Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την επιβολή εκτάκτων και τακτικών εισφορών προς τους ελεύθερους επιτηδευματίες, την απουσία ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου αναφοράς, την παρατεταμένη ύφεση και την αισθητή πτώση του δείκτη κατανάλωσης, είχαν ως αποτέλεσμα στο πρώτο εξάμηνο 800 ελληνικές εταιρίες να επιλέξουν τη λύση της μετεγκατάστασης στη γειτονική Βουλγαρία, προκαλώντας αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία.
Αφενός μεν στερούν τον κρατικό προϋπολογισμό από φορολογικά έσοδα, αυξάνουν τα ποσοστά. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Βtv της Βουλγαρίας πολλές από τις επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Επίσης, στο ίδιο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους αναμένεται αύξηση των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων που θα συσταθούν στη γειτονική χώρα. Αναφέρεται, μάλιστα, πως κάτι ανάλογο συμβαίνει και με ρουμανικής ιδιοκτησίας εταιρίες.
Από επιχειρήσεις της Ελλάδας και της Ρουμανίας, δύο γειτονικές χώρες της Βουλγαρίας και μέλη της Ε.Ε., ανακοινώθηκε πως μετακινήθηκαν στη Βουλγαρία, όχι μόνο για το φορολογικό καθεστώς της –είναι το ευνοϊκότερο σε όλη την Ε.Ε.– αλλά και για τη μακροοικονομική της σταθερότητα, το φθηνό εργατικό δυναμικό, τις ικανοποιητικές τιμές σε ακίνητα, ενοικιάσεις και υπηρεσίες μεταφοράς.
Πολλές από τις πρόσφατα εγγεγραμμένες στη Βουλγαρία ελληνικές επιχειρήσεις έχουν συσταθεί μόνο για την αγορά ακίνητης περιουσίας ή αυτοκινήτων, ωστόσο ένα μέρος από αυτές δραστηριοποιείται ενεργά.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία, οι ελληνικές επιχειρήσεις απασχολούν περίπου 82.000 εργαζομένους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου