Είναι παράδοξο να γίνεται λόγος για κρίσεις Αρχηγών στις Ένοπλες Δυνάμεις -κι όχι μόνο,λένε και για ΕΛΑΣ- λίγους μόλις μήνες μετά από τα πρωτάκουστα που έγιναν. Όταν ένας Α/ΓΕΣ ο Κωστας Γκίνης αποστρατευόταν μετά από...οκτώ μήνες θητείας! Όμως στην Ελλάδα οι κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μετατραπεί σ΄ ένα καθαρά πολιτικό παιχνίδι. Και γι΄ αυτό όσοι τις συνδέεουν ακόμη και με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν μπορούν εύκολα να κατηγορηθούν για σεναριολογία.
Η “μόδα” άρχισε το 2009 όταν τότε ΥΕΘΑ Ευάγγελος Μεϊμαράκης έκανε κρίσεις στις ΕΔ χρησιμοποιώντας τη διόλου πιστευτή δικαιολογία ότι “κάνουμε κρίσεις τον Αύγουστο όπως και οι Τούρκοι”! Ακολούθησαν οι εκλογές που έφεραν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και τη ΝΔ στην αντιπολίτευση να πιστεύει ότι έχει διορίσει πιστή στην Συγγρού στρατιωτική ηγεσία! Γιατί αυτό ήταν το νόημα των πρόωρων κρίσεων. Και αυτό εξακολουθούν να πιστεύουν τα επιτελικά στελέχη των δυο πρώην μεγάλων κομμάτων. Ότι πρέπει να προλαβαίνουν να διορίζουν ηγεσίες που θα τις ελέγχουν ως κυβέρνηση ακόμη και ως αντιπολίτευση.
Όλα αυτά βέβαια είναι ανοησίες αφού η ιστορία έχει δείξει ότι η εκάστοτε ηγεσία μένει πιστή σ΄ όποιον κυβερνά. Στον μόνο τομέα που μπορεί να φανεί χρήσιμη στην αντιπολίτευση είναι...τα ρουσφέτια, διόλου ασήμαντο θέμα βέβαια για τους κομματικούς μηχανισμούς.
Έτσι και τώρα η φημολογία -που υπάρχει εδώ και καιρό- για αλλαγές στην ιεραρχία σε κάποιους “μυρίζει” εκλογές.
Πηγές από το ΥΠΕΘΑ πάντως επιμένουν οτι αν -και τονίζουν το αν- γίνουν “νικολοβάρβαρα” όπως είναι γνωστές οι έκτακτες κρίσεις η αιτία θα είναι η επιλογή της πιο αποτελεσματικής ηγεσίας και τίποτα περισσότερο.
Το επιτελείο Αβραμόπουλου έχει κάνει από τις αρχές Αυγούστου εισηγήσεις για αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων με την δικαιολογία ότι “εν όψει προεδρίας της Ελλάδας στην ΕΕ ,πρέπει να έχουμε “φρέσκια ηγεσία”. Οι δικαιολογίες για τις αλλαγές στην ηγεσία των ΕΔ δεν είναι ποτέ δύσκολο να βρεθούν. Δεν μπορεί βέβαια να αγνοηθούν οι εκτιμήσεις ότι οι αλλαγές γίνονται γιατί το ενδεχόμενο εκλογών δεν αποκλείεται καθόλου.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο υπήρξαν δημοσιεύματα που αποτυπώνουν το κλίμα που επικρατει. Ένα από την Ελλάδα αύριο το οποίο κάνει λόγο για αλλαγές Αρχηγών μέχρι το Δεκέμβριο.
Κι ένα ακόμη από το ΠΑΡΟΝ για τις επιθέσεις που δέχονται Αρχηγοι Γενικών Επιτελείων.
Πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και ποιες είναι οι πιθανότητες;
Το πρώτο σημείο κλειδί των αλλαγών είναι ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος. Μένει ή φεύγει; Γίνεται προσπάθεια να τοποθετηθεί σε σημαντική θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς όμως αυτό να μπορεί να θεωρηθεί εξασφαλισμένο. Ο ίδιος είναι γνωστό δεν θα έλεγε όχι να παραμείνει στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ για ένα ακόμη χρόνο και όπως όλα δείχνουν το “παλεύει”. Η σχέση του και με τον Αβραμόπουλο θεωρείται καλή αν και η χθεσινή εντολή του για έρευνες σχετικά με την εκπαίδευση χρυσαυγιτών από στρατιωτικούς έχει προκαλέσει προβληατισμό στο ΓΕΕΘΑ.
Ο Αβραμόπουλος πάντως θα θεωρούσε ιδανική λυση να καταφέρει να τοποθετήσει τον Κωσταράκο στη θέση του εξωτερικού ώστε να μην είναι ουτε αυτός δυσαρεστημένος αλλά ούτε και η κυβέρνηση που σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν έχει τα εξής σχέδια:
•Την προώθηση του αντιναυαρχου Αποστολάκη ,Α/ΓΕΝ στην θέση του Α/ΓΕΕΘΑ. Μ΄ αυτό το τρόπο προωθείται στην θέση του Α/ΓΕΝ ο αντιναύαρχος Λίτσας ,Αρχηγός Στόλου ο οποίος έχει τις κυβερνητικές ευλογίες.
•Θέμα δημιουργείται όπως προέκυψε και από τα δημοσιεύματα με τον Α/ΓΕΑ Ευάγγελο Τουρνά, ο οποίος έχει δεχτεί διαδοχικές και μάλλον άδικες επιθέσεις. Οι οποίες δείχνουν ότι κάποιοι στη κυβέρνηση και ειδικότερα στη Συγγρού δεν επιθυμουν τη παραμονή του όχι επειδή έχουν κάτι συγκεκριμένο να του προσάψουν, αλλά επειδή βιάζονται να προωθήσουν στη θέση του Α/ΓΕΑ τον νυν ΑΤΑ Χρήστο Βαϊτση, ο οποίος θα διαδεχτεί φυσιολογικά τον Τουρνά.
•Στο ΓΕΣ η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να αλλάξει ξανά μέσα σε λίγους μήνες έναν Αρχηγό! Μετά την ολιγόμηνη παραμονή του Κωνσταντίνου Γκίνη την ίδια τυχη επιφυλάσσουν και για τον νυν Αρχηγό καταδρομέα Αθανάσιο Τσέλιο. Χωρίς να υπάρχει κάποιο θέμα βέβαια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου