Ένας ελληνισμός, που κάποτε ήταν το στήριγμα των βαλκανικών χωρών, και που υποχρεώθηκε είτε να εγκαταλείψει τις προγονικές εστίες, είτε να συρρικνωθεί λόγω γενοκτονικής ουσιαστικά πολιτικής των γειτόνων μας. Διότι, η γενοκτονία δεν επέρχεται μόνον από το κοφτερό μαχαίρι -όπως στην περίπτωση του "συνωστισμού" της κας Ρεπούση- αλλά και από την πολιτική εξάλειψης των Ελλήνων με διάφορους τρόπους.
Στη Βουλγαρία φερ’ ειπείν, η γενοκτονική πολιτική σε βάρος των Ελλήνων ήταν συνειδητή, από τη στιγμή της δημιουργίας του βουλγαρικού κράτους, με το Συνέδριο του Βερολίνου το 1878. Κι αν κάποιος πει ότι είναι παλιές ιστορίες, η γενοκτονία που υπέστησαν οι Έλληνες της Βουλγαρίας επί κομμουνιστικού καθεστώτος -ιδία επί Ζίβκωφ- είναι πρόσφατη
Δεν είχε σφαγές, αλλά είχε απαγόρευση τέλεσης γάμων μεταξύ Ελλήνων. Η Ελληνίδα δεν μπορούσε να παντρευτεί Έλληνα και το αντίστροφο. Δημιουργήθηκαν μικτοί γάμοι, με τον ένα των γονέων Βούλγαρο, και με τη γνωστή κομμουνιστική προπαγάνδα αλίμονο στα τέκνα από τους γάμους αυτούς, αν εκδήλωναν και ελληνική καταγωγή.
Σήμερα στη Βουλγαρία, οι εναπομείναντες λίγοι Έλληνες -από τις 800.000 που αριθμούσαν μέχρι την ανταλλαγή πληθυσμών- δεν έχουν καν οργανωθεί σε ομογενειακούς συλλόγους, ούτε και οι Έλληνες που εργάζονται εκεί, μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, τυγχάνουν κάποιας φροντίδας από το ελληνικό κράτος. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ελληνικές επιχειρήσεις. Είναι τραγικά αυτά που μας διηγούνται Έλληνες επιχειρηματίες.
Αν όμως η σημερινή κατάσταση των Ελλήνων στη Βουλγαρία είναι υποφερτή, δεν είναι το ίδιο στην Αλβανία και τα Σκόπια (για την Τουρκία ας μη κάνουμε λόγο, τα γεγονότα είναι γνωστά). Στην μεν Αλβανία, η άφρονα πολιτική που ακολούθησε η Ελλάδα με τον τότε υπουργό εξωτερικών κ. Α. Σαμαρά, να ανοίξει τα σύνορα για τους Βορειοηπειρώτες, δεν έφερε μόνον μαζί τους και τα εγκληματικά στοιχεία που είχαν ανοίξει τις φυλακές και βρέθηκαν ελεύθεροι, αλλά στέρησε την Ελλάδα από συμπαγή ομογένεια.
Οι σώφρονες τότε πολιτικοί -Ελλαδίτες και Βορειοηπειρώτες- είχαν προτείνει αντί της υποδοχής στην Ελλάδα των Ελλήνων της Αλβανίας (και των χωρών της Ανατ. Ευρώπης) με πολύ λίγα χρήματα έπρεπε να ενισχυθούν για να παραμείνουν εκεί, όπου η ζωή τους θα ήταν πολύ καλύτερη, αφού θα μπορούσαν να γίνουν επιχειρηματίες και μεγαλοκτηματίες.
Πόσα λίγα χρήματα απαιτούνταν; Σύμφωνα με πληροφορίες εκείνης της εποχής, Έλληνας του Μοναστηρίου των Σκοπίων ενημέρωσε τις ελληνικές υπηρεσίες, πως με 50.000 δραχμές (!) μπορούσαν να ιδρυθούν τρεις επιχειρήσεις (βενζινάδικο, καφενείο και παντοπωλείο) από τις καλύτερες της Πόλης! Σκεφθείτε πόσος ήταν τότε ο κατώτατος μισθός, όταν σήμερα είναι 130 ευρώ. Το ΥΠΕΞ δεν τα έδωσε.
Στη συνέχεια, έγινε πρόταση να δοθούν στους Έλληνες ελληνικά διαβατήρια, αλλά πάλι το ΥΠΕΞ αντέδρασε, με το επιχείρημα: «Πώς θα τους προστατέψουμε αν εκδηλωθούν ως Έλληνες;». Οι Βούλγαροι πώς προστατεύουν τους 80.000 -επισήμως, διότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος- των Σλάβων που απέκτησαν βουλγαρικό διαβατήριο;
Οι δε Έλληνες της Αλβανίας -οι λίγοι εναπομείναντες κι εκεί, αφού οι περισσότεροι βρίσκονται εδώ- χάνουν τις περιουσίες τους με πλαστά πιστοποιητικά που φέρνουν από την… Κωνσταντινούπολη οι Αλβανοί και τα δικαστήρια τα δέχονται ως γνήσια, αποσπώντας τα ακίνητα των Ελλήνων.
Και παρ’ όλα αυτά -που είναι κόκκοι άμμου εμπρός σε όσα συμβαίνουν- έρχονται οι Σκοπιανοί να δημιουργήσουν θέμα, με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα, όπου διαστρεβλώνουν κατά τη συνήθειά τους την αλήθεια. Γράφει μεταξύ άλλων η παραπάνω αναφερόμενη εφημερίδα, ότι η Αθήνα χρηματοδοτεί «φανταστικές ελληνικές ιστορικές οργανώσεις» που με πρόσχημα την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας «αποσκοπεί σε μια προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής ελληνικής μειονότητας στο κράτος»
Ένας «ιστορικός» τους ισχυρίζεται ότι τέτοιου είδους μαθήματα αντανακλούν μια σκόπιμη προσπάθεια εξελληνισμού μέρους του πληθυσμού. Κυρίως της βλάχικης κοινότητας στη χώρα και υποστηρίζει ότι με τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί ο ελληνικός πολιτισμός.
«Ας μην ξεχνάμε ότι σε αυτές τις μη-κυβερνητικές οργανώσεις, μαζί με τη γλώσσα, μαθαίνουν και μέρος της ελληνικής ιστορίας, η οποία αποτελεί σημαντικό τμήμα του οικοδομήματος της ελληνικής εθνικής ταυτότητας», είπε.
Οι «φανταστικές» ελληνικές οργανώσεις, δεν είναι άλλες από τους εδώ Συλλόγους των Μοναστηριωτών, όταν με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου το Μοναστήρι δόθηκε στους Σέρβους, παρόλο που το 100% των κατοίκων ήσαν Έλληνες.
Το σλαβικό δημοσίευμα έχει σκοπό να στοχοποιήσει όσους διδάσκονται τα ελληνικά. Ο υπογραφόμενος φοβάται ότι θα ακολουθήσει πογκρόμ σε βάρος τους. Καλείται επομένως να πάρει άμεσα μέτρα το ΥΠΕΞ, σε μια στιγμή μάλιστα που η επιτυχημένη πρέσβειρά μας κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αποσπάσθηκε στην Αθήνα και ο νέος επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου κ. Θεοχάρης Λαλάκος μόλις χθες έδωσε τα διαπιστευτήριά του. Που σημαίνει ότι χρειάζεται κάποιο χρόνο να γνωρίσει από κοντά τα πράγματα.
Ακούει κανείς στο ΥΠΕΞ;
Ο Μακεδών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου