Πέμπτη

Γιατί έλειπε ο Σαμαράς από τη συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις;


samaras_66 



Την απουσία Σαμαρά από τη συζήτηση στη Βουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις, επεσήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, εκφράζοντας την επιφύλαξή της για τη στάση που θα κρατήσει η Νέα Δημοκρατία στο ζήτημα.
«Ήταν μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης να δει ουσιαστικά το ζήτημα της ανασύστασης και της ανασυγκρότησης της Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών. Είναι ένα ζήτημα ουσίας, δεν είναι απλώς ένα ζήτημα ηθικής δικαίωσης. Αυτό εκφράζει και η χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Παρόλα αυτά προκαλεί ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση το ότι ο κ. Σαμαράς απουσίαζε. Απουσίαζε βέβαια και όταν ήταν πρωθυπουργός από τη Βουλή, αλλά αυτή τη στιγμή δεν ξέρω τι φόρτο εργασίας έχει να επικαλεστεί και τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτή του η απουσία», τόνισε ο Ρ. Σβίγκου.
Και πρόσθεσε: «Η απουσία του κ. Σαμαρά από τη χθεσινή συζήτηση αλλά κυρίως η έλλειψη οποιασδήποτε αντίδρασης από την πλευρά της Ν.Δ. στις χθεσινές δηλώσεις Σόιμπλε εναντίον του κ. Βαρουφάκη και κατ΄ επέκταση εναντίον της Ελλάδας, με κάνει να είμαι λίγο επιφυλακτική στο τι στάση τελικά θα κρατήσει η Ν.Δ. ως προς αυτό το θέμα».
Για το ζήτημα της τρόικας και των διαπραγματεύσεων, η Ρ. Σβίγκου είπε πως «η τρόικα έχει τελειώσει, είναι παρελθόν, δεν πρόκειται να έρθει ούτε από την πόρτα, ούτε από το παράθυρο…», και πως «Oι θεσμοί ως θεσμοί για την παροχή τεχνικών πληροφοριών είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας. Θα έρχονται, θα κοιτάζουν νούμερα, θα συζητάνε επί αυτών. Δεν θα έχουν καμία πολιτική παρέμβαση και δεν θα έρχονται σαν τοποτηρητές στα υπουργεία. Αυτό είναι σαφές» .
Αναφερόμενη στις δηλώσεις Σόιμπλε και την στάση ορισμένων Ευρωπαίων απέννατι στη χώρα και τη νέα κυβέρνηση, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, είπε:
«Δεν ήταν απλώς μία επίθεση του κ. Σόιμπλε στον κ. Βαρουφάκη, δηλαδή δεν νομίζω ότι τους ενδιαφέρει τόσο ποιος είναι υπουργός των Οικονομικών στη χώρα. Αυτό που τους ενοχλεί είναι η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, που έρχεται να αμφισβητήσει το γερμανικό δόγμα της λιτότητας και τη μονοκρατορία της Γερμανίας στην Ευρώπη. Αυτό είναι που τους ενοχλεί. Και συμφωνώ μαζί σας για το ότι δεν υπήρχε καμία αντίδραση από τη Ν.Δ.. δίνει νομίζω ένα λάθος μήνυμα προς την Ευρώπη, γιατί δεν έχει να κάνει με το αν διαφωνείς πολιτικά για το α ή β ζήτημα. Οφείλεις να συμφωνήσεις ότι σε ζητήματα αξιοπρέπειας της χώρας θα πρέπει να υπάρχει ενιαία στάση.
Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για τον πόλεμο που θα δεχτούμε. Τον είδαμε και πριν τις 20 Φλεβάρη και τον βλέπουμε και μετά ως προς τη συμφωνία. Εμείς πιστεύουμε ότι τόσο οι αλλαγές που συντελούνται στο εσωτερικό των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών είναι θετικές, αλλά επίσης και ότι η ελληνική κοινωνία αυτή τη στιγμή συμπαραστέκεται στις προσπάθειες μιας νέας κυβέρνησης η οποία έρχεται να αμφισβητήσει μια Γερμανική Ευρώπη. Θεωρούμε ότι εξ αιτίας και των αλλαγών στην Ευρώπη και της ομόθυμης στήριξης από τους Έλληνες πολίτες θα γίνουν θετικές αλλαγές, οι οποίες θα πλήξουν το νεοφιλελεύθερο δόγμα στο σύνολο της Ευρώπης.
Βέβαια αυτό δεν πρόκειται να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Εμείς πηγαίνουμε βήμα-βήμα τη διαπραγμάτευση, παράλληλα υλοποιούμε και το κυβερνητικό μας έργο και θεωρούμε ότι από τον Ιούνιο θα πάμε στη σύναψη μιας νέας συμφωνίας, ενός νέου συμβολαίου, που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους»

Δεν υπάρχουν σχόλια: