Τετάρτη

Αυτός είναι που…«Eκταμίευσε 13,2 εκατ. ευρώ για την κάλυψη προσωπικών του αναγκών»



Εισαγγελική έρευνα για την εκταμίευση δανείου-μαμούθ από την Proton Bank, δύο μήνες πριν τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, με απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος. Δανειολήπτης είναι ο Εβραίος  αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης Χασδάι Καπόν, πρώην στέλεχος της τράπεζας, ο οποίος εκταμίευσε 13,2 εκατ. ευρώ για την κάλυψη προσωπικών του αναγκών, ενώ στη συνέχεια η «Proton Τράπεζα Α.Ε.» κατήγγειλε τη δανειακή σύμβαση, υποβάλλοντας παράλληλα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων.
Τα παραπάνω τέθηκαν σε γνώση του εισαγγελέα Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Διαφθοράς Αργύρη Δημόπουλου, ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτική εξέτασης στην Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ, για να διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα και να διακριβωθεί αν στοιχειοθετούνται τα εξής: Απάτη εις βάρος τράπεζας που εδρεύει στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μεγάλων ποσών. Συνέργεια στην απάτη. Κοινή απιστία εις βάρος τράπεζας. Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, σε βαθμό κακουργήματος. Στο πλαίσιο αυτό θα ακολουθήσει άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.
Το ΣΔΟΕ καλείται να διερευνήσει αν ο κ. Καπόν πήρε νόμιμα το παραπάνω δάνειο, την 8η Ιουλίου 2011, κι αν προκύπτουν ευθύνες γι’ αυτούς που του το έδωσαν (μέλη Δ.Σ. και όσοι υπέγραψαν τη σύμβαση). Επειδή στην καταγγελία αφήνονται υπόνοιες και για άλλα δάνεια που δόθηκαν από την Proton Bank, ο κ. Δημόπουλος εμφανίζεται διατεθειμένος να διερευνήσει όλες τις δανειακές συμβάσεις (με εκταμίευση μεγάλων χρηματικών ποσών), που υπογράφηκαν την επίδικη χρονική περίοδο, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Στις 9 Οκτωβρίου 2011, η «Proton Τράπεζα Α.Ε.» τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση με απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος.
Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων τής υπό εκκαθάριση Proton Bank κατά του Χασδάι Καπόν αναφέρεται ότι: Για τη λήψη του εν λόγω δανείου, ο δανειζόμενος παρείχε ως ενέχυρο 36.521 μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, 500.000 ευρώ που τηρούσε σε λογαριασμό προθεσμιακής κατάθεσης στην Proton, το 20% μετοχών της εταιρείας του. Υποθήκευσε ποσοστό 26%, επί οικοπέδου 1.575 τ.μ., που του ανήκει.
Στις 19 Ιουνίου 2013, η τράπεζα κατήγγειλε τη σύμβαση υποστηρίζοντας ότι ο δανειζόμενος δεν παρείχε το ποσοστό της εταιρείας του, η αξία των μετοχών μειώθηκε (μετά το reverse split της 11ης.6.2013), ο προθεσμιακός λογαριασμός είχε υπόλοιπο 377.324 ευρώ, την ημέρα της καταγγελίας, και η αξία του οικοπέδου μειώθηκε σχεδόν στο μισό. Σήμερα η συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την τράπεζα ανέρχεται σε 14,5 εκατ.ευρώ.

Χασδάι Καπόν: Ο «κηπουρός» του κυρ Γιάννη


Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και η αρχή του τέλους στη σχέση του Γιάννη Μπουτάρη με τον «τσάρο» του δήμου Χασδάι Καπόν είναι για πολλούς η κατάθεση του τελευταίου στη δίκη Παπαγεωργόπουλου. «Χασδάι δεν σε έχω βάλει γενικό κουμανταδόρο του δήμου» είχε τονίσει προ ημερών ο κυρ Γιάννης σε σύσκεψη που είχε με τους αντιδημάρχους του, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι σχέσεις του με τον επί μιας εικοσαετίας οικονομικό του σύμβουλο, στον οποίο εμπιστεύτηκε το οικονομικό χαρτοφυλάκιο του δήμου έχουν μπει στον… πάγο.
Η παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη, μετά την κατάθεση Καπόν ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ «άδειασε» το δήμαρχο Θεσσαλονίκης μετρά νέους τριγμούς. Στελέχη της Πρωτοβουλίας σχολιάζουν πως «το κακό παραέγινε και τρίτωσε αν λάβουμε υπόψη όσα προηγήθηκαν με το Αλλατίνη και το κτίριο του Άγιου Στυλιανού». Παρά τις έντονες αντιδράσεις ο Χασδάι Καπόν μέχρι σήμερα φαίνεται να απολαμβάνει της ασυλίας του Γιάννη Μπουτάρη. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει για πόσο ακόμα θα βρίσκεται στο απυρόβλητο από το δήμαρχο, όπως επίσης και στη θέση του αντιδημάρχου Οικονομικών…
Γιάννης Μπουτάρης και Χασδάι Καπόν γνωρίζονται τα τελευταία σαράντα χρόνια, από τότε που ο 48χρονος σήμερα «τσάρος» του δήμου Θεσσαλονίκης ήταν παιδί. Οι δυο τους συνεργάζονται όμως και επαγγελματικά, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και σε συνεντεύξεις του ο δεύτερος, «τουλάχιστον τα τελευταία είκοσι χρόνια». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο κ. Καπόν είχε αναλάβει οικονομικός σύμβουλος και βρέθηκε στο πλάι του σημερινού δημάρχου την εποχή που ο κυρ Γιάννης «τα έσπασε» με τον αδερφό του Κώστα, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο των κρασιών «Μπουτάρη» και αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική του εταιρία.
Ενόχλησε την… τρόικα
Ο ίδιος ο αντιδήμαρχος σε δηλώσεις του στο παρελθόν ερωτώμενος για την απόφασή του να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο της «Πρωτοβουλίας» είχε σχολιάσει πως «αποφάσισα να συµµετάσχω στην προσπάθεια να… ανατάξουµε την πόλη», ενώ το γεγονός πως ο ίδιος πλασάρονταν ως… εκλεκτός του κυρ Γιάννη και σε συνδυασμό με την εμφάνισή του μόλις λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του 2010, τον έβαλαν στο στόχαστρο των κατεξοχήν «Πρωτοβουλιανών». «Εμφανίστηκε ως ο τέταρτος πόλος που πήγαινε να σπάσει την τρόικα του δήμου» σχολιάζει στην «Κ» δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Μπουτάρη και συμπληρώνει «για το λόγο αυτό οι σχέσεις του με τον Αβραμόπουλο και τον Κουράκη δεν ήταν ποτέ οι καλύτερες». Ο τελευταίος μάλιστα, παρά το ότι κάθεται δίπλα του στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου έχει τυπικές σχέσεις με τον κ. Καπόν, ενώ στο παρελθόν με αφορμή το ζήτημα των Μύλων Αλλατίνη και λόγω της εμπλοκής Καπόν στην εταιρία που κατέχει το 25% του πρώην εργοστασίου είχε ζητήσει ξανά και μάλιστα δημόσια την παραίτηση του αντιδημάρχου Οικονομικών. Μάλιστα το σχετικό έγγραφο που είχε κυκλοφορήσει στους κόλπους της «Πρωτοβουλίας» υπέγραφαν το σύνολο των δημοτικών συμβούλων και ο έτερος της τρόικας του δήμου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ενώ στην αντίπερα όχθη βρέθηκαν όλοι οι υπόλοιποι αντιδήμαρχοι πλην του κ. Κουράκη. Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση αφορούσε νέα απόπειρα ανοικοδόμησης του οικοπέδου του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος των Μύλων Αλλατίνη, η τρίτη κατά σειρά την τελευταία δεκαετία. Ο δήμαρχος τότε πήρε το μέρος του Χασδάι Καπόν, απάντησε στα επικριτικά σχόλια στελεχών της παράταξής του και παρείχε στήριξη στον «τσάρο» του λέγοντας πως «η τελική απόφαση για όλα τα θέματα είναι ευθύνη δική μου».
Σιωπηλές στηρίξεις
Σήμερα πάντως και εξαιτίας του περιεχομένου της κατάθεσής του για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης επί Παπαγεωργόπουλου, ο Χασδάι Καπόν φαίνεται πως έχει κόψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τους περισσότερους αντιδημάρχους που τότε τον είχαν στηρίξει, και έχει μείνει με τους αντιδημάρχους Θανάση Παπά και Καλυψώ Γούλα. Οι τελευταίοι, στην πρόσφατη συνεδρίαση της «Πρωτοβουλίας» όπου βγήκαν τα μαχαίρια και απαιτήθηκε σχεδόν από το σύνολο της παράταξης η παραίτηση του κ. Καπόν, τον υποστήριξαν με την σιωπή τους, καθώς δεν τοποθετήθηκαν.
Ο Άγιος Στυλιανός
Ο Χασδάι Καπόν είναι ο πρώτος Εβραίος που εκλέχτηκε ως δηµοτικός σύµβουλος ή βουλευτής Θεσσαλονίκης µετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο. Λόγω της εβραϊκής του καταγωγής, για την οποία δηλώνει «υπερήφανος», αναμείχτηκε ενεργά με τις ισραηλιτικές κοινότητες, ενώ για χρόνια υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, η καταγωγή του αποτέλεσε πολλές φορές αντικείμενο σχολιασμού πολιτικών του εχθρών αλλά και φίλων, οι οποίοι τον κατηγόρησαν πως προωθεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Έτσι, ο ίδιος βρέθηκε μπλεγμένος και στην υπόθεση του κτιρίου του δημοτικού βρεφοκομείου του Αγίου Στυλιανού με αφορμή την αίτηση κατεδάφισης κτίσματος που είχε καταθέσει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, η οποία διαθέτει τους τίτλους ιδιοκτησίας του οικοπέδου.
Ασυλία μέχρι πότε;
Όμως και σε αυτή την περίπτωση ο Γιάννης Μπουτάρης λειτούργησε ως ασπίδα απέναντι στα αρνητικά σχόλια των υπολοίπων στελεχών της παράταξής του. Ανώτατο στέλεχος της διοίκησης του δήμου χαρακτηρίζει μάλιστα τον κ. Καπόν «κηπουρό» του Γιάννη Μπουτάρη και συμπληρώνει ότι «είναι άξιο απορίας το σθένος με το οποίο ο Μπουτάρης τον υπερασπίζεται». Άλλοι πάλι σχολιάζουν πως οι σχέσεις των δυο ανδρών, μετά και την δεύτερη κατάθεση Καπόν στο δικαστήριο την περασμένη Τρίτη έχουν παγώσει…εντελώς! «Πρόδρομος των εξελίξεων» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «ήταν συνάντηση του δημάρχου με τους αντιδημάρχους του όπου ο Μπουτάρης τόνισε στον Χασδάι Καπόν πως δεν τον έχει βάλει γενικό κουμανταδόρο στο δήμο». Στους διαδρόμους του δημαρχιακού μεγάρου οι… κακές γλώσσες ήθελαν τον κυρ Γιάννη να έχει από κοντά τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, επιχειρώντας μέσω αυτού να κάνει άνοιγμα προς τη… Νέα Δημοκρατία και τη δεξιά παράταξη. Άλλωστε ο κ. Καπόν θεωρείται «γαλάζιος» ενώ έχει καλές σχέσεις και με τη Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο τραπεζίτης… αντιδήμαρχος 
Ο Χασδάι Καπόν είναι γόνος µιας από τις παλαιότερες οικογένειες της Θεσσαλονίκης, µε ζωντανή παρουσία στην επιχειρηµατική και κοινωνική ιστορία της πόλης επί 300 χρόνια. Είναι οικονομολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων. Μόλις αποφοίτησε από το Ανατόλια το 1981 συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική και στην Αγγλία. Αφού εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, συµµετείχε στην ίδρυση, ανάπτυξη και διοίκηση της Αξίας και της Ωµέγα Χρηµατιστηριακής, των εταιρειών επενδύσεων Εξέλιξη και Ωµέγα, της εταιρείας επιχειρηµατικού κεφαλαίου 4Ε, της ασφαλιστικής Ωµέγα και της Ωµέγα Τράπεζας, η οποία το 2006 συγχωνεύτηκε µε την Proton Bank. Παράλληλα το 2009 σε συνεργασία με δυο φίλους του δημιούργησε το «Cafe Balkan», από το οποίο έχει παραιτηθεί και για το οποίο έχει δεχτεί πολλές φορές τα πυρά αντιπολίτευσης αλλά και συμπολίτευσης του δήμου Θεσσαλονίκης. Είναι επίσης μέλος της ΧΑΝΘ και της επιτροπής ανάπτυξης του Κολλεγίου Ανατόλια. Συμπτωματικά, και η κ. Γούλα, που τον στηρίζει εσωπαραταξιακά τυγχάνει και αυτή απόφοιτος του ιδίου κολλεγίου. 

Η Θεσσαλονίκη έχει εβραίο αντιδήμαρχο.

211210-kapon
Αρχίσαμε... O εβραϊκής καταγωγής επιχειρηματίας Χασδάι Καπόν (εκλέγεται στο πρώτο δημοτικό διαμέρισμα, έλαβε 1432 ψήφους και κατατάχθηκε 13ος στους 29 της πλειοψηφίας), διορίστηκε από τον Γιάννη Μπουτάρη αντιδήμαρχος Διαχείρισης Πόρων και Οικονομικής Ανάπτυξης. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, λένε πολλοί στη Θεσσαλονίκη...
Ο παραπάνω τύπος λοιπόν, είναι οικονομολόγος, είναι και συνιδρυτής της PROTON BANK αλλά και της Ωμέγα Τράπεζας, ενώ υπήρξε επί σειρά ετών μέλος στο ΔΣ της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και παραμένει πολύ ενεργός στις τάξεις της. Ο Καπόν δεν κρύβει τις προθέσεις του για την πόλη: «Θα προσφέρουμε πολιτική υποστήριξη σε αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης που υπόσχονται να προσελκύσουν σοβαρούς επενδυτές στη Θεσσαλονίκη και στις υποδομές της, και επίσης σε αυτές τις θεσμικές πρωτοβουλίες που βελτιώνουν την ικανότητα της Θεσσαλονίκης να γίνει εκπαιδευτικό και νοσηλευτικό κέντρο στην περιοχή».
Από που θα είναι αυτοί οι επενδυτές ή «επενδυτές»; Ιδού η απορία... Και όταν ο ποιητής μιλάει στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» για πρωτοβουλίες που απαιτούν πολιτικό θάρρος, τι εννοεί; Έτσι για να ξέρει ο κόσμος εκεί τι να περιμένει!

Ελέγχεται για χαριστικό δάνειο ο Χασδάι Καπόν

Δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας αναφέρει ότι λίγο πριν η Proton Bank τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης και πρώην στέλεχος της τράπεζας, Χασδάι Καπόν, φέρεται ότι ....
εκταμίευσε δάνειο-μαμούθ 13,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που υπογράφει ο Βασίλης Παπαναστασούλης, υπάρχει σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για την εκταμίευση δανείου-μαμούθ από την Proton Bank, δύο μήνες πριν τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Δανειολήπτης είναι ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης Χασδάι Καπόν, πρώην στέλεχος της τράπεζας, ο οποίος εκταμίευσε 13,2 εκατ. ευρώ για την κάλυψη προσωπικών του αναγκών, ενώ στη συνέχεια η «Proton Τράπεζα Α.Ε » κατήγγειλε τη δανειακή σύμβαση, υποβάλλοντας παράλληλα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων.

Τα παραπάνω, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, τέθηκαν σε γνώση του εισαγγελέα Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Διαφθοράς Αργύρη Δημόπουλου, ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτική εξέτασης στην Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ, για να διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα και να διακριβωθεί αν στοιχειοθετούνται τα εξής: Απάτη εις βάρος τράπεζας που εδρεύει στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μεγάλων ποσών, συνεργεία στην απάτη, κοινή απιστία εις βάρος τράπεζας, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, σε βαθμό κακουργήματος. Στο πλαίσιο αυτό θα ακολουθήσει άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

Το ΣΔΟΕ καλείται να διερευνήσει αν ο κ. Καπόν πήρε νόμιμα το παραπάνω δάνειο, την 8η Ιουλίου 2011, κι αν προκύπτουν ευθύνες για αυτούς που του το έδωσαν (μέλη Δ.Σ. και όσοι υπέγραψαν τη σύμβαση). Επειδή στην καταγγελία αφήνονται υπόνοιες και για άλλα δάνεια που δόθηκαν από την Proton Bank, ο κ. Δημόπουλοε εμφανίζεται διατεθειμένος να διερευνήσει όλες τις δανειακές συμβάσεις (με εκταμίευση μεγάλων χρηματικών ποσών), που υπογράφηκαν την επίδικη χρονική περίοδο, εν μέσω οικονομία κρίσης. Στις 9 Οκτωβρίου 2011, η «Proton τράπεζα Α.Ε.» τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας αναφέρει στο τέλος ότι στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της υπό εκκαθάριση Proton Bank κατά του Χασδάι Καπόν αναφέρεται ότι: Για τη λήψη του εν λόγω δανείου, ο δανειζόμενος παρείχε ως ενέχυρο 36.521 μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, 500 000 ευρώ που τηρούσε σε λογαριασμό προθεσμιακής κατάθεσης στην Proton, το 20% μετοχών της εταιρείας του. Υποθήκευσε ποσοστό 26%, επί οικοπέδου 1.575 τ.μ., που του ανήκει. Στις 19 Ιουνίου 2013, η τράπεζα κατήγγειλε τη σύμβαση υποστηρίζοντας ότι ο δανειζόμενος δεν παρείχε το ποσοστό της εταιρείας του, η αξία των μετοχών μειώθηκε (μετά το reverse split στις 11.6.2013), ο προθεσμιακός λογαριασμός είχε υπόλοιπο 377.324 ευρώ, την ημέρα της καταγγελίας και η αξία του οικοπέδου μειώθηκε σχεδόν στο μισό. 

Σήμερα η συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την τράπεζα ανέρχεται σε 14,5 εκατ.ευρώ.

sirma.info, enet.gr

Δήλωση Χασδάι Καπόν

Δήλωση για τα δημοσιεύματα που μιλούν για εισαγγελική έρευνα για ένα δάνειο που πήρε από την Proton Bank έκανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ανάπτυξης του δήμου, Χασδάι Καπόν:
«Το σύνολο των περιουσιακών μου στοιχείων και λογαριασμών, καθώς και όλης της οικογένειάς μου, είναι στη διάθεση των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, τις οποίες και θα διευκολύνω με κάθε τρόπο. Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται»
 
 

Η απίστευτη διαπλοκή του "Αλλατίνη"

Το 1836, η οικογένεια Αλλατίνη, Εβραίοι ισπανικής καταγωγής, που ήλθαν στη Θεσσαλονίκη από την Φλωρεντία της Ιταλίας το 1715, έστησε τον περίφημο "Μύλο Αλλατίνη", με πρωτοβουλία του γιατρού Μωυσή Αλλατίνη.

Το 1898 όμως ο μύλος καταστρέφεται από πυρκαγιά. Το διοικητικό συμβούλιο αποφασίζει.. την ανοικοδόμησή του, και γι' αυτόν τον λόγο εκδίδει ομολογιακό δάνειο στο Χρηματιστήριο των Παρισίων.  Ως και το 1913 η οικογένεια Allatini κατέχει στην πόλη της Θεσσαλονίκης τα πρωτεία. Μετά αρχίζει σιγά σιγά η κάμψη της.
Σε ελληνικά χέρια
Ωσπου το 1926 ο επιχειρηματίας Κοσμάς Πανούτσος από το Κρανίδι της Αργολίδας, που ως τότε εμπορεύεται σιτηρά από τη Ρωσία στη Γαλλία και δραστηριοποιείται και στη ναυτιλία, αποκτά την εταιρεία. Και την ίδια χρονιά η Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Θεσσαλονίκης πλέον εισάγεται και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. 
Την περίοδο που η οικογένεια Πανούτσου απέκτησε την Αλλατίνη, διευθυντής στον μύλο ήταν κάποιο μέλος της οικογένειας Λούλη, που ήταν μυλωνάδες, με την οποία υπήρξε επιχειρηματική συνεργασία για ένα διάστημα. Ο Κοσμάς Πανούτσος κατείχε περίοπτη θέση στους επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους της εποχής, αφού εκτός από πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, υπήρξε και στενός φίλος του Ελευθέριου Βενιζέλου, με το κόμμα του οποίου πολιτεύθηκε για ένα μικρό διάστημα. 
Ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων
Στη δεκαετία του '30 διπλασιάζεται η αλεστική ικανότητα του μύλου φθάνοντας τους 374 τόνους την ημέρα. Ηταν τότε ο μεγαλύτερος μύλος των Βαλκανίων. Το 1935 το κεραμοποιείο καταστράφηκε από πυρκαγιά και επαναλειτούργησε το 1939. Στο διάστημα της κατοχής η επιχείρηση συνεχίζει να λειτουργεί και μάλιστα, όπως λέγεται, ένα μέρος της τεράστιας ακίνητης περιουσίας που διέθετε διανέμεται στους εργαζομένους.
Το 1951 για δεύτερη φορά ο μύλος καταστρέφεται από πυρκαγιά και μάλιστα ανασφάλιστος, ο Κοσμάς Πανούτσος έχει πεθάνει και τότε οι δύο κόρες του, η Μαριέτα Πανούτσου - Μάνου και η Ειρήνη Πανούτσου - Βραχνού, καλούνται να αναλάβουν την επιχείρηση και κυρίως η πρώτη, η Μαριέτα, μητέρα του μετέπειτα υπουργού κ. Στ. Μάνου. Ηταν τέτοια η θέση που κατείχε στην οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης, που η ανοικοδόμησή του ενεπλάκη στην προεκλογική περίοδο και απετέλεσε μία από τις μεγαλύτερες εξαγγελίες. Πράγματι ο μύλος ανοικοδομείται το 1955, στη διοίκησή του παραμένει η Μαριέτα Πανούτσου - Μάνου και σε 5-10 χρόνια εδραιώνεται και πάλι στην αγορά, μόνο που αυτήν τη φορά η παρουσία της εταιρείας είναι πιο περιορισμένη, αφού οι ανταγωνιστές της κέρδισαν έδαφος.
Η οικογένεια Μάνου
Το 1964 οι δύο αδελφές αποφασίζουν να μοιραστούν την οικογενειακή περιουσία. Ετσι τον μύλο τον διατηρεί πλειοψηφικά η Μαριέτα Πανούτσου - Μάνου, και το κεραμοποιείο περνά πλειοψηφικά στην ιδιοκτησία της Ειρήνης Πανούτσου - Βραχνού, αφού μετατρέπεται σε ανεξάρτητη εταιρεία με την επωνυμία Κεραμεία Αλλατίνη και εισάγεται στο Χρηματιστήριο.
Από το 1965 αρχίζει να εργάζεται στην επιχείρηση ο κ. Στ. Μάνος και το 1967 δημιουργεί το τμήμα της μπισκοτοποιίας, ενώ την ίδια χρονιά η Ανώνυμος Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Θεσσαλονίκης μετονομάζεται σε Αλλατίνη ΑΕ. Ο ίδιος από το 1974 ως και το 1977 είναι πρόεδρος και γενικός διευθυντής, ώσπου προσχωρεί στον χώρο της πολιτικής και τη θέση του αναλαμβάνει ο κ. Β. Πανούτσος, εγγονός του Βασιλείου, πρεσβύτερου αδελφού του Κοσμά.
Ο όμιλος Λεβέντη
Στη δεκαετία του '80 η επιχείρηση, και κυρίως ο τομέας των αλεύρων, υπέστη όλες τις συνέπειες της πολιτικής της διατίμησης και η ως τότε κερδοφόρος εταιρεία αρχίζει να κλυδωνίζεται. Το 1987 ο κλάδος της μπισκοτοποιίας αποσπάται και δημιουργείται η Ελληνική Εταιρεία Μπισκότων ΑΕ, η οποία και πωλείται με τα ανάλογα σήματα στον όμιλο Κυριάκου Φιλίππου. Επίσης δημιουργείται η Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος ΑΕ, η οποία μαζί με τη μητρική της Αλλατίνη ΑΕ μεταβιβάζονται πλειοψηφικά στον όμιλο Δαυίδ - Λεβέντη, που είναι σήμερα ιδιοκτήτες της Coca Cola 3E. Η οικογένεια του κ. Στ. Μάνου διατηρεί το 16% των μετοχών. Λίγο αργότερα ο Στέφανος Μάνος, πουλάει τις μετοχές του.
* Η εταιρεία "ΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε."
Σήμερα, ιδιοκτήτης του χώρου κατά το 1/3 είναι η παραπάνω εταιρεία, διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι o Αντιδήμαρχος Χασδάι Καπόν, ενώ συμμετέχει και ο Ιακώβ Μπενμαγιόρ, γόνος σημαντικής Εβραϊκής οικογένειας της Θεσσαλονίκης. Λογικό, αφού το "Αλλατίνη", ήταν Εβραϊκό δημιούργημα, προκομένων και δραστήριων ανθρώπων.

* Ο αγώνας για το χτίσιμο
Η σημερινή Μακεδονία αποκαλύπτει ότι ο κ. Καπόν ενημέρωσε ότι είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας "Αστικές Αναπτύξεις ΑΕ", η οποία κατέχει το 33% του Αλλατίνη (μετά και την πώληση του μεριδίου της "θεμελιοδομής") στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του δήμου.
Εκεί εξήγησε λεπτομερώς τις προσπάθειες που καταβάλλει η εταιρεία του και οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες, προκειμένου να πείσουν το υπουργείο Περιβάλλοντος να επιτρέψει την ανοικοδόμηση του οικοπέδου.
Όπως εξήγησε, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες προετοίμασαν τροπολογία, στην οποία προβλέπονται τα εξής δύο: πρώτον, ορίζεται εκ νέου συντελεστής δόμησης στο οικόπεδο 3,3%, που συνεπάγεται δικαίωμα ανοικοδόμησης περίπου 87.000 τ.μ. και, δεύτερον, να επιτρέπεται στους ιδιοκτήτες να χτίσουν και όσα από τα 70.000 τ.μ. που είχαν εξασφαλίσει μέσω της μεταφοράς συντελεστή δεν αξιοποίησαν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Στην ίδια συνεδρίαση ο κ. Μπουτάρης δήλωσε πως δεν γνώριζε τίποτε για τα περί τροπολογίας, ενώ από άλλους ομιλητές ζητήθηκε "να κλείσει εδώ το θέμα, ώστε να μην υπάρξουν απρόβλεπτες πολιτικές επιπτώσεις".
* Η "υποδομή"
Η έκταση του Αλλατίνη, δεν μπορεί να χτιστεί. Οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν τρείς φορές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά έχασαν και τις τρείς. Κι αυτό, επειδή μετέφεραν τον συντελεστή δόμησης σε τουριστικές περιοχές και έχτισαν ξενοδοχεία. Με απλά λόγια έχασαν το οικόπεδο ή το μεγαλύτερο μέρος αυτού.
Όμως δεν θα άφηναν έτσι ένα από τα ακριβότερα φιλέτα της Ευρώπης! Με μεθοδικότητα και επιμονή, έκαναν Δήμαρχο Θεσσαλονίκης τον Γιάννη Μπουτάρη, αφού πρώτα τον έβαλαν στη "Δράση" του Στέφανου Μάνου, ιδιοκτήτη κάποτε της βιομηχανίας. Χρειάστηκε να βοηθήσουν τα ΜΜΕ της Αθήνας και κάποιοι Υπουργοί με τον "Καλλικράτη", ώστε να μπεί ο δήμος Τριανδρίας στη Θεσσαλονίκη και να εκλεγεί τελικά ο Γιάννης Μπουτάρης, που ήταν μέλος του ΚΚΕ πριν μεταπηδήσει στη νεοφιλελεύθερη Δράση, από όπου αποχώρησε όταν αποχώρησε ο Στέφανος Μάνος από το "Αλλατίνη"
Ο Γιάννης Μπουτάρης, έχρισε φυσικά αντιδήμαρχο τον Χασδάι Καπόν, πρωτεργάτη της ανοικοδόμησης του χώρου. Βοήθησαν όλα τα ΜΜΕ, με χτυπήματα εναντίον Παπαγεωργόπουλου και Γκιουλέκα, ώστε να έρθει το κατάλληλο διοικητικό σχήμα στην πόλη. Και φυσικά ήρθε, αφού η δύναμη των ΜΜΕ είναι τεράστια και οι άνθρωποι που "έσπρωχναν" τον ...οικολόγο Μπουτάρη, που έκανε δήλωση ότι θέλει να χτιστεί το Αλλατίνη (!), είναι πανίσχυροι.

* Η Ν.Δ. και η Αριστερά
Ανυποψίαστοι και τίμιοι οι αριστεροί του δημοτικού συμβουλίου, ζητούν να γίνει το Αλλατίνη "πολιτιστικό κέντρο-μουσείο της βιομηχανικής κληρονομιάς - αρχείο για την Κοινωνική Ιστορία της Θεσσαλονίκης - θεματικό σχολικό συγκρότημα". Στέκονται απέναντι στις μεθοδεύσεις Μπουτάρη-Καπόν. Η Ν.Δ. όμως έχει πρόβλημα!
Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο, ανησυχεί με την προσχώρηση των "αντισημιτών" Γεωργιάδη και Βορίδη και ζητά εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Ν.Δ. που δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις του, με τις πανίσχυρες Εβραϊκές οργανώσεις, που ενδιαφέρονται για το θέμα, αφού το "οικόπεδο" είναι Εβραϊκή υπόθεση. Ποιός να τολμήσει να χαλάσει την καρδιά των ισχυρών ; 
Έτσι και η Ν.Δ. ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία, κάνει την πάπια στο θέμα και τελικά θα χτιστεί το "οικόπεδο"! Αργά ή γρήγορα, θα χτιστεί. Βοηθά και ο αποχωρισμός του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Γκιουλέκα από τη Ν.Δ. 
Άλλωστε, σε κάθε ακίνητο, η παράδοση πολλών εθνών, θέλει να θυσιάζονται κάποιοι και να ενταφιάζονται στα θεμέλια, για να ξεκινήσει με καλούς οιωνούς το χτίσιμο .....

Δεν υπάρχουν σχόλια: