Σημαντικές οργανωτικές μεταβολές στη Δομή Δοίκησης του Ελληνικού
Στρατού αναμένονται το προσεχές διάστημα καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως
κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΣΑΓΕ εγκρίθηκε η διάλυση του
Β΄Σώματος Στρατού και η αλλαγή υπαγωγής των Σχηματισμών του, θέτοντας
τέλος στους πειραματισμούς της αναδιοργάνωσης του 2001 και την επιστροφή
στον ορθολογισμό. Το Β΄ΣΣ συγκοτήθηκε ως Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης και
αποτελεί ένα ετερογενές μείγμα μικρών Σχηματισμών Ειδικών Δυνάμεων (1η
ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ, 32 ΤΑΞΠΝ, 71 Α/Μ ΤΑΞ), της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού
καθώς κι ενός βαρέως σχηματισμού, της II ΜΚ Μεραρχίας (33 και 34 Μ/Κ
ΤΑΞ), η οποία μέχρι πρότινως λειτουργούσε ως δεξαμενή για την αποστολή
δυνάμεων στις συμμαχικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Με την κατάργηση
ενός ενδιαμέσου επιπέδου διοικήσεως (του Σώματος Στρατού) επιτυγχάνεται
μεγαλύτερη ευελιξία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη διαχείριση του
ανθρωπίνου δυναμικού και των μέσων διοικήσεως και υποστηρίξεως που για
τον ΕΣ είναι εξαιρετικά πολύτιμα. Φυσικά,
περισσότερα μπορούν να ειπωθούν όταν ανακοινωθεί επίσημα και στην τελική
της μορφή η Νέα Δομή Διοίκησης του ΕΣ, η οποία προβλέπει τη συγκρότηση
Διακλαδικής Δύναμης Ειδικών Επιχειρήσεων.
Η ανορθόδοξη σύνθεση του Β΄ΣΣ έχει επισημανθεί πάντως και στην εξαιρετική ανάλυση Ελληνικός Στρατός: Αναδιοργάνωση και οι Μείζονες Σχηματισμοί:
Από επιχειρησιακής απόψεως, οι δυνάμεις αυτές δεν προορίζονται και δεν πρόκειται να ενεργήσουν, σε περίπτωση επιχειρήσεων, σαν ανεξάρτητο σώμα στρατού, με επιχειρησιακή και διοικητική ενότητα. Αντιθέτως, οι μονάδες και οι ελάσσονες σχηματισμοί του Β’ ΣΣ θα τεθούν υπό τον επιχερησιακό έλεγχο της μείζονος διοίκησης που θα ελέγχει το αντίστοιχο θέατρο επιχειρήσεων. Αν υπάρξει εμπλοκή στον Έβρο, τότε έχει σημασία η επέμβαση της ΙΙ ΜΚ Μεραρχίας (ή των ταξιαρχιών της), που θα τεθούν υπό τη διοίκηση του Δ’ ΣΣ. Αν υπάρξει εμπλοκή στο Αιγαίο, τότε οι ελαφρές δυνάμες του ΣΣ, καθώς και η ΑΣ, θα τεθούν (ή θα πρέπει να τεθούν) υπό τη διοίκηση της ΑΣΔΕΝ. Αν υπάρξει εμπλοκή στο χώρο της Ηπείρου-Μακεδονίας, τότε οι δυνάμεις αυτές θα εμπλακούν (για την ακρίβεια: θα απασχοληθούν) σε ένα ευρύ μέτωπο, παράλληλα με τις ήδη υφιστάμενες εκεί δυνάμεις, και ανεξάρτητα η μία από την άλλη. Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις “Δυνάμεων Ταχείας Επεμβάσεως” που αναπτύχθηκαν σε άλλους στρατούς του εξωτερικού, μετά το ’90 (και για τις ΗΠΑ, φυσικά, πολύ νωρίτερα) η δική μας “δύναμη ταχείας επεμβάσεως” δε θα κληθεί να εισέλθει σε ένα θέατρο επιχειρήσεων όπου δεν υπάρχει φίλια παρουσία, ώστε να αναγκαστεί αυτή να παίξει το ρόλο του συνολικού οργανωτή του θεάτρου επιχειρήσεων. Αντιθέτως, στην ελληνική περίπτωση, οι μονάδες του Β’ ΣΣ έχουν το ρόλο της στρατηγικής εφεδρείας της χώρας, είναι το βασικό μέσον που έχει το προϊστάμενο κλιμάκιο για να επηρεάσει τη μάχη, και θα κληθούν να συνεργαστούν στενά με τις ήδη υπάρχουσες δυνάμεις. Μάλιστα, είναι σκόπιμο, τουλάχιστον ορισμένες εξ αυτών, που έχουν σαφή προσανατολισμό, να αποδοθούν ήδη, από τον καιρό της ειρήνης, στον μείζονα σχηματισμό του θεάτρου επιχειρήσεων όπου θα κληθούν να ενεργήσουν. Έτσι, η ΑΣΔΕΝ θα πρέπει, ήδη από τον καιρό της ειρήνης να έχει υπό τη διοίκησή της της 32α Ταξιαρχία Πεζοναυτών, και φυσικά να είναι η υπεύθυνη διοίκηση για τον έλεγχο συνολικά του Αρχιπελάγους (με ό,τι αυτό συνεπάγεται επιχειρησιακά και διοικητικά).
Με την κατάργηση του Β΄ΣΣ προωθείται επιπλέον η μείωση των οργανικών
θέσεων ανωτάτων αξιωματικών στον ΕΣ. Σε αντίθεση με το Ανώτατο Ναυτικό
Συμβούλιο (τρεις θέσεις αντιναυάρχων και υπόλοιπες υποναυάρχων) και το
Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο (τρεις θέσεις αντιπτεράρχων και υπόλοιπες
υποπτεράρχων), το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο αποτελείται αποκλειστικά
από αντιστρατήγους. Σημειώνεται ότι στο ΑΣΣ δε συμμετέχει πλέον ο
Διοικητής του Α΄ΣΣ καθώς ο Σχηματισμός διοικείται πλέον από υποστράτηγο.
Η περαιτέρω μείωση του αριθμού των Αντιστρατήγων είναι εφικτή με την
κατάργηση της οργανικής θέσης του Β΄Υπαρχηγού ΓΕΣ καθώς ο εκάστοτε
Υπαρχηγός μπορεί κάλλιστα να διεκπαιρεώνει καθήκοντα ΓΕΠΣ. Ο
εξορθολογισμός της αναλογίας αξιωματικών/υπαξιωματικών θα επέλθει όμως
σε βάθος χρόνου, γι΄αυτό και η ανακοινωθείσα μείωση των εισακτέων κατά
30% στις στρατιωτικές σχολές του Στρατού Ξηράς θα πρέπει πρωτίστως να
αφορά τις παραγωγικές σχολές των αξιωματικών:
Α/Α
|
ΣΧΟΛΕΣ
|
ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ 2011
|
ΑΡΧΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ 2012 |
ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ 2012
|
1.
|
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ (ΣΣΕ)
|
285
|
256
|
244
|
2.
|
ΣΧΟΛΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ (ΣΜΥ)
|
265
|
287
|
273
|
Τέλος, φαίνεται πως απομακρύνονται οριστικά οι όποιες σκέψεις(;) για
κατάργηση της 1ης Στρατιάς (στην ουσία ενός Στρατηγείου), ενέργεια που
θα ισοδυναμούμε με εγκληματική πράξη.
Περι κατάργησης 1ης Στρατιάς/ΧΧ ΤΘΜ
Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι τον Νοέμβρη του 2003, επί υπουργίας Παπαντωνίου, ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά η "αναδιοργάνωση" - ουσιαστικά η καρατόμηση βασικών δομών του ΕΣ. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε τότε η κατάργηση της 1ης Στρατιάς,του Γ' ΣΣ, 8 Μεραρχιών, 9 Ταξιαρχιών, 3 Συνταγμάτων Καταδρομών κτλ η μείωση της οροφής του προσωπικού των ΕΔ, η μετάπτωση του Α' ΣΣ απο ενεργό σε σε επιστρατευόμενο η μείωση της εφεδρείας κατα 50% και η απόσυρση πληθώρας οπλικών συστημάτων σε ΕΣ/ΠΝ/ΠΑ. Ελπίζουμε η παρούσα ανάρτηση να αποτελέσει "τροφή για σκέψη" και προβληματισμό..
Ας περάσουμε στην συνέντευξη του Στρατηγού :
Προηγουμένως αναφέρατε ότι εάν υπήρχε ένα στρατηγείο που έπρεπε πρώτο να μετατραπεί σε διακλαδικό, αυτό είναι η 1η Στρατιά. Αποφασίσθηκε όμως η κατάργηση της.
Στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο έγινε ένα φοβερό λάθος με το οποίο οι ιστορικοί και στρατηγικοί μελετητές δεν ασχολούνται. Ο στρατός πολεμούσε στην Αλβανία. Στα οχυρά, όταν εισέβαλαν οι Γερμανοί, πολεμούσε άλλο κομμάτι του. Κανείς βέβαια δεν περίμενε ότι η Γιουγκοσλαβία θα σαρωνόταν και οι μηχανοκίνητες δυνάμεις του Χίτλερ θα έμπαιναν από τον Αξιό. Έγινε αυτό. Άρα έχουμε την αντιδιαστολή σχεδίασης και υλοποίησης. Δεν είχε προβλεφθεί σχέδιο για αυτό. Άρα έπρεπε να γίνει στρατηγικός ελιγμός. Διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε άνθρωπος για να τον κάνει. Δεν υπήρχε το αρμόδιο εξειδικευμένο πολεμικό στρατηγείο για να το κάνει αυτό. Κι έτσι μια απλούστατη στρατηγική κίνηση, μια μονάδα να πιάσει τον Όλυμπο να μην περάσουν οι Γερμανοί αμαχητί, δεν έγινε.
Το Γενικό Στρατηγείο βρισκόταν στο Μεγάλη Βρετανία στην Αθήνα. Δεν είχε ούτε τους αρμόδιους επιτελείς, ούτε τον όγκο των εκτιμήσεων αυτών, δεν είχε όμως και την πείρα για να δεί τα πράγματα. Εδώ δεν είδε το Αλβανικό Μέτωπο. Διέταξε τον Κατσιμήτρο να υποχωρήσει, που αν το έκανε θα ήταν καταστροφικό. Σας λέω μόνο τούτο, ότι δεν είχε αίσθηση του χώρου. Ο Στρατάρχης Παπάγος δεν πήγε ποτέ στο μέτωπο. Αυτά τα λάθη βέβαια μας τα κάλυψε η ιδιοφυΐα του Κατσιμήτρου, ο οποίος παράκουσε τις εντολές και νίκησε. Όμως το έλλειμμα του στρατηγικού ελιγμού παρέμεινε.
Γι'αυτό δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο η 1η Στρατιά. Με ποιες αρμοδιότητες; Πρώτον να υλοποιήσει τον στρατηγικό ελιγμό στον χερσαίο χώρο μέχρι την Λήμνο, δεύτερον να επέμβει αποφασιστικά στον αγώνα με τις στρατηγικές της εφεδρείες που είναι οι τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες ταξιαρχίες που συγκροτήθηκαν με την πρώτη αναδιοργάνωση και τρίτον αν παρουσιαστεί κάπου αλλού απειλή, παραδείγματος χάριν από την Αλβανία, να έχει την εμπειρία, την μελέτη, την υποδομή και τα σχέδια έτοιμα για να μετακινήσει τις δυνάμεις όπως πρέπει.
Το τελευταίο δε και σοβαρότερο, από την Αττική μέχρι το μέτωπο του Έβρου, δεν ασχολείται το Δ΄ ΣΣ ή το ΓΕΕΘΑ. Ασχολείται η Στρατιά με την μεγάλη όπως λέγεται στρατηγικώς περιοχή Ζώνη Συγκοινωνιών, την οποία πρεπει να κρατάει ούτως ώστε τα εφόδια, οι εφεδρείες να κινούνται ακωλύτως από την Αττική που βρίσκεται η μάζα του λαού μας, προς τα μέτωπα. Σε αυτό τον χώρο ο εχθρός θα αναπτύξει δυνάμεις ανορθόδοξου πολέμου οι οποίες θα μας δημιουργήσουν εμπόδια. Τα εμπόδια αυτά είναι αποστολή της 1ης Στρατιάς να τα ισοπεδώσει και να τα ανατρέψει. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και η Διοικητική Μέριμνα η οποία είναι δουλεία της Στρατιάς. Στην περίπτωση κατάργησης της Στρατιάς, εφόσον μιλάμε για διακλαδικότητα, θα έπρεπε να καταργηθεί το ισοδύναμο της στο Ναυτικό και την Αεροπορία, δηλαδή το Αρχηγείο Στόλου και και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. Όμως οι Α/ΓΕΑ και Α/ΓΕΝ και πολύ σωστά έπραξαν δεν δέχθηκαν ούτε κουβέντα επάνω σε αυτό το θέμα.
Δηλαδή υπήρξε πρόταση και γι'αυτό;
Υπήρξε αρχικά πρόταση, μια νύξη μάλλον, αλλά προσέκρουσε επάνω στην βεβαιότητα των Αρχηγών και έτσι δεν καταργούνται.
Διαλύοντας την 1η Στρατιά εξασφαλίζεται κάποια περικοπή δαπανών;
Αυτό είναι πολύ σημαντικό που λέτε. Η 1η Στρατιά έχει 50-70 επιτελείς οι οποίοι είναι όλος ο αφρός, η ακμή των επιτελών μας από πλευρά πείρας και εμπειρίας σχεδιάσεως. Μιλάμε δηλαδή για ένα καθαρά πολεμικό στρατηγείο. Καμία οικονομία δεν εξασφαλίζεται . Εάν θέλαμε οικονομία θα πηγαίναμε στο ΓΕΣ για παράδειγμα που έχει 5.000 προσωπικό, που μέχρι και στους διαδρόμους έχουν κάνει γραφεία. Θα μπορούσαμε λοιπόν να περικόψουμε κόσμο από το Επιτελείο. Απόπειρες έγιναν πολλές φορές και εξαγγελίες από τους αρμόδιους υπουργούς, όμως δυστυχώς δεν υλοποιήθηκαν. Η αναδιοργάνωση μιλά για 250 εκατομμύρια ευρώ που θα έχουμε οικονομία, εγώ πιστεύω ότι θα έχουμε δαπάνη γιατί προχωράμε προς τον επαγγελματικό στρατό.
Και πώς θα υποκατασταθεί η 1η Στρατιά;
Το αστείο που άκουσα είναι πως θα τα αναλάβει και αυτά το ΓΕΕΘΑ. Δηλαδή το ΓΕΕΘΑ θα μεταβληθεί κάποια στιγμή σε μονάδα διοικητικής μερίμνης; Είναι δυνατόν; Μου φαίνεται απίστευτο και η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το πράγμα, πάρα πολύ μεγάλη. Ελπίζω ότι δεν θα γίνει. Μάλιστα συζητώντας με σοβαρούς ανθρώπους το θέμα μου είπαν ότι υπάρχει μια τάση να κατεβάσουν το Β Σώμα στην θέση της Στρατιάς, μια και εκτεθήκανε. Μα άμα γίνει αυτό, τότε θα χάσουμε και την στρατηγική εφεδρεία που λέγεται "ετοιμοκίνητο σώμα στρατού" θα χάσουμε και την Στρατιά. Δηλαδή δεν θα έχουμε ούτε Στρατιά ούτε Σώμα εφεδρικό.
Στην τελευταία αναδιοργάνωση, αποφασίσθηκε και η δραστική μείωση των τεθωρακισμένων. Διαλύεται η ΧΧ Τεθωρακισμένη Μεραρχία και μια τεθωρακισμένη ταξιαρχία από το Δ' ΣΣ. Τα τεθωρακισμένα δεν υποτίθεται ότι είναι το βασικό μέσο αντεπιθέσεως στο μέτωπο του Έβρου;
Όχι μόνο το βασικό. Ένα από τα έξυπνα στοιχεία της πρώτης αναδιοργάνωσης ήταν πραγματικά ότι έκανε στρατηγεία τα οποία θα μπορούσαν να περάσουν στον πόλεμο ούτως ώστε να εφαρμοστεί η στρατηγική αρχή ότι δεν μπορείς να έχεις πάνω από 6-7 υφιστάμενους Παραδείγματος ΄χάριν, είχες στον Έβρο 10 τεθωρακισμένες ταξιαρχίες. Ποιος θα τις διοικήσει; Ο ίδιος ο διοικητής του Δ' ΣΣ δεν μπορεί γιατί θα έχει υπό την διοίκηση του 30 ταξιαρχίες συνολικά. Τι θα γινόταν τότε; Ερχόταν ο ειδήμων που μελετούσε μόνο τις τεθωρακισμένες επιχειρήσεις. Και του έλεγες, πάρε τα τα τεθωρακισμένα και εφάρμοσε αυτό το σχέδιο. Και έληγες την ιστορία. Αυτή ήταν η ΧΧ ΤΘΜ. Μιλάμε για 5 επιτελικά γραφεία τα οποία μελετούσαν συνεχώς τον αρματικό αγώνα.
Βολή άρματος μάχης Leopard 2ΗΕL στο ΠΒΞ. |
Επομένως η κατάργηση της ΧΧ ΤΘΜ είναι τεράστιο επιχειρησιακό λάθος το οποίο όμως δεν έχει καμία σχέση με οικονομία. Παίρνουμε λοιπόν τα 170 καινούργια Leopard2 HEL και από την άλλη καταργούμε το στρατηγείο το οποίο θα αναλάμβανε να τα αξιοποιήσει στο μέγιστο. Διότι το να αγοράσεις ένα πολεμικό υλικό, είναι το ελασσον. Το μείζον είναι πώς αυτό θα το βάλεις στο πεδίο της μάχης, στο θέατρο επιχειρήσεων, ακόμα δε περισσότερο εάν είσαι ξύπνιος στρατηγός μπορείς αυτό, με αυτό που λέμε "στρατηγική άμυνα κατα τας εσωτερικάς γραμμάς", να το έχεις σε μια τέτοια κεντρική θέση που όποιος κι αν έρθει, το καλύτερο σου όπλο να τον αντιμετωπίσει. Το να καταργείς τους ειδικούς, δεν είναι υπέρ της διακλαδικότητας. Η διακλαδικότητα έχει ανάγκη τους ειδικούς. Η διακλαδικότητα και η διαλειτουργικότητα επιτυγχάνεται με τα δόγματα και με επιχειρησιακά σχέδια.
5 σχόλια:
Παρόλο που διαφωνώ με τη διατήρηση της Α' Στρατιάς δεν έχω παρα να επισημάνω ότι τα επιχειρήματα του Στρατηγού Δήμου είναι ισχυρά
Επι του θέματος η ύπαρξη του Γ ΣΣ καθώς και του Α ΣΣ καθώς και των μονάδων και υπομονάδων τους δεν εξυπηρετεί πλέον την αντιμετώπιση της κυριας απειλής. Η απειλή από τον Βορρά δεν υφίσταται και είναι σε τέτοιο βαθμό που συνοριοφύλακες μαζί με 3 ταξιαρχές είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά ότι προκύψει. Οι ενόπλες δυνάμεων της Αλβανίας και των Σκοπίων αποτελούν παρα μόνο δείγματα.Με το ίδιο σκεπτικό η 1η Στρατιά που ρόλος είναι να διοικεί τις χερσαίες μονάδες στον ελληνικό ηπειρωτικό χώρο δεν θα είχε νόημα ύπαρξης αν αυτά τα 2 Σώματα στρατού καταργούνταν και οι δυνάμεις τους μεταφέρονταν στο Δ ΣΣ.
Το Β ΣΣ είναι η στρατηγική μας εφεδρεία. Αντίστοιχα το ΓΕΕΘΑ ώντας ένα υπερ στρατηγείο μπορεί να διευθύνει τις πολεμικές επιχειρήσεις σε όλο τον Ελλαδικό χώρο.
Εκεί που κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ρόλο της 1ης Στρατιάς είναι η διοικητική μέριμνα παρόλο που πιστεύω πως το συντονισμό της μπορεί να τον καταφέρουν πολλοί λιγότεροι ανώτατοι αξιωματικοί
Τοσο τα γραφεία του ΓΕΣ όσοι και αυτοί που φυλάνε το πεντάγωνο είναι άλλη ιστορία...
Ειχα την τιμη να υπηρετησω κατω απο τον δημου εκει στα συνορα .Εχω ομως διαφορετικη αποψη για τον παπαγο.Ηταν κατ εμε μια διανοια η οποια εστησε το στρατηγικο πλαισιο του επους και με δεξιοτητα τοποθετησε τις μοναδες ετσι ωστε να εχομε την καλυτερη δυνατη επιτυχια σε ολο το μετωπο.Δεν ξεχνω οτι ως λαος το επος το κρατησαμε ζωντανο μονο 6 μηνες .
Μονο εαν δειτε την τρεμπεσινα θα καταλαβαιτε οτι ηταν εκει οπως και οι υπολοιποι αξιωματικοι.Στο εβρο τον θυμαμαι ενω οι παρατρεχαμενοι του ελεγαν επιθεωρηση στρατηγου αυτος ο ακουραστος ελληνας ηρθε και επιθεωρησε και εφαγε κονσερβα με τους φανταρους οπως αξιζε σε εναν ηγετη.Τα γραφεια του ΓΕΣ ειναι γνωστα τι θερμοπυλες φυλανε .Εαν πρεπει να δουλεψουν εκτος απο το να βγαζουν μεταθεσεις συναδελφων με τον γνωστο τροπο ειναι το καταλληλο πραγμα να εχουν δηλαδη την διοικητικη μεριμνα.Οσον αφορα τις θεσεις ναυτικου - αεροποριας σιγουρα δεν χρειαζονται σε μια μικρη χωρα σαν την δικια μας ειναι μονο για τα ρουσφετια των πολιτικων αλλα και την ματαιοτητα πλεον των δημοσιων υπαλληλων στρατιωτικων των μετοπισθεν ετσι που καταντισανε.
Θεωρώ μεγάλη ανοησία την ενδεχόμενη κατάργηση της 1ης Στρατιάς και της ΧΧ ΤΘΜ. Σχετικά έχω γράψει σε σχετικό άρθρο εδώ στο εν κρυπτώ.
Θέλω όμως για την ιστορική αλήθεια (κατά τη γνώμη μου) να κάνω κάποιες παρατηρήσεις-διορθώσεις στα αναφερόμενα στο άρθρο του στρατηγού Δήμου.
Μέχρι το Μάρτιο του 1939 η απειλή προερχόταν μόνο από τη Βουλγαρία και προς την κεντρική και ανατολική Μακεδονία ήταν προσανατολισμένες οι περισσότερες των Μεραρχιών και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης θα λάμβανε χώρα η στρατηγική συγκέντρωση του Στρατού Εκστρατείας. Επίσης για την αντιμετώπιση της απειλής από τη Βουλγαρία, είχε οργανωθεί η οχυρωμένη τοποθεσία Μπέλες-Νέστος ή και «Γραμμή Μεταξά». Ο ΕΣ τότε διέθετε 5 διοικήσεις Σ.Σ. και οι Μεραρχίες του ήταν προσανατολισμένες 3 προς Αλβανία κ’ Γιουγκοσλαβία (VIII, IX, X), 5 προς τη Βουλγαρία (VI, VII, XI, XII, XIV) κ’ 6 στο εσωτερικό και τα νησιά.
Αμέσως μετά τη κατάληψη της Αλβανίας από την Ιταλία τον Απρίλιο του 1939, το ΓΕΣ άρχισε να λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει την ενδεχόμενη απειλή από τον Ιταλικό στρατό, μεταξύ των οποίων εκπόνησε εσπευσμένα μέχρι στις 4 Μαίου 1939 το σχέδιο ΙΒ που αντιμετώπιζε απειλές από την Ιταλία και την Βουλγαρία. Το υπόψη σχέδιο θεωρούσε ότι η Κυρία Ιταλική Προσπάθεια θα κατευθυνόταν από τη Κορυτσά προς τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία και η Δευτερεύουσα Προσπάθεια προς την Ήπειρο και για αυτό το λόγο στην μεν Ήπειρο προβλεπόταν βαθειά σύμπτυξη στον Άραχθο και στη δε Δυτ. Μακεδονία σύμπτυξη στο Βέρμιο, προς κέρδος χρόνου για να επιστρατευθεί ο Στρατός και τη διεξαγωγή της άμυνας υπό ευνοϊκές συνθήκες σε ισχυρές και οικονομικές τοποθεσίες. Συγχρόνως προς το Θ.Ε. προς Αλβανία προσανατόλισε 3 Διοικήσεις υπό το ΓΕΣ με την VIII ΜΠ στην Ήπειρο, το Β’ Σ.Σ. προς τη Πίνδο (με τις Ι κ’ ΙΧ ΜΠ και τη Ταξιαρχία Ιππικού) και το Γ’ Σ.Σ. προς τη Δυτική Μακεδονία [με τις Χ κ’ ΧΙ ΜΠ και τη IV Ταξ ΠΖ (με την έναρξη των επιχειρήσεων ονομάστηκε XV ΜΠ)].
Την 1η Σεπτεμβρίου 1939, ύστερα από την ομαλή επιστράτευση των VIII - IX ΜΠ κ’ της IV ΤΑΞ ΠΖ, την πρόοδο της οχύρωσης στη τοποθεσία Ελαία-Καλαμάς στην Ήπειρο και στην τοποθεσία των συνόρων στη Δυτική Μακεδονία και θεωρώντας βεβαία την ουδετερότητα της Γιουγκοσλαβίας, έθεσε σε ισχύ τη πρώτη μεταβλητή του σχεδίου ΙΒ με το όνομα ΙΒα, δια της οποίας προβλεπόταν ότι η άμυνα στη μεν Δυτική Μακεδονία θα διεξαγόταν στη τοποθεσία των συνόρων, στη δε Ήπειρο στη τοποθεσία Ελαία – Καλαμάς. Συγχρόνως συγκροτήθηκε η Διοίκηση του ΤΣΔΜ (Τμήμα Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας) στη Κοζάνη και το Απόσπασμα Πίνδου στο Επταχώρι. Επίσης η Γενική Εφεδρεία του Αρχιστράτηγου από το Α’ ΣΣ (ΙΙ-ΙΙΙ-IV ΜΠ), V ΜΠ, ΙΙΙ ΤΑΞ ΠΖ και τη Μεραρχία Ιππικού προσανατολίστηκαν προς το ΘΕ προς την Αλβανία.
Τέλη Απριλίου 1940 κοινοποιήθηκε η μεταβλητή ΙΒβ του σχεδίου ΙΒ, με βάση την οποία η άμυνα στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία θα διεξαγόταν ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες είτε στην τοποθεσία ΙΒ, είτε στη τοποθεσία ΙΒα.
Σύμφωνα με τις Οδηγίες που είχαν δοθεί από το ΓΕΣ στην VIII Μεραρχία στις 16 Σεπτεμβρίου 1940, η προέλαση των Ιταλών έπρεπε να αναχαιτιστεί είτε στη τοποθεσία Ελαία-Καλαμάς, είτε στη τοποθεσία του Άραχθου, είτε στο Μακρυνόρος, είτε σε κάποια ενδιάμεση γραμμή. Με άλλα λόγια αφηνόταν στη Μεραρχία η πρωτοβουλία να επιλέξει αυτή τη γραμμή που θα αμυνθεί.
Βεβαίως αυτό κρινόμενο εκ των υστέρων φαίνεται λάθος. Αλλά εκείνη τη στιγμή το πρόβλημα που αντιμετώπιζε το ΓΕΣ, ήταν η αντιμετώπιση ενός πανίσχυρου αντιπάλου στην Ήπειρο από μια μόνο Ελληνική Μεραρχία. Οι Ιταλοί διέθεταν συντριπτική ισχύ απέναντι στην Ελλάδα και η διεξαγωγή αμυντικού αγώνα σε μια ασθενή και αντιοικονομική τοποθεσία όπως ήταν η Ελαίας-Καλαμά, αποτελούσε ένα πάρα πολύ μεγάλο ρίσκο. Αφηνόταν λοιπόν η πρωτοβουλία στο Κατσιμήτρο και ο Κατσιμήτρος ανέλαβε το ρίσκο. Αλλά και το ΓΕΣ ανέλαβε τεράστιο ρίσκο αφήνοντας στο Κατσιμήτρο τη πρωτοβουλία να αποφασίσει αυτός. Και ο Κατσιμήτρος αποφάσισε σωστά. Σε καμιά λοιπόν περίπτωση ο Κατσιμήτρος δεν παράκουσε διαταγές. Δεν αποφάσισε χωρίς την έγκριση του Αρχιστράτηγου. Του είχε δοθεί η πρωτοβουλία.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Είναι νομίζω πολύ μικρό να θεωρούμε ότι την Ήπειρο τη κράτησε ο Κατσιμήτρος και τη Πίνδο ο Δαβάκης. Το ΓΕΣ ήταν αυτό που οργάνωσε και σχεδίασε με σοφία τη «Μάχη της Ελλάδας», με βάση τα τότε δεδομένα και τις τότε δυνατότητες τότε της χώρας. Και σχεδίασε σοφά. Και ασφαλώς εμπιστεύθηκε τον μεγάλο αγώνα σε ικανότατους διοικητές.
Σχετικά τώρα με αυτό που γράφει ο Στρατηγός, ότι «ο Στρατάρχης Παπάγος δεν πήγε ποτέ στο μέτωπο», νομίζω ότι είναι άδικο. Μετά την αντεπίθεση του ΕΣ και την εκδίωξη των Ιταλών πέρα από τα σύνορα, ο Παπάγος επισκέφθηκε το μέτωπο από τις 2-10 Δεκεμβρίου όπου συσκέφθηκε με τους διοικητές των μεγάλων σχηματισμών, τους εξέθεσε τις προθέσεις του και τους έδωσε οδηγίες για τη παραπέρα διεξαγωγή των επιχειρήσεων. Από δε τις 17 Δεκεμβρίου συγκροτήθηκε στα Ιωάννινα προωθημένο κλιμάκιο του Γενικού Στρατηγείου υπό τον Αρχιστράτηγο για τη καλύτερη διεύθυνση των επιχειρήσεων. Το υπόψη προωθημένο στρατηγείο λειτούργησε μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου 1941, οπότε εν όψει της πιθανής επίθεσης της Γερμανίας, συγκροτήθηκε στα Ιωάννινα το Τμήμα Στρατιάς Ηπείρου (ΤΣΗ) στο όποιο ανατέθηκε η διοίκηση των Α’ κ’ Β’ Σ.Σ.. Βεβαίως η απουσία της συγκεντρωτικής διοίκησης όλων των δυνάμεων του Θ.Ε. της Αλβανίας από ένα και μόνο μείζονα σχηματισμό επιπέδου Στρατιάς, ήταν κάτι περισσότερο από φανερή καθ’ όλη τη διάρκεια των πολέμου. Υπήρχαν τα Τμήματα Στρατιάς, αλλά αυτά ήταν δημιουργήματα της τελευταίας στιγμής και δεν μπόρεσαν να αποδώσουν τα αναμενόμενα.
Σχετικά: Επίτομη Ιστορία Ε-Ι πολέμου ΔΙΣ/ΓΕΣ
Και εδώ βεβαίως βρίσκεται και το «στρατηγικό δίδαγμα». Ένας Μείζων Σχηματισμός επιπέδου Σ.Σ. ή Στρατιάς, αποτελεί ένα μεγάλο έργο υποδομής, το οποίο αργεί να αποδώσει. Πρέπει πρώτα να «δουλευτεί» καλά, να συσσωρεύσει γνώση και πείρα για να μπορεί να φέρει σε πέρας τις αποστολές που θα του ανατεθούν. Και ένα έργο υποδομής δεν το καταστρέφεις επειδή θέλεις να κάνεις οικονομίες κλίμακας. Θυμάμαι πριν πολλά χρόνια που είχα τοποθετηθεί στη Στρατιά, τον ΑΒΕ να μου λέει: «Εδώ στη Στρατιά βρίσκεται ολόκληρος ο Στρατός. Εδώ ξεκινούν όλα».
Και ακόμη ένα άλλο στοιχείο για υπόμνηση: Η ΧΧΙΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία με τα Γαλλικά ΑΜΧ 30, άρχισε να συγκροτείται το 1975. Περάτωσε τη συγκρότησή της το 1978, αν θυμάμαι καλά. Τη διέλυσαν σε ένα 24ωρο. Αν η ανάγκη απαιτήσει την επανασυγκρότησή της, έχει σκεφθεί κανένας πόσος χρόνος θα απαιτηθεί; Και αφού συγκροτηθεί, πότε θα είναι έτοιμη για να αναλάβει επιχειρήσεις; Θα πρέπει οι υπεύθυνοι να το σκεφθούν 1000 φορές για να βάλουν υπογραφή για τη κατάργηση της Στρατιάς ή της ΤΘ Μεραρχίας.
Και ασφαλώς στη τοποθεσία Βέρμιο-Πιέρια-Όλυμπος τοποθετήθηκαν δυνάμεις. Αλλά οι υπάρχουσες δυνάμεις πέρα από το ΘΕ Αλβανίας, κατατμήθηκαν σε πολλές τοποθεσίες. Στα Πιέρια και στον Όλυμπο ήταν οι 2 Βρετανικές Μεραρχίες. Στο Βέρμιο το ΤΣΚΜ με τις ΧΙΙ κ’ ΧΧ ΜΠ. Προς τη Βουλγαρία τα οχυρά και 4 Μεραρχίες, απομειώμενες όμως λόγω της αφαίμαξης από το ΘΕ Αλβανίας. Το λογικό ήταν η έγκαιρη σύμπτυξη όλων των δυνάμεων στα Καμβούνια-Όλυμπος όπως εισηγούνταν οι Βρετανοί. Αλλά αυτοί δεν είχαν να εγκαταλείψουν δικό τους έδαφος. Οι δικοί μας φοβόντουσαν τη διάλυση του στρατού σε περίπτωση σύμπτυξης. Οι περισσότεροι είχαν υπηρετήσει στη Μ. Ασία και γνώριζαν πως συμπτύσσεται ο ΕΣ. Και τελικά δεν είχαν άδικο.
Οι σύγχρονοι στρατοί οργανώνονται με βάση την αλυσίδα τάγμα-ταξιαρχία-σώμα στρατού. Η Ελλάδα χρειάζεται μόνο την ΑΣΔΕΝ και ένα (1) σώμα στρατού για την ηπειρωτική χώρα. Πληθυσμιακά και σε οικονομίες κλίμακας είναι η μόνη λογική λύση. Μεραρχίες, στρατιές, παραστρατιές και λοιπά, χρησιμεύουν μόνο για να συναγωνιζόμαστε τις ΗΠΑ σε αριθμό ανωτάτων. Έγιναν όλοι οι απόστρατοι μετά Χριστόν προφήτες εδώ μέσα. Η αλλαγή στο οργανόγραμμα ευτυχώς έχει ξεκινήσει και μακάρι να ολοκληρωθεί με κατάργηση Στρατιάς και μεραρχιών. Καιρός είναι, γιατί δεν έχουμε και το μέγεθος της Κίνας. Αυτά και ξυδάκι.
Δημοσίευση σχολίου