Κυριακή

Βρήκε πλατφόρμα εξόρυξης η Τουρκία για τα Κυπριακά οικόπεδα!!!Παμε για Θερμο Επεισοδιο

 
Του Δημήτρη Μανουσάκη


Συμφώνησε με κρατική εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν
Ξεκινά γεωτρήσεις στα κυπριακά οικόπεδα, τον ερχόμενο Φεβρουάριο
ΠΑΛΑΙΑΣ τεχνολογίας οι πλατφόρμες των Αζέρων

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Σημερινής, η Τουρκία όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να τερματίσει την επιδρομή της στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά ετοιμάζεται να κλιμακώσει τις ενέργειές της, φθάνοντας μέχρι τα άκρα. Συγκεκριμένα, συμφώνησε με την κρατική εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, να μισθώσει πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου, την οποία θα αποστείλει περί τα μέσα Φεβρουαρίου στα οικόπεδα 2 και 3, με στόχο την πραγματοποίηση γεωτρήσεων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν έχει επιτευχθεί εδώ και μία εβδομάδα, με την αζερική κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι η κρατική εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου SOCAR είναι σε θέση να διαθέσει στην αντίστοιχη εταιρεία της Τουρκίας όχι μία, αλλά δύο πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου. Η συμφωνία της SOCAR με την Τουρκία αφορά την πλατφόρμα Heydar Aliyev, με την κρατική εταιρεία των Αζέρων να είναι έτοιμη να θέσει στη διάθεση της Τουρκίας και την πλατφόρμα Dada Gorgud. Η ανακοίνωση της συμφωνίας αναμένεται να γίνει, κατά πάσαν πιθανότητα, την ερχόμενη εβδομάδα.

Περιμένουν την ολοκλήρωση των ερευνών

Όπως αποκαλύπτει το «Σίγμα», στόχος της SOCAR είναι, μετά τη συμμετοχή της στο συγκρότημα πετροχημικών της Τουρκίας Petkim, να ακολουθήσει και η εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών της Τουρκίας Petrol Ofisi, με την οποία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις. Την ίδια ώρα, σε τελικό στάδιο βρίσκεται και η κατασκευή διυλιστηρίου της SOCAR στην Τουρκία.

Πολύ καλά ενημερωμένη πηγή ανέφερε στο «Σίγμα» ότι η Τουρκία αναμένει το τέλος των παράνομων σεισμογραφικών ερευνών του «Μπαρμπαρός», στις 20 Δεκεμβρίου, και ακολούθως, μετά και την ανάλυση των αποτελεσμάτων περί τα μέσα Φεβρουαρίου, θα προχωρήσει στην έκδοση νέου ΝΑVTEX, δεσμεύοντας πάλι τις περιοχές στις οποίες πραγματοποιεί σήμερα παράνομες έρευνες.

Απαγορευτικό βάθος

Πάντως, και οι δύο αζερικές πλατφόρμες είναι παλαιάς τεχνολογίας, με τη μία μάλιστα να χρονολογείται από το 1980. Επιπλέον, η δυνατότητα χρησιμοποίησής τους σε γεωτρήσεις δεν μπορεί να ξεπεράσει σε βάθος τα 600 μέτρα, δηλαδή προσφέρεται για θαλάσσιες περιοχές σχετικά ρηχές. Στο κοίτασμα στο οικόπεδο Αφροδίτη οι γεωτρήσεις έφθασαν τα 1700 μέτρα και στον Ονασαγόρα μάλλον θα ξεπεράσουν τα 1800.

Η θαλάσσια περιοχή στην οποία κινούνται οι Τούρκοι δεν έχει πολύ μεγάλο βάθος και, ως εκ τούτου, στα οικόπεδα 1, 2 και 3 δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική μία γεώτρηση, αφού εκεί το βάθος είναι απαγορευτικό για τις αζερικές πλατφόρμες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: