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μ.Νίμιτς αξιολογούνται από το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου τις προσεχείς ημέρες να υπάρξουν οι απαραίτητες επισημάνσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις. Η Ελλάδα συμμετέχει στην εξελισσόμενη διαπραγματευτική διαδικασία για την ονομασία της ΠΓΔΜ με ξεκάθαρη τη γνωστή της θέση, για μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Ο Έλληνας διαπραγματευτής κινείται σε αυτό το πλαίσιο και εφαρμόζει απαρεγκλίτως, κατόπιν οδηγιών, αυτές τις θέσεις. Είμαστε σε ένα ακόμα στάδιο μιας μακράς και δύσκολης διαπραγμάτευσης και δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε βιασύνη και σπουδή σε δημόσιες τοποθετήσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος.
Η ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής: «Είναι σε όλους γνωστό ότι η Ελλάδα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας -οι οποίες αποτελούν μια εξελισσόμενη διαδικασία- με ξεκάθαρη τη γνωστή της θέση: μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.
» Η εποικοδομητική αλλά και αποφασιστική στάση της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας έχει δοκιμαστεί και επιβεβαιωθεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στο Βουκουρέστι, αλλά και μετέπειτα στις Βρυξέλλες. Αυτό επίσης το γνωρίζουν όλοι.
» Είναι περιττό, συνεπώς, να επιβεβαιώνεται το προφανές. Δηλαδή ότι ο Έλληνας διαπραγματευτής κινείται σε αυτό το πλαίσιο και εφαρμόζει απαρεγκλίτως, κατόπιν οδηγιών, αυτές τις θέσεις.
» Ο κ. Nimetz, στο πλαίσιο αυτής της εξελισσόμενης διαπραγματευτικής διαδικασίας, υπέβαλε χθες στη Νέα Υόρκη ένα σύνολο νέων ιδεών. Οι ιδέες αυτές αξιολογούνται από το Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου, τις προσεχείς ημέρες, να υπάρξουν οι απαραίτητες επισημάνσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις.
» Επομένως, είμαστε σ’ ένα ακόμα στάδιο μιας μακράς και δύσκολης διαπραγμάτευσης.
» Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν δικαιολογεί οποιαδήποτε βιασύνη και σπουδή σε δημόσιες τοποθετήσεις. Ειδικά όταν χρησιμοποιούνται για δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων, δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών προγενέστερες της χθεσινοβραδινής (ώρα Ελλάδος) συνάντησης στη Νέα Υόρκη.»
ΠΑΣΟΚ: Απαράδεκτες οι θέσεις Νίμιτς
Την έντονη αντίδραση του πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ανδρέα Λοβέρδου προκάλεσαν οι δηλώσεις Νίμιτς.
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9.84, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι οι δηλώσεις του μεσολαβητή εμπεριέχουν θέματα άσχετα με την όλη διαδικασία.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδείχθηκε κακός χειριστής του εθνικού θέματος. Είναι αληθές ότι ο εθνικισμός της ηγεσίας των Σκοπίων είναι πέραν των ορίων, αλλά και η αποτυχία της κυβέρνησης είναι μια πραγματικότητα» κατέληξε.
* Να ανακαλέσει η ελληνική κυβέρνηση τη θέση της για σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ, πρότεινε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης, Στέλιος Παπαθεμελής, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της 73ης ΔΕΘ.
_________________________________________________________________
Εφημ. Ελ. Τύπος, 12/09/08
ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Πρόταση πακέτο
Μικρές οι προσδοκίες για επίτευξη συμβιβασμού
Τις επίσημες απαντήσεις της Αθήνας και των Σκοπίων στο έγγραφο που κατέθεσε την Πέμπτη στους διαπραγματευτές των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη, στη διάρκεια της δίωρης κοινής τους συνάντησης, αναμένει ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς.
Οι εξελίξεις επισπεύδονται, δεδομένου ότι ο ίδιος εισηγείται μια λύση συνολική, που περιλαμβάνει όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, συγκεκριμένο εύρος χρήσης και ζητήματα που άπτονται της εθνικής ταυτότητας και μάλιστα ζητά «ευελιξία» από τις δύο πλευρές στην εξέταση της πρότασής του, την οποία ο ίδιος περιγράφει ως «έντιμη» και «δίκαιη».
Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ειδικού μεσολαβητή, ο κ. Μάθιου Νίμιτς ζητά από τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τις ιδέες του ως «πακέτο» και αυτό, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, σημαίνει ότι το όνομα συνδέεται πλέον ευθέως με την ταυτότητα, κατά την αντίληψη που επικράτησε τελικώς στα Ηνωμένα Εθνη, αφού καλλιεργήθηκε από την αμερικανική διπλωματία και εξωτερικεύθηκε από την ηγεσία της ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «οδηγίες για λύση» -κατά την έκφραση του κ. Νίμιτς- που κατέθεσε περιλαμβάνουν ένα όνομα (από τα δύο που υπήρχαν στο προηγούμενο έγγραφο, δηλαδή το «Βόρεια Μακεδονία» και το «Ανω Μακεδονία») σε παραλλαγές (του είδους «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»). Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ ζήτησε από τους κ. Αδ. Βασιλάκη, Ν. Ντιμιτρόφ και Μ. Πρότουγκερ να επικοινωνήσουν με τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ ώστε να καταστεί δυνατή μία προκαταρκτική απάντηση στις εκ του σύνεγγυς (χωριστές) συνομιλίες που επρόκειτο να έχει μαζί τους αργά χθες το βράδυ ώρα Ελλάδος. Η πρώτη αντίδραση της ελληνικής πλευράς αναμενόταν να είναι καταρχήν θετική, δηλαδή να επιδειχθεί διάθεση ουσιαστικής διαπραγμάτευσης επί της συγκεκριμένης βάσης.
Αρμόδια διπλωματική πηγή βεβαιώνει ότι στο έγγραφο Νίμιτς υπάρχει αναφορά σε «μακεδονική εθνότητα», η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά, εφόσον μείνει συνεπής στις δημόσιες διακηρύξεις της. Μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ μετέδωσαν ότι έγινε εκτενής συζήτηση για το εύρος της χρήσης σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό. Οπως όλα δείχνουν, «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση είναι τα διαβατήρια, δεδομένου ότι εκεί αναγράφεται «εθνικότητα». Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το μοναδικό σχόλιο που γινόταν ανεπισήμως συνοψιζόταν στην επισήμανση ότι οι προσδοκίες για επίτευξη συμβιβασμού άμεσα είναι μικρές. Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Μάθιου Νίμιτς ζήτησε από τους διαπραγματευτές εχεμύθεια και σε μεγάλο βαθμό κατάφερε να δεσμεύσει τα δύο μέρη, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι χθες βράδυ στα Σκόπια οι πληροφορίες μεταδίδονταν με το σταγονόμετρο.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι η συνάντηση του πρέσβη κ. Αδ. Βασιλάκη με τον γ.γ. του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος).
Σήμερα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί νέα κοινή συνάντηση του ειδικού μεσολαβητή με τους διαπραγματευτές, αλλά υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι τελικώς μπορεί να επιστρέψουν στη χώρα τους για διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις.
Οπως όλα δείχνουν, το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όταν θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη η ΥΠΕΞ κυρία Μπακογιάννη και η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, θα εκδηλωθεί δυναμική αμερικανική παρέμβαση για την προώθηση της λύσης που εισηγείται ο κ. Νίμιτς. Παρ’ όλα αυτά, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ντανιέλ Φριντ διέψευσε χθες την ύπαρξη αμερικανικού σχεδίου για το Σκοπιανό επαναλαμβάνοντας απλώς ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει τις προσπάθειες Νίμιτς.
_________________________________________________________________
Newsroom ΔΟΛ, 11/09/08 23:55
Νέες ιδέες έδωσε για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, κατά τη διάρκεια της κοινής συνάντησής του με τις αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.
Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε δύο ώρες, ο κ. Νίμιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έδωσε νέες ιδέες που περιέχουν καινούργια στοιχεία και τα οποία περιλαμβάνουν ιδέες που του έχουν δώσει οι δύο πλευρές.
Οι «νέες ιδέες» για την ονομασία της ΠΓΔΜ εντάσσονται, πάντως, σε ένα πακέτο συνολικής πρότασης του Μάθιου Νίμιτς.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών: «Η συνάντηση περιλάμβανε μια διεξοδική συζήτηση όλων των στοιχείων του θέματος, αγγίζοντας το όνομα, τον τρόπο της χρήσης, θέματα ταυτότητας και άλλα συναφή».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Ο κ. Νίμιτς παρουσίασε κάποιες αναθεωρημένες ιδέες, με βάση τις παλαιότερες. Οι ιδέες είχαν αναθεωρηθεί αφού λήφθηκαν υπόψη οι πληροφορίες (οι θέσεις και των δύο πλευρών) από την τελευταία επίσκεψή του στην περιοχή. Ο κ. Νίμιτς ζήτησε από τα μέρη να εξετάσουν τις ιδέες ως πακέτο. Ο κ. Νίμιτς πιστεύει ότι υπάρχουν δυνατότητες για μια δίκαιη και έντιμη λύση που πληροί τις βασικές απαιτήσεις και των δύο κρατών».
Όπως δήλωσε ο Αδ.Βασιλάκης: «Δεν είναι θέμα αν προτείνει ονόματα. Βεβαίως, προτείνει ορισμένες επιλογές, αλλά δεν είναι μόνο το όνομα το οποίο είναι στο τραπέζι και σας το είπε και εκείνος. Θέλει όλο αυτό να είναι ένα πακέτο. Λοιπόν, δεν μπορεί να ξεχωρίσεις το όνομα από τα υπόλοιπα».
Ο κ. Νίμιτς θα είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τις δύο πλευρές αργά το βράδυ της Πέμπτης, προκειμένου να λάβει τις προκαταρκτικές απαντήσεις των δύο χωρών.
Επιπλέον, ο κ. Βασιλάκης θα είχε συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν.
Ο Μάθιου Νίμιτς ανέφερε, επίσης, ότι σε μερικές εβδομάδες θα πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις, ενώ διευκρίνισε ότι δεν είναι δικό του θέμα αν θα γίνει κοινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.
Εν τω μεταξύ, σε ακρόαση που πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για την κύρωση των Πρωτοκόλλων προσχώρησης της Αλβανίας και της Κροατίας στο ΝΑΤΟ, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Ντάνιελ Φριντ διέψευσε κατηγορηματικά την ύπαρξη αμερικανικού σχεδίου για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η ΠΓΔΜ είναι σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ και η Ουάσιγκτoν στήριξε την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου, αλλά δεν έλαβε τελικά πρόσκληση για ένταξη λόγω της εκκρεμότητας του ονόματος, το οποίο χαρακτήρισε σοβαρό ζήτημα.
Πρόσθεσε ότι διανύουμε περίοδο εντατικών διαβουλεύσεων για την επίλυση του ζητήματος και αναγνώρισε ότι η μόνη διαδικασία που υπάρχει είναι των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει αμερικανικό σχέδιο για λύση.
Κατέληξε λέγοντας ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως τις προσπάθειες του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, καθώς η Ουάσιγκτoν επιθυμεί λύση το ταχύτερο δυνατό.
_________________________________________________________________
Εφημ. Μακεδονία, 11/09/08
ΠΓΔΜ Υψηλή επίδοση στα… βασανιστήρια
Συστηματικά και απάνθρωπα βασανιστήρια καταλογίζει στην ΠΓΔΜ η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης. Κλοτσιές, γροθιές, κτυπήματα σε κρατούμενους ακόμη και με αλυσίδες αποκάλυψε η αιφνίδια αυτοψία της στις φυλακές.
Στην έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, καταλογίζονται δέσιμο με αλυσίδες φυλακισμένων (ανήλικων και ενήλικων) στα κρεβάτια τους, ξυλοδαρμοί από τις ειδικές αστυνομικές μονάδες με την επωνυμία “Άλφα” και τις μονάδες καταπολέμησης των ναρκωτικών και κακομεταχείριση στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων
Οι συνθήκες στις φυλακές της ΠΓΔΜ (Ιντρίζοβο, των Σκοπίων και του Τετόβου) χαρακτηρίζονται απάνθρωπες και εξευτελιστικές. Την αυτοψία της Επιτροπής (που έγινε τον Οκτώβριο 2007) ακολούθησαν μακρές συζητήσεις με τις εθνικές αρχές της ΠΓΔΜ, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της απαράδεκτης κατάστασης, η οποία έχει επισημανθεί εδώ και μία δεκαετία από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Πλέον η Επιτροπή απειλεί την ΠΓΔΜ με κυρώσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ύστερα από έντονες πιέσεις της Επιτροπής, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής διέταξε εισαγγελική έρευνα για τους βίαιους θανάτους διανοητικά καθυστερημένων εγκλείστων στο ίδρυμα Ντεμίρ Καπίγια, παρά τη σαφή καταγραφή ιχνών βίας στις αυτοψίες. Παρότι μετά την επίσκεψη της Επιτροπής το 2006 οι αρχές επίσημα διαβεβαίωναν ότι οι κρατούμενοι προαυλίζονται και γυμνάζονται μια ώρα καθημερινά, κατά την επίσκεψη του 2007 διαπιστώθηκε ότι στην πραγματικότητα στη φυλακή του Τετόβου ο προαυλισμός διαρκούσε 20 λεπτά τέσσερις φορές την εβδομάδα και στη φυλακή των Σκοπίων 15-20 λεπτά καθημερινά.
Κλωτσιές, γροθιές, κτυπήματα σε κρατούμενους με κλομπ, άλλα αντικείμενα, ακόμη και με αλυσίδες διαπίστωσε η Επιτροπή κατά την αιφνίδια αυτοψία της στις φυλακές. Στη φυλακή Ιντρίζοβο σωφρονιστικοί υπάλληλοι κτυπούν κρατουμένους μέσα στην αίθουσα προσωπικού πριν τους κλείσουν στην απομόνωση. Στη φυλακή των Σκοπίων κρατούμενοι κτυπιούνται συστηματικά με κλομπ και αλυσίδες στις τουαλέτες. Η Επιτροπή τόνισε στις αρχές των Σκοπίων πως πρέπει να καταστήσουν σαφές σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους και αστυνομικούς ότι η κακομεταχείριση κρατουμένων είναι παράνομη και συγκεκριμένες συμπεριφορές χρήζουν εισαγγελικής δίωξης.
Η χρήση των ναρκωτικών είναι τόσο διευρυμένη, ώστε τονίζεται η ανάγκη ενδελεχούς εξέτασης των κατηγοριών για εμπλοκή σωφρονιστικών υπαλλήλων στη διακίνηση ουσιών αλλά και παρανόμων αγαθών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ επισήμως στις φυλακές έχουν τοποθετηθεί μηχανήματα που απαγορεύουν την επικοινωνία με κινητό τηλέφωνο, σε πτέρυγες κρατούμενοι έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα και τα μηχανήματα μπλοκαρίσματος του σήματος δεν λειτουργούν. Επιπλέον, το σωφρονιστικό προσωπικό κρίνεται αριθμητικά ανεπαρκές, ανεκπαίδευτο και αδιάφορο για το πραγματικό αντικείμενο της εργασίας του.
Τονίζεται η απουσία επιτήρησης όσων συμβαίνουν μέσα στις φυλακές και η απουσία μηχανισμών ελέγχου στο αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών. Επικρίνεται ο διορισμός διευθυντών στις φυλακές με πολιτικά κριτήρια, που έχει ως συνέπεια την κακή διοίκηση των φυλακών. Κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου για την ανυπαρξία ιατρικών ελέγχων στους νεοεισερχόμενους τροφίμους, ώστε να αποφεύγεται η διάδοση μεταδοτικών ασθενειών, και η απουσία οποιασδήποτε ιατροφαρμακευτικής φροντίδας.
Μετά την αυτοψία του 2007 και τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν, το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων στην τελευταία του απάντηση στο CPT αποδέχεται τα σχόλια και τις παρατηρήσεις της έκθεσης και δηλώνει ότι έχει υιοθετήσει σχέδιο δράσης, προκειμένου να επιλύσει τα προβλήματα.
§ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΗΕ Νέα συνάντηση για το όνομα. Επαναλαμβάνονται σήμερα στη Νέα Υόρκη οι διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Αρχικά θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση του Μ. Νίμιτς με τους πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι Μάρτιν Πρότογκερ. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν χωριστές συναντήσεις με τις δύο πλευρές. Όπως ανακοίνωσε χθες η γραμματεία του ΟΗΕ, εάν κριθεί αναγκαίο, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση αύριο το πρωί. Χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον ΜακΚόρμακ, ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το όνομα “Μακεδονία” ακόμη και εάν υπάρξει συμφωνία, απάντησε ότι “η Μακεδονία είπε πως θέλει να αποκαλείται Μακεδονία. Εάν η Μακεδονία πει στη διεθνή κοινότητα ότι θέλει να την αποκαλούν με ένα άλλο όνομα, το οποίο θα έχει την πλήρη υποστήριξη της μακεδονικής κυβέρνησης και του μακεδονικού λαού, δεν είμαι σίγουρος ότι θα διαφωνούσαμε”. “Δεν υπάρχει καμία μετακίνηση από την ελληνική θέση, όπως καμία μετακίνηση δεν υπάρχει στην ειλικρινή και επίμονη διάθεσή μας να βρεθεί λύση στο ζήτημα αυτό” δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι “η κυβέρνηση των Σκοπίων πολιτεύεται όλο αυτό το διάστημα όλο και πιο εθνικιστικά, όλο και πιο αντιπαραγωγικά”.
_________________________________________________________________
Τα Νέα, 11/09/08
ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ «ΓΡΑΦΟΥΝ» ΙΣΤΟΡΙΑ
Αρχαίες αποδείξεις από ατόφιο χρυσάφι.
Ολόχρυσες είναι οι αποδείξεις της συνέχειας της κατοίκησης από Μακεδόνες πλούσιου οικισμού στην περιοχή του σημερινού Αρχοντικού Γιαννιτσών
Χρυσή, εντυπωσιακή, αλλά και με στοιχεία που «κουμπώνουν» με τις ιστορικές πηγές είναι η «σοδειά» των αρχαιολόγων από τις ανασκαφές στη Μακεδονία.
Από την Εποχή του Σιδήρου είναι εγκατεστημένοι οι Μακεδόνες στην περιοχή που οροθετείται σήμερα από τους ποταμούς Αξιό και Λουδία. Το καταδεικνύουν και τα νέα εντυπωσιακά ταφικά ευρήματα από την περιοχή του Αρχοντικού των Γιαννιτσών, 5 χλμ. από την αρχαία Πέλλα.
Στον 7ο π.Χ. αιώνα ανάγονται τέσσερις από τις συνολικά 43 ταφές που εντοπίστηκαν. Αποδεικνύεται όμως ότι στα προϊστορικά και ιστορικά χρόνια έως τα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ., οπότε η Πέλλα επιλέχθηκε από τον βασιλιά Αρχέλαο ως νέα πρωτεύουσα της Μακεδονίας, η πόλη στο Αρχοντικό φαίνεται πως ήταν η σημαντικότερη της Βόρειας Βοττιαίας. Αυτό το αστικό κέντρο, το όνομα του οποίου ακόμα δεν έχει πιστοποιηθεί επιγραφικά, ήταν ιδρυμένο στο μέσο της εύφορης περιοχής της Βόρειας Βοττιαίας (της χώρας των βουκόλων), πάνω στο σταυροδρόμι των βασικών οδικών αξόνων της Κάτω Μακεδονίας και κοντά στην τότε ακτογραμμή του Θερμαϊκού Κόλπου, και αποτελούσε νευραλγικό σημείο ελέγχου και ορμητήριο των Αργεαδών Μακεδόνων.
«Η χρονολόγηση των παλαιότερων τάφων των ταφικών συστάδων του δυτικού νεκροταφείου του Αρχοντικού πιστοποιεί ότι η εγκατάσταση των Μακεδόνων στην περιοχή είχε γίνει ήδη στο δεύτερο μισό του 7ου αι. π.Χ.», λέει στα «ΝΕΑ» ο επικεφαλής της ανασκαφής της ΙΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων Παύλος Χρυσοστόμου.
Οι παλαιότεροι αρχαϊκοί τάφοι του Αρχοντικού και των άλλων αστικών κέντρων- Αιγών, Βέροιας, Μίεζας, Έδεσσας- της Κάτω Μακεδονίας με προϊόντα τέχνης από τη Χαλκιδική, τη Νότια Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου και
την Ιωνία χρονολογούνται γύρω στο 580 π.Χ. Υπάρχει δηλαδή άνοιγμα της μακεδονικής αγοράς και της οικονομίας από την αρχή της βασιλείας του Αλκέτα, πατέρα του Αμύντα Α΄. Έπειτα από αυτό το χρονικό όριο επιβεβαιώνεται η πρόσβαση του πληθυσμού σε πλήθος ειδών πολυτελείας. Η απόκτηση τέτοιων αγαθών προϋποθέτει πρόσβαση σε νέες πηγές πλούτου (εδάφη, μεταλλεία, εμπόριο κ.τ.λ.). Η πόλη ήταν χτισμένη κοντά στην τότε ακτογραμμή του Θερμαικού κόλπου, και αποτελούσε σημείο ελέγχου και ορμητήριο των Αργεαδών Μακεδόνων.Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Παύλο Χρυσοστόμου, «η πρώιμη επέκταση των Μακεδόνων, από το 650 π.Χ. και μετά, οφείλεται στη στρατιωτική οργάνωση της μακεδονικής κοινωνίας και τη δημιουργία “εθνικού” στρατού».
Τα τελευταία οκτώ χρόνια η ανασκαφή στο δυτικό νεκροταφείο (σε έκταση μόλις δέκα στρεμμάτων από τα συνολικά 2.000) έφερε στο φως εντυπωσιακά ευρήματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ταφή κοριτσιού (Πρώιμης Ελληνιστικής Εποχής) που συνοδευόταν από χάλκινο επίχρυσο στεφάνι, τρία πήλινα αγγεία, ένα χάλκινο αγγείο (κάνθαρος) και μια μοναδική πήλινη κεφαλή της νεκρής, εξαιρετικής τέχνης. Εντυπωσιακές υπήρξαν οι αρχαϊκές ταφές πολεμιστών, με χάλκινο κράνος, σιδερένια όπλα, χρυσά, αργυρά, χάλκινα και σιδερένια κοσμήματα, σιδερένια ομοιώματα αγροτικής άμαξας και πήλινα ειδώλια θεοτήτων, ζώων, πουλιών.
_________________________________________________________________
Newsroom ΔΟΛ, 11/09/08
Την Πέμπτη κοινή συνάντηση Νίμιτς με Βασιλάκη, Ντιμιτρόφ και Πρότογκερ.
Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη κοινή συνάντηση Νίμιτς με Βασιλάκη, Ντιμιτρόφ και Πρότογκερ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθούν χωριστές συναντήσεις με τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γραμματείας του ΟΗΕ «κοινή συνάντηση με τη συμμετοχή Ντιμιτρόφ, Πρότογκερ, Βασιλάκη και Νίμιτς θα γίνει το πρωί της Πέμπτης 11 Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσουν χωριστές συναντήσεις με τα μέρη το απόγευμα».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι εάν είναι αναγκαίο, πιθανό να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση την Παρασκευή το πρωί, αν και αυτό, όπως σημειώνεται δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.
Οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε λύση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ το συντομότερο, τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον ΜακΚόρμακ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δυο ημέρες πριν τη συνάντηση του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές των δυο χωρών στη Νέα Υόρκη.
Ο Σον ΜακΚόρμακ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν καταθέτουν προτεινόμενες λύσεις αλλά προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες και τελικά εναπόκειται στα ενδιαφερόμενα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία. Επανέλαβε ότι εδώ και αρκετό καιρό οι ΗΠΑ έχουν κάνει γνωστή την απόφασή τους σε ό,τι αφορά το όνομα, ενώ έχουν επίσης γνωστοποιήσει την υποστήριξή τους στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
«Είναι μια απόφαση που επιβεβαιώθηκε από όλες τις χώρες στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής, εκτός της Ελλάδας. Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αυτό εξακολουθεί να αποτελεί ένα ζήτημα που εκκρεμεί και το οποίο θα θέλαμε να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό» ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία» ακόμη και εάν υπάρξει συμφωνία σε άλλο όνομα μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι «η Μακεδονία είπε πως θέλει να αποκαλείται Μακεδονία. Το αναγνωρίζουμε αυτό. Εάν η Μακεδονία πει στη διεθνή κοινότητα ότι θέλει να την αποκαλούν με ένα άλλο όνομα το οποίο θα έχει την πλήρη υποστήριξη της μακεδονικής κυβέρνησης και του μακεδονικού λαού, δεν είμαι σίγουρος ότι θα διαφωνούσαμε».
________________________________________________________________
Αντιπαραγωγική η στάση της ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, τονίζει ο Γ.Κουμουτσάκος.
Για βαρύ κλίμα, που επιβαρύνει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, μίλησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος, καθώς όπως τόνισε η πλευρά της ΠΓΔΜ παρουσιάζει μια «αντιπαραγωγική στάση».
Ειδικότερα, ο κ. Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερωτήσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων και την πορεία των διαπραγματεύσεων προς την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, δήλωσε ότι «τον τελευταίο καιρό, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας επιβαρύνει συστηματικά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης έτσι ώστε να μην δικαιολογείται κάποια αισιοδοξία».
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η διαδικασία είναι ζωντανή, δεν θα πρέπει κανείς να προκαταλάβει απολύτως τις εξελίξεις» και συνέχισε: «Είναι δεδομένο ότι αυτή την στιγμή το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από μια επίμονη στάση που χαρακτηρίζεται από εμμονή σε αδιάλλακτες θέσεις, αντιπαραγωγικές δηλώσεις κ.λ.π δεν είναι κλίμα που μπορεί να επιτρέπει και να δικαιολογεί αισιοδοξία για το τι μέλλει γενέσθαι».
Σε ερώτηση για την συνάντηση του διαμεσολαβητή, Μ. Νίμιτς, με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών την Πέμπτη και εάν αναμένεται η υποβολή νέας πρότασης, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι «είναι αντικειμενική η διαπίστωση ότι αυτή τη στιγμή η ατμόσφαιρα παρουσιάζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αντιπαραγωγικής στάσης» από την πλευρά της ΠΓΔΜ.
________________________________________________________________
Εφημ. Ελ. Τύπος, 10.09.08
Ξεκινούν την Πέμπτη οι κρίσιμες διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων.
Οι πληροφορίες θέλουν τον Μάθιου Νίμιτς να καταθέτει την επίσημη πρόταση του για το όνομα στους απεσταλμένους των δύο πλευρών ανοίγοντας τον «δρόμο» για την είσοδο της γειτονικής μας χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Για βαρύ κλίμα, που επιβαρύνει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, μίλησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ειδικότερα, ο κ. Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερωτήσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων και την πορεία των διαπραγματεύσεων προς την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, δήλωσε ότι «τον τελευταίο καιρό, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας επιβαρύνει συστηματικά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης έτσι ώστε να μην δικαιολογείται κάποια αισιοδοξία».
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η διαδικασία είναι ζωντανή, δεν θα πρέπει κανείς να προκαταλάβει απολύτως τις εξελίξεις».
Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, επανέλαβε από τη ΔΕΘ τη θέση της Ελλάδας για «ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων».
________________________________________________________________
Newsroom ΔΟΛ, 10/09/08
«Δεν είναι ευθύνη δική μας. Η κυβέρνηση των Σκοπίων πολιτεύεται όλο αυτό το διάστημα όλο και πιο εθνικιστικά, όλο και πιο αντιπαραγωγικά. Η τακτική και η στρατηγική της έχει στραφεί επίμονα στο παρελθόν και ακόμη χειρότερα, σε μια απολύτως παραμορφωτική και στρεβλή ανάγνωση του παρελθόντος και κινδυνεύει έτσι σοβαρά να χάσει το μέλλον», ανέφερε.
Σχετικά με το αν υπάρχουν πληροφορίες για κάποια ενέργεια, στην οποία ενδέχεται να προβεί η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε: «Τα κράτη και εκπροσωπούνται και συμμετέχουν σε αυτή την πολύ σοβαρή διαδικασία, έχοντας κάνει τις δικές τους επιλογές και έχοντας ορίσει τις δικές τους προτεραιότητες. Επομένως, δεν πρόκειται να μπω σε μια συζήτηση σχετικά με το τι σκέφτονται τα κράτη, που πρόκειται να συμμετάσχουν, όπως το γειτονικό. Από εκεί και πέρα, η ελληνική αντιπροσωπεία και η ελληνική αποστολή είναι πλήρως προετοιμασμένες για το ταξίδι αυτό».
Αναφερόμενος στην πρόθεση με την οποία προσέρχεται η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε ότι «πολιτική της Ελλάδας είναι να επιτευχθεί λύση και να μην διαιωνίζεται το πρόβλημα, γεγονός που είναι αρνητικό σε πολλά επίπεδα, για τις διμερείς σχέσεις, για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της γειτονικής χώρας και, βεβαίως, για την περιφερειακή συνεργασία. Δεν πάψαμε ποτέ να είμαστε στις διαπραγματεύσεις, να θέλουμε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και να θέλουμε την εξεύρεση λύσης, ταυτόχρονα όμως λέμε ότι η λύση είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία. Το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την ευρωατλαντική πορεία και πρόοδο της γειτονικής χώρας είναι η λύση στο όνομα. Είναι θέμα σχέσεων καλής γειτονίας, το έχουμε τονίσει με όλους τους τρόπους. Δεν υπάρχει καμία μετακίνηση από την ελληνική θέση, όπως καμία μετακίνηση δεν υπάρχει στην ειλικρινή και επίμονη διάθεσή μας να βρεθεί λύση στο ζήτημα αυτό».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την αισιοδοξία που εκφράζεται από κυβερνητικούς παράγοντες των ΗΠΑ για την προοπτική επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, αλλά και με το ενδεχόμενο ανάληψης κάποιας πρωτοβουλίας από την αμερικανική αντιπροσωπεία στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «οι προσπάθειες ή η συμβολή υποστήριξης της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία παραμένει η μόνη και κύρια διαδικασία για την εξεύρεση λύσης, είναι καλοδεχούμενες. Αλλά ως τέτοιες. Όχι ως αυτόνομες πρωτοβουλίες πέραν και εκτός πλαισίου ΟΗΕ».
Όσο για τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, ο εκπρόσωπος δήλωσε: «Μακάρι να είναι έτσι, αλλά οι δικές μας εκτιμήσεις, στο παρόν στάδιο, βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά, είναι αυτές που είπα ήδη».
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το κονδύλι του Ελληνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ) για την ΠΓΔΜ, ο κ. Κουμουτσάκος διευκρίνισε τα εξής:
«Το ΕΣΟΑΒ ως γενικό πρόγραμμα ανακοινώθηκε το 2002, επεκτάθηκε ως το 2011 και ουδέποτε ετέθη θέμα αναστολής της λειτουργίας του. Από εκεί και πέρα, ο τρόπος εκταμίευσης των προβλεπομένων κονδυλίων ανά χώρα εξαρτάται από το πόσο προωθημένη είναι η προετοιμασία και η υποβολή σχετικών προτάσεων για χρηματοδότηση από τις ενδιαφερόμενες χώρες και από μια σειρά διαδικασιών, οι οποίες αν δεν ολοκληρωθούν, δεν μπορεί να γίνει η εκταμίευση των ποσών».
Πρόσθεσε ακόμη ότι: «Το ΕΣΟΑΒ είναι ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με αναπτυξιακή κατεύθυνση και έχει να κάνει με τις προτεραιότητες τις αναπτυξιακές και για την Ελλάδα και για την περιοχή. Διότι μια ανεπτυγμένη περιοχή στη γειτονιά της Ελλάδας έχει σαφώς πλεονεκτήματα και για μας. Οι εκταμιεύσεις της ελληνικής βοήθειας ειδικά για τον ‘Άξονα 10′, αρχίζουν μετά την κατακύρωση του έργου στους εργολάβους οι οποίοι θα προκύψουν μετά από διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος δεν έχει ολοκληρωθεί».
________________________________________________________________
Έθνος, 10/09/08
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ
Κοινή συνάντηση των διαπραγματευτών της Ελλάδας και των Σκοπίων κ. Αδ. Βασιλάκη και Ν. Ντιμιτρόφ προτίθεται να καλέσει την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη ο διεθνής μεσολαβητής Μ. Νίμιτς. Οπως έγινε γνωστό, ο κ. Νίμιτς θα ζητήσει να δει χωριστά τους δύο διαπραγματευτές το απόγευμα της ίδιας ημέρας και εάν χρειαστεί θα υπάρξει και νέα συνάντηση την Παρασκευή το πρωί.
Ο προγραμματισμός αυτός θεωρείται ενδεικτικός της πρόθεσης του κ. Νίμιτς να επισπεύσει τις διαδικασίες υποβάλλοντας πιθανότατα νέα πρόταση επί της οποίας θα κληθούν να διαπραγματευθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών όταν βρεθούν στη Νέα Υόρκη στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
Εντύπωση προκαλεί πάντως η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Μακόρμακ, ο οποίος προανήγγειλε ότι οι ΗΠΑ θα αποδεχθούν νέα ονομασία στις διμερείς σχέσεις με τη «Μακεδονία» εφόσον το ζητήσει η ίδια η χώρα και ο «μακεδονικός» λαός.
Η δήλωση αυτή έρχεται να αποδείξει την ορθότητα της ελληνικής θέσης (που τείνει να ξεχαστεί από το ΥΠΕΞ) ότι πρέπει να υπάρξει και συνταγματική κατοχύρωση της νέας ονομασίας, ώστε να υποχρεωθεί η ίδια η σκοπιανή πλευρά να ζητήσει την αναγνώρισή της με το νέο όνομα ακόμη και από τις 120 χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Ο Γκρούεφσκι
Μετά την απαισιοδοξία που εκφράστηκε από τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι εμφανίστηκε με δηλώσεις προετοιμασίας της κοινής γνώμης ώστε να δεχθεί ένα νέο βέτο στην Ε.Ε. και… κύμα πιέσεων.
Ο κ. Γκρούεφσκι μιλώντας σε συγκέντρωση στα Σκόπια με την ευκαιρία συμπλήρωσης 17 χρόνων από την κήρυξη ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε… ακραία την ελληνική θέση για αλλαγή της «διεθνούς ονομασίας» της χώρας του, δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή του θέλει τον συμβιβασμό, αλλά δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση που «μπορεί να απειλήσει τα συμφέροντα της χώρας».
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός είχε προβλέψει ότι είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να μπλοκάρει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε. εφόσον δεν επιλυθεί το θέμα της ονομασίας, κάνοντας λόγο για υποσκάψη των αρχών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.
_________________________________________________________________
Εφημ. Μακεδονία, 10/09/08
ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ Η Ελλάδα υποσκάπτει ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
Νέες βολές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι λίγο πριν από την αυριανή επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό του Μ. Νίμιτς στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη.
Ο σκοπιανός πρωθυπουργός, μιλώντας σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 17 χρόνων από την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ, πιστός στη γραμμή του παραλογισμού, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι “δεν επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία” και πως επιδιώκει να επιβάλει τη θέλησή της υποσκάπτοντας τις αρχές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
“Πρόκειται περί ακραίας θέσης και για το λόγο αυτό υποστηρίζω ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να προκύψει συμφωνία. Αποτελεί απόδειξη ότι αυτοί αποφεύγουν μία συμφωνία και ότι έχουν κρυφή ατζέντα”, δήλωσε και επέρριψε στην Ελλάδα “την εκκρεμότητα σχετικά με το συνταγματικό όνομα της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. “Πρόκειται για εκκρεμότητα η οποία υποσκάπτει τις αρχές της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, καθώς και τα όνειρα των ιδρυτών τους”, είπε και εκτίμησε ότι την προσεχή περίοδο η χώρα του θα βρεθεί αντιμέτωπη με ισχυρές πιέσεις.
“Την επερχόμενη περίοδο οι πιέσεις θα αυξηθούν περισσότερο σε εμάς, διότι διαπίστωσαν ότι η Ελλάδα είναι ξεροκέφαλη και έχει κάποια άλλα συμφέροντα και δεν υποχωρεί, ήτοι είναι ασυμβίβαστη. Έτσι μπορεί να αναμένουν να υποχωρήσουμε εμείς και να διαπράξουμε ζημιά στη χώρα μας και στα συμφέροντά μας”, δήλωσε ο Γκρούεφσκι και επανέλαβε ότι “εμείς θέλουμε λύση, η οποία όμως δεν θα απειλήσει τα συμφέροντά μας και την ταυτότητά μας”.
_________________________________________________________________
Εφημ. City Press, 09/09/08
Δημήτρης Χρυσικόπουλος
Στο ίδιο μοτίβο ο Γκρουέφσκι
Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας από το Σκοπιανό πρωθυπουργό.
Παρά τις «κόκκινες κάρτες» που έχει δεχθεί έως σήμερα η ηγεσία της ΠΓΔΜ, φαίνεται ότι η αδιάλλακτη πολιτική της έναντι της Ελλάδας δεν πρόκειται να αλλάξει. Έτσι, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ν. Γκρουέφσκι, μιλώντας σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων με την ευκαιρία συμπλήρωσης 17 χρόνων από την ανεξαρτησία της χώρας, επανέλαβε τις κατηγορίες που κάθε τόσο εκτοξεύει κατά της Ελλάδας, λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία. Η Ελλάδα επιθυμεί να αλλάξουμε το όνομά μας για όλο το φάσμα της διεθνούς χρήσης και όλος ο κόσμος να μας αποκαλεί με όνομα το οποίο θα επιλέξει η Ελλάδα. Πρόκειται περί ακραίας θέσης και για το λόγο αυτό υποστηρίζω ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να προκύψει συμφωνία». Παράλληλα ο κ. Γκρουέφσκι εκτίμησε ότι η Ελλάδα «επέβαλε την εκκρεμότητα σχετικά με το συνταγματικό όνομα της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”» και εκτίμησε ότι «την επερχόμενη περίοδο οι πιέσεις θα αυξηθούν. Το ενδιαφέρον θα αυξηθεί. Υποθέτω ότι οι πιέσεις αυτές θα ασκηθούν περισσότερο σ’ εμάς», καταλήγοντας με τη φράση ότι «επιζητούμε συμβιβασμό, όχι όμως με οποιοδήποτε τίμημα. Εμείς επιθυμούμε λύση. Όχι όμως λύση η οποία θα απειλήσει τα συμφέροντά μας και την ταυτότητά μας».
__________________________________________________________________
Εφημ. Ελευθεροτυπία, 09/09/08
ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΠΡΟ ΤΟΥ… ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΡΕΑΛΙΣΜΟΥ
Κυπριακό - Μακεδονικό «πουλάνε» στους ομογενείς Ομπάμα, ΜακΚέιν
Ουδέτερες και γενικόλογες αναφορές για το Κυπριακό και τη διευθέτηση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, που στοχεύουν στην εκλογική και οικονομική δύναμη της ομογένειας, συμπεριέλαβαν στα προγράμματά τους Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κατά την πρόσφατη διεξαγωγή των συνεδρίων τους.
Πιο συγκεκριμένα, στην πλατφόρμα των Ρεπουμπλικάνων σχετικά με το Κυπριακό καταγράφεται ότι: «Υποστηρίζουμε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες συμφιλίωσης στην Κύπρο και τη Βόρεια Ιρλανδία». Ας σημειωθεί ότι αναφορικά με το θέμα της ΠΓΔΜ σημειώθηκαν αντιδράσεις όταν αρχικά στη διατύπωση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ τα Σκόπια αποκαλούνταν «Μακεδονία». Τελικά, κατόπιν παρέμβασης των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών Ιλιάνα Ρος-Λετίνεν και Κώστα Μπιλιράκη αφαιρέθηκε η σχετική παράγραφος και η διατύπωση μετατράπηκε στο ότι «πιστεύουμε ότι η πόρτα θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή για όλα τα δημοκρατικά έθνη που μοιράζονται τις αξίες μας και ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις της ένταξης στο ΝΑΤΟ».
Στην πλατφόρμα του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως και στο παρελθόν επί Μπιλ Κλίντον, οι θέσεις (και οι δηλώσεις το τελευταίο διάστημα από Ομπάμα-Μπάιντεν), για το Κυπριακό ειδικά, εμφανίζονται υπέρ το δέον θετικές, αλλά μετά τις 4 Νοεμβρίου ο πολιτικός ρεαλισμός, κατά τα ειωθότα, θα αντικαταστήσει τις προεκλογικές και ανέξοδες διακηρύξεις…
Στο κείμενο, λοιπόν, για το Κυπριακό επισημαίνεται φέτος στο συνέδριο στο Ντένβερ ότι «θα επιδιώξουμε να ενδυναμώσουμε και να διευρύνουμε τον στρατηγικό μας συνεταιρισμό με την Τουρκία, να τερματίσουμε τη διαίρεση της Κύπρου, να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε μια στενή σχέση των ΗΠΑ με κράτη τα οποία επιδιώκουν να δυναμώσουν τους δεσμούς τους με το ΝΑΤΟ και τη Δύση, όπως η Γεωργία και η Ουκρανία».
«Ισχυρή δήλωση»
Ο εκτελεστικός διευθυντής για την Επιτροπή «Ελληνες για τον Ομπάμα», Εντι Ζεμενίδης, ενημέρωσε χθες την «Ε» ότι το επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα προσανατολίζεται τις επόμενες ημέρες να προβεί σε μια ισχυρή δήλωση υποστήριξης για το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και για το Μακεδονικό.
Η παρουσία του υποψήφιου αντιπροέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν στο ψηφοφέλτιο των Δημοκρατικών, που διατηρεί από τη δεκαετία του ‘80 στενότατες σχέσεις με τις ομογενειακές οργανώσεις, αποτελεί (και εξαιτίας και του γεγονότος ότι είναι επικεφαλής των Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας) έναν καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης κάποιων διαφορετικών επιλογών των ΗΠΑ για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, εφόσον εξυπηρετούν τα στρατηγικά τους συμφέροντα στην περιοχή.
Η δήλωση για το Κυπριακό (πολύ πιθανό να κάνει λόγο για «εισβολή» και «κατοχή» της Κύπρου) ετοιμάζεται από την ομάδα που χειρίζεται τα θέματα εξωτερικής πολιτικής (υπό την υψηλή επιτήρηση των κυριότερων συμβούλων του Ομπάμα για θέματα διεθνούς πολιτικής, Αντόνι Λέικ και Σούζαν Ράις) στην καμπάνια του Μπαράκ Ομπάμα.
__________________________________________________________
Εφημ. Ελευθεροτυπία, 09/09/08
Το πήρε απόφαση ο Γκρούεφσκι ότι δεν παίρνει ημερομηνία για Ε.Ε.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ν. Γκρούεφσκι απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάρει η χώρα του ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε., κατηγορώντας την Ελλάδα ότι «κανονίζει» με την Ε.Ε. να μπλοκάρει τη διαδικασία.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι η χώρα του είναι κατά το 70% έτοιμη για διαπραγματεύσεις και δήλωσε σίγουρος ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα μπορούσε να καλύψει τα κενά.
Η Ε.Ε. έχει ήδη προειδοποιήσει τα Σκόπια ότι αυτή τη στιγμή δεν πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για την προσέγγισή της στην Ε.Ε., πέραν της διαφοράς με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας. Αν δεν σημειωθεί σοβαρή πρόοδος στο ζήτημα της ονομασίας και αν η κατάσταση παραμείνει ίδια τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο, δεν μπορεί να αναμένει κανείς ότι η ΠΓΔΜ θα λάβει φέτος ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος παρατήρησε ότι η κυβέρνηση Γκρούεφσκι προτιμά τον εθνικισμό από τους ευρωατλαντικούς θεσμούς και συνειδητά τορπιλίζει τη διαδικασία.
__________________________________________________________
Εφημ. Ελ. Τύπος, 09/09/08
«Εμμένουμε στη θέση μας για το όνομα»
Οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε λύση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ το συντομότερο, τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δυο ημέρες πριν τη συνάντηση του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές των δυο χωρών στη Νέα Υόρκη.
Ο Σον Μακόρμακ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν καταθέτουν προτεινόμενες λύσεις αλλά προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες και τελικά εναπόκειται στα ενδιαφερόμενα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία. Επανέλαβε ότι εδώ και αρκετό καιρό οι ΗΠΑ έχουν κάνει γνωστή την απόφασή τους σε ό,τι αφορά το όνομα, ενώ έχουν επίσης γνωστοποιήσει την υποστήριξή τους στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. «Είναι μια απόφαση που επιβεβαιώθηκε από όλες τις χώρες στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής, εκτός της Ελλάδας. Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αυτό εξακολουθεί να αποτελεί ένα ζήτημα που εκκρεμεί και το οποίο θα θέλαμε να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό» ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία» ακόμη και εάν υπάρξει συμφωνία σε άλλο όνομα μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι «η Μακεδονία είπε πως θέλει να αποκαλείται Μακεδονία. Το αναγνωρίζουμε αυτό. Εάν η Μακεδονία πει στη διεθνή κοινότητα ότι θέλει να την αποκαλούν με ένα άλλο όνομα το οποίο θα έχει την πλήρη υποστήριξη της μακεδονικής κυβέρνησης και του μακεδονικού λαού, δεν είμαι σίγουρος ότι θα διαφωνούσαμε».
Τέλος, αναφερόμενος στις συνομιλίες για το Κυπριακό, και απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον σε αυτές θα ληφθεί υπόψη το απορριφθέν σχέδιο Ανάν, ο κ. Μακόρμακ ανέφερε ότι «παλαιότερες προσπάθειες λειτουργούν ενημερωτικά για τις επόμενες και έτσι πρέπει να γίνεται», αλλά τώρα εναπόκειται στα δυο μέρη να καταλήξουν σε λύση.
Κοινή συνάντηση Νίμιτς με Βασιλάκη, Ντιμιτρόφ και Πρότογκερ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθούν χωριστές συναντήσεις με τα μέρη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας του ΟΗΕ, «κοινή συνάντηση με τη συμμετοχή Ντιμιτρόφ, Πρότογκερ, Βασιλάκη και Νίμιτς θα γίνει το πρωί της Πέμπτης 11 Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσουν χωριστές συναντήσεις με τα μέρη το απόγευμα».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι εάν είναι αναγκαίο, πιθανό να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση την Παρασκευή το πρωί, αν και αυτό, όπως σημειώνεται, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου